AmmaRa rubrica A privi în adâncurile Existenței

O oglindă a Conștiinței numită Tarot

Publicat la 08.10.2020 Comentarii

 Elena Francisc Țurcanu

În aceste vremuri, mulți oameni își dau seama că dincolo de aspectul liniar, rațional, logic al realității, mai există ceva. O dimensiune ce poate fi accesată intuitiv, misterios și magic. Dacă citești aceste rânduri, cu siguranță ești unul dintre cei care percept dincolo de văl. Nu este un instrument ”științific” de investigare și înțelegere a realității dar pătrunde dincolo de suprafața aparent solidă a realității, în profunzimea ei, folosind cele mai adânci capacități ale ființei noastre pentru a oglindi ceea nu putem descoperi prin logică. Tarotul nu este magic în sine. Conștiința noastră este purtătoarea magiei, iar Tarotul este mai degrabă un amplificator al capacității noastre lăuntrice de a vedea dincolo de aparența realității liniare. 

Tarotul este un instrument de divinație vechi de mii de ani, a cărui istorie coboară pănă la Hermes Trismegistos, iar alcătuirea sa este clădită pe principiile fundamentale ce articulează întreaga Existență, a ființei umane și a întregului univers. Arhetipurile din tarot sunt reprezăntări ale celor mai profunde straturi ale psihismului uman. 

Îmi place să mă joc cu cărțile de Tarot pentru că sunt ferestre către propria mea profunzime. Și acolo pot desluși profunzimea întregii Vieți, a situațiilor și lucrurilor.

Mi-am promis că împărtășesc cu tine despre tot ce mă bucură și îmi face bine, iată, acum simt să-ți dezvălui cum văd eu, și ce înseamnă pentru mine, Tarotul. Un dans între psihologie, probabilitate, semiotică.

Au fost scrise foarte multe studii și articole și cărți despre Tarot, de-a lungul vremii. Și, mai ales, despre relevanța psihologică a acestuia. Arcana Majoră chiar este considerată un instrument psihologic. Jung, în Psihanaliză, a identificat și dezvoltat foarte mult despre Arhetipuri, Individuație și Sincronicitate. Iar Arcana Majoră, în Tarot, cărțile de la 0 la 21, ne dezvăluie anumite arhetipuri care, în ordinea lor, ne spun povestea Individuației. Povestea călătoriei umane pe care fiecare dintre noi o facem pentru a ne elibera de nevroze și psihoze, pentru a trăi o viață sănătoasă, în prezență și conectați cu centrul ființei din care naștem încrederea în puterea noastră de creatori conștienți.

Suntem permanent în ciclul vieții. Parcurgem ciclurile vieții în funcție de vârstă, de experiență, de situați, de relațiile pe care le trăim, de contextul global. Dar în fiecare ciclu (în Tarot, acest ciclu este de la 0 la 21, de la cartea numită Nebunul la cea numită Lumea) există un sens al progresiei. Mai mult precum o spirală. Ne întoarcem, în același punct, însă, de fiecare dată, suntem pe o treaptă mai sus. De înțelegere, de înțelepciune, de cunoaștere. Un fel de ascensiune, dacă vrei și dacă ai o minte mai flexibilă și mai deschisă către dimensiunea spirituală. Iar dacă ești încă mai mult ancorat în mintea științifică, gândește-te la un electron a cărui orbită sare pe un nivel de energie mai înalt. 

În termeni de tendință arhetipală, identificându-ne cu fiecare pas în acest proces, de la 0 la 21, este o modalitate de a înțelege și de a accesa calități lăuntrice nevăzute până atunci. Chiar dacă unii pași pot fi săriți, ceea ce înseamnă că va trebui să ne întoarcem la acela pe care l-am sărit, dacă există nuanțe esențiale ne-explorate sau pe care, la momentul respectiv, nu le-am identificat sau cărora nu le-am dat importanță. Ce reușim să vedem și la ce reacționăm – în cărțile de Tarot – ne oferă ponturi extrem de importante în legătură cu ce elemente ale propriului nostru psihic sunt active în momentul respectiv sau care ne pot conduce către vindecare și către o mai profundă înțelegere despre noi înșine și despre realitatea pe care ne-am creat-o și o trăim. Asta îmi spun eu când trag prima carte. Și sunt convinsă că este valabil pentru fiecare dintre noi. Pentru mine, Tarotul Mitologic, în ultimii ani, a fost cel mai semnificativ.

