Călăuza rubrica Viața este Curgere
Vs Viața este o luptă

Publicat la 01.07.2016 Comentarii

Conform convingerilor părinților noștri și sistemului de credințe (inclusiv, religioase) la care ne-am afiliat, convingerilor proprii concretizate în urma educației primite și modelului de gândire a unei societăți bazate pe sistemul competițional, materialist și orientat spre exteriorul ființei umane, da, sintagma: ‘Viața este o luptă’ este adevărată. Această sintagmă a avut rolul ei esențial în dezvoltarea Umanității. Noi, ființele umane, raționale (cum ne place să ne numim), am contribuit fiecare, în mod personal, mai conștient sau mai puțin conștient, prin dezvoltarea noastră, prin dezvoltarea minții umane, prin dezvoltarea științelor, la dezvoltarea Umanității. Pe diversele trepte de evoluție a Umanității, ne-am identificat cu corpul nostru; ne-am identificat cu emoțiile și sentimentele noastre; ne-am identificat cu rolurile pe care le jucam pe scena vieții (preponderente: rolul de salvator al celorlalți și cel de victimă); ne-am identificat cu atașamentele noastre vizavi de cei dragi nouă, de carieră, de bani etc.; ne-am identificat cu propria noastră minte rațională, care funcționează în mod liniar, limitat. Toate acestea au condus la dezvoltarea unui ego foarte puternic, care s-a instalat la conducerea vieții noastre, printr-un mecanism de protecție, abil construit de propria minte: controlul asupra experiențelor de viață. Și uite așa, am început să trăim în separare vizavi de noi înșine (prin dualitatea ființei), de Divinul din noi; am creat văluri imaginare între interiorul nostru și exterior, între diversele niveluri ale ființei, pentru a ne proteja și am căzut în cea mai acută suferință posibilă. Ne-am îndepărtat de adevărata noastră menire de ființe divine, am uitat de ea și am creat în bucle repetitive ale experiențelor de viață: durere, suferință, războaie, distrugere, moarte etc, devenind sclavii sorții construite de un dumnezeu răzbunător aflat, undeva, în cer (analogie cu păcatul – ispășirea păcatului). Am pierdut conștientizarea faptului că noi suntem responsabili pentru aceasta și tot noi suntem cei care ne judecăm la ‘JUDECATA DE APOI’.

Cu toate aceste identificări, cum să ne mai putem conecta cu sentimentul LIBERTĂȚII AUTENTICE al ființei divine și umane care suntem, cu sentimentul BUCURIEI CREAȚIEI CONȘTIENTE, cu Divinitatea din noi înșine, cu Sufletul nostru pe care l-am trădat de atât de multe ori din frică, fără a fi conștienți de acest lucru, cu ÎNCREDEREA ÎN SINELE NOSTRU și ÎN NOI ÎNȘINE, cu ASUMAREA RESPONSABILITĂȚII asupra ființei noastre și a vieții noastre, cu sentimentele de IUBIRE și COMPASIUNE și cu multe altele?

A venit vremea ca omul să se întoarcă către sine însuși, iar pentru asta nu este necesar nici să trăim în pustie, departe de lume, nici să ne călugărim (decât dacă simțim cu adevărat că avem această menire). Tot ce se află în interiorul ființei umane se află și în exteriorul ei; tot ce se află în cosmos, în macrocosmos, se află și în ființa umană – microcosmos. Sistemele de comparație ale propriei noastre minți și judecătorul critic interior la adresa propriei ființe au avut un rol major în această separare. Deci a venit vremea ca omul să se întoarcă la a-și trăi viața în propriul corp, prin percepția corpului, prin simțirea sentimentelor și emoțiilor în corp, prin simțirea propriilor gânduri, ca forme de energie manifestate în corp. Acolo unde este atenția noastră este și energia noastră creatoare. Tot ceea ce creăm în corpul nostru se va oglindi și în viața noastră și se va putea manifesta în exteriorul nostru (sănătatea corpului, relații sănătoase, familie, carieră, bunăstare materială etc.).

