Fructele Întunericului

O călătorie în adâncurile roditoare ale ființei Joan Halifax

Colecția: Şamanism

Fructele Întunericului Joan Halifax este un adevărat maestru al secolului XX, iar cartea sa, Fructele Întunericului este, fără nici o îndoială, o capodoperă demnă de a sta printre cărţile fundamentale ale oricărui explorator al conştiinţei, al oricărui căutător al Sinelui. Face parte din seria pe care noi am numit-o „cărţile transformării” sau „cărţile revelaţiei”, căci relatează parcursul interior către transformarea conştiinţei al acestei femei excepţionale...

Preț: 33.00 Lei


Stoc epuizat

 

Joan Halifax este un adevărat maestru al secolului XX, iar cartea sa, Fructele Întunericului este, fără nici o îndoială, o capodoperă demnă de a sta printre cărţile fundamentale ale oricărui explorator al conştiinţei, al oricărui căutător al Sinelui. Face parte din seria pe care noi am numit-o „cărţile transformării” sau „cărţile revelaţiei”, căci relatează parcursul interior către transformarea conştiinţei al acestei femei excepţionale care este Joan Halifax.
Călătoria sa interioară este la fel de fascinantă precum abordările sale. Joan Halifax este antropolog şi profesor, maestru Zen şi shaman, discipol al unor mari maeştri până în clipa în care îşi găseşte strălucitoarea cale. Este o vizionară ale cărei cuvinte fulgeră. O femeie care străbătut planeta, dar şi lumile interioare, care a trăit revelaţia alături de shamani indigeni de pe câteva continente, care şi-a căutat adâncimile retrăgându-se în sălbăticie şi meditând cu înţelepţi tibetani, care a scormonit prin meandrele inimii şi ale minţii alături împreună cu iniţiaţi ai culturilor native nord-americane. Începând cu tradiţiile zen-ului japonez şi până la experienţe cu cele mai puternice plante psihedelice, de la ritualurile străvechilor triburi Dogon din Africa  până la ceremoniile mazatece cu ciuperci sacre, în Mexic, nimic nu-i este străin, astfel încât călătoria sa în adâncurile fiinţei, în partea sa de umbră, este o adevărată odisee a spiritului. Dar rezultatele sunt pe măsura curajului şi sensibilităţii sale. „Întunericul”, „Umbra” de care fugim atâţia dintre noi se dovedeşte a fi partea cea mai roditoare, conexiunea noastră cu propria divinitate, pe care înţelepciunea ancestrală a populaţiilor indigene nu a ignorat-o niciodată. „Fructele întunericului” sunt fructele revelaţiei, fructele cunoaşterii, fructele transformării personale.
Este o carte pasionantă şi revelatoare, una dintre cele mai bune Cărţi Elena Francisc dedicate exploratorilor de conştiinţă.

 

Cuprins
Mulțumiri
Cuvânt înainte de Thich Nhat Hanh
Prefață
1 Rana lumii
2 Calea Liniștii
3 Calea Tradițiilor
4 Calea Muntelui
5 Calea Limbajului
6 Calea Poveștii
7 Calea Non-dualității
8 Calea Protectorilor
9 Calea Strămoșilor
10 Calea Compasiunii
Epilog
Anexă
Note
Credite

Prefata
Întunericul roditor al ființei este parțial istoria călătoriei ce m-a purtat prin spațiul de întâlnire între esența practicii budiste și esența înțelepciunii tribale, în special șamanismul. "Propria noastră viață este instrumentul cu care experimentăm Adevărul", a scris Thich Nhat Hanh. Această carte este descrierea unui astfel de experiment. Se întemeiază pe experiența directă, pe practică și intuiție. Experiențele mele personale sunt adevărata sursă a textului; izvorul de informație și de inspirație din acestă carte își are sursa în viața mea.
....
Cap.3 Calea Traditiilor
În viziunea mitologiei Huichol, în timpurile străvechi, după ce lumea a fost pusă în ordine de Strămoșul Nostru Focul, de Strămoașa Noastră Creșterea, și Divina Persoană-Cerb Kauyumari, Strămoșul nostru Foc a convocat o adunare a tuturor zeilor. Toți zeii sufereau de diferite boli și s-au adunat pentru ca Strămoșul Foc, primul șaman, să îi poată vindeca. În adunare, Strămoșul a ghicit că zeii nu urmaseră tradițiile, nu făcuseră pelerinajul în Pământul Sfânt al Peyotului. Numai făcând astfel și-ar fi "găsit viețile". Așa că zeii s-au pregătit pentru această călătorie dificilă postind, abținându-se de la sex și sare, făcând purificări rituale cu apă, construind săgeți și tărtăci votive. Zeii s-au pregătit pentru pelerinaj așa cum se pregătesc și astăzi indienii Huichol.

Cap.4 Calea Muntelui
Fiecare are o geografie ce poate fi folosită pentru transformare. De aceea călătorim în locuri îndepărtate. Indiferent dacă știm sau nu acest lucru, avem nevoie să ne reînnoim pe noi înșine în locuri proaspete și sălbatice. Avem nevoie să ne întoarcem acasă prin trupul unui ținut străin. Pentru unii, aceste călătorii de transformare sunt abordate cu o motivație puternică și cu foarte multă grijă. Ele sunt pelerinaje, ocazii în care Pământul ne vindecă în mod direct.
Pelerinajul a fost pentru mine și mulți alții o formă de cercetare și căutare în acțiune. Deși există în mod obișnuit o destinație spre care mergi în pelerinaj, ceea ce contează este călătoria în sine. Odată într-un dokusan (discuție Zen) cu Roshi Richard Baker, am pus următoarea întrebare: "Când mergi la templu, pornești pe cale. Când intri în templu, părăsești calea. Ce înseamnă asta?" El a răspuns fără pauză: "Joan, calea este templul”.
Oamenii au bătut în lung și-n lat acest Pământ, purtând în inimi o căutare timp de milenii. Ei au cântat prin intermediul pământului ca și cum ar fi o ființă vie, s-au oferit pe ei înșiși, pașii lor, glasurile și rugăciunile lor ca acte de purificare ce i-au deschis spre experiența interconectării. Indiferent dacă este vorba despre populațiile Huichol din Mexic care călătoresc anual în Wirikúta, sau despre aborigenii din Australia, ale căror serii de cântece leagă spiritele-visătoare între ele pe o distanță de sute de mile, sau despre pelerinajele hinduse la Mama Gange sau Locuința lui Shiva, sau pelerinajele budiste care refac itinerarul vieții lui Buddha prin vizitarea crângurilor și a munților, a orașelor și a satelor în care au avut loc nașterea lui, iluminările, învățăturile și trecerea lui, pelerinajul este un gest de reamintire a timpului și spațiului sacre, prin trecerea pe-acolo.
...
Munții sunt slăviți nu numai pentru calitățile lor, ci și pentru efectele pe care le au asupra celor ce intră în contact cu ei. Refugiindu-se în ei, făcând pelerinaje la ei, străbătându-i sau urcând pe ei a fost pentru șamani și budiști timp îndelungat, o cale de a se purifica și să conștientiza mintea muntelui. Suprafața priveliștii interioare și exterioare, a susului și a josului, se contopește în trupul muntelui. Simțul spațiului este întărit în trupul muntelui. Spiritul spațiului este întărit atunci când muntele dispare în spațiul mental. Astfel cineva venerează muntele.

"Totul se petrece în Inima Mea. Acesta este cântecul Creatorului conștient de Realitate."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Cărți, articole, workshopuri & evenimente

Arhiva Newsletter

x