Bogdan Grigoraș Bogdan Grigoraș

Consacrarea mea este identică cu cea a Călătoriei Inimii, aceea de a aduce conștiență în toate aspectele vieții mele, a face alegeri bazate pe claritatea conferită de conștiență și a acționa în concordanță cu alegerile. Este vorba despre asumare și presupune în primul rând recunoașterea faptului că eu sunt unicul responsabil pentru sfera de creație de jur-împrejurul meu. Granița acestei sfere este arbitrară și doar eu sunt cel care o stabilesc.

O carte, un indiciu și o întâlnire providențială

Publicat la 14.11.2017 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Era prin 2009, toamna. Am ajuns la un târg de carte Gaudeamus, care se desfășura și atunci la Romexpo, ca în fiecare an. O multitudinea de edituri, de standuri care mai de care mai impunătoare, cu oferte diverse, toate încercau să se facă remarcate prin ceva, să-ți atragă atenția. Și totuși lucrurile nu funcționează întotdeauna astfel. Mă plictiseam îngrozitor, voiam să ies din acel loc, simțeam că orice prelungire a șederii mele îmi aducea mai multă nervozitate. Nu înțelegeam de ce venisem la târg, parcă nimic din ce găseam acolo nu mă atrăgea. Mă simțeam ca într-o cușcă și tot ce îmi doream era să ies.

Am decis să plec spre casă. Totuși în drum spre ieșire, am făcut o ultimă oprire la un stand mai retras, la insistența partenerei mele, care mă însoțea. Mai mult pentru ea am zis da, hai să facem o ultimă oprire. Mă uitam plictisit în continuare la titlurile expuse, însă treptat am devenit conștient de ceva ce era diferit la acest stand: nimeni nu încerca să te convingă de nimic, aici era liniște. Cred că asta m-a atras, un zâmbet și o disponibilitate enormă de a răspunde întrebărilor pe care le purtam cu mine. Nimerisem la standul Cărților Maestrului Interior.

Cartea pe care mi-a recomandat-o chiar editorul, mai precis Horia Țurcanu, a fost Fără Granițe. Am deschis cartea și am citit următorul fragment:

Persoanele sincer interesate de dezvoltarea cunoașterii de sine au la dispoziție o diversitate atât de largă de sisteme psihologice și spirituale, încât nici nu mai știu de unde să înceapă și în care dintre ele să creadă. Chiar dacă studiază cu atenție toate marile școli de psihologie și principalele religii, sfârșesc această „ucenicie” chiar mai nedumeriți decât la început, fiindcă între toate aceste școli există contradicții majore. Spre exemplu, în budismul zen, adeptului i se recomandă să-și uite, să-și transcendă, să-și depășească propriul ego; în psihanaliză, pe de altă parte, individul este ajutat să-și fortifice, să-și consolideze egoul. Care dintre ele are dreptate?

Era despre mine. Această carte era despre mine. Am închis-o cu gura căscată, nevenindu-mi a crede ceea ce tocmai citisem. Eram într-un moment de confuzie în viața mea, încercasem câteva sisteme de dezvoltare personală sau spirituale și fiecare dintre aceste sisteme mă conduseseră într-o fundătura. Era ca și cum lipsea un element, o piesă fundamentală din puzzle. Fiecare sistem deschisese o poartă, îmi oferise o informație esențială, o practică de care aveam nevoie pentru a mă dezvolta și a mă cunoaște mai bine. Și totuși, înafară de faptul că aceste sisteme se contraziceau între ele, lucru care nu mă deranja prea tare, căci depășisem această dilemă – a adevărului absolut pe care îl exprimau – era un aspect irațional care mă făcea să continui căutarea. Ceva de dincolo de cuvinte.

Era vorba de un sentiment vag că ceva lipsește, orice demers aș fi făcut în direcția aprofundării unui sistem, parcă nu era niciodată suficient. De exemplu practicasem câteva luni Reiki și am descoperit că pentru a aprofunda în această direcție mai am nevoie de încă câteva zeci de inițieri în alte câteva de zeci, chiar sute, de sisteme alternative. În plus de asta, simțeam că filosofia care stă în centrul oricărui sistem trasează, în mod inerent, o graniță.

Revin la Wilber, care zice cam așa: orice linie de demarcație – așa cum poate confirma orice expert militar – constituie totodată o potențială linie de luptă, de conflict, fiindcă o graniță marchează delimitarea între teritoriile ce aparțin unor tabere opuse și, potențial beligerante.

