Maestrul Interior rubrica Claritate. Autenticitate. Viață. Iubire
Noi începuturi

Publicat la 28.09.2016 Comentarii

Elena Francisc - Țurcanu

Un barometru care ne arată întotdeauna cu mare precizie starea sufletului este mișcarea. Iar ea, mișcarea, nu minte niciodată. Abia când începem să ne mișcăm ne dăm seama cât de mult putem pierde dacă n-o facem. Dacă nu ne mișcăm, ne apropiem mai rapid de moarte. Dacă rămânem în stagnare, în băltire, în înghețare, în zona de confort, în atitudinea nu pot, cu siguranță ne ratăm vindecarea, transformarea și evoluția.

În fiecare clipă ne putem crea oportunități în care să ne eliberăm corpul, să ne exprimăm inima, să ne golim mintea, să gândim doar ce vrem să gândim, să ne bucurăm sufletul, să ne întrupăm spiritul autentic. Însă, din varii motive, uităm că fiecare clipă este o imensă oportunitate în care putem lăsa ceva să moară și putem renaște o nouă perspectivă asupra lumii, asupra celorlalți și, mai ales, asupra noastră. Continuăm să ne bălăcim în gândire haotică, în frici, în (auto) judecăți și lupte lăuntrice ce duc la îmbolnăviri ale corpului, la accidente și chiar la moartea fizică. 

Metafora înrădăcinată a propriei noastre vieți este corpul nostru. Iar acesta își are propriile sale rădăcini încâlcite, și adânc înfipte, în viața părinților, bunicilor, străbunilor noștri. A ne coborî în dimensiunile profunde ale ființei, acolo unde zac amprentele străbunilor noștri, este responsabilitatea pe care toți o avem. A ne coborî acolo și a accepta întregul trecut, așa cum a fost - știind că nimic nu mai este de iertat ci doar de acceptat, este o formă de respect pentru toți cei dinaintea noastră ce au pus temelia pe care noi acum ne construim viața.

Și toți avem datoria sacră de a ne elibera corpul de amprentele grele ale lanțurilor trans-generaționale pentru a ne putea experimenta Puterea Ființei.

 

Prin mișcare, respirație conștientă, prin dans, prin Starea de Prezență, în Călătoria Chemarea Străbunilor, ne conducem corpurile către expresia propriei noastre existențe și nu expresia existenței părinților sau a străbunilor noștri. Le dăm voie corpurilor noastre să fie povestea propriei vieți și nu povestea altora.

De multe ori, corpurile noastre reflectă nu doar ceea ce am trăit prin experiență directă noi înșine ci și ceea ce au trăit părinții și străbunii noștri. Și nu suntem conștienți că multe dureri, tensiuni, blocaje energetice aflate în corp nici măcar nu ne aparțin ci le-am preluat din loialitate față de aceștia. Am învățat, mai degrabă, să ne ignorăm, negăm, controlăm, abuzăm corpurile. Nicidecum să le onorăm și să le locuim cu sacralitate. Indiferent de forma lor, mișcându-ne și dansându-ne corpurile, aducem viață în ele și mai rupem din lanțurile grele ale străbunilor noștri.

Cutremurul mamei pământ, sâmbătă noapte, a urmat imediat după apogeul Călătoriei Chemarea Străbunilor în care toți cei prezenți s-au cutremurat deja foarte puternic, prin Dansul Inimii și Respirație Holotropică. Și, fie că ați participat sau nu la această Călătorie, cu siguranță ați trăit – în aceste ultime zile - tot felul de cutremure, pe diferite niveluri ale existenței voastre. Aceste „cutremure” vor avea reverberații puternice de-a lungul următoarelor luni pentru noi toți, pentru familiile noastre și pentru toți cei dragi din jurul nostru. 

Dorințe, pasiuni, credințe, certitudini, credințe, judecăți, pre-judecăți. Multe dintre ele nici măcar ale noastre. Și le hrănim în continuare, de cele mai multe ori, evitând să vedem cu claritate ce ne aparține și ce nu. Cu atenție, cu încredere, cu integritate și respect, e momentul acum să reflectăm înainte de a acționa și să alegem claritatea asupra a ceea ce ne aparține și ce am preluat.

