Bogdan Grigoraș Bogdan Grigoraș

Consacrarea mea este identică cu cea a Călătoriei Inimii, aceea de a aduce conștiență în toate aspectele vieții mele, a face alegeri bazate pe claritatea conferită de conștiență și a acționa în concordanță cu alegerile. Este vorba despre asumare și presupune în primul rând recunoașterea faptului că eu sunt unicul responsabil pentru sfera de creație de jur-împrejurul meu. Granița acestei sfere este arbitrară și doar eu sunt cel care o stabilesc.

Invitație la conștiență în relația cu copilul tău

Publicat la 17.02.2019 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Dacă și tu ești părinte, ca și mine, te invit preț de câteva respirații conștiente să te reconectezi cu momente din copilăria ta, nu cu episoade specifice, ci mai curând cu o stare generală pe care ai trăit-o în primii tăi ani de viață. Care este sentimentul dominant al acelei etape din viața ta, cum se simțea copilul care erai?

Cum se comportau părinții tăi cu tine, erai mai degrabă bucuros să te deschizi față de ei sau față de rudele tale apropiate? Abia așteptai să te întorci de la școală și să le vorbești de preocupările tale, de neliniștile tale, de dorințele tale ascunse? Sau mai degrabă evitai să dai ochii cu ei pentru a nu scoate la iveală sentimente pe care nu le puteai împărtăși? Cât de greu îți era să le vorbești despre durerile tale, neîmplinirile sau, de ce nu, bucuriile tale?

Cu timpul mie mi-a devenit din ce în ce mai greu să rămân în conexiune autentică cu părinții mei. Treptat a trebuit să inventez tot felul de strategii pentru a le atrage atenția, pentru a-i face să mă asculte, atât cât puteam transmite din universul meu interior. Anumite cuvinte au rămas suspendate în timp, pe buzele copilului care am fost, nerostite și apăsătoare. Iar o dată cu instalarea adolescenței am creat un fel de zid impenetrabil între mine și ei, iar mai târziu, pe nesimțite, am plasat acest același zid între mine și restul lumii.

Abia de curând am reușit să-mi percep părinții într-o lumină nouă, să mă reconectez cu ei altfel, din perspectiva adultului, a omului care a trăit suficient pentru a avea o perspectivă mai clară asupra experienței umane. Experiență umană care nu i-a ocolit nici pe ei, pe părinții noștri, la fel cum nu ne-a ocolit nici pe noi, copiii deveniți adulți.

Există în viața noastră nenumărate momente când ne doare ceva și ne închidem, chiar acum, adulți fiind... Un cuvânt aruncat neintenționat de partenerul nostru poate reactiva într-o secundă răni ale copilului din noi, iar dacă nu suntem suficient de antrenați pentru a recunoaște astfel de momente care au ca sursă adevărată un moment din trecutul nostru îndepărtat, intrăm în reacție și putem spulbera într-o clipită ceea ce am construit în ani și ani împreună.

Primul rol pe care îl jucăm în această lume este acela de copil, toți suntem mai întâi copii. Ceva din experiența această timpurie ne produce multă durere, iar apoi încercăm toată viața să alinăm rana copilului din noi, în moduri inconștiente. Și tot în moduri inconștiente ajungem să adâncim rănile propriilor noștri copii. Aspectele noastre rănite se transferă la copiii noștri atâta timp cât continuăm să ignorăm rana dinăuntrul nostru, atâta timp cât amânăm să vindecăm aspectul rănit al copilului din noi.

Îți scriu acum pentru că eu simt că a venit un moment în care este mai ușor să facem asta împreună: să aducem conștiență în relația cu copiii noștri. Copiii noștri învață de la noi, părinții, conectați fiind cu limbajul nostru secret, limbajul gesturilor, al emoțiilor, copiii simt dacă suntem sinceri sau încercăm să ascundem adevărul, simt de la o poștă dacă ceea ce comunicăm este un adevăr sau un fals. Cea mai armonioasă relaționare cu copiii noștri este bazată pe o comunicare autentică.

Te invit să vii cu copilul tău la... BRIZA. Aici împărtășesc cu tine ceea ce am aflat privind înăuntrul meu, în procesul de vindecare a rănii copilul din mine, dar și din experiența mea de tată și de călăuză în Călătoria Inimii. Practica Prezenței, baza a tot ceea ce trăim și creăm în comunitatea Călătoria Inimi, este fundamentul unei vieți în care adevărul, frumusețea, bucuria și iubirea sunt realități palpabile, nu doar concepte. Și tot practica prezenței stă la baza unei relații armonioase cu copiii noștri.

Asta facem în atelierele Briza, resetăm relația dintre părinte și copil, o aducem în normalitate. Creăm premisele pentru ca relațiile cu copiii noștri să se transforme în relații pline de iubire, încredere, deschidere și autenticitate.

