Bogdan Grigoraș Bogdan Grigoraș

Consacrarea mea este identică cu cea a Călătoriei Inimii, aceea de a aduce conștiență în toate aspectele vieții mele, a face alegeri bazate pe claritatea conferită de conștiență și a acționa în concordanță cu alegerile. Este vorba despre asumare și presupune în primul rând recunoașterea faptului că eu sunt unicul responsabil pentru sfera de creație de jur-împrejurul meu. Granița acestei sfere este arbitrară și doar eu sunt cel care o stabilesc.

O victorie personală și colectivă

Publicat la 13.06.2018 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Moștenirea colectivă a poporului român te îndeamnă către resemnare și o atitudine de victimă neputincioasă. Alții sunt de vină pentru toate neîmplinirile tale și ale noastre ca națiune. Parcă e ceva în noi, o voce vicleană la care plecăm urechea mereu, ce ne șoptește că nimic nu merge în țara asta, așa că oricum nu are rost nicio inițiativă, suntem neputincioși, orice proiect devine un calvar. Mereu este ceva ce trebuie criticat, iar a arunca cu noroi în valori se transformă uneori într-un sport național.

Există câteva persoane însă care ies din marea masă de oameni ce par abonați la înfrângere. Una dintre aceste valori este, desigur, Simona Halep, care s-a pus de-a curmezișul acestei tendințe imense către neputință și a hotărât în forul său interior să facă altfel decât în trecut. Desigur a trecut printr-un proces de alchimizare a piedicilor interioare pe care și le punea singură, a trecut peste orgoliu și a urmat sfaturile unor oameni care îi simt potențialul și o sprijină într-un mod transparent. Dar poate cel mai important este că a renunțat la o atitudine fundamentală, o psihologie a înfrântului, căzut pe frontul de luptă... răpus de propria gândire.

Tenisul este poate sportul cel mai complet, pentru că te solicită în permanență să revii la starea de prezență, indiferent de contextul exterior. Ai nevoie să îți administrezi felul în care gândești în acele momente extrem de importante, ai nevoie să conții emoțiile enorme care dau năvale și să gestionezi energia vitală ca un adevărat maestru. Atitudinea interioară este cea care câștigă un meci în primul rând, desigur alături de pregătirea fizică, de talent și tehnica stăpânită.

Chiar dacă conduci adversarul cu un set și cu break în cel de-al doilea nu poți fi sigur de victorie. Trebuie să joci până la final, minge cu minge, pentru a câștiga un meci, iar Simona a înțeles asta. Toți cei care aruncă cu noroi în performanțele sale nu au cum să știe nimic despre ce înseamnă să fii în arenă, despre presiunea enormă pe care o resimte un jucător când se regăsește în fața primul serviciu. Lucrurile sunt mult mai simple văzute dinafară, din fața televizorului, iar toți detractorii săi exprimă de fapt propriile frustrări, propriile temeri. Psihologia eșecului, atât de specifică poporului român, se strecoară în toate aspectele vieții, fiecare cuvânt pe care îl rostesc aceste personaje mărunte este de fapt despre ei înșiși. Ei se cred mici și neputincioși, și în mod inconștient se înfruptă din eșecurile celor care intră în arenă.

Nu poți înțelege performanța unui om dacă nu ești conștient cât de cât de barierele interioare care îți guvernează propria ta viață. Atitudinea nu pot a devenit, în multe aspecte ale vieții tale, ca un fel de datum, o presetare, o realitate fixă. Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă imposibilul pentru tine? Ai privit către acele momente din viața ta în carte această credință nestrămutată a luat naștere? Unde este limita ta, dincolo de care nu poți păși, cum arată teritoriul interzis? Crezi că succesul este și pentru tine sau doar pentru anumiți oameni, care au daruri speciale?

