Punct rubrica Dependența de emoții negative. Eliberează-te!

Publicat la 06.07.2020 Comentarii

 

 Dependența de emoții negative. Eliberează-te!

Elena Francisc-Țurcanu

Pentru că nu am avut nicio dependență, îmi dau seama că nu pot înțelege de ce este atât de greu să renunți la fumat. Crezi tu că n-ai avut nicio dependență – fu răspunsul lui imediat. Am stat și am reflectat. Apoi am primit un mesaj care, brusc, m-a aruncat într-o reacție și reacția a pornit motoarele gândirii compulsive și gândirea compulsivă a generat, rapid, emoții precum anxietate și nemulțumire. BUM! Am realizat, în acea clipă, că asta e precum o dependență. Chiar dacă reacția am domolit-o rapid, prin Practica Prezenței, și am reușit să-mi ascult emoțiile fără să le dau curs, conștientizarea că această dependență nu este recunoscută ca atare și este cea mai ignorată de mai toată lumea.

Ce simți, imediat când te trezești dimineața? Simți o mare bucurie că ești în viață? Simți minunare? Simți recunoștință? Sau, mai degrabă, simți îngrijorare, anxietate, îndoială, resentimente, regrete, grijă? Ai observat cât de repede aluneci în toate aceste sentimente? Aproape că nici nu conștientizezi când ai început să te îngrijorezi. Ești, brusc, în gândire compulsivă ce naște anxietatea și teama, resentimentele sau regretele. Iar dacă acum vin și îți spun că aceste sentimente, deloc plăcute, sunt o dependență, s-ar putea să te înfurii și să renunți la a citi mai departe. Tu ai toate motivele să fii îngrijorat/ă iar eu îți trântesc chestia asta cu dependența. Iată, încă un motiv – serios, nu-i așa? – pentru care să te îngrijorezi și să te stresezi. Frate, la câte am pe cap, aflu acum că sunt și dependent! Iar dacă ți-aș mai spune că la această dependență, de stres, de anxietate, de îngrijorare, de nemulțumire, chiar poți renunța și poți alege o viață trăită în bucurie, născută din Prezență, s-ar putea să zâmbești cu ... îndoială.

Cu siguranță, habar nu ai că ești dependent

Care este definiția dependenței? Știi ce scrie în DEX? M-am uitat chiar astăzi și nu mi-a venit să cred că este scris „tulburare psihică”, „stare patologică”. Păi, aoleu, atunci chiar că ai toate motivele să te îngrijorezi și să te sperii și să te stresezi și să creezi anxietate.

O definiție cu care eu rezonez este: A continua să faci (gândești) ceva în ciuda consecințelor adverse pe care le cunoști deja.

Te invit la un exercițiu de sinceritate cu tine. Continui să le permiți emoțiilor, precum cele menționate mai sus - îngrijorare, nemulțumire, anxietate - să fie prezente în viața ta? Ba chiar le hrănești prin tot felul de gânduri și scenarii – cele mai multe nefondate în realitate? Respiră adânc acum și reflectează, cu toată sinceritatea, la ce fel de emoții – din această categorie – te întorci, mereu și mereu și mereu, amplificându-le de cele mai multe ori. Emoții care te golesc de propria ta putere creatoare, pe de o parte, și care, de pe altă, îi fac pe ceilalți să se îndepărteze de tine. Sau te transformă într-o persoană neplăcută, nedorită. Respiră, adânc și conștient, și fără nicio judecată vezi în tine care sunt, uneori sau de cele mai multe ori, acele emoții pe care le menții vii chiar dacă te fac să te simți groaznic. Știi că nu îți fac bine și, totuși, continui să le menții. Fără judecată. Doar conștientizează-le. Pare că e mai ușor, uneori, să spunem chiar că „sunt forțe mai mari decât noi pe care nu le pot controla. Ele sunt de vină pentru starea pe care o simt”, decât să ne asumăm responsabilitatea creării unei noi stări, din Prezență, și cu încredere în puterea noastră de creatori conștienți. Pare că e mult mai ușor să renunțăm la ciocolată, la fumat, la alcool, decât la stările ce creează emoții dependente.  Și, totuși, dă-mi voie să te contrazic.

