Maria Lupu Maria Lupu

Sunt într-o etapă a vieții mele în care cel mai important lucru este felul în care mă redescopăr  zi de zi. Îmi evaluez atitudinile, credințele şi poveștile pe care mi le spun observând totodată felul în care interacționez şi relaționez cu mine şi cu ceilalţi.

Este un proces declanşat cu ceva timp în urmă. Fiecare conştientizare şi descoperire despre felul în care acţionez şi mă manifest duce acest proces personal la alte nivele.

Perspectiva asupra a ceea ce aleg să fac şi asupra vieţii în ansamblul ei este acum mult mai largă, mai transparentă şi mai clară. Viziunea despre mine şi lume aşa cum e ea, are înțelesuri mult mai profunde. Aceste înțelesuri fac să nască şi să renască în mine atributele unei femei în plină transformare: răbdarea, acceptarea, ascultarea, blândețea, bunătatea, deschiderea, conţinerea şi bucuria.

Fiecare respirație şi pas conștient, fiecare experienţă, mă aproprie într-un fel unic tot mai mult de ceea ce eu sunt cu adevărat.

Acum pot privi şi trăi altfel Viaţa, ca pe un mare dar, ca o experienţă care îmi oferă oportunitatea de  a mă transforma şi în ultimă instanţă de a mă reîntoarce şi a mă reconecta la izvorul Fiinţei care sunt.

Copiii au nevoie de experiență

Publicat la 14.11.2017 Comentarii

Maria Lupu

Orice adult știe astăzi că învățăm mult mai mult - despre noi, despre lume, despre capacitatea de a ne adapta la un mediu, de a acționa și a crea - din propriile experiențe , și nu din informații acumulate la nivel cognitiv. Deși știm valoarea inestimabilă a cunoașterii prin experiență directă, continuăm să ne prefacem și să credem că a acumula informații este mai important decât a învăța și experimenta în mod direct viața.

Experiența directă naște curiozitate, dezvoltă imaginația și creativitatea, crește încrederea și stima de sine și îți aduce multă bucurie. Învățarea automată și „ingerarea” a tot felul de informații doar pentru că trebuie să știi, slăbește voința, crează tensiune, conflicte interioare și multă frustrare.

Totul în lumea de astăzi se schimbă. În cazul în care încă nu percepi la nivel personal această transformare prin care trece fără nici un dubiu în acest moment întreaga umanitate, ne este demonstrată de oamenii de știință. Rezultatele cercetărilor în special cele din domenii precum: fizica cuantică, medicina, biologia, psihologia, arii importante ce stau la baza funcționării vieții noastre pe pământ sunt de necontestat. În cele mai simple interpretări fizica cuantică ne-a demonstrat că totul în acest univers este energie iar corpurile noastre nu sunt altceva decât energie condensată. Medicina de astăzi demonstrează că starea noastră de sănătate este în strânsă legătură cu lumea emoțională și că vindecarea pleacă de la atenția și grija pentru ce fel de emoții trăim, cum le creem și cum le gestionăm. Biologia ne demonstrează că suntem într-o permantă conexiune cu pământul, plantele și animalele. Pământul și plantele sunt asemenea ființelor vii au înteligență și capacitatea de a comunica cu oamenii. Psihologia și în special ramura transpersonală a ajuns la un alt nivel de înțelegere și a deschis o nouă viziunea asupra funcționării unei ființe umane „Nu suntem ființe umane care trăiesc o experiență spirituală. Suntem ființe spiriuale care trăiesc o experiență omenească.”

Avem la dispoziție atâtea lucruri noi care ne permit să schimbăm radical perspectiva asupra propriei noastre experiențe în această lume. Putem oricând să începem a integra în viața noastră tot ceea ce acum știm despre noi și universul în care trăim. Viața noastră ar fi mult mai ușoară, mai simplă și mai frumoasă. Relațiile de orice fel ar avea altă profunzime. Dorința de cunoaștere și autocunoaștere ar înflăcara viața noastră de zi cu zi. Ne-am bucura mai mult, am suferi mai puțin, am avea mai mult respect pentru natură, și am privi cu tot mai multă recunoștință tot ceea ce avem. Am critica și judeca mai puțin, am lăsa așteptările ca ceilalți să fie așa cum vrem noi, am recunoaște unicitatea fiecărui individ și faptul că ceilalți sunt parte din noi înșine. Am privi cerul stelele cu ochi limpezi și ne-am bucura de simplitatea, frumusețea și vastitatea universului.

