Punct rubrica Unde se grăbesc oamenii?

Publicat la 10.11.2016 Comentarii

Ana Stănescu

Plouă mărunt, iar Luna Plină ce se apropie îndeamnă mai mult ca oricând la introspecție. Să mă apropii de mine. Să mă ascult. Să mă simt. Să mă percep. Să fiu. Dar… Când să fac și aceasta?

Alarma sună. Repede jos din pat. Repede un duș rapid și aplicat eventual vreo mască de fard cu zâmbet sau un parfum mai masculin să par mai puternic și treaz. Repede un mic dejun, eventual chiar înlocuit de o cafea la minut și o țigară. Se încuie ușa la casă. Se sare deja în mașină. Și pe repede înainte. Orașul murmură a zgomot. Mașinile se întrec în culoare, forme și viteze. Repede. Trebuie să ajungem repede.

Și ajungem! În fața altor clădiri. Eventual cât mai înalte, cât mai metalice și cu ziduri cât mai reci. Doar și ele trebuie descuiate dimineața. Deci repede! Unii dintre noi ne lăsăm copiii în astfel de clădiri. Repede! Clădirile celelalte așteaptă să fie populate. Repede urcăm scările sau luăm liftul. Odată ajunși, repede ne salutăm colegii. Și eventual avem cu toții vreo întâlnire scurtă. Repede! Ne bucurăm că am scăpat așa rapid pentru a ne face o altă eventuală cafea. O bem și pe aceasta tot repede. Deschidem e-mailuri, agende pline, creionăm task-uri. Și repede spre prima pauză. Ieeeei! Repede un măr, poate o alta sau poate două-trei țigări și repede înapoi pe scaun în fața calculatoarelor. Repede! Și deja pauza de prânz. Repede schimbăm niște zâmbete. Repede să mâncăm ceva. Repede se termină ziua și ne trezim deja din nou în trafic, sau în metrou, sau pe străzile pline de umbrele grăbite. Triumfători ajungem acasă. Repede la duș. Eventual repede un film sau repede un joc. Copiii repede la culcare: a doua zi lumea se trezește dimineața devreme!. Și e noapte deja, deci repede la somn. A doua zi, se apasă funcția REPEAT. Sună cunoscut?

Când să îmi dau voie să simt? Când să mă bucur cu adevărat de mine? Când să îmi cunosc cu adevărat copiii? Când să mă bucur de copacii care mențin aerul proaspăt din zonele prin care trec așa în grabă? Când să mă iubesc înainte de a pretinde iubirea de la alții?
Când să ofer îmbrățișări sincere într-o lume fără prea multe atingeri? CÂND?

Trăim vremuri cu schimbări rapide. Un președinte se schimbă cu altul. O doctrină o înlocuiește pe alta. Un sistem cade, altul îi ia locul ca și cum celălalt n-ar fi existat. Un prieten pleacă în altă țară. Un altul într-un alt timp. O femeie își vede copilul pierind sub ruine de război. O alta abia devine mamă.
Măști sunt înlocuite cu alte măști. Doctorii tratează în grabă. Unii se grăbesc spre pauza de țigară. Alții repede acasă.
Directorii iau decizii rapide. Tu pleci, altul rămâne. Unii se grăbesc spre ziua de salariu. Alții repede pe stradă.
Trăim vremuri unde nano-secunda se transpune în viața de zi cu zi sub forma lui “repede”: Vreau repede raportul ăla! Mișcă-te mai repede! Scrieți mai repede! Mâncați mai repede! Uitați mai repede! … Muriți mai repede!

Când să mai și trăiesc? Când să mă bucur de viață? Când să mă bucur de simțurile cu care am fost dăruit? Când să-mi ascult corpul și să mai fiu și recunoscător pentru Pământul care ne oferă cam totul pentru a trăi? Și când să mă bucur de iubire? Ce este aceea iubirea într-o lume pusă pe funcția repede? Când să fiu eu însămi, și să și bucur oamenii cu darurile cu care am fost înzestrată?

Trăim ca într-un joc de domino. O piesă cade și celelalte o urmează. De data aceasta piesa care cade o reprezintă omul grăbit. Graba o vedem cu toții în jurul nostru. La piață, la urcarea și coborârea din mijloacele de transport, la nunți și înmormântări, la joburi și școli. Grabă în decizii. Grabă la pus etichete. Grabă la tras concluzii. Grabă la a ști mai bine decât alții. Grabă la a strânge obiecte. Omul grăbit este noul homo sapiens.Doar că acum este îmbrăcat elegant, eventual la costum și cravată.
Fumează repede un trabuc și alege care colț de lume să-i fie următoarea țintă. Repede celelalte ființe umane, asemenea jocului de domino, îl urmează. Doar are cravată!
Unii se grăbesc pentru bani. Alții se grăbesc pentru o funcție mai bună. Și fiecare vrea repede un rezultat.
Trăim și asistăm permanent la jocuri. Unele de dogme, altele de ideologii. Jocuri de alegeri sau alegeri făcute din roluri inconștiente.
Cum spune și Gaylon Ferguson, în a sa carte Deplina Conștiență. Dezvăluirea înţelepciunii înnăscute a fiinţei:Fiindcă ne-am instruit ani de zile să dorim, să căutăm să obţinem, să înhăţăm, iar apoi să ne dorim mai mult, apoi, desigur, mai mult – astfel, întărind sentimentul intrinsec că momentul acesta nu e suficient.“
Și vrem mai mult. Și mai mult. Și mai repede. Repede! Totul acum și totul repede!