Tu ai putere asupra emoțiilor (gândurilor, atitudinilor și acțiunilor) tale.

Pentru claritate și precizie, încă o dată: TU AI PUTERE ASUPRA EMOȚIILOR TALE. Tu alegi cum te simți. TU! Tu poți alege starea. Tu poți crea starea pe care să o trăiești. TU! Dă-ți voie să simți, ascultându-l înlăuntrul tău, acest adevăr. Tu ești creatorul stărilor tale. Doar când accepți acest adevăr, că tu ești creatorul realității tale, pornind de la stările pe care le creezi, doar atunci vei putea percepe schimbarea de paradigmă. Emoțiile tale nu sunt niciodată fixe. Nimic, de fapt, nu este fix și rigid și stabil. Totul este într-o permanentă curgere. Prin ceea ce alegi să gândești, poți vindeca vechi traume care sunt conectate la dependența ta de emoții de un anumit fel. Tu poți alege ceea ce vrei să gândești, să simți, să trăiești. Nu sunt doar vorbe. Cu adevărat, este posibil. La editura noastră, cu ani în urmă, am avut o carte cu titlul Revoluția Conștiinței – noua spiritualitate și transformarea planetară. Nu o mai avem acum, această carte, și nici nu cred c-o vom republica, însă din ea mi-a rămas ceva ce simt împărtășesc acum cu tine căci pe mine m-a ajutat enorm: „Greșim dacă ne gândim că noi trebuie să-i schimbăm pe ceilalți. Acest lucru ne face să credem că suntem speciali și ne pune într-o poziție de conducere, de control. Toți suntem în aceeași situație. Cea mai importantă întrebare pe care trebuie să ne-o punem este: cum și ce pot face ca acțiunile mele, gândurile mele, să faciliteze schimbarea, transformarea?”

Toți suntem participanți direcți la transformarea fundamentală a acestei planete și a Conștiinței sale. Orice proces de transformare poate fi privit precum o criză a trecutului care moare. Lasă-ți dependența de emoții toxice să moară. Ai curajul și fă asta, pentru a face loc noului. Umanitatea trece chiar acum printr-o uriașă criză de transformare, o criză majoră de identitate care se reflectă în toate aspectele sale. Iar dependența ta, de fumat, de alcool, de medicamente, de emoții precum îndoiala, îngrijorarea, nemulțumirea, are de a face cu o veche identitate la care a venit momentul să renunți. Asta, bineînțeles, doar dacă vrei să contribui – în mod conștient – la schimbarea lumii. În absența transformării tale interioare, personale și transpersonale, transformarea colectivă, la nivel de umanitate, continuă să fie într-un impas existențial. Uită-te în jurul tău și vei vedea, foarte repede, câtă lume este încorsetată în emoții precum frică, îngrijorare, nemulțumire. Toate conduc către agresivitate și separare. Revoluția Conștiinței nu trebuie să rămână doar un titlu de carte, ci poate deveni o alegere conștientă a fiecăruia dintre noi. Fiecare gând, contează. Fiecare gest, contează. Fiecare eliberare din dependențe toxice, care ne păstrează în vechi identități, contează. Tu ești creatorul stărilor, emoțiilor tale. Tu ești cel care se poate elibera din orice dependență. Dă-ți voie să înțelegi pentru ce ai creat aceste dependențe, de unde vin ele, și cum te-au servit până în acest moment. Apoi, lasă-le!

De unde vin ele, dependențele noastre?

Respiră adânc, o respirație atentă, și dă-ți voie să simți ce se petrece acum în corpul tău când citești toate acestea. Dacă ai ajuns cu cititul până aici, ceva din tine rezonează cu acest adevăr: Tu ești creatorul emoțiilor, stărilor, tale. Respiră adânc și ascultă-te acum când îți pui aceste întrebări: care au fost cele mai prezente emoții în copilăria mea? Ce vedeam la părinții mei? Ce emoții cultiva mama mea? Dar tatăl meu? Ce vibrație percepeam în casa în care am copilărit? Ce sentimente, îmi aduc acum aminte, simțeam cel mai des ca și copil? Era liniște în casă? Sau era tensiune, nesiguranță, îndoială, agresivitate, presiune, haos, dezordine?

