Maria Lupu Maria Lupu

Sunt într-o etapă a vieții mele în care cel mai important lucru este felul în care mă redescopăr  zi de zi. Îmi evaluez atitudinile, credințele şi poveștile pe care mi le spun observând totodată felul în care interacționez şi relaționez cu mine şi cu ceilalţi.

Este un proces declanşat cu ceva timp în urmă. Fiecare conştientizare şi descoperire despre felul în care acţionez şi mă manifest duce acest proces personal la alte nivele.

Perspectiva asupra a ceea ce aleg să fac şi asupra vieţii în ansamblul ei este acum mult mai largă, mai transparentă şi mai clară. Viziunea despre mine şi lume aşa cum e ea, are înțelesuri mult mai profunde. Aceste înțelesuri fac să nască şi să renască în mine atributele unei femei în plină transformare: răbdarea, acceptarea, ascultarea, blândețea, bunătatea, deschiderea, conţinerea şi bucuria.

Fiecare respirație şi pas conștient, fiecare experienţă, mă aproprie într-un fel unic tot mai mult de ceea ce eu sunt cu adevărat.

Acum pot privi şi trăi altfel Viaţa, ca pe un mare dar, ca o experienţă care îmi oferă oportunitatea de  a mă transforma şi în ultimă instanţă de a mă reîntoarce şi a mă reconecta la izvorul Fiinţei care sunt.

Micii Maeştri de pe Dealul Zmeului
O scurtă radiografie şi o incursiune în mesajele codate în comportamentul copiilor pe parcursul Taberei Briza .

Publicat la 21.08.2017 Comentarii

Maria Lupu

Final de Tabără Briza din acest an. Cercul s-a închis. Înăuntrul lui curg acum multitudini de trăiri, emoţii, sentimente şi conştientizări. La fel a fost şi pe durata Taberei. Fiecare participant a fost şi va rămâne  îmbăiat şi susţinut pentru totdeauna de energia acestui cerc. O experienţă unică, irepetabilă care doar aparent s-a încheiat. Dimensiunea ei densă se desface şi se aşează acum în diferite forme în viaţa noastră de zi cu zi. O experienţă comună care îşi aduce contribuţia ei la nivel personal dar şi dincolo, la nivel macro şi colectiv.

Dacă munţii ar putea vorbi, dacă pădurile s-ar putea rosti, dacă râul ar şopti în cuvinte, poate ar putea împărtăşi cu noi profunzimea şi adâncimea a ceea ce am trăit Împreună în acele zile. Însă natura are propriul ei limbaj. A fost martoră a trăirilor noastre. Ne oglindeşte natura Fiinţei, măreţia şi frumuseţea şi ne invită la a ne observa şi  asculta în  linişte şi în tăcere. Ceea ce am încă de înţeles va ieşi la suprafaţă. Ce nu am vrut să văd până acum pot vedea cu mai multă claritate. Iar ceea ce am înţeles deja este că am nevoie să schimb în primul rând relaţia cu mine însămi iar acest lucru se va reflecta fără îndoială în relaţia cu al meu copil. Ce vreau să transform cu adevărat în acest moment în viaţa mea? Poate e întrebarea care încă nu are un răspuns clar sau poate că ştii deja.

Mamă, dă-mi drumul, vreau să zbor, să mă bucur de libertate. Frica ta mă ţine încătuşat ca într-o închisoare.  Arată-mi doar drumul şi veghează-mă să nu mă rătăcesc. Fii un far ce mă călăuzeşte şi lasă-mă să merg în ritmul meu.  Ascultă-mă când urlu, simt atunci că nu mă auzi şi nu mă vezi aşa cum sunt. Ţine-mă în braţe şi atinge-mă cu iubirea Inimii tale, fără să vorbeşti. Când mă priveşti  uită-te cu adevărat la mine, nu te mai gândi cum ai vrea tu sau ceilalţi ca eu să fiu. Sunt exact aşa cum sunt.

Tată nu-mi spune să fiu puternic ca tine, învăţă-mă să-mi decopăr puterea mea. Învaţă-mă despre curaj, despre îndrăzneală, despre ce este lupta şi cum să fiu în pace cu mine însămi şi cu ceilalţi. Vreau să ştiu ce să fac cu focul meu interior când se revarsă în furie.Vreau să învăţ mai mult din propriile experienţe decât din ceea ce ai trăit şi experimentat tu.  Fii lângă mine şi doar ascultă-mă când nu reuşesc, te rog nu fă în locul meu. Aminteşte-mi atunci că pot şi că puterea e la mine. Tată, vreau să mă vezi, să mă simţi şi să mă accepţi aşa cum sunt.