Când? Când să simt? Cum, am și inimă? Când să ascult? Cum, am și urechi? Când să văd? Cum, am primit la venirea în această lume și ochi? Pentru ce am nevoie de ei? Când să mă bucur de darul mersului? Când să miros trandafirii? Când să mai și mângâi chipul celui care-mi spune ‘te iubesc’? Când să mai și stau cu mine, ascultând dincolo de tăcere, șoaptele sufletului și a sa chemare? Când să mă apropii de Dumnezeu când eu nici de mine nu am timp?

Un suflet drag mi-a împărtășit astăzi observațiile mele despre omul grăbit. Nu știa ce simt, și nici că mi-am dat voie în ultima vreme să privesc din rol de observator în jurul meu zi de zi. Așa numita REALITATE. Mi-a spus doar ce întrebare a primit recent: când vrei să mai și citească oamenii?
A plecat și nu am apucat să îi spun ce simt, și că e trist cum graba ne face să uităm nu doar de cărți, ci mai ales de noi înșine. Pretindem iubire. Dar putem începe prin a învăța să iubim. Să ne iubim.
Pretindem atenție și prezență. Putem începe prin a fi mai atenți și prezenți în viața noastră și a celor din jur. Pretindem relații. Dar relațiile armonioase presupun timp. Fără grabă. Fără pretenții. Fără pe repede înainte.

Pretindem prosperitate și abundență. Putem începe prin a fi și mai recunoscători pentru ceea ce avem acum. Și abundența crește prin încredere, prin dedicare și bucurie a ceea ce facem zilnic. Fără așteptări. Fără grabă.
Vrem să fim văzuți. Remarcați. Putem începe prin a vedea cu adevărat ființa din fața noastră, fie că este un om, un copac, o gâză sau un cristal.
Pretindem sănătate și vitalitate în corpurile noastre. Putem începe prin a ne mișca mai mult, a ne bucura de mers, de un sport și a savura cu adevărat mâncarea, cafeaua și chiar țigara.
Pretindem cunoaștere. Putem lăsa maeștrii un pic deoparte și începe a crede că și în noi zace unul. Putem începe cu Cărțile Maestrului Interior. S-ar putea să fiu surprins/ă.
Există cărți care ne schimbă într-atât, încât totul se schimbă. Realitatea. Oamenii din viața noastră. Conjuncturile. Genul acela de cărți magice, care odată citite, marchează ceva în ființa noastră și ne apropie mai mult de esență. Fără grabă.
Ne apropie de noi înșine!
"Atenția este o formă sacră de energie care curge din Ființă pentru a crea Realitate și Experiență. Unde este Atenția, acolo este Prezența, acolo este Creația. Ce ai creat astăzi cu Atenția ta?"

HEFT

2% pentru ATT

    Redirecționează 2% din impozitul pe venit pentru Asociația de Terapii Transpersonale.
  1. Descarcă Formularul 230 dacă în 2017 ai avut venituri din salarii / pensii sau Formularul 200 - pentru venituri (și) din activități independente (drepturi de autor, drepturi de proprietate intelectuală, profesii libere, chirii)
  2. Formularul este pre-completat cu datele Asociație. Completează formularul cu datele tale urmărind instrucțiunile de la final
  3. Trimite formularul completat la Administrația Financiară (ANAF) de care aparții până la 25 mai 2018, direct sau prin poștă cu scrisoare recomandată, sau trimte-l pe adresa noastră și-l vom depune noi pentru tine la ANAF. Adresa noastră este: Strada Mr. Aviator Ștefan Sănătescu nr. 53, sector 1, București.

Workshop / Eveniment

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Spirala vieții Spirala vieții

Psihologia şi psihoterapia secolului XXI nu mai pot ignora ideea reîncarnării şi a vieţilor anterioare, care şi-a făcut loc în ultimii 50 de ani în modelul extins pe care îl avem ...

Tao Te Ching Tao Te Ching

Tao Te Ching, celebra scriere al lui Lao Tzu, face parte din patrimoniul umanităţii. Unii cred că este o scriere mistică, alţii o consideră o capodoperă ermetică, alţii expresia înţelepciunii ultime ...

Mandala Ființei Mandala Ființei

Doctorul Richard Moss este un om care a trăit Revelaţia. Este un om care a experimentat starea de conştiinţă supremă a fiinţei omeneşti în care aceasta trăieşte deplin. Este acea stare de conştiinţă ...

Fluturele Negru Fluturele Negru

Prin această carte, doctorul Richard Moss ne lansează, pentru fiecare dintre noi, o invitație către SCHIMBARE, consacrându-ne viața Vitalității Radicale prin Întregirea Ființei care suntem.Transformarea ...

Călătoria Inimii Călătoria Inimii

Un Maestru a spus: “Adevărul vă va face liberi”. Şi un altul: “Adevărul vine înaintea Iubirii”. Această carte este despre Adevăr, Libertate şi Iubire. Un triunghi magic şi ...

Workshopuri relevante

Practica Stării de Prezență Practica Stării de Prezență
Practica Stării de Prezență este menită să te conducă dincolo de agitația minții. Darul ei este de a-ți reaminti ce ești mult mai mult decât identitatea cu care te-ai obișnuit, decât ...

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Calea Maestrului Interior este calea către Conștiența tuturor nivelurilor Ființei, este calea către claritatea interioară ce permite adevăratele alegeri. Instrumentele fundamentale ale acestei abordări ...

Respirația Inimii Respirația Inimii
Respiraţia Inimii s-a născut din experienţele noastre de conştiinţă extinsă, în Călătoria Inimii. Este emanația experienței noastre, Horia & Elena Francisc - Țurcanu, contribuția ...

x