Cu toții ne-am pus limite, granițe fictive între noi și ceea ce putem înfăptui în această viață. Este de fapt un gând, pe care l-am oficializat în forul nostru interior, că atât merităm și că atât putem. Sau poate că nu avem nevoie de mai mult, orice ar însemna acest mai mult... În pofida acestor multiple limite, spiritul nostru mereu dornic de experiență nouă, de exprimare și expansiune, ne îndeamnă prin nenumărate fațete ale realității ce par exterioare, ne îndeamnă să ne depășim toate aceste limite construite din gândire. Ne ghidează, întotdeauna fără cuvinte, către acea izbândă personală, care înseamnă dizolvarea barierelor interioare, dizolvarea lui nu pot.

În orice domeniu, acolo unde te exprimi cel mai bine pe tine însuți, unde este vocația ta, o izbândă de acest fel cântărește cât câștigarea unui Roland Garros. Iar starea ta interioară, hrănită de această izbândă personală, schimbă întreg peisajul exterior, impregnează tot ceea ce faci, relațiile tale, starea de sănătate. Totul este supus schimbării, transformării, inclusiv acea convingere absolută că nu poți. Chiar dacă tot ce vine din trecut îți arată că de fapt nu poți... în ciuda acestei uriașe poveri... chiar poți.

Sigur că Simona este un model al succesului, al refuzului de a se cufunda definitiv în amărăciunea victimei, în psihologia atât de seducătoare a învinsului perpetuu, care a ratat marile șanse ale vieții sale. Am văzut mulți oameni care poartă cu sine povara eșecului, cunosc energia resemnării, am trăit-o de nenumărate ori în trecut. A venit un moment în care am înțeles că această realitate este o creație și o alegere de a trăi astfel. Din acea clipă am renunțat să mă plasez înafara contextului, am renunțat să mai fiu o victimă a realității. Am descoperit că realitatea exterioară se ajustează rapid la ceea ce creez în interior.

O astfel de izbândă personală schimbă totul, nu doar la nivel personal. Un obstacol major a fost înlăturat din calea strălucirii, iar și mai important, această victorie este un indiciu al maturizării interioare. O astfel de izbândă te plasează într-un context nou al vieții tale: conștiența valorii conduce către o încredere imensă în propriile puteri și o viziune mai amplă, o percepție mai cuprinzătoare asupra naturii umane, conduce către compasiune și înțelegerea nevoii de exprimare a tuturor oamenilor.

Nu este deloc întâmplător că acest succes vine într-un sport precum tenisul, care promovează valori demne de o umanitate iluminată: fair-play-ul, respectul față de adversar, empatia, colaborarea, prietenia, pe teren și înafara terenului. Toate acestea sunt posibile și parțial pentru că fiecare practicant al acestui sport este obligat, dacă își dorește performanța, să se dedice unui uriaș proces de transformare interioară, care pleacă de la disciplina gândirii. Este o artă să gândești doar atunci când ai nevoie de acest instrument, gândirea, pentru a urma o strategie de joc, iar în rest să doar să fii una cu jocul.

Inspirați de succesul Simonei, fără să ne dăm seama, ne poziționăm altfel față de exterior, abordăm mai ușor piedicile pe care le întâlnim, ne ridicăm vibrația ca și colectivitate. Începem să creăm o realitate mai luminoasă, vedem partea mai plină a paharului... și asta pentru că toate aceste potențiale sunt în noi. În esență ne dorim aceleași lucruri: sănătate, relații armonioase, să ne împlinim vocația și să ne conectăm cu dimensiunea noastră spirituală. Însă de multe ori ceva nu funcționează în viața noastră pentru că... noi credem că nu putem. Atunci când cineva înfăptuiește ceea ce a înfăptuit Simona, nu mai este doar despre ea, este și despre tine, căci ea reprezintă acum sinteza unei psihologii colective. Tu ce alegi să poți în acest an?
Bogdan Grigoraș a mai scris și

Muntele sacru al dacilor Publicat la 23.05.2018

Muntele sacru al dacilorVârful Godeanu din munții Orăștiei tronează deasupra Sarmizegetusei Regia, în inima parcului natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Astăzi este un loc de refugiu al ciobanilor care-și pasc oile pe pășunile ce nu au cunoscut nicicând poluarea marilor orașe. Un vârf golaș, ce-și scoate capul semeț dintre pădurile maiestoase ale munților Șureanu, pustiit de vânturi și căzut în umbra uitării. Semnificația acestui vârf era uriașă pentru ...