Dincolo de vorbe,  dincolo de gesturi,  dincolo de orice cuvânt  există în fiecare copil această  dorinţă arzătoare de a fi văzut, simţit şi validat aşa cum este el.  Atunci când nu obţine în mod firesc şi natural această recunoaşterere  va încerca prin diferite metode să-şi recupereze acest drept.  De cele mai multe ori acest lucru devine o mare provocare pentru părinţi,  se transpune într-un fel de luptă. Nimeni nu se mai înţelege cu nimeni. Fiecare vrea şi cere mereu altceva de la celălalt. Legătura naturală şi curgătoare dintre părinte şi copil se izbeşte de ziduri aparent greu de trecut. Relaţia lor este dificil de gestionat iar nemulţumirea se reflectă de ambele părţi. Cu cât copilul creşte mai mare cu atât mai dificil va fi de gestionat această relaţie.

Am surprins acest tablou de mai multe ori pe durata zilelor petrecute împreună cu copiii. Tabăra Briza a fost o ocazie pentru  părinţi de a-şi privi, simţi şi observa proprii copii dintr-o altă perspectivă. Am trăit sentimentul că mulţi  au descoperit lucruri total noi despre ei înşişi şi despre propriii lor copiii. Pentru a putea observa toate acestea e nevoie să ieşim măcar puţin din frenezia şi nebunia vieţii tumultoase de zi cu zi.  Să ne aşezăm în tihna timpului care curge în favoarea noastră şi nu împotriva noastră. De prea multe ori ne auzim spunând „ niciodată nu am suficient timp”, timp pentru ce? Fii tu stăpânul timpului tău! Să ieşim din a ne lupta de dimineaţă până seara cu noi înşine fiind mereu în a face şi mai deloc în A Fi.

Ce părinte nu s-ar simţi relaxat când îşi vede propriul copil bucurându-se de libertatea  şi simplitatea vieţii aşa cum e ea. Copii nu au neapărat nevoie de telefoane, tablete, jocuri sofisticate ca să fie bucuroşi. Nu e necesar să umpli timpul copilului doar pentru ca tu părinte să simţi că deţii controlul şi falsa impresie că totul e în siguranţă. Copii ştiu să se bucure de orice mai ales când sunt lăsaţi să-şi găsească singuri cum şi în ce fel să-şi petreacă timpul. Oferă-i posibilitatea să stea cât mai mult în aer liber. Asta îi va stârni curiozitatea şi îi va dezvolta creativitatea, căci va încerca mereu să inventeze jocuri noi. Spaţiul deschis îl reconectează pe copil cu propria libertate interioară de unde poate naşte lumea lui aşa cum o visează.

Priveam cu uimire cât de uşor şi cu câtă naturaleţe erau prezenţi copiii în ceea ce făceau, absorbiti total în starea de Prezenţă, felul în care au legat prietenii între ei şi mai ales felul în care îşi creau jocurile. Două beţe uscate de copac deveneau instantaneu instrumente de joacă. Iar durata pauzei părea insuficientă pentru a se sătura de acest joc. Două bobine de aţă colorată captau atenţia şi plăcerea  de a împelti cu bucurie  brăţări pentru ei  şi pentru cei dragi. Chiar şi după terminarea activităţilor rămâneu mult timp împreună în aceste activităţi. Ar fi stat ore în şir pe albia râului simţind apa rece şi pietrele sub tălpile lor, captaţi şi fascinaţi de micile vietăţi ascunse printre pietre. Păreau mici exploratori şi descoperitori de noi lumi ce vieţuiesc în ape. Iar când găseau o salamandră strigau în cor cu mare bucurie înghesuindu-se unii în alţii să o privească, să o simtă trecând-o fiecare prin mâinile lor. Atunci timpul se oprea în loc. Erau doar ei şi salamandra.

Zilele au trecut cu mare repeziciune. Timpul parcă s-a contractat într-o  secundă de experienţă. Trăirile au fost intense atât la părinţi cât şi la copii. Multe emoţii, multe momente de sinceritate şi deschidere.  O sete năstăvilită de a fi ascultaţi şi lăsaţi să se exprime cu spontaneitate şi naturaleţe. O nevoie de conexiune autentică ce izvorăşte de dincolo de cuvinte şi care poartă în ea nevoia de transformare şi vindecare.

