Ceea ce nimeni nu îți spune

Un ghid al emoțiilor de la sarcină la maternitate Dr. Alexandra Sacks
Dr. Catherine Birndorf

Colecția: Pentru Părinţi

Ceea ce nimeni nu îți spune

Sarcina este una dintre cele mai transformatoare experiențe prin care poate trece corpul uman, iar schimbările pe care le implică nu sunt niciodată doar fizice. Când ești însărcinată, corpul pe care îl știi de ani buni se transformă și hormoni neobișnuiți îți vor curge prin vene. În același timp, rolul tău în familie – în relația de cuplu și cu propriii părinți – se schimbă, la fel și modul în care te vede societatea. Este o călătorie unică și provocatoare și, cu toate acestea, există puține cărți care să te ghideze și care să te pună pe tine - femeia care îți dorești să devii mamă – în centrul atenției.

Audio, video, articole scrise de autoare:
Ted Talk – Alexandra Sakcs
The birth of a mother– New York Times, Alexandra Sacks
Aparitii TV Catherine Birndorf

 

Preț: 89.00 Lei

Acest titlu este disponibil și în Librăria Cărțile Maestrului Interior

 

Cele mai multe cărți despre sarcină vorbesc despre cum poți avea o sarcină uşoară și sfaturile pe care ți le oferă se concentrează asupra modului de îngrijire a copilului. Desigur, ai nevoie de aceste informații. Dar sarcina nu înseamnă doar a da naștere unui copil, ea reprezintă, totodată, procesul prin care te re-naști pe tine însăți, din perspectiva rolului de mamă. Iar acest proces nu este întotdeauna plăcut și nici nu se petrece cu ușurință.

Majoritatea femeilor însărcinate și a proaspetelor mame se simt presate să afișeze o imagine exterioară de dezinvoltură, când, de fapt, în interiorul lor, se confruntă cu emoții puternice și ambivalente. Chiar dacă maternitatea a fost o dorință de o viață, odată împlinită, multe femei se simt pierdute undeva între persoana care erau înainte de a da naștere și cea care ele consideră că ar trebui să fie după ce au născut.

Multor femei le este rușine să vorbească deschis despre momentele dificile ale vieții de mămică, împărtășind rareori despre acestea cu restul familiei și cu prietenii, și aproape deloc în medii publice, din teama de a fi judecate și etichetate drept mame rele sau nerecunoscătoare. Și tocmai pentru că aceste sentimente ambivalente sunt rareori discutate în mod deschis, multe femei trăiesc cu impresia că doar lor li se întâmplă asta și că este din vina lor. De cele mai multe ori însă, nu experiențele în sine, ci această rușine și ținere sub tăcere a experiențelor pe care ele le trăiesc reprezintă adevărata problemă.

Cu toate acestea, cultura și societatea actuale par să fie încremenite într-un „mit al fericiriiˮ, în ideea că bucuria este emoția primară și omniprezentă a maternității și că viața de proaspătă mamă ar trebui să fie una fără îndoieli, incertitudine sau amărăciune. Acest mit a devenit însă foarte periculos pentru sănătatea mintală a femeilor. De aceea, a sosit timpul să reconsiderăm perioada de sarcină și să privim viața de mamă – și de părinte dintr-o perspectivă mai apropiată de realitate.

 ·      Este normal să mă simt confuză sau panicată atunci când aflu că sunt însărcinată, chiar și după mai multe încercări nereușite de a rămăne însărcinată?

·       Este normal să nu simt dragoste la prima vedere pentru bebelușul meu?

·       Este normal să apară certuri între mine și partenerul meu sau între mine și părinții/rudele mele și ale partenerului meu după nașterea copilului meu?

·       Este normal să mă simt vinovată atunci când întâmpin dificultăți în alăptare?

·       Este real sindromul ”mommy brain”?