Ce face omul cât trăiește? Respiră. Cum ne putem aduce atenția în interiorul corpului? Respirând profund, conștient și urmărindu-ne atent curgerea respirației în corp. Nu este greu deloc. Când avem o durere în corp, ce facem? Ne ducem cu atenția în zona dureroasă, aducând astfel energia proprie în aceea zonă. Mai dificil pare a întrerupe șuvoiul gândurilor, care ne atenuează gradul de atenție și gradul de percepție și ne poate schimba poziționarea proprie vizavi de experiență. Ideea este că nu trebuie să pornim războaie nici cu ego-ul nostru, nici cu mintea noastră, nici cu judecătorul nostru interior (diverse forme de manifestare a energiei Sinelui în corp, fără de care nu am fi putut evolua) sau să ne negăm percepțiile sau aspectele conștientizate ale ființei, ci avem nevoie să ne acceptăm exact așa cum suntem ACUM (Starea de Prezență), în clipa de față. Nu putem schimba nimic în viața noastră, oricât de mult ne-am dori aceasta, dacă nu ne acceptăm așa cum suntem. ACCEPTAREA este primul pas spre INTREGIREA FIINȚEI și a nu mai trăi în separare.

Cum putem stopa șuvoiul mental al gândurilor? Urmărindu-ne cu atenție propriile gânduri. Așa ne putem da seama care este propriul nostru sistem de convingeri și credințe, propriul nostru sistem de valori, ce credem despre noi înșine, cum ne catalogam în raport cu ceilalți etc. Urmărind gândurile repetitive, putem aduce în lumina conștienței și atașamentele distructive create la nivel de ființă. De câte ori ne întâlnim cu toate acestea, ne întoarcem la Starea de Prezență, la urmărirea respirației în corp, la deschidere și acceptare a tot ce vine înspre noi. Conștientizând toate acestea, ne putem elibera de sub povara lor, făcând schimbările de care avem nevoie pentru a curge în interiorul nostru odată cu viața noastră, fără a mai crea blocaje energetice prin neacceptări și frici, sau a înota prin viață împotriva curentului ei.

Toate neacceptările noastre, toate atașamentele și așteptările noastre neîmplinite, sentimentele, emoțiile și gândurile neconștientizate sau refulate alimentează construcția UMBREI în INCONȘTIENTUL nostru, iar aceasta va zădărnici orice încercare de schimbare a vieții noastre. Umbra adusă în lumina Conștienței își va pierde puterea, iar noi ne vom putea elibera.

Trecutul cu bucuriile și dramele lui, viitorul construit pe fricile de incertitudine, de necunoscut, de a nu fi în stare să fac ceva etc., sau dimpotrivă, pe încredere și asumarea responsabilității, toate se împletesc în interiorul sfericității ființei umane. Centrul acestei sfere nu este altceva decât INIMA noastră – transformatoarea tuturor percepțiilor noastre (dincolo de asocierile pozitiv-negativ, superior-inferior ale minții) în creație conștientă, eliberată spre exterior, spre lume, prin respirație.

Da, asumarea responsabilității pentru fiecare ființă umană începe cu asumarea responsabilității vizavi de propriul corp (acceptare, cunoașterea nevoilor corpului, îngrijire, hrană, iubire, sexualitate etc.). Indiferent că suntem bărbați sau femei, în corpul nostru este integrat atât principiul feminin etern (Mama Pământ cea care susține, ocrotește, hrănește și dă stabilitate Umanității – asociată cu Principiul Maternității și arhetipul Vindecătoarei; Luna – care susține trăirile afective, emoționale intuiția; Emisfera cerebrală stângă) cat și principiul masculin etern (Tatăl Cer – cel care inițiază acțiunea, Creatorul Conștient, Autoritatea Divină, Viziunea; Soarele – cel care susține procesul de gândire, de analiză, de sinteză, de acțiune; Emisfera cerebrală dreaptă) la nivelul Inimii, cea care, de fapt, are rol de integrator, transformator. Transcenderea minții liniare, prin trecerea de la ‘a gândi’ la ‘a percepe’ sau ‘a simți’ ne pune în contact cu o nouă viziune transformatoare a vieții, devii un Creator Conștient de Realitate, asumându-ți această majoră responsabilitate asupra ÎNTREGULUI (corp, ființă umană, cosmos, Divin).

