Setea de Întregire
Vindecarea spirituală a dependențelor

Un proiect Călătoria Inimii/Cărțile Maestrului Interior

Sentimentul de gol interior, de deșertăciune, de lipsă a ceva ce nu poate fi rostit, devine din ce în ce mai puternic, aruncând în tristețe din ce în ce mai multe momente ale vieții, vopsind în gri orice bucurie, orice întâlnire, orice experiență. Viața pare să treacă, mereu la fel, uscată pe lângă tine. La început ai crezut că acest gol interior vine din lipsa a ceva.

Ai încercat să-l umpli cu o activitate poate, cu muncă, cu o nouă iubire, cu goana după bani, ai crezut poate că ai nevoie de o vacanță, dar ajungând sub palmieri ai redescoperit aceeași amărăciune discretă inserându-se printre crăpăturile dorințelor tale. Ai avut poate intuiția fină la un moment dat, că nimic și nimeni nu va putea umple această impresie stranie a singurătății interioare, a lipsei de sens, dar ai dat-o repede la o parte și ai găsit o nouă cale de bun-simț, pentru a o înlătura. Și asta nu s-a întâmplat.

Apoi, într-o bună zi, ai făcut descoperirea că o băutură bună la timpul potrivit poate ușura puțin sentimentul acesta al inutilității, al greutății, al melancoliei, sau poate ai descoperit că o gură de alcool are darul magic de a opri puțin mașinăria gândurilor compulsive care-ți absoarbe întreaga energie. Și dacă n-a fost alcool, poate a fost o țigară cu marijuana sau altceva. Apoi încă una și încă una. Senzația de mai bine dispărea din ce în ce mai repede, astfel că ai ales să plusezi puțin. Nici nu știi când anume ai descoperit că este acolo o oarecare dependență, mai mult sau mai puțin gravă.

Cine nu cunoaște împrejurul său, în familia sa, printre prietenii și vecinii săi un alcoolic, sau un dependent de ceva? Ba, de cele mai multe ori dependențele sunt atât de subtile încât nu par dependențe. De pildă dependența de muncă, de o relație, de o situație în menținerea căreia am turnat întreaga energie a vieții noastre, pentru ca, găsindu-ne un scop oarecare, să îngropăm în adâncuri acel sentiment blestemat de gol interior.

Dar ce este acest gol interior? Această ruptură dramatică care se simte în adâncul inimii și care ne împinge uneori către soluții disperate? Ce se petrece în timpurile moderne, în care pare că mase întregi de oameni se prăbușesc în prăpastia interioară a inimii lor? În mod straniu, cu cât o civilizație pare mai avansată, cu atât consumul de anti-depresive este mai substanțial, consumul de alcool, droguri și altele asemenea, iar oamenii se declară mai nefericiți.


Christina și Stan Grof în România - împreună cu Elena & Horia Francisc Țurcanu

Christina Grof dezvăluie în această carte rădăcina spirituală a suferinței și a alienării. Ruptura interioară, dureroasă, de adevărata noastră natură, este cauza acelui sentiment de goliciune interioară. Deșertăciunea nu este decât urmarea acestei fracturi. Cu cât suntem mai rătăciți în exterior, cu cât suntem mai separați de noi înșine, cu atât golul este mai mare și eforturile de a-l umple cu ceva vor fi sortite eșecului. Această uriașă dorință de a recupera ceva de nerostit, este Setea de Întregire, o sete de reunire cu Sine.

Christina Grof a coborât adânc în miezul acestei trăiri a golului interior. Alcoolul a fost soluția la îndemână. Dulcea uitare a dimensiunii orizontale adusă de alcool părea să o reconecteze la marea sursă a ființei. O trăire care părea să compenseze până la un punct neliniștea rupturii. Este posibil ca aceeași dorință de absolut să alimenteze căutarea religioasă și dependența de alcool?

Sintagma ”vindecare spirituală” nu este gratuită în cazul Christinei Grof. Explorările sale cu ajutorul stărilor de conștiință extinsă, i-au adus o nouă perspectivă asupra adevăratelor rădăcini ale dependențelor și au condus la o nouă abordare în privința vindecării acestora. Setea de Întregire este mult mai mult decât o cale de a înțelege mecanismele dependențelor. Este o cale către adevărata vindecare, întotdeauna venită din interior, și întotdeauna de natură spirituală!

Setea de întregire este o carte profundă și clară, indispensabilă celor implicați în domeniile vindecării ca și celor aflați în procese de transformare interioară. Călătoria Inimii & Cărțile Maestrului Interior lansează un nou proiect editorial! Implică-te chiar Acum și susține această campanie, al cărei scop este conștientizarea rădăcinilor adânci ale dependențelor și vindecarea acestora.

 

 Schimbăm totul ACUM!
Stă în puterile noastre!

DONEAZĂ și tu pentru Proiectul Editorial:
Setea de Întregire – Vindecarea spirituală a dependențelor

Implică-te

 

 

 

La începutul perioadei mele de refacere după alcoolism, am dat peste un fragment dintr-o scrisoare a faimosului psihiatru elveţian Carl Gustav Jung către Robert Wilson, unul dintre fondatorii Asociaţiei Alcoolicilor Anonimi. Făcând referire la un fost pacient de‑al său, Jung scria: Dorinţa lui puternică pentru alcool era echivalentul, la un nivel inferior, al setei spirituale de întregire a fiinţei noastre, exprimată în limbajul medieval: uniunea cu Dumnezeu.
Cartea de faţă este împărţită în trei părţi. Partea I defineşte dorinţa dominată de întregire şi o pune în legătură cu dependenţa. Încerc să răspund la întrebări precum: Ce este spiritualitatea? Ce este o experienţă spirituală? Cum ne definim şi cum ne recunoaştem întregirea? Care este relaţia dintre sinele individual şi o identitate sacră mai cuprinzătoare?
Partea a II ‑a discută starea umană a înstrăinării existenţiale faţă de sursa divină şi explorează rolul abuzului în adâncirea sentimentului izolării personale. Aici analizez mecanismele noastre de supravieţuire într‑o lume ostilă, nevoia de a scăpa de durerea existenţei şi tendinţa de a căuta soluţii în lumea ispititoare din jur, sub forma activităţilor şi substanţelor susceptibile de a crea dependenţă. De asemenea, vom traversa noaptea neagră a dependenţei şi vom examina problema esenţială a capitulării sau renunţării în contextul dependenţei şi al călătoriei lăuntrice. În final, pun în discuţie relaţia dintre problema universală a ataşamentului şi ciclul dependenţei active.
Partea a III-a oferă modalităţi prin care putem începe să ne satisfacem dorul interior. Examinez calităţile maturităţii spirituale şi explorez refacerea ca pe o cale către Sinele profund. Totodată, analizez câteva dintre provocările şi capcanele acestei căi şi problema complexă a acceptării şi iertării. Cartea se încheie cu o discuţie despre recompensele pe care le aduce căutarea întregirii şi importanţa descoperirii dimensiunilor sacre în viaţa de zi cu zi.
Călătoria prin această carte este o călătorie eroică prin câteva elemente esenţiale ale dilemei umane şi nădăjduiesc din inimă că va fi de folos şi altor oameni în drumul lor.
Christina Grof