și acum vine întrebarea:

Cât din tot ceea ce știm și cunoaștem astăzi despre noi ca „specie umană” despre univers și realitatea în care trăim este integrat în programele de educație școlară? Cum transmitem copiilor noștrii toate aceste fabuloase descoperiri care îi privesc în egală măsură și care le sunt de un real folos în a-și crea o viață mai bună și a contribui apoi la rândul lor în a construi o altfel de lume?

Dacă am sintetiza multitudinea de materii studiate astăzi mult, mult prea mult și uneori inutil în școli doar la una singură de bază, care să cuprindă în ea lucrurile esențiale despre noi și ceea ce ne înconjoară poate ar fi de exemplu Eu și Universul în care trăiesc.

O materie care să stârnească curiozitatea, să dezvolte creativitatea, comunicarea, empatia, să aducă plăcere și bucurie în viața lor. Informațiile de bază într-o altfel de educație să fie legate de relația cu corpul lor cu emoțiile cu trăirile interioare, despre relațiile interumane, relațiile cu natura și tot ceea ce ne înconjoară. Timpul petrecut la școală să le ofere posibilitatea să se cunoască pe ei înșiși să descopere cum să viseze și cum să-și îndeplinească visele. Un loc în care respectul și integritatatea să fie valori împărtășite reciproc între dascăli și elevi.

Însă contrar oricărei gândiri logcie, școala de astăzi continuă să producă copiilor multă suferință, frustrare, dezamăgire și lipsă de interes pentru cunoaștere. Baza educației constă în a oferi și cere copiilor cât mai multe informatii. Dacă le sunt utile sau nu, pot recunoaște dascălii înșiși. De multe ori ei singuri se plâng că nu fac față ca timp pentru a preda toată materia din manual, întrucât pe lângă manualele clasice cu informații depășite și goale de conținut mai sunt și alte cerințe. Mult cât mai mult. E sau nu e de folos? Nu contează!

Despre unicitatea copiilor nici vorbă. Uneori aud profesorii spunând că fiecare copil e unic în felul său, însă când vine vorba despre evaluare și notare se schimbă lucrurile, aici toti trebuie să știe la fel de mult la fel de bine și exact ca în carte, eventual cuvât cu cuvânt.

Fiecare copil e unic, are modul său personal de memorare, redare, exprimare și procesare a oricăror informații.

Îmi vine în minte acum un exemplu simplu a modului în care sunt evaluați adeseori copii .

De exemplu pentru a rezolva un exercițiu de matematică astăzi se predau mai multe tipuri de metode care te ajută să obții același rezultat. Unele sunt mai complicate prin urmare mai greu de înțeles de către toți copiii. Utilizarea mai multor metode diferite de calcul dezvoltă funcția gândirii și ca psiholog recunosc că într-adevăr așa este. Însă atunci când un copil nu reușește să înțeleagă metode mai complicate dar obține rezultatul corect folosind metoda de calcul simplă nu e bine. Nota va fi pusă pentru ce nu a înțeles, nu pentru ce deja știe. Caietul îi va fi înroșit de corecturi și comentariile învățătorului. Poate ai impresia că acel copil își va învăța lecția văzând corecturile în roșu, dar dimpotrivă, acest fel așa zis de corectare lasă urme adânci în sfera emoțională a copilului. Fiecare punct sau virgulă cu roșu va crea copilului sentimentul de rușine, frică de consecințe, vinovăție și neputință. Se va simți incapabil și diferit în sens negativ față de ceilalți copii.

Pune-te puțin în pielea unui copil care trăiește o astfel de experiență fie că ești părinte sau nu. Sau poate ai trăit-o deja în anii tăi de școală. Vei putea simți frustrarea și nedreptatea pe care o trăiește în această situație. Îți poți imagina în ce măsură îi este afectată stima de sine și încredrea în el însuși?

Câtă vreme în educația de astăzi va continua să primeze cantitatea informațiilor în locul calității și construirii de relații interumane vom avea din ce în ce mai mulți copii care au nevoie de consiliere psihologică și suport emoțional și odată cu ei și părinții acestora.

