AmmaRa rubrica A privi în adâncurile Existenței

O oglindă a Conștiinței numită Tarot

Publicat la 08.10.2020 Comentarii

 Elena Francisc Țurcanu

În aceste vremuri, mulți oameni își dau seama că dincolo de aspectul liniar, rațional, logic al realității, mai există ceva. O dimensiune ce poate fi accesată intuitiv, misterios și magic. Dacă citești aceste rânduri, cu siguranță ești unul dintre cei care percept dincolo de văl. Nu este un instrument ”științific” de investigare și înțelegere a realității dar pătrunde dincolo de suprafața aparent solidă a realității, în profunzimea ei, folosind cele mai adânci capacități ale ființei noastre pentru a oglindi ceea nu putem descoperi prin logică. Tarotul nu este magic în sine. Conștiința noastră este purtătoarea magiei, iar Tarotul este mai degrabă un amplificator al capacității noastre lăuntrice de a vedea dincolo de aparența realității liniare. 

Tarotul este un instrument de divinație vechi de mii de ani, a cărui istorie coboară pănă la Hermes Trismegistos, iar alcătuirea sa este clădită pe principiile fundamentale ce articulează întreaga Existență, a ființei umane și a întregului univers. Arhetipurile din tarot sunt reprezăntări ale celor mai profunde straturi ale psihismului uman. 

Îmi place să mă joc cu cărțile de Tarot pentru că sunt ferestre către propria mea profunzime. Și acolo pot desluși profunzimea întregii Vieți, a situațiilor și lucrurilor.

Mi-am promis că împărtășesc cu tine despre tot ce mă bucură și îmi face bine, iată, acum simt să-ți dezvălui cum văd eu, și ce înseamnă pentru mine, Tarotul. Un dans între psihologie, probabilitate, semiotică.

Au fost scrise foarte multe studii și articole și cărți despre Tarot, de-a lungul vremii. Și, mai ales, despre relevanța psihologică a acestuia. Arcana Majoră chiar este considerată un instrument psihologic. Jung, în Psihanaliză, a identificat și dezvoltat foarte mult despre Arhetipuri, Individuație și Sincronicitate. Iar Arcana Majoră, în Tarot, cărțile de la 0 la 21, ne dezvăluie anumite arhetipuri care, în ordinea lor, ne spun povestea Individuației. Povestea călătoriei umane pe care fiecare dintre noi o facem pentru a ne elibera de nevroze și psihoze, pentru a trăi o viață sănătoasă, în prezență și conectați cu centrul ființei din care naștem încrederea în puterea noastră de creatori conștienți.

Suntem permanent în ciclul vieții. Parcurgem ciclurile vieții în funcție de vârstă, de experiență, de situați, de relațiile pe care le trăim, de contextul global. Dar în fiecare ciclu (în Tarot, acest ciclu este de la 0 la 21, de la cartea numită Nebunul la cea numită Lumea) există un sens al progresiei. Mai mult precum o spirală. Ne întoarcem, în același punct, însă, de fiecare dată, suntem pe o treaptă mai sus. De înțelegere, de înțelepciune, de cunoaștere. Un fel de ascensiune, dacă vrei și dacă ai o minte mai flexibilă și mai deschisă către dimensiunea spirituală. Iar dacă ești încă mai mult ancorat în mintea științifică, gândește-te la un electron a cărui orbită sare pe un nivel de energie mai înalt. 

În termeni de tendință arhetipală, identificându-ne cu fiecare pas în acest proces, de la 0 la 21, este o modalitate de a înțelege și de a accesa calități lăuntrice nevăzute până atunci. Chiar dacă unii pași pot fi săriți, ceea ce înseamnă că va trebui să ne întoarcem la acela pe care l-am sărit, dacă există nuanțe esențiale ne-explorate sau pe care, la momentul respectiv, nu le-am identificat sau cărora nu le-am dat importanță. Ce reușim să vedem și la ce reacționăm – în cărțile de Tarot – ne oferă ponturi extrem de importante în legătură cu ce elemente ale propriului nostru psihic sunt active în momentul respectiv sau care ne pot conduce către vindecare și către o mai profundă înțelegere despre noi înșine și despre realitatea pe care ne-am creat-o și o trăim. Asta îmi spun eu când trag prima carte. Și sunt convinsă că este valabil pentru fiecare dintre noi. Pentru mine, Tarotul Mitologic, în ultimii ani, a fost cel mai semnificativ.

Apoi, următoarea carte în progresie poate să ne arate scopul, sau direcția, sau către ce țintim. Sau ce căutăm să integrăm în procesul de vindecare, de evoluție către individuație. Următoarea carte din serie poate să ne arate cu ce ne-am confruntat deja, ce am încorporat, sau de unde venim. Atunci când anumite cărți continuă să ne apară, mereu și mereu, chiar și când amestecăm foarte bine cărțile, și rezonează cu noi sau ne arată anumite simboluri care au un anumit înțeles personal, asta ne indică o sincronicitate. Un alt concept a lui Jung. Sau, formulată altfel, o coincidență semnificativă. Deși Jung a subliniat foarte clar că nu este deloc vorba de o coincidență ci este întâlnirea unei realități conștiente cu inconștientul personal, pe de o parte, și cu cel colectiv, pe de alta. Asta indică o semnificație importantă și ceva la ce trebuie să fim atenți. În ultimele luni, cartea Moartea, a 13 a din Arcana Majoră, mi-a tot apărut. Iar în contextul global, pe care-l trăim acum, poate să reprezinte fie o profundă schimbare, fie o rezistență în fața schimbării. Depinde foarte mult de cum apare cartea. Sau, și mai mult, depinde de cum aleg să văd mesajul. Pun accentul, atenția, pe ceea ce vreau sau atac ceea ce nu vreau? Alegerea îmi aparține. E singura mea putere. Și a ta, de altfel. Felul în care alegem să vedem ceea ce vine către noi creează realitatea pe care, apoi, o trăim.