Citește mai mult

Suferința este strigătul inimii tale Publicat la 16.05.2018

Suferința este strigătul inimii taleRealitatea din interior – adică gândurile noastre, emoțiile, atitudinile – își pun amprenta pe ceea ce vedem înafara noastră, pe ceea ce experimentăm în mediu. Contextul în care trăim nu este sursa a ceea ce trăim, ci invers, lumea noastră interioară creează contextul. Alegerile tăcute, alegerile din fiecare clipă, se transformă în atitudini și apoi în acțiuni care se văd. Sau non-acțiuni, căci contează nu doar ceea ce facem, ci are importanță ...

Citește mai mult

O hartă a transformării interioare Publicat la 07.05.2018

O hartă a transformării interioareTrăim în plină eră a informației. Există o mulțime de cărți, s-au scris o mulțime de articole care te îndeamnă să trăiești în prezent. Să te întorci la tine, să practici prezența. Există o multitudine de metode și feluri de a medita care te ajută să experimentezi starea de vitalitate, de vigilență lipsită de efort, de a fi în curgere cu existența. Depinde doar de tine să o transformi într-o practică, să o implementezi în viața ta, să o ...

Citește mai mult

Copilul și tehnologia Publicat la 20.04.2018

Copilul și tehnologiaOceanul vast de informație digitală, care curge necontenit din toate direcțiile, este în permanență o provocare imensă pentru atenția copilului. De la o vârstă fragedă. Ecranul telefonului, tableta, televizorul sunt elemente care solicită atenția copilului, efectiv o confiscă. Copilul se abandonează total într-o realitate care îi servește o fantezie, o lume ireală de cele mai multe ori, iar această identificare totală pe care o operează are implicații deosebite asupra ...

Citește mai mult

Viața este o Călătorie inițiatică Publicat la 08.04.2018

Viața este o Călătorie inițiaticăTe-ai gândit vreodată că Viața ta este de fapt o călătorie inițiatică? Că fiecare situație, fiecare întâlnire, fiecare gest pe care îl faci este parte din această Călătorie? Nimic din viața ta nu este o întâmplare, întreaga realitate îți oferă în permanență indicii despre propria ta ființă. Cine ești tu? Oamenii și situațiile sunt oglinzi care îți relevă un întreg univers interior, care poartă un nume, numele tău. Aspectele ...

Citește mai mult

Copilul Interior. O izbândă personală Publicat la 23.01.2018

Copilul Interior. O izbândă personalăFie că ne place sau nu, arhetipul copilului face parte din experiența de a fi om. Cu toții trăim în copilărie momente care ne produc răni emoționale puternice, dar trăim și experiența bucuriei și a jocului, ne lăsăm purtați de imaginație și călătorim în lumi pline de magie, vedem strălucirea și luminozitatea acestei lumi mai curând decât o facem adulți fiind, suntem mai deschiși, mai empatici, percepem mai mult decât oricând în copilărie. Astfel ...

Citește mai mult

Un proces de moarte - renaștere Publicat la 17.01.2018

Un proces de moarte - renaștereTransformarea de identitate se produce la orice nivel. Nu contează câte aspecte ale personalității mele am schimbat până în acest moment al vieții, mereu există ceva la care trebuie să fiu atent: credințe care continuă să mă limiteze, tendințe vechi de a mă conforma anumitor mecanisme de apărare, idei la care încă nu am renunțat pentru a mă deschide în fața noului din viața mea. Adevăruri despre existență pe care încă nu le-am explorat sau nu le-am ...

Citește mai mult

Revoluția conștiinței este individuală Publicat la 15.01.2018

Revoluția conștiinței este individualăPsihologia Viitorului a fost una dintre primele Cărți ale Maestrului Interior cu care am intrat în contact. O carte vastă, o enciclopedie, esența operei lui Stanislav Grof. O hartă a psihicului uman și totodată o hartă personală, utilă în procesul meu de transformare interioară. O carte la care m-am întors de fiecare dată când am avut oscilații, când neîncrederea a pus stăpânire pe mine, dar și când trăiam ceva nou, ceva cu totul și cu totul ...

