Bogdan Grigoraș Bogdan Grigoraș

Consacrarea mea este identică cu cea a Călătoriei Inimii, aceea de a aduce conștiență în toate aspectele vieții mele, a face alegeri bazate pe claritatea conferită de conștiență și a acționa în concordanță cu alegerile. Este vorba despre asumare și presupune în primul rând recunoașterea faptului că eu sunt unicul responsabil pentru sfera de creație de jur-împrejurul meu. Granița acestei sfere este arbitrară și doar eu sunt cel care o stabilesc.

Om sau zeu. Tu ce alegi?

Publicat la 01.03.2019 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Trăim într-o lume în care din ce în ce mai mulți oameni nu mai cred într-un dumnezeu exterior, într-un demiurg care a creat lumea, iar apoi s-a separat de această lume, a inventat conceptul de păcat și i-a pedepsit pe oameni. Din ce în ce mai mulți oameni simt adevărul, un adevăr greu de acceptat de către gândirea noastră încă tributară unui vechi obicei.

Cu toate acestea ne este încă foarte greu să acceptăm că acel dumnezeu, acel creator atotputernic, suntem... chiar noi. Ne este teamă să ne privim în oglindă și să ne vedem măreția.

„Oroarea e că l-am alungat pe Dumnezeu în afara noastră!”, a spus Visătorul și a profețit că, atunci când omul își va redobândi demnitatea, voința și dreptul de a fi propriul lui stăpân, religia va dispărea.

Adevărul despre care pomenea Cristos este că putem.

În această lume putem trăi exact realitatea pe care o gândim. Instrumentul de creație al omului este gândirea sa. Creăm în fiecare moment, fiecare detaliu al realității pe care o trăim, prin modul nostru de a gândi. Însă nu ne dăm seama de asta, de fapt excludem orice posibilitate ca noi să fim creatorii vieții noastre. Excludem posibilitatea că noi creăm suferința, noi ne creăm accidentele, nefericirea și mai ales dăm vina pe alții atunci când pare că totul merge prost.

Și de asemenea, foarte rar, ajungem la o concluzie foarte simplă, chiar și pentru un copil de 7 ani. Dacă putem crea toată nefericirea din viața noastră, toată vinovăția și însingurarea, desigur, prin același mecanism al gândirii, putem crea bucurie și lejeritate, luminozitate, frumusețe. Adică exact realitatea pe care ne-o dorim. Nu cred că există mulți oameni pe lume care să-și dorească cu adevărat o viață tristă și îngustă, deși Visătorul din Școala Zeilor susține că iubim suferința mai mult decât bucuria.

„Odinioară, omul nu avea nicio religie. Acestea apar când, părăsind religiozitatea, omul decade și alungă divinitatea dinăuntrul lui!”

Nu ne mai considerăm creatori, suntem simpli oameni care nu merită să trăiască la înălțimea zeilor. Zeii au fost exilați într-o lume imaginară, care nu are nicio legătură cu realitatea fizică. Zeii ne privesc din cer, desigur dintr-un cer care nu există decât în povești. Lumea noastră este o lume materială, dură, inflexibilă, aici domnește legea junglei și depindem de sistemele acestei lumi exact cum depind peștii ornamentali de apa din acvariul strâmt în care trăiesc. Cam asta este ceea ce credem noi despre lume și despre noi înșine.

„Convingerea cea mai adânc înrădăcinată în om este că lumea exterioară constituie cauza.

Ne putem scutura de această paradigmă, care este una a victimei, numai prin asumarea unui parcurs de transformare interioară, a unui drum care duce către a trăi Conștient. Creatorul pierdut în inconștiență, adică omul care își refuză statutul său măreț de dumnezeu în carne și oase, nu are cum să-și dea seama de potențialul enorm care zace inert, extirpat din experiența umană. Este nevoie de un efort – uneori uriaș – de trezire la un adevăr mai adânc, adevărul că putem orice.

Desigur însă că ne împotrivim din răsputeri acestui adevăr, prin felul în care gândim – un mod prăfuit de a raționa – dar care aparent ne protejează de spații de experiență pur umană pe care le respingem din frică. Și mai mult decât atât, ne e frică să trăim propria măreție, căci un dumnezeu încarnat este o ființă care emană această măreție.

Dar de ce ne este frică să strălucim și preferăm să ne mulțumim cu puțin, preferăm să cultivăm micimea și neîncrederea. De ce ne este rușine să ne lăsăm vocea să devină impunătoare, să ne exprimăm în toată splendoarea noastră?

