ANAM CARA
Cartea Magică a Înțelepciunii Celtice

 

Anam Cara este

„ ... termenul care era folosit faţă de o persoană căreia i te puteai confesa, dezvăluindu-i cele mai intime secrete din viaţa ta. Unui anam cara puteai să-i arăţi cea mai profundă latură a ta, a minţii şi inimii tale. Acest fel de prietenie era un act de recunoaştere şi apartenenţă. Când aveai un Anam Cara, prietenia voastră depăşea orice convenţie, moralitate şi categorie. Erai unit întru eternitate cu prietenul sufletului tău. Raţiunea celtică nu impunea limitele spaţiului şi timpului asupra sufletului. Nu există cuşti pentru suflet. Sufletul este o lumină divină, care curge în tine şi în Celălalt. Această artă apartenenţei a trezit şi îngrijit o prietenie profundă şi specială.

În viaţa fiecăruia există o mare nevoie de un anam cara, un prieten al sufletului. În această iubire, eşti înţeles aşa cum eşti, fără măşti sau pretenţii. Minciunile şi jumătăţile de adevăr, superficiale şi funcţionale, ale conduitei sociale, sunt lepădate; poţi fi aşa cum eşti cu adevărat. Iubirea permite apariţia înţelegerii iar înţelegerea este preţioasă. Acolo unde eşti înţeles, te simţi ca acasă. Înţelegerea hrăneşte sentimentul de apartenenţă. Atunci când te simţi cu adevărat înţeles, te simţi liber să plonjezi în încrederea şi adăpostul sufletului celeilalte persoane.

Tocmai în trezirea şi explorarea acestui relief interior bogat şi opac, experienţa anam-cara iluminează misterul şi bunătatea divinităţii.

Anam Cara este darul lui Dumnezeu.

Prezenţa depinde de conştienţă. Unde există o conştienţă profundă, prezenţa este venerată. Acolo unde conştienţa este ternă, distantă sau oarbă, prezenţa devine slabă şi dispare. Aşadar, conştienţa este unul din cele mai mari daruri pe care i le poţi oferi prieteniei. Mulţi oameni au un anam cara de care nu sunt conştienţi cu adevărat. Lipsa lor de conştientizare învăluie prezenţa prietenului şi provoacă sentimente de distanţare şi absenţă. Din păcate, pierderea este de multe ori ceea ce trezeşte prezenţa, dar atunci este prea târziu. E o decizie înţeleaptă să te rogi pentru a putea recunoaşte. Inspirat de starea de conştienţă, îl vei putea descoperi lângă tine pe anam cara, cel după care ai tânjit şi la care ai visat.

În tradiţia celtică se ştia că prietenia anam-cara e binecuvântată cu afecţiune.

Anam Cara nu este doar o metaforă sau un ideal. Este o legătură între suflete, ce există ca o structură socială recunoscută şi admirată. Schimbă înţelesul identităţii şi percepţiei. Atunci când afecţiunea îţi este stârnită, lumea intelectului dobândeşte o nouă tandreţe şi compasiune.

Anam Cara aduce integrare şi vindecare epistemologică. Priveşti, vezi şi înţelegi altfel. La început, acest lucru poate fi disruptiv şi incomod, dar cu trecerea timpului îţi va rafina sensibilitatea şi transforma felul de a fi în lume.

Nimeni nu-şi poate vedea viaţa în întregime. Aşa cum există un punct orb pe retina ochiului uman, aşa există o parte oarbă în suflet, ce nu-ţi permite să o vezi. De aceea, depinzi de persoana iubită pentru a vedea în locul tău, ceea ce tu însuţi nu poţi vedea.

Un adevărat Anam Cara îţi completează viziunea, într-o manieră blândă dar critică. O astfel de prietenie este creativă şi onestă; este dispusă să negocieze teritoriile dificile şi neuniforme ale contradicţiei şi durerii.

Una dintre cele mai profunde nevoi ale sufletului uman este cea de a fi văzut.

Din păcate, nu există nici o oglindă în lume în care sa-ţi poţi vedea sufletul. Cel ce te iubește, al tău anam cara, sufletul tău prieten, este cea mai reală oglindă în care sufletul tău se poate reflecta.

Sinceritatea şi claritatea prieteniei adevărate scoate de asemenea în evidenţă conturul spiritului tău.

Este frumos să ai o astfel de prezenţă în viaţa ta. ... ”

Cu siguranță, citind-o sau re citind-o din perspectiva celei, celui care ești acum, poți recunoaște că această carte nu aparține unui om ci umanității, nu aparține unui timp ci clipei eterne, nu aparține unei tradiții sau civilizații, ci face parte din patrimoniul înțelepciunii dobândite în experiența de a fi uman.

ÎMPREUNĂ! Asta schimbă totul! ACUM, stă în puterile noastre de ființe conștiente care și-au reamintit că este un privilegiu de A FI în Viață. Citește, recitește, dăruiește această carte celor care știi că au uitat de miracolul prezenței lor în această lume.

„A fi aici este atât de mult” (Rilke)

Susține RE-nașterea acestei capodopere, recunoscându-ți ție, mai întâi, și apoi lumii întregi, că minunea mistică a vieții tale nu trece neobservată. Că alegi să fii în acord cu misiunea sufletului tău, ieșind din băltire și rigiditate, exprimându-ți vocea din al tău adevăr, iubind și împărtășind dansul vieții cu al tău ANAM CARA.

DONEAZĂ și tu pentru

Renașterea acestei capodopere literare:

ANAM CARA

O carte magică, mistică, care-ți face inima să vibreze la fiecare pagină.

Implică-te

 

 

 

Punem foarte multă presiune pe mințile noastre. Atunci când ideile noastre și felul de a privi lumea devin rigide, pierdem toată flexibilitatea și blândețea ce pot oferi un adevărat adăpost, apartenență și protecție. Uneori, cea mai bună metodă de a avea grijă de sufletul tău este aceea de a reda flexibilitatea ideilor ce-ți întăresc și cristalizează mintea, deoarece ele te înstrăinează de propria ta profunzime și frumusețe.
Unul din motivele pentru care am fost trimiși pe pământ a fost pentru a crea o legătură cu noi înșine, această prietenie interioară.
Fiecare experiență nouă ce se trezește în tine adaugă ceva sufletului tău și-ți adâncește memoria. Ființa umană este mereu nomadă, călătorind de pe un prag pe altul, în experiențe mereu diferite. În fiecare experiență nouă, o nouă dimensiune a sufletului se dezvelește.
... dacă emani bunătate dinăuntrul tău sau dacă împărtășești ceea ce te bucură și ceea ce e bun în tine, tot ce trimiți în afară se întoarce la tine, multiplicat de zece mii de ori. În regatul iubirii nu există competiție.
John O'Donohue