rubrica Astrologia arhetipală – evadarea din Flatland

Publicat la 12.04.2014 Comentarii

Edwin Abbott și-a scris al său necruțător Flatland (Taramul plat), original roman satiric ce caricaturiza societatea britanică victoriană, în 1884. De atunci a trecut aproape un secol și jumătate și iată-ne, la scară macro, tot prizonierii unei lumi bidimensionale, pe care nu încetăm să o criticăm, uneori violent, alteori cu ironie, dar pe care nu ne îndurăm să o părăsim, deoarece ea este realitatea noastră cunoscută, în care ne prefacem că trăim, “cu bune și cu rele”, deși, în fapt, doar supraviețuim, majoritatea dintre noi, fără bucurie și fără satisfacții durabile. De unde vine această dependență de Flatland? Poate de la obiceiul, adânc înrădăcinat în noi, de a privi doar înainte sau/și înapoi, la dreapta și/sau la stânga, obicei alimentat de teama de a ne ridica privirea pe dimensiunea verticală a existenței, singura pe care putem crea un coridor de ieșire din ținutul plat, din dimensiunea orizontală a ființei.

FlatLand, Edwin AbbottFlatLand, lumea creată de Edwin Abbott

Este atât de simplu: doar sa înălțăm privirea deasupra liniei orizontului! In momentul în care îndrăznim acest lucru, tot ce am crezut pana atunci despre noi înșine este bulversat, explodat, anihilat, pentru ca abia atunci vedem, pentru întâia oara, Soarele strălucind și Luna argintie și miriadele de stele care populează cupola lumii și curcubeul, precum un cordon ombilical care mărturisește că legătura noastră cu universul continuă să fie vie. Pare magie și, totuși, nu am făcut nici o pasă de iluzionism, pare ficțiune și, totuși, nu este decât regăsirea unei dimensiuni implicite omului, mereu prezentă deși mult ignorata, pe care o recuperăm instantaneu, în momentul experienței personale a contemplării cerului si perceperii intervalului vertical al ființării. Evadarea din Flatland este o întoarcere acasă, pe singura cale posibilă, aceea a acceptării multidimesionalității, deopotrivă exterioara și interioară. Paradoxal, atunci când riscăm și punem la bătaie confortul prea bine cunoscut (Tărâmul plat), reușim să trecem pragul spre o lume mult mai bogată și câștigăm o nouă perspectivă asupra vieții, care transformă imaginea de până acum despre noi înșine – din puncte, anonime și izolate, ce urmăresc însingurate aceeași cărare a vieții pe care au tăbăcit-o părinții și strămoșii noștri, devenim sfere care se întrepătrund și se minunează, cu bucurie copilărească, de toate calitățile unice care ne definesc individualitatea dar și de toate calitățile ce ne sunt comune, tuturor. Conștientizările referitoare la limitările din Flatland devin posibile abia acum, după ce renunțăm la dependența de ele.

Evadarea din FlatlandEvadarea din Flatland este o întoarcere acasă

Un astfel de moment de evadare din Flatland a fost, pentru o sută de oameni, Festivalul Călătoriei Inimii, de la sfârșitul lunii martie. Am așteptat câteva zile, înainte de a împărtăși ceea ce am trăit și simțit acolo, alături de unii dintre voi, pentru a lăsa lucrurile să se așeze. A fost important că mulți dintre participanți nu avuseseră contacte anterioare cu nici una dintre experiențele pe care și le puteau oferi în cele trei zile, deoarece asta ne-a adus tuturor impresii proaspete, calde, despre efectele resimțite. A fost important că, pentru întâia oară, se crea posibilitatea de a încerca diferite căi de apropie de sine, în aceeași zi și într-un grup mare, a cărui energie susținea explorarea. Tot foarte important a fost și faptul că sferele noastre individuale au interferat, amplificând experiențele, accelerând înțelegerea și integrarea lor. Pentru noi, cei care am făcut parte din echipa călăuzelor, cele trei zile nu au reprezentat doar o ocazie de a ne pune la dispoziția participanților, oferind fiecare ceea ce avem de oferit, și însoțindu-i în stări de expansiune a conștiinței. A fost și pentru noi o experiență specială, menita să continue și să nuanțeze propriile noastre căutări.

DSC_0314Ritmurile Cerului Interior, la Festivalul Călătoria Inimii

Simt nevoia să împărtășesc una dintre concluziile mele, în urma festivalului, anume aceea că este nevoie să mă exprim, să vorbesc și să scriu despre viziunea mea asupra astrologiei și despre abordarea mai puțin ortodoxă pe care o propun, în cadrul atelierelor de astrologie arhetipală experiențială, Ritmurile Cerului Interior. Am resimțit imperativ aceasta necesitate, în urma discuțiilor purtate cu unii dintre voi, când mi-am dat seama cât de puternică este influența mass media, a rubricilor de “horoscop zilnic” ce promovează o imagine consumistă și superficială, foarte departe de ceea ce este cu adevărat străvechea știință - artă, astrologia. Nu intenționez să critic pe nimeni, poate este nevoie si de această variantă comercială, pentru a menține în atenția publicului ideea că, într-un fel anume, inexplicabil și misterios, există o interdependență între felul cum sunt dispuse planetele pe cer și stările noastre interioare sau evenimentele exterioare la care suntem martori.