Am înţeles pentru a nu ştiu câta oară că nu contează ce activităţi faci ci mai degrabă cum te simţi cu ceea ce faci. De cele mai multe ori copii au nevoie doar de un cadru şi mici stimuli care să-i ghideze către a se reconecta la ceea ce există deja în ei. O vor face mereu cu multă curiozitate şi bucurie. Astfel vor descoperi ei înşişi care sunt darurile lor personale, vor creşte cu încredere în ei şi în ceea ce visează să creeze în viaţa lor.

Aşa cum am împărtăşit deja cu mai mulţi părinţi împărtăţesc acum din nou. Briza nu este despre a face, ci despre A Fi. Nu este despre cine a făcut mai bine, mai frumos, mai mult sau mai repede ci despre cum m-am simţit fiind impreună şi creând ceea ce  am creat. Nu este competiţie, nu este comparaţie, nu este critică sau judecată. Este despre uşurința cu care putem fi mereu Împreună.

Copii au fost îmbăiaţi şi conţinuţi într-o energie curgătoare ca într-un uter matern pentru ca ei să se poată reconecta la ceea ce sunt cu adevărat. Au fost susţinuţi şi încurajaţi  să-şi dea voie să fie aşa cum sunt,  să se exprime prin joc, în activităţi, în dans, mişcare exact aşa cum simt ei, să se bucure de libertate şi de momentul prezent.

Briza este o experienţă unică în care orice părinte şi copil poate trăi, conştientiza şi reîmprospăta viziunea despre drumul său în această călătorie umană. Este despre a ne reîntoarce la noi înşine, despre a ne vindeca de durerea şi uitarea a ceea ce suntem dincolo de orice rol, orice tipar sau credinţă.

Iar copiii ne sunt adevăraţi Maeştri în această călătorie. Ei ne învaţă despre simplitatea vieţii. Ne ajută să ne reîntoarcem la naturaleţea experienţei noastre de a fi umani. Ne învaţă să Fim Aici şi Acum.

În Inima mea sunt încă vii imaginile cu fiecare copil şi părinte în parte. Sunt plină de Recunoştinţă pentru tot ceea ce am trăit şi creat Împreună. Fie ca a noastră experienţă comună să transforme viaţa fecăruia în parte. Fie să ne dăm voie să ne simţim şi să rămânem conectaţi între noi cu acel fir invizibil ochiului dar simţit de inimile noastre, dincolo de distanţe, dincolo de orice graniţă.

Vă mulţumesc dragi copii pentru timpul petrecut împreună cu voi acolo sus între pădurile de fagi şi mesteceni. Un loc magic de poveste în care am scris propria noastră poveste. Mulţumesc pentru deschiderea, curiozitatea şi bucuria voastră. Dealul Zmeului şi Colina Lunii vor fi mereu acolo aşteptându-vă să vă reântoarce-ţi  an de an. Să alergaţi, să strigaţi, să zburaţi şi să vă manifestaţi în felul vostru Unic, aşa cum sunteţi cu adevărat. Magici!

Mulţumesc dragi părinţi pentru Încrederea voastră de a vă deschide, pentru autenticitate, sinceritate şi dorinţa profundă de schimbare şi transformare a relaţiilor cu voi înşivă şi cu proprii voştri copii. Am simţit-o cu toată fiinţa mea. Împreună în susţinere şi conţinere totul devine mai simplu şi mai uşor.

În Tabăra de Vară Briza redescoperim că Viaţa este cu adevărat Simplitate şi Bucurie!

 

Foto: Daniel Grecu
Maria Lupu a mai scris și

Timpurile Eroinei Publicat la 09.07.2017

Timpurile Eroinei Călătoria Eroinei este povestea mea, a ta, a tuturor femeilor de astăzi şi din toate timpurile. Este despre trecutul şi prezentul meu şi al nostru Împreună. Puterea unei Eroine nu stă în faptele sale exterioare, dar în curajul ei nebunesc de a se avânta într-o călătorie plină de neprevăzut. Nici ea nu ştie unde o va duce, până unde va avea curajul să se avânte. Simte însă o chemare tainică şi inexplicabilă pentru mintea sa. Odată pornită ...

Citește mai mult

La rădăcinile tale Publicat la 20.06.2017

La rădăcinile taleDacă în această viaţă te-ai născut într-un corp de femeie de bună seama misiunea principală a ta este să lucrezi la a-ţi recupera părţile pierdute şi rătăcite ale propriei tale feminităţi. Ai responsabilitatea de a îndeplini această sacră misiune. Oricât de mult vei rătăci “făcând şi demonstrând”, mai devreme sau mai târziu te vei opri şi te vei întreba: dar eu cine sau ce sunt? A cui este viaţa pe care o trăiesc? De unde ...

