Călăuza rubrica O carte, un indiciu și o întâlnire providențială

Publicat la 14.11.2017 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Era prin 2009, toamna. Am ajuns la un târg de carte Gaudeamus, care se desfășura și atunci la Romexpo, ca în fiecare an. O multitudinea de edituri, de standuri care mai de care mai impunătoare, cu oferte diverse, toate încercau să se facă remarcate prin ceva, să-ți atragă atenția. Și totuși lucrurile nu funcționează întotdeauna astfel. Mă plictiseam îngrozitor, voiam să ies din acel loc, simțeam că orice prelungire a șederii mele îmi aducea mai multă nervozitate. Nu înțelegeam de ce venisem la târg, parcă nimic din ce găseam acolo nu mă atrăgea. Mă simțeam ca într-o cușcă și tot ce îmi doream era să ies.

Am decis să plec spre casă. Totuși în drum spre ieșire, am făcut o ultimă oprire la un stand mai retras, la insistența partenerei mele, care mă însoțea. Mai mult pentru ea am zis da, hai să facem o ultimă oprire. Mă uitam plictisit în continuare la titlurile expuse, însă treptat am devenit conștient de ceva ce era diferit la acest stand: nimeni nu încerca să te convingă de nimic, aici era liniște. Cred că asta m-a atras, un zâmbet și o disponibilitate enormă de a răspunde întrebărilor pe care le purtam cu mine. Nimerisem la standul Cărților Maestrului Interior.

Cartea pe care mi-a recomandat-o chiar editorul, mai precis Horia Țurcanu, a fost Fără Granițe. Am deschis cartea și am citit următorul fragment:

Persoanele sincer interesate de dezvoltarea cunoașterii de sine au la dispoziție o diversitate atât de largă de sisteme psihologice și spirituale, încât nici nu mai știu de unde să înceapă și în care dintre ele să creadă. Chiar dacă studiază cu atenție toate marile școli de psihologie și principalele religii, sfârșesc această „ucenicie” chiar mai nedumeriți decât la început, fiindcă între toate aceste școli există contradicții majore. Spre exemplu, în budismul zen, adeptului i se recomandă să-și uite, să-și transcendă, să-și depășească propriul ego; în psihanaliză, pe de altă parte, individul este ajutat să-și fortifice, să-și consolideze egoul. Care dintre ele are dreptate?

Era despre mine. Această carte era despre mine. Am închis-o cu gura căscată, nevenindu-mi a crede ceea ce tocmai citisem. Eram într-un moment de confuzie în viața mea, încercasem câteva sisteme de dezvoltare personală sau spirituale și fiecare dintre aceste sisteme mă conduseseră într-o fundătura. Era ca și cum lipsea un element, o piesă fundamentală din puzzle. Fiecare sistem deschisese o poartă, îmi oferise o informație esențială, o practică de care aveam nevoie pentru a mă dezvolta și a mă cunoaște mai bine. Și totuși, înafară de faptul că aceste sisteme se contraziceau între ele, lucru care nu mă deranja prea tare, căci depășisem această dilemă – a adevărului absolut pe care îl exprimau – era un aspect irațional care mă făcea să continui căutarea. Ceva de dincolo de cuvinte.

Era vorba de un sentiment vag că ceva lipsește, orice demers aș fi făcut în direcția aprofundării unui sistem, parcă nu era niciodată suficient. De exemplu practicasem câteva luni Reiki și am descoperit că pentru a aprofunda în această direcție mai am nevoie de încă câteva zeci de inițieri în alte câteva de zeci, chiar sute, de sisteme alternative. În plus de asta, simțeam că filosofia care stă în centrul oricărui sistem trasează, în mod inerent, o graniță.

Revin la Wilber, care zice cam așa: orice linie de demarcație – așa cum poate confirma orice expert militar – constituie totodată o potențială linie de luptă, de conflict, fiindcă o graniță marchează delimitarea între teritoriile ce aparțin unor tabere opuse și, potențial beligerante.

