Călăuza rubrica Paradoxul simplității

Publicat la 24.07.2017 Comentarii

Manuela Simona Vlad

„Forţa spirituală reprezintă unitatea desăvârşită. Ea ne oferă întregirea şi un sentiment al legăturii cu noi înşine, cu ceilalţi şi cu lumea din jur. Unitatea sacră există dincolo de diferenţele şi opoziţiile din univers. Ea transcende limitările şi împleteşte multe fire diferite în ţesătura întregii existenţei.
În vastitatea sa, Sinele profund este binevoitor, iubitor şi înţelept.”
Setea de Întregire - Christina Grof

Într-una din zilele obișnuite ale vieții mele, în derularea cotidiană a activităților, pe holul lung  al clădirii pe care îmi purtam pașii zilnic, a apărut un zid nou. Acest element mi-a atras atenția puternic și pătrunzător. Am tresărit la cuvântul ce mi-a apărut instantaneu: „Separare”.  A fost un moment de conștientizări rapide și succesive, ce îmi vorbeau despre tensiunea mea interioară ce o simțeam deja de ani de zile și care îmi genera nevoia adâncă de schimbare.

M-am oprit privind și simțind vâltoarea interioară. Un declick  în conștiință ce mi-a deschis conștiența asupra realității ce o trăiam. Am simțit rapid, dincolo de orice explicație logică, urgența și necesitatea unei schimbări majore. Nu știam cum, nevoia s-a formulat interior sub forma am nevoie repede ca ceva nou să apară în viața mea.

Vorbesc despre paradoxul simplității, fiindcă ce a urmat a fost o împletire simplă și curgătoare de oameni și evenimente ce mi-au deschis oportunități de a realiza schimbarea. O schimbare ce nu o puteam defini în termenii clari ai acțiunii. Puteam însă să simt că mă aflu în fața unui prag existențial ce cerea un răspuns din partea mea.

Acest eveniment l-am trăt când percepeam cu îngrijorare că aproape nimic din ce mă motiva, bucura și mă făcea să mă simt cu sens până atunci, nu mai avea puterea să mă susțină. O tristețe devoratoare îmi ocupa ființa din ce în ce mai mult, copleșindu-mă.

„În mod surprinzător, de cealaltă parte a tristeţii absolute pe care o resimţeam mă aştepta o perioadă de vindecare profundă şi de călăuzire. Luni de zile m-am simţit conectată cu lumea, cu mine însămi şi cu o sursă de putere şi inspiraţie interioară ce părea fără limite.”
Setea de Întregire - Christina Grof

Un e-mail de la o colegă de birou și un articol al revistei Călătoria Inimii mi-au reaprins entuziasmul și efervescența interioară. Am simțit, fără echivoc, că prinsesem un fir ce avea să mă călăuzească spre ieșirea din labirintul suferinței și tristeții ce amenințau să mă înghită.

O cale regală către propria-mi Inimă s-a deschis surprinzător

Am răspuns chemării interioare și am pășit în universul Conștienței. Dorința de echilibru și armonie interioară, de reașezare în sentimentul mulțumirii de sine și completitudinii, au catalizat nevoia de schimbare.

Articolul scris de Horia Francisc Țurcanu alias Agnis, conținea invitația la o călătorie experiment de Respirație Holotropică. Experiența Respirației Holotropice mi-a schimbat radical perspectiva asupra vieții ca viziune de ansamblu, a ceea ce credeam că știu ori că sunt. Experiențele mele de viață de până atunci pregătiseră oportunitatea de a trăi direct vastitatea și adevărul a ceea ce suntem în realitate. Și mă bucur enorm că m-am deschis în fața acestei oportunități extraordinare, care m-a condus spre noi experiențe și exploratori avansați ai Conștiinței.

Explorările interioare, însoțită de AmmaRa și Agnis în Călătoria Inimii, au deschis pentru mine lumi nebănuite de percepție și cunoaștere de sine, umplând golul existențial, ce-l simțeam gata să mă înghită până la dispariție și hrănind setea mea profundă de întregire. În următoarele 4 luni, am avut șansa de a-i întâlni pe Richard Moss și pe Stanislav Grof împreună cu Christina Grof. Fiecare din aceste întâlniri marchează  momente cruciale ale existenței mele, creând clipa inefabilă când am deschis Poarta Inimii.