Citește mai mult

Călătorind cu ShamaniA Publicat la 17.06.2017

Călătorind cu ShamaniAFiecare vară petrecută sus pe platoul de la Luncani retrezeşte în mine conexiunea cu ceva atât de cunoscut şi profund greu de pus în cuvinte. Şirurile de munţi, văile, dealurile şi colinele, adâncimea pământului şi înălţimea cerului toate  îmi vorbesc într-un limbaj pe care doar sufletul meu îl poate decoda. Cuvintele sărăcesc această adâncă trăire interioară. ...

Citește mai mult

Alternative educaţionale Publicat la 05.06.2017

Alternative educaţionaleSistemul tradiţional de educaţie are deja la îndemână metode alternative care să-l inspire pentru o schimbare radicală de care acum are mare nevoie. Este suficient ca cei care crează programele şcolare să-şi deschidă Inima şi mintea pentru a putea primi ideile celor care au aprofundat relaţia dintre fiinţa umană şi educaţie, dintr-o perspectivă mult mai largă asupra existenţei umane. Nu suntem doar minte şi corp, suntem Fiinţe Spirituale unice care am ales să trăim experienţa ...

Citește mai mult

Viaţa este Bucurie! Publicat la 27.04.2017

Viaţa este Bucurie!Fiecare copil vine în această lume cu daruri unice. Aceste daruri sunt talanţi valoroşi de care el se va folosi pentru a-şi crea Viaţa aşa cum a visat-o.De la prima respiraţie în corpul său plăpând, de la primul scâncet, de la prima privire, prima mişcare, prima atingere, va încerca să spună: iată-mă! sunt aici, mic dar curajos şi dornic să-mi trăiesc propria aventură. Vreau să explorez această lume, vreau să gust joaca şi bucuria, vreau să te cunosc, să ...

Citește mai mult

Sunt aici! Publicat la 16.11.2016

Sunt aici!Toamnă târzie. Aerul rece. Anotimp bătrân cu trenă multicoloră. Îmi acoperă trupul în densitatea mea. Parfumul ei mă pătrunde până în adâncul oaselor. Simt hrana bogată plină de gusturi zemoase ce-mi hrănește trupul. Mă cuprinde, mă conține și mă ajută să cobor în adâncimea ființei mele. Mă pregătește în felul ei blând pentru un timp de odihnă. În întuneric, în liniște, în tăcere. Mă ascult ...

Citește mai mult

În prag de Sânzâiene Publicat la 03.06.2016

În prag de SânzâieneFiecare perioadă a umanităţii, fiecare civilizaţie şi cultură a acestei planete, îşi are propriile mituri, legende şi poveşti. Unele s-au pierdut în negura timpului, altele însă dăinuiesc şi astăzi, hrănind imaginaţia oamenilor dar şi sufletele celor care simt fire de conexiune cu aceste legende. Aceste mituri străvechi îşi au lăcaşul în oasele noastre, căci par să se fi născut odată cu umanitatea însăşi. Ele vor rămâne mereu vii, atâta ...

Citește mai mult

Fii prezent în viața ta Publicat la 06.05.2015

Fii prezent în viața taCitim zilnic și auzim mereu peste tot în jurul nostru următoarele îndemnuri: respiră conștient, trăiește în prezent, în acum, trecutul nu mai există, viitorul nu a venit încă, deci Fii Prezent, trăiește-ți viata Acum. Publicăm pe paginile noastre de Facebook și redistribuim citate și imagini preluate de pe diferite situri, mesaje care ne fac să ne simțim bine atunci când le citim sau le privim și mai ales ne credem extrem de spirituali. ...

Citește mai mult

Mărturii: Maria Lupu - despre o luptă interioară Publicat la 27.02.2015

Mărturii: Maria Lupu - despre o luptă interioarăÎn mijlocul acestei experiențe era mereu prezent observatorul interior, acea instanță care urmărea felul în care ego-ul meu își modula și juca diferitele roluri și identificări. Știam foarte clar că tot ceea ce trăiesc este expresia propriei mele creații mentale. Știam că în orice moment pot alege să schimb felul în care privesc realitatea, că dincolo de ea sunt eu, Marele Creator. Eram mereu la distanță de un singur gând, acel gând care ...

Citește mai mult

"Calea Maestrului Interior este calea regală a percepției integrale a Realității. Este calea Conștienței, care schimbă complet raportul cu noi înșine și cu întreaga experiență numită Realitate."