Orice sistem operează cu un set de reguli și instituie o graniță. Numeroase aspecte care nu fac parte din sistem pot fi privite ca potențial periculoase, ca ceva ce amenință integritatea sistemului. Nu este obligatoriu să fie așa în cazul tuturor sistemelor, însă cele mai multe poartă în ele însele sămânța conflictului. Aruncă o privire asupra sistemelor religioase care se exclud reciproc. Doctrina religioasă poate conduce la aberații în interpretarea legii, ale căror efecte distructive se văd cu ochiul liber. Istoria confruntărilor dintre creștinism și islam a însemnat nenumărate războaie sfinte, în care au murit oameni. Iar terorismul din zilele noastre este, de asemenea, un aspect pe care nu îl putem ignora.

Idea fundamentală pe care am păstrat-o citindu-l pe Wilber, atunci în 2009, a fost aceea că aderând la un sistem, la o practică de dezvoltare personală și spirituală, las ceva înafară, mă privez de un aspect al ființei mele, căci în ultimă instanță eu sunt cel care trasez granițele experienței mele de viață, prin alegerile pe care le fac. În plus de asta, multiplele abordări din zilele noastre care lucrează cu conștiința, se referă la un nivel specific din spectrul conșiinței, nu la întreg. Pentru a trăi integralitatea ființei, a ceea ce suntem în ultimă instanță, identitatea noastră ultimă, nu avem nevoie de nicio practică religioasă, de nicio terapie, nu avem nevoie de psiholog, de guru spiritual, nu avem nevoie de nimic dinafara noastră.

Asta a fost o conștientizare majoră, însă a rămas la stadiul de informație, adică ceva ce cunoșteam, citisem și în alte cărți, nu-l trăisem totuși pe pielea mea. Am trăit prima dată adevărul despre mine (un adevăr care este totodată un adevăr colectiv, care privește întreaga umanitate) în Școala Maestrului Interior și este un adevăr ce nu poate fi trăit atunci când citești o carte. Asta până acum, căci iată, o creație cu totul și cu totul deosebită este pe cale de a se naște. Cartea – experiență, cartea pe care o trăiești în timp ce o citești, mai precis trăiești această revelație supremă, a adevărului despre tine. Aceasta este Cartea Maestrului Interior. Este călătoria inimii tale care se dezvăluie în paginile unei cărți scrisă de un aspect al ființei tale.

Așadar, Școala Maestrului Interior – aici am avut revelația. Am înțeles că ceea ce căutam cu adevărat, că ceea ce simțeam că lipsește nu pot găsi într-un sistem, într-o practică sau într-o formă de terapie. Veriga lipsă este... prezența. Starea de prezență este singura modalitate prin care pot contacta sursa existenței mele, și este singura cale către conștiența nivelurilor din spectrul conștiinței lui Ken Wilber. A deveni conștient de etapele pe care le traversăm, a identificărilor succesive cu diferite conținuturi ale conștiinței, acesta este drumul. În ultimă instanță este despre a deveni conștient și de a trăi unitatea cu tot ceea ce există.

Ceea ce ne unește este mai prețios decât ceea ce ne separă. Conștiința unitară este simpla conștientizare a teritoriului real fără limite. Pentru a o explica, nu avem nevoie de trucuri ieftine, de vreun jargon mistic, de termeni savanți ori de miasmele ocultismului. Dacă realitatea este o condiție a teritoriului fără limite – și pentru a nega acest lucru ar trebui să ignorăm teoria relativității, științele ecologice, filozofia organismului și înțelepciunea tradițională orientală – dacă realitatea este deci o condiție a teritoriului fără limite, atunci conștiința unitară e starea naturală de conștiență care acceptă și recunoaște această realitate. Pe scurt, conștiința unitară este conștiența fără limite.

Revenind la acel moment, acea întâlnire cu editorul Cărților Maestrului Interior, am văzut ulterior cum această întâlnire, și de fapt nicio întâlnire din viața noastră, nu este întâmplătoare. Din perspectiva conștiinței integrale timpul nu are semnificație liniară, iar momentele de revelație sunt puncte în conștiință care creează un fel de rețea, un fel de cale care indică mereu către ceea ce căutăm cu adevărat, cu toții: este calea către întregire.