Energia perioadei pe care o traversăm acum ne ajută să avem mai multă claritate, în primul rând, în ceea ce privește autenticitatea noastră. Poate că acum vedem, pentru prima oară cu claritate, adevărul despre noi înșine, despre viața pe care o trăim, despre realitatea pe care ne-am creat-o. Adevărul despre sinele fals în care am tot investit atâta energie. Poate că acum, dacă avem curajul să ne privim viața și relațiile, putem vedea, cu sinceritate și fără a ne mai învinovăți sau a ne mai rușina, toate acele momentele în care ne-a lipsit autenticitatea. Toate acele momente în care i-am judecat pe ceilalți prin prisma unor credințe ce nu ne-au aparținut. Orice clipă trăită în Starea de Prezență ne poate umple cu inspirație și încredere, pe măsură ce potențialul nostru ni se revelează. Și tot Starea de Prezență ne poate ajuta să recunoaștem, cu sinceritate și fără judecată, consecințele alegerilor din trecutul nostru. Alegeri luate, de cele mai multe ori, din frica pe care am confundat-o cu adevărul sau cu autenticitatea. „A fost o nebunie de moment”, ne spunem uneori când ne gândim la unele alegeri făcute în trecut. Și ce bine ar fi să fie așa, doar o nebunie personală pe care să o ștergem repede cu buretele din povestea vieții! Însă, recunoașterea consecințelor unor alegeri din trecut nu are de a face cu ștergerea lor din istoria personală ci cu acceptarea a tot ceea ce a fost. Așa cum a fost! Orice vindecare începe cu acceptarea trecutului.

 

Recunoașterea consecințelor unor alegeri din trecut are de a face cu puterea de a vedea că facem toți parte dintr-un proces colectiv și nu doar dintr-un proces individual de transformare.

Călătorii precum Chemarea Străbunilor trezesc în noi puterea de a coborî adânc în psihicul umanității - acolo unde se trezește o cunoaștere pe care nu o mai putem evita. Și anume că viața sau, mai degrabă, felul în care ne trăim viața trebuie schimbat la modul radical. Avem nevoie de o schimbare majoră. Radicală. În primul rând, o schimbare în modul în care gândim. Și apoi în felul în care acționăm. A înțelege că modul în care gândim acum naște viitorul, ne ajută deja să acționăm altfel. Ceea ce trăim acum este rodul gândirii noastre din trecut, a amprentelor părinților și străbunilor noștri, și a tuturor alegerilor pe care le-am făcut cândva. Poate că, la momentul respectiv, păreau că sunt cele mai bune alegeri. Și chiar așa a fost. Însă nivelul de Conștiență la care suntem în momentul prezent, ne invită să vedem că toate aceste ne-așteptate consecințe - ale unor alegeri luate fără a fi sinceri cu noi înșine - ne cer acum să revenim la o autenticitate vibrantă.

Cea mai mare lipsă de autenticitate o trăim în relațiile noastre de prietenie, de cuplu, de familie. Prin intermediul relațiilor descoperim, întotdeauna, cine suntem cu adevărat. Și pentru procesul nostru de vindecare și transformare, pe cine alegem să fie împrejurul nostru are o importanță aproape vitală în această perioadă. Contează enorm fiecare conexiune pe care o naștem conștient cu fiecare persoană. Fiecare persoană din viața noastră imprimă, într-un fel sau altul, viitorul nostru. De aceea este atât de important cu cine alegem să ne împărtășim energia creatoare acum.

 

În Călătoria Chemarea Străbunilor, mulți conștientizează că nu sunt singurii care n-au avut parte de familiile „ideale”. Și, în același timp, conștientizează că nu sunt deloc întâmplătoare tragediile și durerile trăite în familiile biologice. La fel cum îmbăierea în energia Comunității ne arată că ne putem crea adevărata familie acum. Că putem respecta familia biologică, onorându-ne părinții și străbunii, dar că nimic și nimeni nu ne oprește să mergem pe calea noastră, să naștem și să hrănim conexiuni noi care ne reflectă sinele nostru profund, autentic.

Și fie că suntem într-o comunitate precum Călătoria Inimii sau oricare alta, fie că suntem în trafic sau la piață, la birou sau în parc, e datoria noastră să ne onorăm scânteia divină, recunoscând-o ca fiind existentă în inima tuturor celor care ne traversează calea.