HEFT

Workshop / Eveniment

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

ANTICANCER ANTICANCER

Cu toţii putem folosi cât mai bine posibil această revoluţie a cunoştinţelor care s-au dobândit în materie de cancer, atât pentru a ne proteja de factorii externi, cât şi pentru ...

Suflet Nemărginit Suflet Nemărginit

Dincolo de judecata de sine se află bucuria, pacea interioară și libertatea marilor decizii întemeiate pe Claritate și pe Adevăr. Este o carte practică, simplă, directă, plină de concretețe, care ...

Dragoste şi trezire Dragoste şi trezire

Transformarea profundă de conştiinţă prin care trece omenirea ajunge la punctul său cel mai dureros. Crize de toate felurile izbucnesc la nivel planetar, dar toate sunt expresia crizei interioare de transformare ...

Anam Cara Anam Cara

Cuvintele sunt oglinzile fidele ce ne păstrează gândurile. Priveşti în aceste cuvinte-oglindă şi zăreşti frânturi de înţeles, apartenenţă şi refugiu. În spatele suprafeţei ...

Şcoala Zeilor Şcoala Zeilor

Această carte este o hartă şi un plan de evadare. Scopul său este de a vă arăta parcursul urmat de un om oarecare pentru a evada din povestea hipnotică a lumii, din interpretarea jalnică a existenţei, pentru ...

Workshopuri relevante

Programul educațional Briza Programul educațional Briza
Este o abordare integrală a ceea ce numim educație, care are în vedere nu numai acumularea de informație și dezvoltarea structurilor mentale, ci Ființa umană în integrum. Vizează conștientizarea, ...

Articole pe aceeași temă

Ce aleg eu? Ce aleg eu?
Ce alege copilul meu?

A început școala și odată cu ea avalanșa de cursuri pentru copii: cursuri de balet, de karate, de înot, de pian, de engleză, de... Părinții caută cele mai bune, cele mai potrivite cursuri pentru ...

Instrucțiuni de folosire (III) Instrucțiuni de folosire (III)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Leului

Semnul Leului este domiciliul Soarelui. Este un semn regal care reflectă, mai mult poate ca orice altă configurație astrală, felul în care copiii noștri se manifestă, creează și își exprimă ...

Celebrarea dansului de iubire dintre copii și părinți Celebrarea dansului de iubire dintre copii și părinți

Dragi părinți, oricât de greu și de provocator este rolul de părinte, merită să îl jucați cu responsabilitate, simțind cum copiii născuți prin voi sunt cele mai mari binecuvântări ...

Viitorul educației... Acum Viitorul educației... Acum

Am vorbit de mai multe ori, inclusiv la Tabăra Briza, despre sistemul de învățământ românesc. Copiii reclamă abordările abrupte, învechite ale dascălilor. Orarul zilnic încărcat, ...

Decalogul stimei de sine Decalogul stimei de sine

Stima de sine este un aspect fundamental în dezvoltarea copiilor. Părinții noștri nu au avut acces la această informație, doar instinctul lor a fost cel care i-a călăuzit să ne clădească o stimă ...

Instrucțiuni de folosire (II) Instrucțiuni de folosire (II)
Soare, Lună sau Ascendent în Rac: „ Dragul meu, grăbește-te, ai întârziat la propria ta naștere!”

Semnul Racului este cunoscut în astrologie și ca „locul de intrare a sufletelor în realitate”. Părăsind integralitatea marelui pântec universal, micii temerari vor păstra pe parcursul ...

Educaţia în slujba vieţii Educaţia în slujba vieţii

Aş vrea să educ generaţia actuală şi pe cele care vor urma pentru a fi capabile să creeze noi organizaţii, al căror obiectiv să fie întîmpinarea nevoilor umane, crearea unei vieţi mai bune ...

Furia Furia
Poartă către transformarea relației părinte-copil

În anul școlar ce tocmai s-a încheiat, am fost pusă de multe ori în fața acceselor de furie ale copiilor, față de mine, față de colegii lor, față de părinții lor. Multe forme de manifestare ...

Altfel Altfel

“Altfel”, un cuvânt atât de simplu, ca atâtea altele, și totuși ascundea în el, de-atâta timp, atât de multă energie creatoare. Abia acum energia acestui cuvânt ...

Responsabilitate și Încredere pentru noi și pentru copiii noștri Responsabilitate și Încredere pentru noi și pentru copiii noștri

Cât de Responsabili suntem noi ca indivizi, ca societate? Prea puțin și prea puțini suntem cei care-și asumă cu adevărat responsabilitatea pentru tot ceea ce este în viața noastră; mai ales în ...