Astrologia ArhetipalăAstrologia Arhetipală, o abordare mai puțin ortodoxă

Pentru cei care m-au însoțit, în cadrul celor două ateliere având ca subiect astrologia arhetipală, la festival, a fost surprinzător să descopere că viața tuturor oamenilor este marcată, la anumite vârste, de aceleași praguri astrale. Indiferent care sunt circumstanțele particulare ale vieții cuiva, toți avem la vârsta de șapte ani prima cuadratură a lui Saturn, la doisprezece ani, prima opoziție a lui Jupiter și așa mai departe. Pe de-o parte, aceste observații absolut obiective și neutre întăresc ideea existenței acelui câmp profund al conștiinței, tărâm al arhetipurilor, numit de către Jung inconștient colectiv, pe de alta parte ele probează validitatea studiilor astrologice, care s-au derulat pe parcursul a mii de ani. Strămoșii noștri ancestrali au intuit însemnătatea integrării dimensiunii verticale a existenței in ființa noastră conștientă, pentru a fi capabili sa recunoaștem sacralitatea vieții. Rodul acestei intuiții au fost cele mai vechi misterii rânduite de oameni, în fapt ceremonii întregitoare ale ființei, o repetare ritualică a nuntii primordiale dintre principiului feminin și cel masculin, a Soarelui cu Luna, a Tatălui Cer cu Mama Pământ, care celebrau de fapt recuperarea stării androginale, sferice, a fiecărui om. Toate științele create la începuturi și etichetate ulterior drept oculte – astrologia, alchimia, tarotul – sunt centrate pe același scop esențial: aflarea modului în care această stare poate fi atinsa și păstrată vreme cât mai îndelungată. De aceea, ele sunt, fiecare, doar moduri diferite de a depăna aceeași poveste, la fel cum viața fiecărui individ este doar o reluare particulară a unicei povești, cea despre evoluția conștiinței. Înțelegerea acestei paradigme are darul de a ne elibera instantaneu din Flatland și a ne transforma în sfere a căror rază crește, cu fiecare respirație conștientă.

Nunta Soarelui cu LunaNunta Soarelui cu Luna

Tot ce aflam după aceea, despre noi înșine, contribuie la a înțelege ce cale ni se potrivește, fiecăruia, pentru a rămâne cât mai mult în starea de prezență sferică, singura în care ne trăim cu adevărat viața și nu ne lăsăm trăiți de ea. Pentru a putea alege, în deplină conștiență, calea spre împlinirea noastră ca oameni, avem în primul rând și în orice clipă, nevoie să practicăm totala sinceritate față de noi înșine. Altfel, false nevoi și false justificări ne vor atrage în direcții ce foarte probabil vor reprezenta eșecuri și suferință, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Astrologia nu știe și nu poate să mintă. Mesajele conținute în hărțile astrologice aduc la lumină cele mai tăinuite secrete și acele nevoi pe care cu nici un chip nu vrem să le acceptăm și poate nici să luăm act că există. A ne privi harta natală este o experiență de o intensitate inexprimabilă în cuvinte. Acolo, în astrograma mea, sunt gol și vulnerabil și expus, cu toată umbra și lumina pe care le conțin. Atelierele de astrologie experiențială la care vă invit sunt călătorii în spațiile interioare, pentru identificarea conflictului central în jurul căruia se coagulează experiențele de care sufletul și conștiința mea au nevoie pentru a crește, pentru a evolua, pentru a se lepăda de traume vechi de generații.

Susan-Seddon-Boulet-Isis-And-OsirisAstrologia și Arhetipurile interioare

În acest anotimp al omenirii, astrologia este de neconceput în afara paradigmei sferice a existenței. Sunt o călăuză și îi aștept pe aceia dintre voi care vor să evadeze din Flatland. Cerul este pe dimensiunea verticală din afara și dinlăuntrul vostru, deopotrivă. La început, vom ridica doar privirea, spre el!

 

 
"Totul se petrece în Inima Mea. Acesta este cântecul Creatorului conștient de Realitate."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Mate Lemon Mate Lemon

Mate Lemon - Ceaiul Pur îți conferă o stare de bine, atât pentru corp, cât și pentru minte și spirit. Această infuzie de Yerba Maté din America de Sud, Myrtle australian și ceai ...

Tehnologia Visătorului Tehnologia Visătorului

Întoarce-te către tine însuți, uită-te la tine însuți, caută în tine, concentrează-ți întreaga atenție și dedică-ți tot efortul pentru a ridica limitele visului tău, îndrăznește ...

FEMINITUDINE FEMINITUDINE

O carte-instrument, destinată plonjării în adâncurile Ființei feminine, în profunzimea din care se naște realitatea. O carte practică și jucăușă, o carte de divinație și explorare, o ...

AYAHUASCA AYAHUASCA

Ayahuasca, planta sacră a spiritului, mama tuturor plantelor rituale de pe continentul sud-american, este o poartă către straturile cele mai profunde ale propriei noastre conştiinţe. Întâlnirea ...

CIUPERCILE SACRE ALE VIZIUNII CIUPERCILE SACRE ALE VIZIUNII

Istoria spirituală a Umanităţii este una cu cea a plantelor sacre care au fost folosite ritualic în toate timpurile, pe toate continentele. În ultimul secol, psihologia transpersonală a explorat ...

Workshopuri relevante

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să-ți ...

Dansul Inimii

Atingere Terapeutică Integrală Atingere Terapeutică Integrală
”Orice vindecare este o vindecare a trecutului, a închiderii, a separării, a singurătății dureroase pe care am trăit-o cândva. Corpul este trecut condensat. Dar Prezența este sfârșitul ...

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

Practica Prezenței Practica Prezenței
Practica Prezenței 7 seri eXperiment – serie nouă Experiența Prezenței este fundamentul întregii Școli a Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței ...

x