În Cartea-ghid Ceea ce nimeni nu îți spune, doi psihoterapeuți și medici psihiatri americani de top, specializați în lucrul cu femeile înaintea, în timpul și după sarcină - autoarele cărții  - te asigură că răspunsul la toate întrebările de mai sus este: DA! Însumând împreună 30 de ani de experiență în consilierea femeilor însărcinate și a celor ce devin pentru prima dată mame, precum și a celor care se pregătesc să rămână însărcinate, autoarele dezvăluie secretele de ordin psihologic și hormonal ce stau în spatele emoțiilor complicate și provocatoare pe care le trăiesc femeile în această perioadă importantă a vieții lor. Și arată totodată de ce este firesc ca sarcina -  care reprezintă nu doar nașterea unui copil, ci și nașterea unei mame sau, altfel spus, procesul prin care devii mamă– să fie o perioadă de tranziție la fel de stresantă și transformatoare precum adolescența.

Iată, așadar – într-o splendidă premieră -, prima Carte - ghid practic care le ajută pe viitoarele și proaspetele mame să experimenteze mai multă stimă de sine și mai puțină vinovăție, mai puțină însingurare și izolare și mai multă apartenență și comuniune, mai puține ranchiuni și mai multă intimitate, mai puțină extenuare și mai multă bucurie. Și care le oferă, totodată, cu mare deschidere și blândețe, o mulțime de explicații și sfaturi practice de-a lungul acestui drum palpitant și provocator deopotrivă.

Deși autoarele sunt de profesie medici, cartea o vei simți ca pe o relatare a realității venite din partea unei prietene blânde. Cu toate acestea, ea nu evită subiectele dificile: frica de a deveni mamă, pierderea sarcinii, decizia de a face o întrerupere de sarcină, sexul pe durata sarcinii și după naștere sau a nu simți dragoste la prima vedere pentru copilul tău. Încă de la început, autoarele dărâmă așa-numitul ”mit al fericirii”: ficțiunea potrivit căreia a deveni mamă implică numai și numai bucurie/ este doar despre bucurie. What No One Tells You face loc pentru ceva mult mai bun de atât -  confirmarea faptului că a deveni mamă este un proces complex și cât se poate de real, dincolo de orice închipuire. Nu există un singur mod de a deveni mamă – spun autoarele – și asta este chiar în regulă.

Multe dintre femeile cu care am lucrat – spun autoarele acestei cărți, psihoterapeuți și medici psihiatri specializați în susținerea femeilor înaintea, în timpul și după sarcină -  ne-au mărturisit că nu au auzit povești triste sau provocatoare despre maternitate de la alte mămici și, prin urmare, sunt șocate atunci când întâmpină dificultăți în cazul unor experiențe uzuale precum pierderea sarcinii, alăptarea, certurile cu partenerii de viaţă sau familia sau momentele în care, pur și simplu, se simt dezamăgite. Nu, nu ar trebui să mergi la terapeut pentru a afla modul în care sarcina și perioada post-partum își pun amprenta asupra vieții tale emoționale. Aceste informații ar trebui să fie discutate deschis și să fie ușor accesibile. După ani în care am auzit iar și iar de la femeile cu care am lucrat refrenul < De ce nu mi-a spus nimeni că va fi așa? > și în care am repetat de mii de ori aceste informații, am decis să scriem această carte, cu riscul de a da faliment.”

"În esență, această carte este un ghid despre cum să ai grijă de tine pe parcursul sarcinii și maternității, o perioadă din viață pe care noi, autoarele, o numim „procesul prin care devii mamă”. Încearcă să spui cu voce tare: procesul prin care devin  mamă. Este o perioadă similară din multe puncte de vedere adolescenței - o altă etapă de dezvoltare, de transformări corporale și hormonale majore - despre care însă toată lumea a auzit. Asadar, toată lumea știe că adolescența este o fază incomodă. Dar în timpul procesului prin care devii mamă, oamenii se așteaptă să fii fericită în timp ce pierzi controlul asupra modului în care arăți, te simți și relaționezi cu cei din jurul tău. Ei bine, suntem aici să te ajutăm să vezi adevărul din spatele acestor așteptări."