Orice sistem operează cu un set de reguli și instituie o graniță. Numeroase aspecte care nu fac parte din sistem pot fi privite ca potențial periculoase, ca ceva ce amenință integritatea sistemului. Nu este obligatoriu să fie așa în cazul tuturor sistemelor, însă cele mai multe poartă în ele însele sămânța conflictului. Aruncă o privire asupra sistemelor religioase care se exclud reciproc. Doctrina religioasă poate conduce la aberații în interpretarea legii, ale căror efecte distructive se văd cu ochiul liber. Istoria confruntărilor dintre creștinism și islam a însemnat nenumărate războaie sfinte, în care au murit oameni. Iar terorismul din zilele noastre este, de asemenea, un aspect pe care nu îl putem ignora.

Idea fundamentală pe care am păstrat-o citindu-l pe Wilber, atunci în 2009, a fost aceea că aderând la un sistem, la o practică de dezvoltare personală și spirituală, las ceva înafară, mă privez de un aspect al ființei mele, căci în ultimă instanță eu sunt cel care trasez granițele experienței mele de viață, prin alegerile pe care le fac. În plus de asta, multiplele abordări din zilele noastre care lucrează cu conștiința, se referă la un nivel specific din spectrul conșiinței, nu la întreg. Pentru a trăi integralitatea ființei, a ceea ce suntem în ultimă instanță, identitatea noastră ultimă, nu avem nevoie de nicio practică religioasă, de nicio terapie, nu avem nevoie de psiholog, de guru spiritual, nu avem nevoie de nimic dinafara noastră.

Asta a fost o conștientizare majoră, însă a rămas la stadiul de informație, adică ceva ce cunoșteam, citisem și în alte cărți, nu-l trăisem totuși pe pielea mea. Am trăit prima dată adevărul despre mine (un adevăr care este totodată un adevăr colectiv, care privește întreaga umanitate) în Școala Maestrului Interior și este un adevăr ce nu poate fi trăit atunci când citești o carte. Asta până acum, căci iată, o creație cu totul și cu totul deosebită este pe cale de a se naște. Cartea – experiență, cartea pe care o trăiești în timp ce o citești, mai precis trăiești această revelație supremă, a adevărului despre tine. Aceasta este Cartea Maestrului Interior. Este călătoria inimii tale care se dezvăluie în paginile unei cărți scrisă de un aspect al ființei tale.

Așadar, Școala Maestrului Interior – aici am avut revelația. Am înțeles că ceea ce căutam cu adevărat, că ceea ce simțeam că lipsește nu pot găsi într-un sistem, într-o practică sau într-o formă de terapie. Veriga lipsă este... prezența. Starea de prezență este singura modalitate prin care pot contacta sursa existenței mele, și este singura cale către conștiența nivelurilor din spectrul conștiinței lui Ken Wilber. A deveni conștient de etapele pe care le traversăm, a identificărilor succesive cu diferite conținuturi ale conștiinței, acesta este drumul. În ultimă instanță este despre a deveni conștient și de a trăi unitatea cu tot ceea ce există.

Ceea ce ne unește este mai prețios decât ceea ce ne separă. Conștiința unitară este simpla conștientizare a teritoriului real fără limite. Pentru a o explica, nu avem nevoie de trucuri ieftine, de vreun jargon mistic, de termeni savanți ori de miasmele ocultismului. Dacă realitatea este o condiție a teritoriului fără limite – și pentru a nega acest lucru ar trebui să ignorăm teoria relativității, științele ecologice, filozofia organismului și înțelepciunea tradițională orientală – dacă realitatea este deci o condiție a teritoriului fără limite, atunci conștiința unitară e starea naturală de conștiență care acceptă și recunoaște această realitate. Pe scurt, conștiința unitară este conștiența fără limite.

Revenind la acel moment, acea întâlnire cu editorul Cărților Maestrului Interior, am văzut ulterior cum această întâlnire, și de fapt nicio întâlnire din viața noastră, nu este întâmplătoare. Din perspectiva conștiinței integrale timpul nu are semnificație liniară, iar momentele de revelație sunt puncte în conștiință care creează un fel de rețea, un fel de cale care indică mereu către ceea ce căutăm cu adevărat, cu toții: este calea către întregire.

Și cum a venit vorba despre Gaudeamus, azi la 8 ani de la acea întâlnire, „întâmplarea” face ca librăria Cărțile Maestrului Interior să fie la 5 minute de mers pe jos de Romexpo. În acest an nu vom avea un stand acolo, dar te așteptăm să treci pe la noi, cu aceeași deschidere în a susține procesul în care te afli chiar tu acum.