Respiră și continuă să privești puțin în al tău trecut. Ce simți că s-a întâmplat cu tine pe măsură ce ai crescut și ai continuat să-ți creezi mecanisme emoționale de apărare pe care le-ai considerat necesare pentru supraviețuirea ta? Eu cunosc multe persoane care, copii fiind, au crescut în familii, din punctul meu de vedere, „normale”, sănătoase (nicidecum dezechilibrate precum cea în care eu am crescut). Și, cu toate astea, au creat și dezvoltat anxietatea, îndoiala, nemulțumirea, precum mecanisme de apărare pentru că nu se simțeau în siguranță, nu se simțeau iubiți, auziți, înțeleși. Iar dacă ai crescut, ca și mine, într-o familie unde nu te-ai simțit în siguranță, unde nu știai ce se va întâmpla în secunda următoare, atunci, aceste mecanisme de apărare au fost foarte rapid create și chiar duse la rang de artă. Cu siguranță ai ajuns să folosești anxietatea ca și emoție ce te ține în starea de a fi, în orice clipă, gata, pregătit, pentru orice. Fie să fugi, fie să ataci. Viitorul este nesigur. E mai bine să fii în alertă. În îngrijorare. Sau să îți aprinzi o țigară și să gândești, la nesfârșit, gânduri - din ce în ce mai sofisticate - care, de fapt, te fură din prezență. Anxietatea, nemulțumirea, îndoiala, neîncrederea, arată clar că suntem într-o stare de supraviețuire. Nicidecum de trăire în prezență. În acum. Mai degrabă în interpretări care să susțină aceste dependențe. Și cum iluzia oferită de gândirea complexă - când ești pierdut cu țigara, sau iluzia unui control asupra viitorului – când ești pierdut în nemulțumire, îndoială, îngrijorare, este una extrem de mare și de tentantă, atunci nu este de mirare că rămânem în dependențe. Da, inițial ne-au ajutat, aceste mecanisme de apărare. Acum însă nu mai avem nevoie de ele. Mai ales în acest punct de vindecare, de schimbare majoră, de transformare uriașă în care ne aflăm toți și întreaga umanitate. Obiceiuri emoționale, toți am creat, într-un fel sau altul, pe măsură ce am crescut. Copii fiind, am avut nevoie de aceste obiceiuri. Apoi, fără să ne dăm seama, le-am transformat în dependențe.

Fără judecată. Fără învinovățire. Fără nicio critică sau justificări la nesfârșit. ACUM poți schimba. ACUM putem, fiecare în felul său, schimba. Avem la îndemână toate resursele necesare, toate instrumentele ne sunt disponibile pentru a face această schimbare. Pentru a ne elibera de dependențe toxice. Tu ești creatorul stărilor tale! Tu ești creatorul emoțiilor tale. Chiar și când ele te iau prin surprindere, ascultă-le, fără să te identifici cu ele. Chiar și când te-ai prins că ai alunecat în reacție, așa cum m-am prins eu în această dimineață, oprește-te puțin, respiră și ... alege să faci altfel. Pornind de la a emana alte gânduri. Puterea de a alege cum te poziționezi în fața a orice vine către tine, în fața a orice zice, face sau nu face, o altă persoană (mai ales cineva drag), este în mâinile tale. Nimeni nu îți poate da sau lua această putere. Este în tine. Tu ești creatorul stărilor, emoțiilor, gândurilor tale! A continua să te bazezi pe mecanisme de apărare, dependențe, create în copilăriei sau tinerețe, este în total dezacord cu Revoluția Conștiinței în care ai ales să fii prezent acum.