Apoi, următoarea carte în progresie poate să ne arate scopul, sau direcția, sau către ce țintim. Sau ce căutăm să integrăm în procesul de vindecare, de evoluție către individuație. Următoarea carte din serie poate să ne arate cu ce ne-am confruntat deja, ce am încorporat, sau de unde venim. Atunci când anumite cărți continuă să ne apară, mereu și mereu, chiar și când amestecăm foarte bine cărțile, și rezonează cu noi sau ne arată anumite simboluri care au un anumit înțeles personal, asta ne indică o sincronicitate. Un alt concept a lui Jung. Sau, formulată altfel, o coincidență semnificativă. Deși Jung a subliniat foarte clar că nu este deloc vorba de o coincidență ci este întâlnirea unei realități conștiente cu inconștientul personal, pe de o parte, și cu cel colectiv, pe de alta. Asta indică o semnificație importantă și ceva la ce trebuie să fim atenți. În ultimele luni, cartea Moartea, a 13 a din Arcana Majoră, mi-a tot apărut. Iar în contextul global, pe care-l trăim acum, poate să reprezinte fie o profundă schimbare, fie o rezistență în fața schimbării. Depinde foarte mult de cum apare cartea. Sau, și mai mult, depinde de cum aleg să văd mesajul. Pun accentul, atenția, pe ceea ce vreau sau atac ceea ce nu vreau? Alegerea îmi aparține. E singura mea putere. Și a ta, de altfel. Felul în care alegem să vedem ceea ce vine către noi creează realitatea pe care, apoi, o trăim.

Probabilitatea de a trage oricare carte din setul de Tarot este 1 din 78. Iar probabilitatea de a trage o carte din Arcana Majoră este 1 din 22 (cărțile Arcanei Majore fiind de la 0 la 21). De ce oare unele cărți apar, mereu și mereu, sau apar combinate în așa fel încât să ne ofere un înțeles de care avem nevoie în acel moment? Oricât de mult și de bine am amesteca setul de cărți, dacă te-ai jucat vreodată cu Tarotul, știi că unele cărți tot revin. Și iar revin. Și apoi, din nou, iată, aceeași carte. Ca să vezi sincronicitate! Sau ăsta o fi misterul Tarotului? În aceste momente, când tot apare o anumită carte, eu simt dansul între aspectul psihologic, filosofic și semiotic al Tarotului. Aoleu, dar unde intră cel științific?

Apariția arhetipurilor ce tot ies din setul de cărți, într-o formă sincronică, se petrece în funcție de semnificația pe care fiecare dintre noi o dăm și, de cele mai multe ori, desființează aspectul științific al probabilității. Și când asta se petrece, când suntem atenți la ce înțeles alegem să dăm cărții pe care am tras-o din setul de Tarot, aceasta contribuie la procesul nostru de individuație. Tarotul nu a fost folosit doar pentru amuzament. Ba dimpotrivă. A fost folosit, de-a lungul vremii, ca și instrument în care știința și misticismul erau fețele unei singure monede. Expresii diferite, lentile de percepție diferite, aceeași realitate însă. Realitatea propriei noastre experiențe, înțelesul pe care-l dăm acesteia și interpretările și expresiile acestui înțeles.

De-a lungul vremii, adevărații oameni de știință, fizicieni și matematicieni, au fost interesați în alchimie, hermetism, și diferite aspecte al misticismului. Ei au înțeles că adevăratele revelații și înțelesuri nu vin doar din mintea rațională, din gândirea rațională așa cum o vede știința, ci din mari adevăruri mistice și filosofice care au acționat ca și inspirație atunci când au vrut să înțeleagă natura lumii și a umanității. Știința modernă, teoria cuantică, dovedește foarte bine asta. Probabil că suntem doar la vârful iceberg.ului, în ceea ce privește știința. Cine știe, poate că Tarotul ne ajută să ne reamintim adevăruri străvechi ce zac în noi dar pe care doar le-am uitat.

Iată, acestea sunt câteva nuanțe despre Tarot. Poate că te amuză, poate că te interesează, poate că ai încredere, poate că ești sceptic. Dacă alegi să te joci puțin mai serios cu Tarotul Mitologic, depășindu-ți preconcepții, poți descoperi înlăuntrul tău profunzimea unor adevăruri ce vin să îți servească acum. Mai ales în contexul actual pe care-l trăim la nivel global. Adu-ți însă aminte că înțelesul pe care-l dai cărților din Tarot întotdeauna depinde de tine și de lentilele percepției pe care le alegi.

Mai avem doar 30 de exemplare din Tarotul Mitologic. Oferă-ți în dar un set. Sau fă cadou un set unei persoane ce știi că este atrasă de Tarot. Nu vom mai re-edita această carte extraordinară pentru că, poate că știi deja, am ales să ne luăm, încet-încet, rămas bun de la Editură. Profită de reducerile care sunt acum. De cărțile care mai sunt pe stoc. Multe dintre ele nu le vom mai re-tipări. Vă mulțumesc, în numele acestor cărți minunate care ne-au însoțit procesul de transformare și evoluție.

În Tarot, cartea Moartea, reprezintă o schimbare a vechiului mod de gândire.  Mai reprezintă și un sfârșit. Dar dacă iese cu capul în jos, cartea poate reprezenta stagnare sau refuzul de a face schimbare.