În această co-creație a unei noi lumi e datoria noastră să nu mai acceptăm nimic din tot ce ne-a tot fost impus și în care nu credem cu adevărat. De la medicamente, vaccinuri, sistem de educație pentru ai noștri copii, la relațiile pe care trebuie să le păstrăm. Uneori vom simți din nou îndoiala și neîncrederea în puterea noastră de creatori. Alteori vom avea totală încredere. Însă este responsabilitatea noastră, a fiecăruia dintre noi, să fim atenți la cum și cu cine împărtășim propria energie creatoare. E responsabilitatea noastră să fim atenți pe cine ascultăm și cum ne comunicăm adevărul. E responsabilitatea noastră să fim atenți la care sunt, cu adevărat, legăturile noastre autentice și cum alegem să le păstrăm și cât curaj avem să renunțăm la acele relații sau legături care ne mențin în roluri vechi ce ne împiedică transformarea. Felul în care ne hrănim legăturile autentice - pe care alegem să le consolidăm în această perioadă - va revela adevăruri importante despre condiția propriei noastre inimi și a contribuției noastre în lumea în care trăim. 

Când ne așezăm în Centrul Ființei noastre și alegem să practicăm Starea de Prezență, chiar și cele mai radicale schimbări pe care simțim să le facem în viețile noastre acum sunt susținute de întreaga Existență care se reconfigurează împrejurul nostru. Universul întreg ne servește când știm, cu adevărat, ce vrem. Schimbări pe care altfel ne-am lupta să le manifestăm le putem acum manifesta alegând claritatea, autenticitatea și practicând Arta Respirației Conștiente și Starea de Prezență. Iar dacă viața noastră pare acum a fi într-o nevoie de schimbare completă, doar energia Centrului poate deveni un aliat de nădejde. Doar magia momentului prezent ne oferă încurajarea de a zbura către adevăr și autenticitate. Doar curajul de a rămâne în prezență și de a nu mai aluneca în roluri vechi, ne ajută să renunțăm la toate mecanismele de rezistență, de evitare și amânare cu care ne-am obișnuit și pe care le-am folosit pentru a ne păstra identitățile în care am investit atâta energie pentru a le construi. Dacă în viața noastră sunt situații sau relații tensionate și, mai ales, discuții dificile pe care am tot evitat să le avem, acum e momentul să ne creăm oportunitatea de a le aduce la o rezoluție. A avea curajul să ne articulăm, și să ne manifestăm, gânduri și sentimente - neexprimate până acum din varii motive care nici nu mai contează - poate fi ceva extrem de vindecător și de eliberator. Chiar dacă exprimarea lor va crea, pe ici pe acolo, mici (sau mari) furtuni. Putem alege să ne reamintim că furtunile sunt și ele foarte binevenite, că au darul de a împrospăta aerul stătut, de a forța în afara zonei de confort și că, întotdeauna, cutremurele și furtunile ne conduc către ceva nou.

E nevoie să știm încotro ne îndreptăm în viață, pentru a păși, cu Conștiență, în direcția respectivă. Pentru a putea face, zi de zi, un pas mai aproape în direcția a ceea ce numim „scop” sau misiunea vieții. Avem nevoie chiar și să recunoaștem, în aceste zile, care ne sunt scopurile practice. Ce vrem să creăm? Ce vrem să avem în viață? Și cu pragmatism, cu respect față de acest scop pe care dorim să-l atingem, cu angajament și determinare, cu consecvență și totală încredere să pășim înainte. Nu mai avem vreme să ne tot învârtim în jurul cozii sau să mergem pe coși de ouă în jurul a ceea ce vrem cu adevărat fără a ne rosti cu autenticitate. Această perioadă ne oferă oportunitatea de a curăța din lucrurile care încă ne mai țin agățați de trecut. Și, de asemenea, putem folosi energia prezentă pentru a finaliza din lucrurile începute însă pe care am tot amânat să le terminăm. Aceste lucruri începute și neterminate se cer a fi duse la bun sfârșit dacă vrem să facem Schimbarea Radicală! Fără a face asta nu putem mergem mai departe către manifestarea celor mai mărețe visuri ale noastre. Ori de câte ori continuăm să evităm de a ieși din zona de confort și de a curge cu viața, ori de câte ori ne retragem în atitudini de auto-critică, disperare, grijă și neîncredere, nu facem altceva decât să setăm un precedent dăunător. 