Eu cred că fiecare om de pe această planetă are motivele sale, însă cele mai multe gravitează în jurul credinței inconștiente că ceva cu adevărat bun nu poate să vină de la noi înșine. Adică o stima de sine scăzută. La nivel metafizic este reflexia incapacității noastre de a uni divinitatea și omul într-o singură ființă, străvechea separare care ne sfâșie pe dinăuntru și ne face să căutăm în permanență sensul existenței înafara noastră.

Cred că fiecare avem responsabilitatea să răsturnăm mai întâi realitatea interioară. Să inversăm polaritatea universului dinăuntrul nostru, care ne menține în atitudinea de victime ale unei realități mult mai mari, pe care nu o putem controla. Într-un fel acesta este adevărul, nu putem controla realitatea, însă nu ne dăm seama că tocmai renunțarea la control reprezintă izbăvirea noastră.

„Conștiința este lumină”, a continuat Visătorul. ”Dacă știm ce se întâmplă înăuntrul nostru, putem să intervenim, în orice moment, în singurul timp real, pentru a proiecta o lume nouă, lipsită de tot ce e întâmplător.”

Elio D’anna – Școala Zeilor

Această carte, Școala Zeilor, te ajută să te trezești. Este ca și cum ai deschide paginile unei cărți secrete, care este de fapt o fereastră către lumea în care trăiești, o lume văzută însă în profunzimea ei, prin ochii unei ființe conștiente, un zeu, care vede Adevărul. De asemenea este o oglindă curată, clară, care îți vorbește despre tine și despre schimbarea uriașă pe care o poate face orice om.

Din inimă recomand această scriere care nu are cum să nu trezească în tine acea uriașă dorință de schimbare!

Bogdan Grigoraș
Bogdan Grigoraș a mai scris și

Creație descătușată Publicat la 25.02.2019

Creație descătușatăAu trecut mai bine de zece ani de când am început să-mi chestionez realitatea în care trăiam, de când am început să mă întreb dacă nu cumva fac ceva greșit, dacă nu sunt chiar eu cel care îmi pun singur bețe în roate. Și asta deoarece îmi doream sincer să pot să mă bucur de viața mea, dar undeva parcă mă blocam, aproape la fiecare pas. Am aflat că sursa acestui blocaj era în felul meu de a gândi. Da, atunci când o las ...

Citește mai mult

Invitație la conștiență în relația cu copilul tău Publicat la 17.02.2019

Invitație la conștiență în relația cu copilul tăuDacă și tu ești părinte, ca și mine, te invit preț de câteva respirații conștiente să te reconectezi cu momente din copilăria ta, nu cu episoade specifice, ci mai curând cu o stare generală pe care ai trăit-o în primii tăi ani de viață. Care este sentimentul dominant al acelei etape din viața ta, cum se simțea copilul care erai? Cum se comportau părinții tăi cu tine, erai mai degrabă bucuros să te deschizi față de ei sau față de rudele tale apropiate? Abia așteptai ...

Citește mai mult

Cei șapte ani de acasă Publicat la 18.01.2019

Cei șapte ani de acasăSe fac patru luni de când am devenit tată pentru a doua oară. Mi-am dorit foarte mult ca acest copil să beneficieze de toată cunoașterea și experiența pe care am acumulat-o în comunitatea Călătoria Inimii, un spațiu de experiență vast și bogat în care am pășit acum șapte ani. Căci la ce folosesc toate workshopurile, toate călătoriile de conștiință, la ce folosesc propriile introspecții și marile revelații dacă nu le-aș putea integra în viața de fiecare zi? ...

Citește mai mult

Nașterea. O perspectivă masculină Publicat la 20.11.2018

Nașterea. O perspectivă masculinăNașterea este o Călătorie de conștiință extinsă, poate cea mai formidabilă. Am participat la nenumărate workshopuri în care am trăit stări magnifice, de o profunzime imposibil de exprimat în limbaj liniar, însă acea trăire de la nașterea fiicei mele a fost cea mai memorabilă experiență. Și în această scriere vreau să împărtășesc în primul rând cu tine bărbatul care te pregătești să devii tată, da, vreau să împărtășesc în ...

Citește mai mult

Femei și bărbați Publicat la 02.10.2018

Femei și bărbațihttp://www.calatoriainimii.ro/ro/Scoala-Maestrului-Interior/Calendar/1075Mărturisesc că sunt un admirator al femeii, un admirator al nenumăratelor sale fațete și al minunatelor sale daruri. Iubita mea, fiicele mele, mama, prietenele mele apropiate, colegele, toate au ceva ce mă fascinează, mă inspiră, iar uneori mă lasă cu gura căscată. Da, uneori femeile sunt de neînțeles. Uneori fac eforturi pentru a rămâne centrat, alteori este o curgere atât de lină între noi. ...