Viitorul tău, noua ta viață, începe în zorii zilei când te trezești

Fără o sinceritate, tu cu tine, nu poți vindeca și nu te poți elibera de dependențe. De orice tip ar fi ele. Mai ales cele emoționale. Nu poți fi, nu poți avea, nu poți crea ceva nou, o nouă viață, un nou viitor, dacă continui să te lași ghidat de vechile dependențe. Indiferent că este vorba de fumat, alcool, sau dependență de emoții distrugătoare. Mai degrabă:

“E nevoie să ai curajul să rupi obiceiul de a fi cum credeai până acum că ești, de a rupe vechea identitate, și de a te reinventa. Renunță la vechiul mod de a gândi – întreținut de aceste dependențe – și creează gânduri noi. Hrănește noi conexiuni neuronale, create din gândire nouă. Recondiționează-ți întregul corp, acordându-l cu o nouă gândire. Renunță la trecut și creează-ți un nou viitor.” – Dr. Joe Dispenza

Dacă reușești să te eliberezi de dependențele tale, de orice natură ar fi ele, poți face marele shift de paradigmă. Poți schimba tiparele de gândire, poți schimba vechea identitate, poți schimba sentimentele și stările cu care-ți creezi realitatea ce trăiești. Te poți reinventa, pornind de la încredere că ... tu ești creatorul gândurilor, emoțiilor, stărilor tale. Pornind de la încrederea că poți renunța la dependență. Poți renunța la îndoială, la neîncredere, la nemulțumire. Cu adevărat, poți crea ceea ce vrei să trăiești. Dependențele ce ți-au întreținut vechea identitate, oricât de mult te iluzionezi să crezi că este posibil, adevărul este că nu îți pot crea o nouă realitate, o nouă viață, dacă le menții. Asta este adevărata Revoluție a Conștiinței. Emoțiile despre viitorul pe care vrei să-l trăiești, tu le poți alege, tu le poți crea. Iar acestea nu se pot naște, nu pot crește, atâta vreme cât încă mai există vechi dependențe. De orice natură ar fi ele.

Eliberarea, schimbarea majoră, poate începe doar din Prezență și încredere

Practica Prezenței, reconectarea cu încrederea, sunt esențiale, în schimbarea de paradigmă. Fără de încredere, nimic nu este. Fără de Prezență, este doar trecut și identitate veche. Oricât de bine mascată este aceasta în tot felul de concepte complexe. Doar prin Practica Prezenței poți recunoaște când te folosești de vechi emoții, când ești în vechi obiceiuri și dependențe toxice, care nu îți mai servesc. Fără judecată, atunci când recunoști că ai alunecat, cu iubire și compasiune, spune chiar în acel moment STOP. Asta mi-am spus eu în această dimineață. STOP IT! Când m-am trezit că am intrat în reacție citind acel email ce mi s-a părut, cum altfel decât, nedrept. Respirație. Atenție întoarsă înlăuntru. Identificarea vechilor emoții. Compasiune. Non-judecată. Stop it! Și ... m-am oprit. Am ales să scriu aceste rânduri, în loc să cultiv gândirea cum că ... este incorect ceea ce a scris... și să mă tot chinui să aduc argumente. Eliberare de vechi dependențe emoționale. Și tu poți face asta. Adu-ți aminte: TU ești creatorul gândurilor, emoțiilor, stărilor tale. Tu ești creatorul realității pe care vrei să o trăiești. Ce alegi? Fie ca Practica Prezenței să fie terenul din care, mereu și mereu, alegi conștient. Asta este Revoluția Conștiinței. Acum, în procesul de transformare din miezul crizei ce trăim la nivel de umanitate.

 (AmmaRa)

CĂRȚI                                                                                       PROGRAME ONLINE
"Atenția este o formă sacră de energie care curge din Ființă pentru a crea Realitate și Experiență. Unde este Atenția, acolo este Prezența, acolo este Creația. Ce ai creat astăzi cu Atenția ta?"

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Zâmbește fricii Zâmbește fricii

Nenumărate sunt formele fricii care stăpânesc existența umană în aceste timpuri. Frica de viitor, frica de schimbare, de asumare a propriei străluciri, frica de judecățile celorlalți, frica de ...