Un părinte a cărui copil este în dificultate cu ceea ce se petrece la școală dar ține cu orice preț să obțină rezultate deosebite îl va stresa și mai mult investind în el ore și ore de pregătire particulară. Într-un alt caz părintele va fi mereu într-o relație conflictuală cu propriul copil întrucât acesta nu învață suficient de mult și bine sau poate îi va fi indiferentă situația lui școalară. Îndiferent de atitudinea părintelui viața lor cu siguranță este lipsită de bucurie. Educația nicidecum nu și-a atins scopul ci dimpotrivă închide copiii și părinții într-o realitate sumbră și o viziune tristă despre educație, viață și frumusețea ei.

Este o contradicție între ceea ce vrem de fapt și cum acționăm pentru a obține ceea ce dorim. Educația este un proces care ar trebui să mă ajute să mă deschid în fața vieții, să-mi arate minunățiile acestei lumi și să mă învețe cum să mă bucur de ele, nicidecum să mă pună în competiție, să mă eticheteze separarându-mă de mine și de ceilalți.

Copiii au nevoie să experimenteze viața în mod direct prin multă joacă, au nevoie de libertate, de mișcare în aer liber de a respira aer curat și de a se conecta cu natura. Au nevoie de validare, aprobare, acceptare și de respect. Au nevoie să-și consume energia într-un mod sănătos și constructiv pentru ei.

Timpul petrecut ore în șir nemișcat în aceiași bancă crează tensiune în corpul copilului și îl predispune la stări de agitație sau la polul opus la închidere și lipsă de voință, blocându-i creativitatea și spontanitatea.

Copii nu sunt obiecte de care trebuie să ne îngrijim și să le modelăm după gustul și dorințele noastre. Sunt Fiinte divine aflate în propria lor experiență umană iar misiunea adultului este de a-i observa darurile înnăscute, de al conține și ghida spre a se descoperi pe sine și a-și trăi propria experiență. Experiența lor nu a noastră. Pentru a trăi o viața plină de bucurie de relații armonioase alături de părinții lor, de prieteni, de  școală, etc, copii au nevoie de experiențe, nu de informații cu carul!

Pentru orice părinte, dascăl, adult împlicat în munca cu copii, la editura Cărțile Maestrului Interior - Elena Francisc găsiți două cărți valoroase care sunt de un real suport și ajutor în a crește și educa copii sănătoși emoțional și deștepți. Stima de Sine și Bebeluși deștepți. Poți alege acum în prag de sărbători să-ți dăruiești ție însuți/însăți dar și celor dragi acest valoros pachet cu cărți.
Maria Lupu a mai scris și

Cu Încredere deschide-te! Publicat la 31.10.2017

Cu Încredere deschide-te! Prima mea experienţă de Respiraţie Holotropică s-a petrecut câţiva ani buni în urmă. Eram într-o perioadă când căutam ceva, însă nu prea aveam habar ce caut cu adevărat. Simţeam tot mai mult o nelinişte lăuntrică şi o nevoie de ceva nou în viaţa mea. Aveam sentimentul că trebuie să descopăr un adevăr misterios, un ceva ascuns care îmi tot scapă printre înţelesuri. Voiam să înţeleg cu mintea ce e dincolo de această aşteptare, de ...

Citește mai mult

Micii Maeştri de pe Dealul Zmeului Publicat la 21.08.2017

Micii Maeştri de pe Dealul ZmeuluiFinal de Tabără Briza din acest an. Cercul s-a închis. Înăuntrul lui curg acum multitudini de trăiri, emoţii, sentimente şi conştientizări. La fel a fost şi pe durata Taberei. Fiecare participant a fost şi va rămâne  îmbăiat şi susţinut pentru totdeauna de energia acestui cerc. O experienţă unică, irepetabilă care doar aparent s-a încheiat. Dimensiunea ei densă se desface şi se aşează acum în diferite forme în viaţa noastră de zi cu zi. ...

Citește mai mult

Timpurile Eroinei Publicat la 09.07.2017

Timpurile Eroinei Călătoria Eroinei este povestea mea, a ta, a tuturor femeilor de astăzi şi din toate timpurile. Este despre trecutul şi prezentul meu şi al nostru Împreună. Puterea unei Eroine nu stă în faptele sale exterioare, dar în curajul ei nebunesc de a se avânta într-o călătorie plină de neprevăzut. Nici ea nu ştie unde o va duce, până unde va avea curajul să se avânte. Simte însă o chemare tainică şi inexplicabilă pentru mintea sa. Odată pornită ...