Fetița Libelulă

Pe Christina Grof am întâlnit-o la Conferința de Psihologie Transpersonală de la Cluj-Napoca în mai 2013.  Mi-amintesc ca azi felul în care m-am simțit ascultând-o. Vocea ei și ceea ce ne împărtășea despre propria ei trezire spirtuală, procesul dureros pe care îl traversase prin furcile caudine ale adicției, m-au transbordat într-o stare de conștiință extinsă. Dintr-o dată rezonam profund cu totul, mintea a tăcut. Am închis ochii, mi-a apărut în imagine o cascadă aurie ce se revărsa generos, abundent de sus în timp ce o fetiță libelulă mi-a deschis o fereastră ieșind prin urechea stângă.

La terminarea conferinței am cumpărat cărțile Setea de Întregire.Vindecarea spirituală a dependențelor-Christina Grof și Când Imposibilul devine Posibil. Aventuri în realități neobișnuite – Stanislav Grof.

Cărțile le-am ales nu cu mintea, habar nu aveam de psihologia transpersonală. Le-am ales după titluri și imaginile profund evocatoare privindu-le coperțile.

Citind, mi-am identificat propria sete de întregire, înțelesuri mai largi s-au trezit în mine. O durere profundă și un doliu sufletesc ce îmi dădeam seama că îl îngropasem, neștiind să îl traversez altfel, m-au atins la intensitatea maximă posibilă ca să realizez trecerea pragului pe care mă aflam.

Relaţia noastră directă cu divinitatea nu are nimic de a face cu dogmele sau politicile sau cu grandoarea personală. Spiritualitatea are de a face cu legătura noastră privată, intimă cu esenţa nesfârşită şi onstantă ce sălăşuieşte înăuntrul nostru. După aceasta tânjim.” 
Setea de Întregire - Christina Grof

Procesul alchimic al vindecării dualității

Am traversat acest prag interior într-un moment de grație, surprinzător și paradoxal.

Ceea ce crezusem că știu ori că sunt prin personalitatea mea, s-a spulberat în fața trăirii nudității totale, în care este cu neputință a ascunde, a tăgădui, a cosmetiza.

Mi-am dat seama cât de inconfortabil îmi este să mă uit la mine, să stabilesc o relație cu mine însămi la acest nivel al autenticității. Mă simțeam ca două persoane distincte, privindu-le cu conștiența unei a treia personae.

Ego-ul meu era plin de critică, judecăți și prejudecăți, alimentate de credințe pe care nu le mai contestam, considerând apriori că așa e, cum știu eu, punând etichete asupra oamenilor, situațiilor, unor curente de gândire, sistemelor de orice fel și mai presus de orice o asprime ascuțită față de mine însămi.

Derularea conținutului ego-ului m-a determinat să simt o întreagă gamă de emoții la nivel corporal și tumult psihic. Acesta se desfășoară aidoma unui proces în timp, spațiu și pe etape. Însă acest proces se petrece simultan cu susținerea părții conștiente trezite,  printr-o prezență martor care afirmă că esența existenței umane este experiența. Repezintă verticala ființei. Această perspectivă are puterea de a înmuia, îmblânzii judecata aspră de sine. Când duritatea interioară se înmoaie, conștiența se revelează din ce în ce mai mult, aducând înțelesuri în conștiința personală, ce au puterea să dizolve, să desfacă structuri interioare ce îmi blochează energia coagulată în ceea ce țin ascuns din rușine ori vinovăție ori fiindcă am încorporat credințe de neclintit aparent.

Pentru acest proces alchimic al ființei, am nevoie de răbdare și curajul de a mă preda când realizez indubitabil că sunt un instrument în orchestra cosmică. Sunt deopotrivă instrument și întreaga orchestră, așa simt capodopera ființei umane: o simfonie de culori, vibrații și armonii muzicale ce mă cântă în univers, stabil ancorată în energia pământului, pulsând creator în eternitate.

Deschizându-mi Inima, m-am deschis simțirii Întregului. Doar așa am putut porni în Călătoria descoperirii interioare și a mă cunoaște cu adevărat. Având perspectiva Întregului, la nivelul la care îl pot percepe până acum, aventura umană dobândește un sens profund. Trăind natura fricii, a durerii, a tristeții copleșitoare generate de separare, mi-am renăscut dragostea de viață,  compasiunea, autenticitatea și curajul de a fi ceea ce sunt. Simțind frumusețea vieții trăiesc conexiunea, bucuria și puterea creatoare  cu încredere în misterul manifestării .

În clipa în care am realizat că sunt mai mult decât identitățile mele, îmi dau seama că am răspunsul la întrebarea Ce Sunt!”
Școala Maestrului Interior a4a generație – Agnis

Nu există o metodă precisă, există repere ale recunoașterii pe care le simt, le validez și din care îmi extrag pasul următor prin alegere cu discernământ născut din Înțelpciune.

Alternez între ușor și greu însă pulsez creator divin și uman.

Vă onorez Cerc Sacru al Școlii Maestrului Interior a 4a generație.