Și atunci, mai poți crede în sintagma: ‘Viața este o luptă?’, când simți viața cum curge în tine și nu numai, ci și în întregul Univers. Universul este în tine și tu ești în Univers, formând un Integrum. Dragă cititor, alegerea perspectivei modului în care îți trăiești viața, îți aparține. Responsabilitatea schimbării vizavi de tine însuți și pornind de aici, prin exemplul care devii pentru ceilalți, responsabilitatea schimbării pentru Întreaga Umanitate pornește de la o simplă alegere integratoare manifestată prin acte de Creație Conștientă, în exterior.

Nicoleta Datcu
"A deveni conștient de natura Creației pleacă de la a deveni conștient de natura propriei creații. A arunca responsabilitatea disconfortului vieții asupra Divinității este o naivitate obtuză de care numai ego este capabil. Calea Maestrului Interior începe prin asumare."

HEFT

2% pentru ATT

    Redirecționează 2% din impozitul pe venit pentru Asociația de Terapii Transpersonale.
  1. Descarcă Formularul 230 dacă în 2017 ai avut venituri din salarii / pensii sau Formularul 200 - pentru venituri (și) din activități independente (drepturi de autor, drepturi de proprietate intelectuală, profesii libere, chirii)
  2. Formularul este pre-completat cu datele Asociație. Completează formularul cu datele tale urmărind instrucțiunile de la final
  3. Trimite formularul completat la Administrația Financiară (ANAF) de care aparții până la 25 mai 2018, direct sau prin poștă cu scrisoare recomandată, sau trimte-l pe adresa noastră și-l vom depune noi pentru tine la ANAF. Adresa noastră este: Strada Mr. Aviator Ștefan Sănătescu nr. 53, sector 1, București.

Workshop / Eveniment

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Fără Granițe Fără Granițe

Este una dintre cele mai strălucite cărți apărute vreodată sub semnul Maestrului Interior. Ken Wilber este cel mai important gânditor și teoretician al conștiinței american, dar rădăcinile cunoașterii ...

Shambhala Shambhala

Ții în mână o carte destinată acelora care au ales transformarea interioară și care cred că aceasta stă în puterile lor. O carte pentru aceia care aleg eliberarea interioară de frică și ...

AYAHUASCA AYAHUASCA

Ayahuasca, planta sacră a spiritului, mama tuturor plantelor rituale de pe continentul sud-american, este o poartă către straturile cele mai profunde ale propriei noastre conştiinţe. Întâlnirea ...

Călătoria ultimă Călătoria ultimă

Nu există moarte, căci viaţa este un atribut a tot ceea ce există în Univers, nu există un sfârşit al Fiinţei, pentru că Fiinţa este eternă iar moartea nu este decât o Transformare ...

Experienţa Akashică Experienţa Akashică

O buna parte din valoarea acestei cărţi este adusă de mărturiile directe ale unor excepţionali exploratori ai conştiinţei, medici, antropologi, filosofi, scriitori, vindecători, mistici din diferite tradiţii ...

Workshopuri relevante

Arta Ascultării Atente Arta Ascultării Atente
Ultima serie Arta Ascultării Atentea început în 17 martie A asculta nu este doar despre sunete. A asculta este despre atitudinea noastră față de realitate. Față de experiența vieții.  A ...

Meditație activă și Shaking Meditație activă și Shaking
Respirația Conștientă și Practica Stării de Prezență sunt fundamentul tuturor abordărilor Călătoriei Inimii și a ceea ce noi, în Călătoria Inimii, numim Calea Maestrului Interior. Reprezintă ...

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Calea Maestrului Interior este calea către Conștiența tuturor nivelurilor Ființei, este calea către claritatea interioară ce permite adevăratele alegeri. Instrumentele fundamentale ale acestei abordări ...

Dansul Inimii

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...