Citește mai mult

Cum arată o zi din viața ta? Publicat la 01.10.2018

Cum arată o zi din viața ta?Dacă îți spui că acum pentru tine contează doar cariera, dacă îți spui că vei avea timp mai târziu pentru celelalte aspecte ale vieții tale, asta poate fi adevărat, însă doar pentru o vreme. Nu poți funcționa pe termen lung în acest mod dezechilibrat, nu stă în natura ta să-ți găsești împlinirea într-o singură felie din marele tort care se numește Viață. Mai ai nevoie de încă ceva din panteonul interior al direcțiilor ființei, poate ...

Citește mai mult

Ecourile unei inițieri Publicat la 17.07.2018

Ecourile unei inițieriDe câteva zile am revenit dintr-o călătorie inițiatică, de pe muntele sacru al dacilor, Godeanu, cel care străjuiește cetatea regilor, Sarmizegetusa. O călătorie de așezare în noi, de liniștire – departe de lumea dezlănțuită – o călătorie de conectare profundă cu natura, o călătorie a tăcerii și ascultării, de redescoperire a unui adevăr uitat: suntem parte din natură, dintr-un organism care se transformă în permanență, care are ritmul său unic, al creșterii ...

Citește mai mult

O victorie personală și colectivă Publicat la 13.06.2018

O victorie personală și colectivăMoștenirea colectivă a poporului român te îndeamnă către resemnare și o atitudine de victimă neputincioasă. Alții sunt de vină pentru toate neîmplinirile tale și ale noastre ca națiune. Parcă e ceva în noi, o voce vicleană la care plecăm urechea mereu, ce ne șoptește că nimic nu merge în țara asta, așa că oricum nu are rost nicio inițiativă, suntem neputincioși, orice proiect devine un calvar. Mereu este ceva ce trebuie criticat, iar a arunca cu noroi în ...

Citește mai mult

Muntele sacru al dacilor Publicat la 23.05.2018

Muntele sacru al dacilorVârful Godeanu din munții Orăștiei tronează deasupra Sarmizegetusei Regia, în inima parcului natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Astăzi este un loc de refugiu al ciobanilor care-și pasc oile pe pășunile ce nu au cunoscut nicicând poluarea marilor orașe. Un vârf golaș, ce-și scoate capul semeț dintre pădurile maiestoase ale munților Șureanu, pustiit de vânturi și căzut în umbra uitării. Semnificația acestui vârf era uriașă pentru ...

Citește mai mult

Suferința este strigătul inimii tale Publicat la 16.05.2018

Suferința este strigătul inimii taleRealitatea din interior – adică gândurile noastre, emoțiile, atitudinile – își pun amprenta pe ceea ce vedem înafara noastră, pe ceea ce experimentăm în mediu. Contextul în care trăim nu este sursa a ceea ce trăim, ci invers, lumea noastră interioară creează contextul. Alegerile tăcute, alegerile din fiecare clipă, se transformă în atitudini și apoi în acțiuni care se văd. Sau non-acțiuni, căci contează nu doar ceea ce facem, ci are importanță ...

Citește mai mult

"În starea Maestrului Interior percepem întreaga Realitate ca pe propria Experiență. Singurul lucru care ne separă de această Experiență este frica."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Grație și Forță Grație și Forță

Grație și forță este una dintre cele mai tulburătoare cărți pe care le-am citit vreodată, povestea adevărată a unei iubiri care transcende viața și moartea, lumina și întunericul, binele și răul, ...

Gunpowder Green Gunpowder Green

Ceaiul Verde este preparat din frunze nefermentate, uscate prin evaporare, conținând foarte multe vitamine și antioxidanți, folosit atât ca și băutură excelentă, dar și ca ingredient de ...

Jasmine Green Jasmine Green

Ceai verde revigorant și energizant, puternic, este preparat din frunze nefermentate, uscate prin evaporare, conținând foarte multe vitamine și antioxidanți ...

Spiritul Shamanic Spiritul Shamanic

SHAMANISMUL este cea mai veche formă de dezvoltare personală, precedând toate religiile şi filozofiile cunoscute. Recent, a revenit în atenţie, manifestând o adevărată renaştere. Conţine ...

Trupul meu, Pământul meu Trupul meu, Pământul meu

Mii de ani de spiritualitate descarnată, de căutare a Spiritului în afara Corpului au făcut umanitatea să ignore complet uriaşul potenţial terapeutic şi ontologic al corporalităţii. Ca şi cum ...

Workshopuri relevante

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

Astrologie Arhetipală Astrologie Arhetipală
Ştiinţă şi artă, cunoaştere raţională si simbolism deopotrivă, Astrologia poate fi de multe ori ascunsă raţionamentului logic, dar rămane mereu transparentă intuitiei şi percepţiilor survenite prin ...

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să-ți ...

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

ShamaniA ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...