Citește mai mult

La rădăcinile tale Publicat la 20.06.2017

La rădăcinile taleDacă în această viaţă te-ai născut într-un corp de femeie de bună seama misiunea principală a ta este să lucrezi la a-ţi recupera părţile pierdute şi rătăcite ale propriei tale feminităţi. Ai responsabilitatea de a îndeplini această sacră misiune. Oricât de mult vei rătăci “făcând şi demonstrând”, mai devreme sau mai târziu te vei opri şi te vei întreba: dar eu cine sau ce sunt? A cui este viaţa pe care o trăiesc? De unde ...

Citește mai mult

Călătorind cu ShamaniA Publicat la 17.06.2017

Călătorind cu ShamaniAFiecare vară petrecută sus pe platoul de la Luncani retrezeşte în mine conexiunea cu ceva atât de cunoscut şi profund greu de pus în cuvinte. Şirurile de munţi, văile, dealurile şi colinele, adâncimea pământului şi înălţimea cerului toate  îmi vorbesc într-un limbaj pe care doar sufletul meu îl poate decoda. Cuvintele sărăcesc această adâncă trăire interioară. ...

Citește mai mult

Alternative educaţionale Publicat la 05.06.2017

Alternative educaţionaleSistemul tradiţional de educaţie are deja la îndemână metode alternative care să-l inspire pentru o schimbare radicală de care acum are mare nevoie. Este suficient ca cei care crează programele şcolare să-şi deschidă Inima şi mintea pentru a putea primi ideile celor care au aprofundat relaţia dintre fiinţa umană şi educaţie, dintr-o perspectivă mult mai largă asupra existenţei umane. Nu suntem doar minte şi corp, suntem Fiinţe Spirituale unice care am ales să trăim experienţa ...

Citește mai mult

Viaţa este Bucurie! Publicat la 27.04.2017

Viaţa este Bucurie!Fiecare copil vine în această lume cu daruri unice. Aceste daruri sunt talanţi valoroşi de care el se va folosi pentru a-şi crea Viaţa aşa cum a visat-o.De la prima respiraţie în corpul său plăpând, de la primul scâncet, de la prima privire, prima mişcare, prima atingere, va încerca să spună: iată-mă! sunt aici, mic dar curajos şi dornic să-mi trăiesc propria aventură. Vreau să explorez această lume, vreau să gust joaca şi bucuria, vreau să te cunosc, să ...

Citește mai mult

Sunt aici! Publicat la 16.11.2016

Sunt aici!Toamnă târzie. Aerul rece. Anotimp bătrân cu trenă multicoloră. Îmi acoperă trupul în densitatea mea. Parfumul ei mă pătrunde până în adâncul oaselor. Simt hrana bogată plină de gusturi zemoase ce-mi hrănește trupul. Mă cuprinde, mă conține și mă ajută să cobor în adâncimea ființei mele. Mă pregătește în felul ei blând pentru un timp de odihnă. În întuneric, în liniște, în tăcere. Mă ascult ...

Citește mai mult

În prag de Sânzâiene Publicat la 03.06.2016

În prag de SânzâieneFiecare perioadă a umanităţii, fiecare civilizaţie şi cultură a acestei planete, îşi are propriile mituri, legende şi poveşti. Unele s-au pierdut în negura timpului, altele însă dăinuiesc şi astăzi, hrănind imaginaţia oamenilor dar şi sufletele celor care simt fire de conexiune cu aceste legende. Aceste mituri străvechi îşi au lăcaşul în oasele noastre, căci par să se fi născut odată cu umanitatea însăşi. Ele vor rămâne mereu vii, atâta ...

Citește mai mult

Fii prezent în viața ta Publicat la 06.05.2015

Fii prezent în viața taCitim zilnic și auzim mereu peste tot în jurul nostru următoarele îndemnuri: respiră conștient, trăiește în prezent, în acum, trecutul nu mai există, viitorul nu a venit încă, deci Fii Prezent, trăiește-ți viata Acum. Publicăm pe paginile noastre de Facebook și redistribuim citate și imagini preluate de pe diferite situri, mesaje care ne fac să ne simțim bine atunci când le citim sau le privim și mai ales ne credem extrem de spirituali. ...

Citește mai mult

"Calea Maestrului Interior este calea regală a percepției integrale a Realității. Este calea Conștienței, care schimbă complet raportul cu noi înșine și cu întreaga experiență numită Realitate."