Din perspectiva pe care o prezint eu, existăm într-o stare de amnezie cosmică. Pentru că ne-am detaşat de potenţialul nostru, am uitat cine suntem cu adevărat. Şi fiecare dintre noi este implicat într-un joc universal complex, în care identitatea noastră muritoare este la fel de divină ca şi tărâmurile mistice transcendente.

Limitele, percepţiile finite, incapacitatea de a ne aminti adevărata noastră identitate: toate acestea fac parte dintr-o piesă de teatru desăvârşită, în care fiecare dintre noi joacă un rol distinct.

Din acest punct de vedere, starea noastră de separare este o condiţie divină, chiar dacă adâncimile ei par a fi departe de sublim. Este o parte a experienţei spirituale unice pe care o putem descoperi numai din perspectiva condiţiei umane. La fel cum întunericul nopţii este esenţial pentru lumina răsăritului, tot astfel, calvarul singurătăţii noastre cosmice este necesar pentru a crea stimulentul instinctual care ne va conduce, în cele din urmă, către sursa noastră sacră.”
Setea de Întregire - Christina Grof
"Practica Prezenței este baza oricărei experiențe de expansiune a Conștienței și punctul de plecare al oricărei experiențe spirituale. Revelația nu este a pleca, ci a rămâne, în deschidere și percepție a tuturor dimensiunilor Realității."

HEFT

2% pentru ATT

    Redirecționează 2% din impozitul pe venit pentru Asociația de Terapii Transpersonale.
  1. Descarcă Formularul 230 dacă în 2017 ai avut venituri din salarii / pensii sau Formularul 200 - pentru venituri (și) din activități independente (drepturi de autor, drepturi de proprietate intelectuală, profesii libere, chirii)
  2. Formularul este pre-completat cu datele Asociație. Completează formularul cu datele tale urmărind instrucțiunile de la final
  3. Trimite formularul completat la Administrația Financiară (ANAF) de care aparții până la 25 mai 2018, direct sau prin poștă cu scrisoare recomandată, sau trimte-l pe adresa noastră și-l vom depune noi pentru tine la ANAF. Adresa noastră este: Strada Mr. Aviator Ștefan Sănătescu nr. 53, sector 1, București.

Workshop / Eveniment

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Deplina Conștiență Deplina Conștiență

Starea de Conștiență integrală ne este accesibilă în orice moment. Singurul lucru care ne desparte de această Conștiență deplină este neîncrederea profundă în noi înșine. Această ...

Spiritul Shamanic Spiritul Shamanic

SHAMANISMUL este cea mai veche formă de dezvoltare personală, precedând toate religiile şi filozofiile cunoscute. Recent, a revenit în atenţie, manifestând o adevărată renaştere. Conţine ...

Shambhala Shambhala

Ții în mână o carte destinată acelora care au ales transformarea interioară și care cred că aceasta stă în puterile lor. O carte pentru aceia care aleg eliberarea interioară de frică și ...

Saltul de conştiinţă Saltul de conştiinţă

Ce te împiedică pe tine, exploratorule al conștiinței, căutătorule al Adevărului, să devii Acela care ești la cele mai elevate niveluri ale Ființei tale? Te poți simți pe Tine, cel adevărat, ...

Ne putem lua rămas-bun de mai multe ori Ne putem lua rămas-bun de mai multe ori

Ultima carte a lui David Servan-Schreiber. După 19 ani în care a reprezentat speranţa tuturor acelora care se confruntă cu cancerul, autorul celebrelor „Vindecă” şi „Anticancer”, ...

Workshopuri relevante

Meditație activă și Shaking Meditație activă și Shaking
Respirația Conștientă și Practica Stării de Prezență sunt fundamentul tuturor abordărilor Călătoriei Inimii și a ceea ce noi, în Călătoria Inimii, numim Calea Maestrului Interior. Reprezintă ...

ShamaniA ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...

Programul educațional Briza Programul educațional Briza
  Este o abordare integrală a ceea ce numim educație, care are în vedere nu numai acumularea de informație și dezvoltarea structurilor mentale, ci Ființa umană în integrum. Vizează conștientizarea, ...

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Calea Maestrului Interior este calea către Conștiența tuturor nivelurilor Ființei, este calea către claritatea interioară ce permite adevăratele alegeri. Instrumentele fundamentale ale acestei abordări ...

Astrologie Arhetipală Astrologie Arhetipală
Ştiinţă şi artă, cunoaştere raţională si simbolism deopotrivă, Astrologia poate fi de multe ori ascunsă raţionamentului logic, dar rămane mereu transparentă intuitiei şi percepţiilor survenite prin ...

x