Dacă alegi să ne treci pragul ne vei găsi în Librăria Cărțile Maestrului Interior ce va avea porțile deschise în perioada 22-25 noiembrie, oferind reduceri atrăgătoare la toate titlurile.




Bogdan Grigoraș a mai scris și

Creația colectivă de realitate III Publicat la 17.10.2017

Creația colectivă de realitate IIIDe ce este atât de greu să nu depinzi de ceva din exterior? De un sistem de pildă. Sunt sigur că și tu îți dorești să fii independent, să nu depinzi de nimic, și totuși... În primul rând ai nevoie să știi că nu este suficient să vrei ceva, e nevoie de încă un pas: să faci ceva pentru a obține ceea ce îți dorești. Libertatea. Dar nu te poți elibera de sistem decât după ce te eliberezi din propria închisoare, cea în care te-ai închis ...

Citește mai mult

Sursa Realității - partea a treia Publicat la 11.10.2017

Sursa Realității - partea a treiaWeekendul trecut a avut loc workshopul cu Gary Quinn – Puterea lui Da, poate cel mai non-conformist eveniment care a avut loc pe teritoriul Călătoriei Inimii. A fost despre a recunoaște acele aspecte din noi care ne tot vorbesc despre neputință, despre trecut, a fost despre a vindeca... atitudinea de victimă. Despre a recunoaște vocea unui personaj interior, care trăiește în noi toți, un personaj care nu crede. Nu crede mai ales că lucrurile frumoase din această lume sunt posibile. ...

Citește mai mult

Creația colectivă de realitate II Publicat la 09.10.2017

Creația colectivă de realitate IICe mă împiedică să schimb? Ce mă face să hulesc sistemul și mașinăria sa nebună, o mașinărie care pare un perpetum-mobile ce nu va obosi niciodată, și în același timp să nu fac nimic pentru a schimba. Am văzut însă foarte clar cum această mașinărie se hrănește din energia noastră vitală. Eu sunt cel care îmi cedez puterea, tu ești cel care își pleacă capul, înfrânt, în fața unei realități imposibil de schimbat. Este ceva înăuntrul ...

Citește mai mult

Creația colectivă de realitate I Publicat la 04.10.2017

Creația colectivă de realitate IFiecare om de pe planetă contribuie la creația de realitate, sub toate aspectele sale: social, politic, cultural, financiar, etc. Iar parametrul care contează în orice creație este conștiența. Un sistem este o creație, iar bazele actualului sistem mondial au fost puse cu sute de ani în urmă. La baza acestuia stau banii, însă banii, ca realitate ultimă, nu au valoare în sine. Valoarea i-o atribuie marea masă de oameni, majoritatea inconștienți, cei care cred în ...

Citește mai mult

Sursa Realității - partea a doua Publicat la 03.10.2017

Sursa Realității - partea a douaLumea din interior, întunecată, care nu beneficia de atenția mea decât arareori, continua să existe ... în stand-by, așteptând cel mai mic impuls pentru a se activa și a scoate la suprafață o sumedenie de trăiri bogate, care îmi deschideau inima. Dintr-o dată acel mai mult devenea posibil, dintr-o dată puteam să văd și înafara mea acea frumusețe aparte, care iradia din obiecte, din copaci, din flori, din animale și mai ales din oameni. Erau momente spontane, ...

Citește mai mult

Sursa Realității - prima parte Publicat la 29.09.2017

Sursa Realității - prima parteTrăim într-o realitate solidă. O realitate cu aparență tare, densă, inflexibilă. Pare că nu se schimbă prea multe în relieful de jur împrejur, pare că munții pe care îi vedem azi sunt dintotdeauna. Soarele răsare de miliarde de ani din același loc, iar luna nu lipsește din niciun tablou al reveriilor noastre nocturne. Trăim într-o lume despre care credem că știm cam totul, toate tipurile de plante, toate animalele, toate ne sunt cunoscute. Am pătruns până ...

Citește mai mult

Totul în jurul nostru ne amintește de noi înșine Publicat la 26.07.2017

Totul în jurul nostru ne amintește de noi înșineChiar aici aproape de noi, în România, există numeroase locuri unde poți simți conexiunea profundă cu natura. Poți simți Pământul, viu, fremătând, poți simți muntele și marea, te poți lăsa îmbăiat de triluri de păsări și de șuier de vânt. Avem splendori inimaginabile pentru cineva care trăiește în țări de unde a dispărut pădurea, unde animalele sălbatice nu mai pășesc libere pe câmpuri. Avem comori pe care nu prea știm să le prețuim, ...