Pentru noi, în Comunitatea Călătoria Inimii și în a noastră Creație Conștientă Colectivă, este vorba despre curaj, determinare și autenticitate în această perioadă. Acestea ne sunt semințele pe care să le plantăm la Lună Nouă acum și pe care le împărtășim cu voi. Doar angajându-ne total, cu determinarea, autenticitate și curaj, putem descoperi cine suntem cu adevărat.

Luna Nouă ne oferă, ca de fiecare dată, prilejul de a crea un nou început. De a începe din nou în orice aspect ce pare a fi dificil sau conflictual în viața noastră acum. Mai ales în aspectul numit „Relații”! Călătoria Chemarea Străbunilor a fost, aparent, despre relațiile cu părinții, cu bunicii, străbunii. Dar, dincolo de onorarea acestor relații și de alegerea de a comunica altfel cu ei de acum înainte, a fost despre cea mai importantă relație: Relația cu sinele nostru autentic.

Fiind autentici cu noi înșine putem schimba relațiile cu ceilalți. Și doar pentru că ne-am ciocnit cu unele persoane în trecut nu înseamnă că trebuie să rămânem pentru totdeauna în război cu ele. Doar pentru că ne-am criticat aspru și am considerat că am greșit cândva nu înseamnă că trebuie să ne biciuim pentru totdeauna. Poate că avem mult mai multe în comun cu persoanele cu care ne-am ciocnit în trecut decât ne-am putea imagina. Și poate că ceea ce am considerat a fi o greșeală a noastră a fost, de fapt, o mare lecție din care am învățat. Ciclicitatea naturii umane ne conduce, în fluxuri și refluxuri, către dezamăgiri, rupturi dar și către încredere și acest frumos împreună. Nimic nu mai rămâne la fel ca în trecut în această perioadă, dacă ne dorim Schimbarea Radicală. 

La această Lună Nouă, în toate relațiile noastre și, mai ales, în relația cu noi înșine, să ne împletim în Dansul Vieții dimensiunea spirituală dar și pe cea încarnată, materială, densă. Se pare că este o Lună Nouă ce-și curge peste noi energia clarității, a compasiunii și a curajului de a fi autentici. De a spune pe nume lucrurilor dar mereu din spațiul iubirii și al acceptării, al non-judecății și fără învinovățirea nimănui. Până nu acceptăm întregul trecut, așa cum a fost, până nu acceptăm că toate persoanele și situațiile „dificile” pe care le avem acum în viața noastră sunt parte din noi, nu vom putea trăi o viață conștientă. Ci vom continua a fi tributari unor roluri și identități ce țin de trecut. Iar dacă în această perioadă ne stă scris în stele sau în cărți că vom trăi separări, rupturi, despărțiri, să ne reamintim a nu opune rezistență. Toți știm, în adâncul inimii, când am ajuns la capătul unei relații. „când se termină – se termină”, spune o lege imuabilă a spiritului! Oricât de mult ne-am lupta cu acest adevăr, știm când o relație a ajuns la finele ei. Chiar și relația noastră cu un rol pe care l-am jucat vreme îndelungată dar care simțim că nu ne mai servește acum. 

În timp ce această Lună Nouă ne vorbește despre iubire, noi să ne reamintim că este vorba despre o formă mult mai mare de iubire. Este vorba despre Iubirea de Sine. De Sinele Autentic. E vorba despre a ne iubi așa cum suntem cu adevărat și nu cum ne-am tot chinuit să fim pentru părinți, bunici, străbuni sau alți toți cei din jurul nostru. Luna Nouă ne șoptește acum despre Iubirea Divinității care curge prin noi toți precum un Adevăr din fața căruia nu ne mai putem sustrage. Iubirea ce ne arde pe dinăuntru ori de câte ori o negăm și alunecăm în falsitate, ori de câte ori rămânem în roluri și identități care nu (mai) au nicio legătură cu cine suntem cu adevărat acum.

Din miezul acestei vieți tumultuoase ce merită trăită din plin, din Centrul Călătoriei Inimii noastre, fie să avem claritate asupra a ceea ce vrem cu adevărat în viața noastră și să avem curajul de a împărtăși Iubirea Autentică.

PS. Am ales să ilustrez acest articol cu fotografii de la retreat-ul Anam Cara - Practica Puterii Feminine și ShamaniA de astă vară, căci amândouă sunt profund ancorate în realitățile despre care vorbesc în acest articol. 