HEFT

Workshop / Eveniment

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Iubiri perfecte, relaţii imperfecte Iubiri perfecte, relaţii imperfecte

Totul în viaţa noastră este relaţie, iar calitatea relaţiilor pe care le avem dă în cele din urmă culoarea întregii noastre vieţi. Măsura în care relaţiile noastre sunt pline de ...

Saltul de conştiinţă Saltul de conştiinţă

Ce te împiedică pe tine, exploratorule al conștiinței, căutătorule al Adevărului, să devii Acela care ești la cele mai elevate niveluri ale Ființei tale? Te poți simți pe Tine, cel adevărat, ...

ANTICANCER ANTICANCER

Cu toţii putem folosi cât mai bine posibil această revoluţie a cunoştinţelor care s-au dobândit în materie de cancer, atât pentru a ne proteja de factorii externi, cât şi pentru ...

Anam Cara Anam Cara

Cuvintele sunt oglinzile fidele ce ne păstrează gândurile. Priveşti în aceste cuvinte-oglindă şi zăreşti frânturi de înţeles, apartenenţă şi refugiu. În spatele suprafeţei ...

Dragoste şi trezire Dragoste şi trezire

Transformarea profundă de conştiinţă prin care trece omenirea ajunge la punctul său cel mai dureros. Crize de toate felurile izbucnesc la nivel planetar, dar toate sunt expresia crizei interioare de transformare ...

Workshopuri relevante

Programul educațional Briza Programul educațional Briza
Este o abordare integrală a ceea ce numim educație, care are în vedere nu numai acumularea de informație și dezvoltarea structurilor mentale, ci Ființa umană în integrum. Vizează conștientizarea, ...

Articole pe aceeași temă

Decalogul stimei de sine Decalogul stimei de sine

Stima de sine este un aspect fundamental în dezvoltarea copiilor. Părinții noștri nu au avut acces la această informație, doar instinctul lor a fost cel care i-a călăuzit să ne clădească o stimă ...

Instrucțiuni de folosire (III) Instrucțiuni de folosire (III)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Leului

Semnul Leului este domiciliul Soarelui. Este un semn regal care reflectă, mai mult poate ca orice altă configurație astrală, felul în care copiii noștri se manifestă, creează și își exprimă ...

Ce aleg eu? Ce aleg eu?
Ce alege copilul meu?

A început școala și odată cu ea avalanșa de cursuri pentru copii: cursuri de balet, de karate, de înot, de pian, de engleză, de... Părinții caută cele mai bune, cele mai potrivite cursuri pentru ...

Copiii și dependența de jocurile video Copiii și dependența de jocurile video

Copiii din ziua de azi petrec mult timp în lumea virtuală a jocurilor video. Playstation, Xbox, Nintendo sunt platforme care reprezintă pentru mulți copii un refugiu mult căutat, într-o realitate ...

Viitorul educației... Acum Viitorul educației... Acum

Am vorbit de mai multe ori, inclusiv la Tabăra Briza, despre sistemul de învățământ românesc. Copiii reclamă abordările abrupte, învechite ale dascălilor. Orarul zilnic încărcat, ...

Furia Furia
Poartă către transformarea relației părinte-copil

În anul școlar ce tocmai s-a încheiat, am fost pusă de multe ori în fața acceselor de furie ale copiilor, față de mine, față de colegii lor, față de părinții lor. Multe forme de manifestare ...

Responsabilitate și Încredere pentru noi și pentru copiii noștri Responsabilitate și Încredere pentru noi și pentru copiii noștri

Cât de Responsabili suntem noi ca indivizi, ca societate? Prea puțin și prea puțini suntem cei care-și asumă cu adevărat responsabilitatea pentru tot ceea ce este în viața noastră; mai ales în ...

Față în față cu tine Față în față cu tine

Înainte de orice te invit să te privești pentru câteva minute în oglindă, observă  chipul din oglindă. Uită-te în proprii tăi ochi și fă-o altfel decât o faci de obicei. ...

Doamnei profesoare, cu prețuire Doamnei profesoare, cu prețuire

Dimineață. Las soarele și vântul blând să mă acompanieze în timp ce îmi beau cafeaua pe o bancă, în centrul zgomotos, aglomerat și aparent extrem de haotic al Bucureștiului. Pe ...

Afară Afară

Densitate… Materie…Corpul mai mult decât carne și sânge. Aparenții atomi în mișcare mai vii decât oricând. Realitatea ne vorbește.Afară frig. Afară ceață. ...