"Indiferent cât timp ți-ai petrecut imaginându-ți momentul în care vei afla că ești însărcinată, este posibil ca experiența ta să fie diferită față de cum ți-ai imaginat-o. Chiar dacă ești entuziasmată, este posibil să nu simți imediat valul strălucirii spirituale la care te așteptai. Entuziasmul tău poate apărea ulterior în doze mici; sau poate chiar îți dozezi în mod inconștient reacția pentru a evita să te simți copleșită. Dacă ai pierdut o sarcină în primele ei luni sau ai experimentat o pierdere traumatică în viața ta, cu atât mai mult este posibil să treacă puțin timp până când vei lăsa garda jos. Iar dacă nu te așteptai să rămâi însărcinată așa repede (sau deloc), probabil că ai nevoie să depășești neîncrederea și să iei câteva decizii radicale, înainte să simți că sarcina este o veste bună pentru tine."

"Chiar și în cazul unei sarcini planificate si foarte dorite, primul sentiment pe care multe femei îl experimentează este panica. Panica și entuziasmul sunt adesea interconectate – ambele îți fac inima să o ia la goană și, câteodată, durează ceva până să îți dai seama dacă senzația este plăcută sau supărătoare. Însă panica în fața adevărului simplu, rațional că totul este pe cale să se schimbe, este o reacție normală și de înțeles. Panica este conectată la reacția corporală „luptă sau fugiˮ în fața pericolului imediat. Reacția fizică a inimii tale care bate cu putere face parte dintr-o strategie care are legătură cu evoluția, cu un val de hormoni ai stresului moșteniți de pe vremea când strămoșii noștri aveau nevoie de energie pentru a fugi de prădătorii care îi vânau în savane. Este firesc și profund omenesc să intri în panică atunci când afli că ești însărcinată, deoarece structura fizică a corpului tău și integritatea emoțională a psihicului tău sunt pe cale să fie supuse unei revizuiri profunde. Chiar dacă întâmpini cu plăcere schimbarea, viața ta așa cum o știi pare și chiar este „în pericol”.

"Este util să îți amintești că nu există niciodată un moment perfect pentru a avea un copil și nimeni nu este pe deplin pregătit (chiar dacă așa crede). Pentru tine ca femeie, a avea un copil înseamnă a face un salt de încredere în propriul corp și în propriile abilități, iar dacă ai un partener, și în relația ta de cuplu. A intra în panică pentru că nu ești sigură că îl poți face sau pentru că o parte din tine nu vrea acest salt este un lucru normal. Și, din experiența noastră, fără nicio legătură cu modul în care te vei simți, în cele din urmă, ca mamă."

"Am lucrat cu multe femei care au venit la noi pentru a căuta ajutor deoarece aveau sentimente contradictorii cu privire la păstrarea sarcinii. Unele dintre acestea au decis că nu vor să fie însărcinate, în timp ce altele au depășit sentimentele inițiale de teamă pentru a face o alegere diferită. Este important să ai încredere în sentimentele tale, dar atunci când rămâi însărcinată poate fi și un moment de căutare mai profundă în sufletul tău – ceea ce presupune timp sau conversații purtate cu partenerul tău, cu un prieten de încredere sau cu un specialist –, pentru a-ți da seama ceea ce este cel mai bine pentru tine."

"Gândește-te la prima conversație despre sarcină pe care vrei să o ai cu partenerul tău ca fiind adevăratul început al experienței voastre ca familie: acum, că veți fi împreună nu doar ca parteneri de viață, ci și ca părinți, este normal ca alte relații – chiar și acelea cu persoane atât de apropiate precum părinții, rudele și cei mai buni prieteni – să sufere schimbări. Tu și partenerul tău veți experimenta această schimbare ca fiind fie una romantică, intimă, fie una sau terifiantă. Indiferent de cât timp sunteți împreună, niciodată până acum nu ați împărtășit o clipă ca aceasta până acum și, având în vedere că niciunul dintre voi nu citește gânduri, este esențial să vă liniștiți și să vă faceți timp pentru o conversație liniștită, poate chiar una care să  dureze mai multe zile, și să vă ascultați reciproc cu adevărat."