Sunt convins că și tu îți dorești tot ce e mai bun pentru copilul tău!

Vino la Briza – Dezvoltare Personală Integrală pentru copii și părinți

Până la vară, în cadrul taberei de vară din podișul Luncanilor, ne vedem la București unde lansăm Atelierele Briza, întâlniri punctuale pe teme majore în relația părinte-copil. Sunt întâlniri de câte două ore, o dată pe lună, sâmbăta. Prima temă este una fundamentală: Comunicarea cu copilul tău.

Împreună cu celelalte călăuze Briza, te invit la o întâlnire lejeră, cu mult joc și voie bună. Este un workshop atelier pentru copii și părinți, împreună, în același cadru. Elementul fundamental al Programului BRIZA este lucrul în paralel cu părinții, pe aceeași bază a integralității ființei umane. Relația integrală între copii și părinți, implicând Conștiența întregului corp-emoție-minte-viziune, transformă complet modul de comunicare și percepție în interiorul relației.

Bogdan Grigoraș

În numele meu și al tuturor Călăuzelor BRIZA
Bogdan Grigoraș a mai scris și

Cei șapte ani de acasă Publicat la 18.01.2019

Cei șapte ani de acasăSe fac patru luni de când am devenit tată pentru a doua oară. Mi-am dorit foarte mult ca acest copil să beneficieze de toată cunoașterea și experiența pe care am acumulat-o în comunitatea Călătoria Inimii, un spațiu de experiență vast și bogat în care am pășit acum șapte ani. Căci la ce folosesc toate workshopurile, toate călătoriile de conștiință, la ce folosesc propriile introspecții și marile revelații dacă nu le-aș putea integra în viața de fiecare zi? ...

Citește mai mult

Nașterea. O perspectivă masculină Publicat la 20.11.2018

Nașterea. O perspectivă masculinăNașterea este o Călătorie de conștiință extinsă, poate cea mai formidabilă. Am participat la nenumărate workshopuri în care am trăit stări magnifice, de o profunzime imposibil de exprimat în limbaj liniar, însă acea trăire de la nașterea fiicei mele a fost cea mai memorabilă experiență. Și în această scriere vreau să împărtășesc în primul rând cu tine bărbatul care te pregătești să devii tată, da, vreau să împărtășesc în ...

Citește mai mult

Femei și bărbați Publicat la 02.10.2018

Femei și bărbațihttp://www.calatoriainimii.ro/ro/Scoala-Maestrului-Interior/Calendar/1075Mărturisesc că sunt un admirator al femeii, un admirator al nenumăratelor sale fațete și al minunatelor sale daruri. Iubita mea, fiicele mele, mama, prietenele mele apropiate, colegele, toate au ceva ce mă fascinează, mă inspiră, iar uneori mă lasă cu gura căscată. Da, uneori femeile sunt de neînțeles. Uneori fac eforturi pentru a rămâne centrat, alteori este o curgere atât de lină între noi. ...

Citește mai mult

Cum arată o zi din viața ta? Publicat la 01.10.2018

Cum arată o zi din viața ta?Dacă îți spui că acum pentru tine contează doar cariera, dacă îți spui că vei avea timp mai târziu pentru celelalte aspecte ale vieții tale, asta poate fi adevărat, însă doar pentru o vreme. Nu poți funcționa pe termen lung în acest mod dezechilibrat, nu stă în natura ta să-ți găsești împlinirea într-o singură felie din marele tort care se numește Viață. Mai ai nevoie de încă ceva din panteonul interior al direcțiilor ființei, poate ...

Citește mai mult

Ecourile unei inițieri Publicat la 17.07.2018

Ecourile unei inițieriDe câteva zile am revenit dintr-o călătorie inițiatică, de pe muntele sacru al dacilor, Godeanu, cel care străjuiește cetatea regilor, Sarmizegetusa. O călătorie de așezare în noi, de liniștire – departe de lumea dezlănțuită – o călătorie de conectare profundă cu natura, o călătorie a tăcerii și ascultării, de redescoperire a unui adevăr uitat: suntem parte din natură, dintr-un organism care se transformă în permanență, care are ritmul său unic, al creșterii ...

Citește mai mult

O victorie personală și colectivă Publicat la 13.06.2018

O victorie personală și colectivăMoștenirea colectivă a poporului român te îndeamnă către resemnare și o atitudine de victimă neputincioasă. Alții sunt de vină pentru toate neîmplinirile tale și ale noastre ca națiune. Parcă e ceva în noi, o voce vicleană la care plecăm urechea mereu, ce ne șoptește că nimic nu merge în țara asta, așa că oricum nu are rost nicio inițiativă, suntem neputincioși, orice proiect devine un calvar. Mereu este ceva ce trebuie criticat, iar a arunca cu noroi în ...