Citește mai mult

Despre granițe și Libertate Publicat la 11.07.2017

Despre granițe și LibertateDe multe ori ai crezut că nu poți depăși o limită. De exemplu care este toleranța ta la durere? Cât de relaxat(ă) poți rămâne atunci când durerea fizică este prezentă în viața ta? Care este relația cu mâncarea, de câte calorii ai nevoie în fiecare zi, pentru a putea să-ți duci la final activitățile uzuale? De câte ore de somn ai nevoie pe noapte? Cum alternează stările tale într-o zi, ce te nemulțumește la ceilalți, ce anume te face ...

Citește mai mult

Luncaniul, un spațiu fără granițe Publicat la 14.06.2017

Luncaniul, un spațiu fără granițeMi-am început căutările împins de dorința de a lua contact cu adevărul profund din interior. Nu știam să-l numesc sau să identific măcar natura acestei căutări. Doar simțeam că trebuie să existe ceva mai mult decât ceea ce trăiam. Câteodată era doar o impresie sau poate o intuiție, alteori acel mai mult îmi invada spontan conștiința, ca un fel de reamintire magică a Întregului. ...

Citește mai mult

Față în față cu tine Publicat la 17.05.2017

Față în față cu tineÎnainte de orice te invit să te privești pentru câteva minute în oglindă, observă  chipul din oglindă. Uită-te în proprii tăi ochi și fă-o altfel decât o faci de obicei. Uită-te în oglindă, dar privește dincolo de piele, simte-te pe dedesubt, dincolo de masca pe care o afișezi zi de zi. Privește dincolo de zâmbetul forțat, de rictusul  familiar din colțul buzelor, dincolo de ridurile pe care încerci din răsputeri să le ascunzi. Privește ...

Citește mai mult

"În starea Maestrului Interior percepem întreaga Realitate ca pe propria Experiență. Singurul lucru care ne separă de această Experiență este frica."

HEFT

Workshop / Eveniment

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Respirația Holotropică Respirația Holotropică

Această carte se constituie într-un omagiu adus lui Stanislav Grof și Christinei Grof și lucrului lor de peste 40 de ani pe tărâmurile explorării Conștiinței. Respirația Holotropică a contribuit ...

Întrebări şi Răspunsuri Despre moarte şi a muri Întrebări şi Răspunsuri Despre moarte şi a muri

Lucrarea doctorului Ross este extraordinară, căci a deschis porţile sincerităţii şi ale cunoaşterii, a spulberat marele tabu care plana asupra morţii nu numai pentru noi, aceia care ne confruntăm cu ea ...

Fructele Întunericului Fructele Întunericului

Joan Halifax este un adevărat maestru al secolului XX, iar cartea sa, Fructele Întunericului este, fără nici o îndoială, o capodoperă demnă de a sta printre cărţile fundamentale ale oricărui ...

Fără Granițe Fără Granițe

Este una dintre cele mai strălucite cărți apărute vreodată sub semnul Maestrului Interior. Ken Wilber este cel mai important gânditor și teoretician al conștiinței american, dar rădăcinile cunoașterii ...

MANDALA FIINTEI MANDALA FIINTEI

Doctorul Richard Moss este un om care a trăit Revelaţia. Este un om care a experimentat starea de conştiinţă supremă a fiinţei omeneşti în care aceasta trăieşte deplin. Este acea stare de conştiinţă ...

Workshopuri relevante

Teatrul Vieții Teatrul Vieții
Marele Actor din interiorul nostru este Acela care joacă toate rolurile vieții noastre, care poartă toate  măștile, este Acela care creează toate dramele și toate poveștile noastre, pe marea scenă ...

Programul educațional Briza Programul educațional Briza
Este o abordare integrală a ceea ce numim educație, care are în vedere nu numai acumularea de informație și dezvoltarea structurilor mentale, ci Ființa umană în integrum. Vizează conștientizarea, ...

Arta Ascultării Atente Arta Ascultării Atente
următoarea călătorieîncepe în 18 decembrie 2017 A asculta nu este doar despre sunete. Este despre atitudinea noastră față de realitate. Față de experiența vieții. A asculta este un instrument ...

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Cea mai profundă dar și cea mai provocatoare dintre abordările Școlii Maestrului Interior, desprinsă din Practica Prezenței, precisă, rafinată, revelatoare – Maestrul Interior ARC, erupe într-un ...

ShamaniA ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...