"Câteodată, vei descoperi că partenerul tău nu se află pe aceeași lungime de undă cu tine în ceea ce privește sarcina. Una dintre cele mai dureroase experiențe pe care o femeie o poate trăi este atunci când partenerul ei nu poate – sau nu vrea – să accepte rolul de tată și o încurajează să facă o întrerupere de sarcină pe care ea nu și-o dorește. În această situație, el poate deveni distant din punct de vedere emoțional sau poate întrerupe orice comunicare. Dacă te  afli în această situație – și partenerul tău este de acord – consilierea de cuplu realizată cu un terapeut specializat vă poate ajuta să vă exprimați și să vă depășiți frământările. Și chiar dacă nu veți rămâne împreună ca un cuplu, dar decideți să păstrați sarcina, terapia de cuplu vă poate ajuta să vă exprimați mai bine așteptările, ceea ce ulterior vă va fi util în etapa de co-parenting."

"Dacă te afli în situația de a fi mamă singură, fără să fi fost alegerea ta, este important să vorbești cu familia și cu prietenii încă de la început pentru a construi o comunitate care să te sprijine de-a lungul călătoriei tale. Doar pentru că nu te afli într-o relație de cuplu nu înseamnă că și nu trebuie să te simți singură."

"Mulți părinți vor fi încântați de ideea că vor fi bunici. Dar doar pentru că sunt bucuroși nu înseamnă că nu te vei confrunta și cu alte tipuri de reacții din partea lor. Exuberanța lor poate însemna, de obicei, împărtășirea bucuriei tale, dar de asemenea și atingerea unui scop personal, în cazul în care se raportează la sarcina ta ca la o extindere a familiei lor cu încă o generație." 

"Schimbul de rol în relația mamă-fiică este adeseori dificilă, pe măsură ce îți schimbi identitatea de la cea de fiică la cea de mamă. Este posibil să  nu realizezi că ai o sarcină dublă, nu numai aceea de a te pregăti să devii mamă, ci și pe aceea de a-ți lua rămas bun de la imaginea mamei tale drept figură matriarhală de referință. Nu contează cât de apropiată este relația dintre tine și mama ta, această adaptare poate fi uneori dificilă. Poate vor exista momente în care te vei surprinde  comportându-te întocmai ca mama ta, într-un mod care te va înspăimânta."

"În cazul în care te găsești repetând un tipar dureros din propria copilărie, este posibil să fi descoperit unul dintre punctele tale oarbe”. Mintea noastră creează puncte oarbe ca o modalitate de a se apăra împotriva amintirilor și sentimentelor ce sunt prea dureroase pentru a fi retrăite. Ele ne protejează în viața de zi cu zi de a ne lăsa copleșiți de cicatricile noastre emoționale.. Acest lucru este de ajutor, dar doar până în momentul în care un eveniment din viața cotidiană declanșează o amintire despre unul dintre punctele tale oarbe. La fel ca în momentul în care devii mamă și te trezești atât de ușor în situații care îți reamintesc de proprii tăi părinți. Punctele oarbe sunt „porți” către trecutul tău. Când te afli în pragul unei asemenea porți, accesezi sentimentele dureroase pe care le trăiai în copilărie și poți pierde cu ușurință starea de prezență. Tocmai de aceea este important să îți cunoști punctele oarbe înainte ca propriul tău copil să se fi născut și să le recunoști atunci când acestea apar în întruparea rolului tău de părinte."

Pe măsură ce maternitatea se apropie, te vei afla nu numai în situația de a-ți renegocia relația cu părinții, ci și în aceea de a reevalua abilitatea ta de a-i înțelege și modul în care ei îți influențează viața.

”Nimeni nu mi-a vorbit vreodată despre asta!” este ceea ce rostește aproape fiecare femeie pe durata sarcinii, a nașterii sau a primului an de maternitate, a acestor experiențe adesea învăluite în confuzie. Autoarele – medici și terapeuți – abordează aici cele mai întâlnite frici și întrebări – și mai ales pe acelea despre care oamenilor le este rușine sau teamă să vorbească. Această carte este o resursă indispensabilă pentru oricine dorește informații care să fie, în același timp, liniștitoare și emise specialiști de top.
Gretchen Rubin, autor al New York Times best-seller The Happiness Project