Fie ca această carte ce îmi tot apare, MOARTEA, a 13 a din Arcana Majoră, să reprezinte o profundă transformare și vindecare pentru noi toți, la nivel de umanitate. Eu asta aleg să văd și asta hrănesc.

Fie ca unul din ultimele 30 de seturi din Tarotul Mitologic să fie al tău, chiar și dacă ai o minte rațională și științifică.

Cu încredere în procesul transformării,

AmmaRa
"Revelația este accesibilă oricui este dispus să renunțe pentru o clipă la identitate. Călătoria Inimii este un parcurs al Revelației despre natura umană și a întregii Creații."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Respirația Holotropică Respirația Holotropică

Această carte se constituie într-un omagiu adus lui Stanislav Grof și Christinei Grof și lucrului lor de peste 40 de ani pe tărâmurile explorării Conștiinței. Respirația Holotropică a contribuit ...

Inteligența Cosmosului Inteligența Cosmosului

Cine suntem și de ce suntem aici sunt întrebări care preocupă omenirea de mii de ani. Este oare întreg universul, incluzând micuța noastră planetă, un rezultat al întâmplării ...

Fluturele Negru Fluturele Negru

Prin această carte, doctorul Richard Moss ne lansează, pentru fiecare dintre noi, o invitație către SCHIMBARE, consacrându-ne viața Vitalității Radicale prin Întregirea Ființei care suntem.Transformarea ...

Iubește ceea ce este Iubește ceea ce este

De-a lungul crizei de transformare Byron Katie a căzut adânc în întunericul depresiei, străbătând calea amară a disperării, pentru ca Revelația să survină brusc, într-o dimineață ...

Şcoala Zeilor Şcoala Zeilor

Această carte este o hartă şi un plan de evadare. Scopul său este de a vă arăta parcursul urmat de un om oarecare pentru a evada din povestea hipnotică a lumii, din interpretarea jalnică a existenţei, pentru ...

Workshopuri relevante

Articole pe aceeași temă

A inspira, în Septembrie A inspira, în Septembrie

Toți căutăm aceleași lucruri: bucuria de a trăi, de a ne exprima pe noi înșine, căutăm conexiunea cu ceilalți și armonia în relații, căutăm să materializăm visul pe care îl visăm ...

Iubește-ți mintea așa cum e ea. Apoi îmblânzește-o Iubește-ți mintea așa cum e ea. Apoi îmblânzește-o

Cuvântul apa scris pe hârtie nu va potoli iluzia setei mistuitoare. Mintea mea neîmblânzită poate așterne  romane raționale despre apă, amplificându-mi angoasele până ...

Aur Aur
A crede vs a avea Încredere

Poți citi oricâte cărți despre natura profundă a propriei tale ființe și a existenței. Este doar o informație pe care o primești din exterior. Altcineva a trăit experiența. Tu doar afli despre ea. ...

Arta Ascultării Atente Arta Ascultării Atente
Liniște. Pace. SHANTI

Un program de transformare interioară creat și condus de AmmaRa. 30 de zile de practică în Arta Ascultării Atente, care conduc către deschiderea spațiului lăuntric al liniștii din care se naște o ...

Cheile Maturității – Angajamentul și Responsabilitatea Cheile Maturității – Angajamentul și Responsabilitatea

Ținând cont de tot ce trăim în aceste vremuri, habar nu am la ce vârsta anume ar trebui să facem, cu adevărat, tranziția către etapa maturității. Unele cărți de psihologie spun că în ...

Meandrele schimbării Meandrele schimbării
Filă din jurnal - împărtășită cu tine

Cele mai provocatoare momente ale anului, pentru mine, au fost când mi-am dat seama că nu pot accepta, cu ușurință, „relele” lumii, agresivitatea și violența și mizeria, existente în ...

Gândire vs Inteligență Gândire vs Inteligență

Inteligență, conform dicționarului: Capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior; deșteptăciune. S-ar ...

Timpul unor noi începuturi Timpul unor noi începuturi
Luna Neagră, pisicile în flăcări și Vulcanul tăcut

Dacă alegi să schimbi ceva fundamental în viața ta, fă-o ACUM. Este un timp în care Universul susține alegerile personale și colective înnoitoare. Fiecare moment al vieții tale este un răspuns ...

Iubirea există! Iubirea există!
Doar frica ne desparte

Există nenumărate momente în trecutul nostru în care ne-am simțit răniți, abandonați, nevăzuți, ignorați, nedreptățiți, agresați, tocmai de aceia de la care așteptam totul. Poate părinții ...

200 200
Colivia, acvila și Cerul

E seara Călătoriei cu Mirabai Ceiba. Oamenii se adună din dimensiunea liniară a existenței lor, din viețile lor, din rolurile pe care le joacă, un spectacol al măștilor,  al rigidităților, al zâmbetului ...