Citește mai mult

Muntele sacru al dacilor Publicat la 23.05.2018

Muntele sacru al dacilorVârful Godeanu din munții Orăștiei tronează deasupra Sarmizegetusei Regia, în inima parcului natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Astăzi este un loc de refugiu al ciobanilor care-și pasc oile pe pășunile ce nu au cunoscut nicicând poluarea marilor orașe. Un vârf golaș, ce-și scoate capul semeț dintre pădurile maiestoase ale munților Șureanu, pustiit de vânturi și căzut în umbra uitării. Semnificația acestui vârf era uriașă pentru ...

Citește mai mult

Suferința este strigătul inimii tale Publicat la 16.05.2018

Suferința este strigătul inimii taleRealitatea din interior – adică gândurile noastre, emoțiile, atitudinile – își pun amprenta pe ceea ce vedem înafara noastră, pe ceea ce experimentăm în mediu. Contextul în care trăim nu este sursa a ceea ce trăim, ci invers, lumea noastră interioară creează contextul. Alegerile tăcute, alegerile din fiecare clipă, se transformă în atitudini și apoi în acțiuni care se văd. Sau non-acțiuni, căci contează nu doar ceea ce facem, ci are importanță ...

Citește mai mult

O hartă a transformării interioare Publicat la 07.05.2018

O hartă a transformării interioareTrăim în plină eră a informației. Există o mulțime de cărți, s-au scris o mulțime de articole care te îndeamnă să trăiești în prezent. Să te întorci la tine, să practici prezența. Există o multitudine de metode și feluri de a medita care te ajută să experimentezi starea de vitalitate, de vigilență lipsită de efort, de a fi în curgere cu existența. Depinde doar de tine să o transformi într-o practică, să o implementezi în viața ta, să o ...

Citește mai mult

Copilul și tehnologia Publicat la 20.04.2018

Copilul și tehnologiaOceanul vast de informație digitală, care curge necontenit din toate direcțiile, este în permanență o provocare imensă pentru atenția copilului. De la o vârstă fragedă. Ecranul telefonului, tableta, televizorul sunt elemente care solicită atenția copilului, efectiv o confiscă. Copilul se abandonează total într-o realitate care îi servește o fantezie, o lume ireală de cele mai multe ori, iar această identificare totală pe care o operează are implicații deosebite asupra ...

Citește mai mult

"Ne trăim viața în mii de roluri și aspecte aparent contradictorii. Maestrul le recunoaște și le cuprinde în sine. Ele se liniștesc precum copiii în brațele mamei. Un nou mod de a crea devine posibil."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Revoluția Conștiinței Revoluția Conștiinței

Suntem martorii unor timpuri istorice. Planeta trece prin schimbări fundamentale, noi toţi simţim puternic aceste transformări dar orice schimbare – şi cu atât mai mult una de conştiinţă ...

Mate Lemon Mate Lemon

Mate Lemon - Ceaiul Pur îți conferă o stare de bine, atât pentru corp, cât și pentru minte și spirit. Această infuzie de Yerba Maté din America de Sud, Myrtle australian și ceai ...

Dragoste şi trezire Dragoste şi trezire

Transformarea profundă de conştiinţă prin care trece omenirea ajunge la punctul său cel mai dureros. Crize de toate felurile izbucnesc la nivel planetar, dar toate sunt expresia crizei interioare de transformare ...

Fără Granițe Fără Granițe

Este una dintre cele mai strălucite cărți apărute vreodată sub semnul Maestrului Interior. Ken Wilber este cel mai important gânditor și teoretician al conștiinței american, dar rădăcinile cunoașterii ...

Şcoala Zeilor Şcoala Zeilor

Această carte este o hartă şi un plan de evadare. Scopul său este de a vă arăta parcursul urmat de un om oarecare pentru a evada din povestea hipnotică a lumii, din interpretarea jalnică a existenţei, pentru ...

Workshopuri relevante

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

Astrologie Arhetipală Astrologie Arhetipală
Ştiinţă şi artă, cunoaştere raţională si simbolism deopotrivă, Astrologia poate fi de multe ori ascunsă raţionamentului logic, dar rămane mereu transparentă intuitiei şi percepţiilor survenite prin ...

Respirația Inimii Respirația Inimii
Respirația Inimii este o aplicație dinamică a lucrului cu starea de Prezență, o meditație în mișcare care conduce foarte rapid la expansiunea conștienței și permite conectarea voluntară cu orice ...

Programul educațional Briza Programul educațional Briza
  Este o abordare integrală a ceea ce numim educație, care are în vedere nu numai acumularea de informație și dezvoltarea structurilor mentale, ci Ființa umană în integrum. Vizează conștientizarea, ...

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să-ți ...