Și cum a venit vorba despre Gaudeamus, azi la 8 ani de la acea întâlnire, „întâmplarea” face ca librăria Cărțile Maestrului Interior să fie la 5 minute de mers pe jos de Romexpo. În acest an nu vom avea un stand acolo, dar te așteptăm să treci pe la noi, cu aceeași deschidere în a susține procesul în care te afli chiar tu acum.

Dacă alegi să ne treci pragul ne vei găsi în Librăria Cărțile Maestrului Interior ce va avea porțile deschise în perioada 22-25 noiembrie, oferind reduceri atrăgătoare la toate titlurile.
"Maestrul Interior se naște întotdeauna în timpul experienței umane încarnate. Nu există Maeștri care să nu fi trecut prin Umanitate. În Corp, ei pot fi recunoscuți mai ales după zâmbet. În afara Corpului, de asemeni."

HEFT

2% pentru ATT

    Redirecționează 2% din impozitul pe venit pentru Asociația de Terapii Transpersonale.
  1. Descarcă Formularul 230 dacă în 2017 ai avut venituri din salarii / pensii sau Formularul 200 - pentru venituri (și) din activități independente (drepturi de autor, drepturi de proprietate intelectuală, profesii libere, chirii)
  2. Formularul este pre-completat cu datele Asociație. Completează formularul cu datele tale urmărind instrucțiunile de la final
  3. Trimite formularul completat la Administrația Financiară (ANAF) de care aparții până la 25 mai 2018, direct sau prin poștă cu scrisoare recomandată, sau trimte-l pe adresa noastră și-l vom depune noi pentru tine la ANAF. Adresa noastră este: Strada Mr. Aviator Ștefan Sănătescu nr. 53, sector 1, București.

Workshop / Eveniment

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Călătoria Inimii Călătoria Inimii

Un Maestru a spus: “Adevărul vă va face liberi”. Şi un altul: “Adevărul vine înaintea Iubirii”. Această carte este despre Adevăr, Libertate şi Iubire. Un triunghi magic şi ...

EVANGHELIA DUPĂ ISUS CRISTOS EVANGHELIA DUPĂ ISUS CRISTOS

Stephen Mitchell plonjează metodic în Evangheliile lui Marcu, Matei, Luca și Ioan și deslușește adevăratele învățături ale lui Isus Cristos, dincolo de toate adăugirile și modificările dogmatice ...

Tehnologia Visătorului Tehnologia Visătorului

Întoarce-te către tine însuți, uită-te la tine însuți, caută în tine, concentrează-ți întreaga atenție și dedică-ți tot efortul pentru a ridica limitele visului tău, îndrăznește ...

FEMINITUDINE FEMINITUDINE

O carte-instrument, destinată plonjării în adâncurile Ființei feminine, în profunzimea din care se naște realitatea. O carte practică și jucăușă, o carte de divinație și explorare, o ...

Inteligența Cosmosului Inteligența Cosmosului

Cine suntem și de ce suntem aici sunt întrebări care preocupă omenirea de mii de ani. Este oare întreg universul, incluzând micuța noastră planetă, un rezultat al întâmplării ...

Workshopuri relevante

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Calea Maestrului Interior este calea către Conștiența tuturor nivelurilor Ființei, este calea către claritatea interioară ce permite adevăratele alegeri. Instrumentele fundamentale ale acestei abordări ...

Dansul Inimii

Atingerea Vindecătoare a Ființei Atingerea Vindecătoare a Ființei
Mulți au auzit despre dimensiunea vindecătoare a atingerii, dar puțini cred că aceasta face parte din natura adâncă a Ființei fiecăruia. Vindecarea prin atingere este, de fapt, o vindecare prin Conștiență, ...

Meditație activă și Shaking Meditație activă și Shaking
Respirația Conștientă și Practica Stării de Prezență sunt fundamentul tuturor abordărilor Călătoriei Inimii și a ceea ce noi, în Călătoria Inimii, numim Calea Maestrului Interior. Reprezintă ...

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...