Fluturele Negru Fluturele Negru

Prin această carte, doctorul Richard Moss ne lansează, pentru fiecare dintre noi, o invitație către SCHIMBARE, consacrându-ne viața Vitalității Radicale prin Întregirea Ființei care suntem.Transformarea ...

Respirația Holotropică Respirația Holotropică

Această carte se constituie într-un omagiu adus lui Stanislav Grof și Christinei Grof și lucrului lor de peste 40 de ani pe tărâmurile explorării Conștiinței. Respirația Holotropică a contribuit ...

Şcoala Zeilor Şcoala Zeilor

Această carte este o hartă şi un plan de evadare. Scopul său este de a vă arăta parcursul urmat de un om oarecare pentru a evada din povestea hipnotică a lumii, din interpretarea jalnică a existenţei, pentru ...

Cartea 44 Cartea 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

Workshopuri relevante

Dansul Inimii

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

Articole pe aceeași temă

Nimic nu rămâne pe loc Nimic nu rămâne pe loc
Nici măcar trecutul

„În spatele fațadei vieților noastre normale, destinul etern dă formă zilelor și căilor noastre.” 9.09.99 și acum 9.09.2019 – nimic nu se pierde și nici nu se uită, chiar dacă ...

Magicianul în mijlocul Realității sale Magicianul în mijlocul Realității sale

Umanitatea căzută în iluzie a căutat mereu o scurtătură pentru a ieși din propria nefericire. Simțindu-se separată de realitate a visat la puterile magice, la bagheta fermecată, la o formulă secretă, ...

Cum clădim Reziliența prin Practica Prezenței, Cum clădim Reziliența prin Practica Prezenței,
întărindu-ne, astfel, sistemul imunitar

Poate că nu putem să trăim adevărata bucurie, la care tot visăm, până când nu ne înțelegem suferințele și învățăm să le depășim. Căci, atâta vreme când fericirea ...

Trenul Trenul
sau Need a hero in my life

Trenul devine din ce în ce mai asurzitor. Cu cât căutăm mai mult, cu atât gândirea devine mai indisciplinată, vagoanele ideilor urmează aceleași șine vechi, aceleași direcții, pare ...

Curățenie. Curățenie.Curățenie Curățenie. Curățenie.Curățenie
În corp, gândire, viziune

Visuri noi, experiențe noi, relații noi, nu au cum intra în viețile noastre dacă tot spațiul este ocupat cu vechi, cu lucruri de care doar credem că „poate mai avem nevoie de ele cândva”. ...

Creația Conștientă de Realitate Creația Conștientă de Realitate

De unde fascinația iluminării? De unde fascinația maestrului, a vindecătorului, a shamanului, a celui cu puteri ”supranaturale”? Totul este despre creația de realitate. Am vrea să creăm propria ...

Ne-am smuls din anestezierea simțurilor, purificându-le prin atingere Ne-am smuls din anestezierea simțurilor, purificându-le prin atingere

Totul este neprețuit, când simțurile noastre ne sunt treze! ...

40 de zile 40 de zile

Stau departe de mișcări spirituale ce sunt la modă și care vin și pleacă, golite de substanță și lipsite de autenticitate. Dar a fi conectată cu ritmurile Lunii, cu Natura, cu străvechi cunoașteri - ...

Lună nouă - LUME NOUĂ Lună nouă - LUME NOUĂ
Echinocțiu. Echilibru. ACASĂ

O serie întreagă de evenimente cosmice, cu o potență uriașă, preced următoarea Lună Nouă, în Berbec, recunoscută a fi cea mai bună pentru a seta intenții și cea mai potrivită pentru manifestare. ...

Dezghețarea Dezghețarea
Un moment potrivit pentru eliberarea din Labirint

Disconfortul mental sau emoțional, relațiile cu ceilalți care devin dureroase, aplatizarea iubirii și sentimentul lipsei de sens, absența bucuriei de a trăi și impresia că nu putem face nimic - toate acestea ...