Citește mai mult

Radarul interior. Dincolo de teamă Publicat la 11.01.2018

Radarul interior. Dincolo de teamăÎn stările holotropice, care sunt trăiri cu un potențial vindecător imens, se activează o instanță interioară, o dimensiune a propriei ființe, pe care Stanislav Grof a numit-o radarul interior în Psihologia Viitorului. Această instanță aduce automat în conștiință conținuturile inconștiente cu cea mai mare încărcătură emoțională și relevanță în momentul respectiv, mai ales pe cele mai accesibile procesării conștiente. Este un mare avantaj față ...

Citește mai mult

O carte, un indiciu și o întâlnire providențială Publicat la 14.11.2017

O carte, un indiciu și o întâlnire providențialăEra prin 2009, toamna. Am ajuns la un târg de carte Gaudeamus, care se desfășura și atunci la Romexpo, ca în fiecare an. O multitudinea de edituri, de standuri care mai de care mai impunătoare, cu oferte diverse, toate încercau să se facă remarcate prin ceva, să-ți atragă atenția. Și totuși lucrurile nu funcționează întotdeauna astfel. Mă plictiseam îngrozitor, voiam să ies din acel loc, simțeam că orice prelungire a șederii mele îmi aducea mai multă ...

Citește mai mult

"Respirația Conștientă este cel mai natural, cel mai simplu și cel mai profund lucru pe care îl putem face pentru noi înșine și pentru întreaga Umanitate. Este primul pas către starea de Prezență care deschide toate porțile percepției și deci ale Cunoașterii prin trăire directă."

HEFT

Workshop / Eveniment

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

EVANGHELIA DUPĂ ISUS CRISTOS EVANGHELIA DUPĂ ISUS CRISTOS

Stephen Mitchell plonjează metodic în Evangheliile lui Marcu, Matei, Luca și Ioan și deslușește adevăratele învățături ale lui Isus Cristos, dincolo de toate adăugirile și modificările dogmatice ...

VINDECĂ VINDECĂ

Cartea de faţă este o strălucită colecţie a înţelegerilor pe care propria experienţă le-a revelat doctorului Servan-Schreiber, reunind perspective şi informaţii de o importanţă vitală pentru bunăstarea ...

Gunpowder Green Gunpowder Green

Ceaiul Verde este preparat din frunze nefermentate, uscate prin evaporare, conținând foarte multe vitamine și antioxidanți, folosit atât ca și băutură excelentă, dar și ca ingredient de ...

Saltul de conştiinţă Saltul de conştiinţă

Ce te împiedică pe tine, exploratorule al conștiinței, căutătorule al Adevărului, să devii Acela care ești la cele mai elevate niveluri ale Ființei tale? Te poți simți pe Tine, cel adevărat, ...

CIUPERCILE SACRE ALE VIZIUNII CIUPERCILE SACRE ALE VIZIUNII

Istoria spirituală a Umanităţii este una cu cea a plantelor sacre care au fost folosite ritualic în toate timpurile, pe toate continentele. În ultimul secol, psihologia transpersonală a explorat ...

Workshopuri relevante

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să-ți ...

Dansul Inimii

Arta Ascultării Atente Arta Ascultării Atente
Acest Retreat reîncepe curând! A asculta nu este doar despre sunete. A asculta este despre atitudinea noastră față de realitate. Față de experiența vieții.  A asculta este un instrument ...

Programul educațional Briza Programul educațional Briza
  Este o abordare integrală a ceea ce numim educație, care are în vedere nu numai acumularea de informație și dezvoltarea structurilor mentale, ci Ființa umană în integrum. Vizează conștientizarea, ...

Practica Stării de Prezență Practica Stării de Prezență
Practica Stării de Prezență este menită să te conducă dincolo de agitația minții. Darul ei este de a-ți reaminti ce ești mult mai mult decât identitatea cu care te-ai obișnuit, decât ...

x