Cu Recunoștință,
"Maestrul Interior se naște întotdeauna în timpul experienței umane încarnate. Nu există Maeștri care să nu fi trecut prin Umanitate. În Corp, ei pot fi recunoscuți mai ales după zâmbet. În afara Corpului, de asemeni."

HEFT

Workshop / Eveniment

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Despre moarte şi a muri Despre moarte şi a muri

Moartea, iată ultimul mare subiect tabu al timpurilor noastre. Se poate vorbi deschis despre orice trăire, dar nu şi despre moarte. Este un subiect tratat cu reticenţă conveţională, despre care se vorbeşte ...

Stima de sine Stima de sine

Pentru copiii noştri suntem un fel de oglinzi. Felul în care noi reacţionăm influenţează imaginea pe care copii şi-o formează despre sine. Suntem reperele cu ajutorul cărora ei se construiesc pe ei ...

CÂND IMPOSIBILUL DEVINE POSIBIL CÂND IMPOSIBILUL DEVINE POSIBIL

Trecând peste teama de a fi ridiculizat de colegii de breaslă, peste teama inerentă oricărui cercetător care îndărzneşte să iasă din tiparele rigide ale paradigmei materialiste, cu o superbă ...

44 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

Cele o mie de nume ale bucuriei Cele o mie de nume ale bucuriei

O carte de o superbă şi adâncă profunzime, de o înţelepciune iluminată, care nu are nimic teoretic. Este o înţelepciune intrinsecă, nestudiată, care irumpe din poveştile simple de viaţă. ...

Workshopuri relevante

Articole pe aceeași temă

Eliberarea de Dependențe Eliberarea de Dependențe

Fiecare om de pe planetă dezvoltă o formă de dependență, mai ușoară sau mai agresivă. Este o reflexie a gradului de compulsiune mentală. Cu cât mintea mea este mai dezordonată, mai rătăcitoare ...

Darul Călătoriei Inimii Darul Călătoriei Inimii

Oprește-te un moment din alergarea gândirii chiar acum, în vreme ce citești aceste cuvinte, stai pe loc, adună-ți Atenția în piept și simte ce se petrece acolo, senzațiile, căldura, formele ...

Miza cea mare Miza cea mare
Pacea cu mine însămi

Nu există un preț al păcii, pentru că singura pace posibilă este aceea cu Sine, și tot așa, nu există un preț al iubirii, pentru că singura Iubire posibilă este aceea cu Sine. De aceea, mă desemnez emisar ...

Practica Recunoștinței Practica Recunoștinței

Un imens vârtej de schimbări și de emoții ne-a cutremurat pe toți în ultimele săptămâni dar alegerea de a fi încarnați în această Viață vine la pachet cu astfel de experiențe ...

Despre granițe și Libertate Despre granițe și Libertate

De multe ori ai crezut că nu poți depăși o limită. De exemplu care este toleranța ta la durere? Cât de relaxat(ă) poți rămâne atunci când durerea fizică este prezentă în viața ...

Creatorul și mirabila creație Creatorul și mirabila creație

Cine este sau ce este creatorul din spatele creației? Este cu adevărat în spate? Cine trage linia de demarcație între creator și creație sa? Este într-adevăr a sa creația sau este pur și ...

Prezenţa este o stare care se află în pericol Prezenţa este o stare care se află în pericol

Prezenţa nu atrage atenţia; este simplă, obişnuită şi nepretenţioasă. Adesea pierdută în tumultul vieții moderne, prezenţa este ceva cu mult mai subtil decât drama sau exagerarea şi nu poate ...

Poarta către Extaz - Dansul Inimii Poarta către Extaz - Dansul Inimii

Dansul este una dintre cele mai frumoase și mai transformatoare căi pe care le cunosc unde putem combina celebrarea comunității cu exprimarea de sine și transcenderea ego.ului cu vindecarea traumelor vechi. ...

Creația colectivă de realitate Creația colectivă de realitate
Prima parte: Dependența de un sistem

Fiecare om de pe planetă contribuie la creația de realitate, sub toate aspectele sale: social, politic, cultural, financiar, etc. Iar parametrul care contează în orice creație este conștiența. Un ...

Sursa Realității - prima parte Sursa Realității - prima parte
O privire proaspătă

Trăim într-o realitate solidă. O realitate cu aparență tare, densă, inflexibilă. Pare că nu se schimbă prea multe în relieful de jur împrejur, pare că munții pe care îi vedem azi ...