Deși autoarele sunt de profesie medici, cartea o vei simți ca pe o relatare a realității venite din partea unei prietene blânde. Cu toate acestea, ea nu evită subiectele dificile: frica de a deveni mamă, pierderea sarcinii, decizia de a face o întrerupere de sarcină, sexul pe durata sarcinii și după naștere sau a nu simți dragoste la prima vedere pentru copilul tău. Încă de la început, autoarele dărâmă așa-numitul ”mit al fericirii”: ficțiunea potrivit căreia a deveni mamă implică numai și numai bucurie/ este doar despre bucurie. What No One Tells You face loc pentru ceva mult mai bun de atât -  confirmarea faptului că a deveni mamă este un proces complex și cât se poate de real, dincolo de orice închipuire. Nu există un singur mod de a deveni mamă – spun autoarele – și asta este chiar în regulă/ cât se poate de ok.
The Washington Post

Este magic să devii mamă. Dar, în același timp, este un proces care aduce cu sine îngrijorări și tensiuni. În cartea lor practică și plină de iubire, autoarele îți vor fi călăuze de încredere pe parcursul acestei experiențe pline de minunare și, cu toate acestea, uneori răvășitoare.
Harvey Karp, MD, Autor al New York Times best-seller The Happiest Baby on the Block

Această carte le învață pe mame cum să aibă grijă, în cel mai bun mod cu putință, de sănătatea lor emoțională și psihică/ mentală. Nu îmi vine în minte nicio o altă carte precum aceasta: scrisă de experți – într-un mod profesionist, dar plin de iubire în același timp – și care să aibă puterea de a le pregăti pe femeile proaspăt devenite mame pentru această extraordinară transformare de identitate și pentru toate schimbările emoționale care apar de-a lungul acestui proces. Mi-aș fi dorit să am o carte ca acestea când eram însărcinată și proaspăt devenită mamă.
Christy Turlington Burns, fondator & CEO al Every Mother Counts

Prea des femeile își imaginează sarcina, nașterea și primul an de maternitate numai în roz. Autoarele cărții - psihoterapeuți și medici psihiatri americani de top, specializați în lucrul cu femeile înaintea, în timpul și după sarcină – explică aici într-un mod încurajator motivele pentru care aceste experiențe pot fi stresante. Este cu adevărat un excelent ghid de navigare prin provocările de ordin emoțional și psihologic cu care se confruntă nu doar proaspetele mame, ci toți cei proaspăt deveniți părinți.
Booklist


Articol Washigton Post, Erin Blakemore April 21,
What No One Tells You: A Guide to Your Emotions from Pregnancy to Motherhood 
Alexandra Sacks and Catherine Birndorf

Pregnancy can be joyful. But for many, a positive pregnancy test can feel like an admission ticket to an intense roller-coaster ride.

There’s the pressure of choosing a name, deciding on a birth plan and managing relatives’ reactions. There are weird, gross and uncomfortable bodily sensations. And all too often, there’s a sense of fear, trauma and even loss.

Popular pregnancy guidebooks mostly focus on body and baby, not a pregnant person’s mind. What No One Tells You does the opposite. Written by reproductive psychiatrists Alexandra Sacks and Catherine Birndorf, it’s a guide to the inner experience of pregnancy, birth and the first year postpartum.

The book takes a chronological approach to pregnancy, covering everything from telling your partner you’re pregnant to navigating how friendships change after you have a baby. And it doesn’t stop in the delivery room — it covers emotions after birth, too.

Though it’s written by medical professionals, the book reads like a reality check from a calm friend. It doesn’t shy away from the hard stuff, either. Topics like fears of motherhood, miscarriage, deciding whether to terminate a pregnancy, having sex, and not falling in love with a child are all addressed. An appendix covers postpartum depression and antidepressant use in pregnancy and beyond, and a resource list provides further reading.

From the outset, the authors break through what they call the “bliss myth”: the fiction that motherhood is all joy, all the time. In the process, “What No One Tells You” makes room for something better — acknowledgment of the complexity and reality of motherhood. There’s no one way to become a mother, the authors suggest — and that’s just fine.

— Erin Blakemore,  Washington Post

"Calea Maestrului Interior începe prin recunoașterea Divinului în propria experiență umană. Dacă ceva e inconfortabil în viața mea, este pentru că m-am separat de Întreg și am creat de la nivelul limitat al ego-ului."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Cărți, articole, workshopuri & evenimente

Arhiva Newsletter