Probabilitatea de a trage oricare carte din setul de Tarot este 1 din 78. Iar probabilitatea de a trage o carte din Arcana Majoră este 1 din 22 (cărțile Arcanei Majore fiind de la 0 la 21). De ce oare unele cărți apar, mereu și mereu, sau apar combinate în așa fel încât să ne ofere un înțeles de care avem nevoie în acel moment? Oricât de mult și de bine am amesteca setul de cărți, dacă te-ai jucat vreodată cu Tarotul, știi că unele cărți tot revin. Și iar revin. Și apoi, din nou, iată, aceeași carte. Ca să vezi sincronicitate! Sau ăsta o fi misterul Tarotului? În aceste momente, când tot apare o anumită carte, eu simt dansul între aspectul psihologic, filosofic și semiotic al Tarotului. Aoleu, dar unde intră cel științific?

Apariția arhetipurilor ce tot ies din setul de cărți, într-o formă sincronică, se petrece în funcție de semnificația pe care fiecare dintre noi o dăm și, de cele mai multe ori, desființează aspectul științific al probabilității. Și când asta se petrece, când suntem atenți la ce înțeles alegem să dăm cărții pe care am tras-o din setul de Tarot, aceasta contribuie la procesul nostru de individuație. Tarotul nu a fost folosit doar pentru amuzament. Ba dimpotrivă. A fost folosit, de-a lungul vremii, ca și instrument în care știința și misticismul erau fețele unei singure monede. Expresii diferite, lentile de percepție diferite, aceeași realitate însă. Realitatea propriei noastre experiențe, înțelesul pe care-l dăm acesteia și interpretările și expresiile acestui înțeles.

De-a lungul vremii, adevărații oameni de știință, fizicieni și matematicieni, au fost interesați în alchimie, hermetism, și diferite aspecte al misticismului. Ei au înțeles că adevăratele revelații și înțelesuri nu vin doar din mintea rațională, din gândirea rațională așa cum o vede știința, ci din mari adevăruri mistice și filosofice care au acționat ca și inspirație atunci când au vrut să înțeleagă natura lumii și a umanității. Știința modernă, teoria cuantică, dovedește foarte bine asta. Probabil că suntem doar la vârful iceberg.ului, în ceea ce privește știința. Cine știe, poate că Tarotul ne ajută să ne reamintim adevăruri străvechi ce zac în noi dar pe care doar le-am uitat.

Iată, acestea sunt câteva nuanțe despre Tarot. Poate că te amuză, poate că te interesează, poate că ai încredere, poate că ești sceptic. Dacă alegi să te joci puțin mai serios cu Tarotul Mitologic, depășindu-ți preconcepții, poți descoperi înlăuntrul tău profunzimea unor adevăruri ce vin să îți servească acum. Mai ales în contexul actual pe care-l trăim la nivel global. Adu-ți însă aminte că înțelesul pe care-l dai cărților din Tarot întotdeauna depinde de tine și de lentilele percepției pe care le alegi.

Mai avem doar 30 de exemplare din Tarotul Mitologic. Oferă-ți în dar un set. Sau fă cadou un set unei persoane ce știi că este atrasă de Tarot. Nu vom mai re-edita această carte extraordinară pentru că, poate că știi deja, am ales să ne luăm, încet-încet, rămas bun de la Editură. Profită de reducerile care sunt acum. De cărțile care mai sunt pe stoc. Multe dintre ele nu le vom mai re-tipări. Vă mulțumesc, în numele acestor cărți minunate care ne-au însoțit procesul de transformare și evoluție.

În Tarot, cartea Moartea, reprezintă o schimbare a vechiului mod de gândire.  Mai reprezintă și un sfârșit. Dar dacă iese cu capul în jos, cartea poate reprezenta stagnare sau refuzul de a face schimbare.

Fie ca această carte ce îmi tot apare, MOARTEA, a 13 a din Arcana Majoră, să reprezinte o profundă transformare și vindecare pentru noi toți, la nivel de umanitate. Eu asta aleg să văd și asta hrănesc.

Fie ca unul din ultimele 30 de seturi din Tarotul Mitologic să fie al tău, chiar și dacă ai o minte rațională și științifică.

Cu încredere în procesul transformării,

AmmaRa
"Atenția este o formă sacră de energie care curge din Ființă pentru a crea Realitate și Experiență. Unde este Atenția, acolo este Prezența, acolo este Creația. Ce ai creat astăzi cu Atenția ta?"

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Sincronicitate Sincronicitate

Fiecare dintre noi a trăit sincronicităţi – coincidenţe stranii şi semnificative, ce par guvernate de legi necunoscute, care transcend orice explicaţie de tip cauză-efect. Cartea de faţă este o ...

Deplina Conștiență Deplina Conștiență

Starea de Conștiență integrală ne este accesibilă în orice moment. Singurul lucru care ne desparte de această Conștiență deplină este neîncrederea profundă în noi înșine. Această ...

Iubirea la timpul prezent Iubirea la timpul prezent

O carte fundamentală pentru toţi aceia care sunt pe calea iubirii conştiente şi în acelaşi timp a explorării de sine. Este o carte despre Conştienţă în relaţie. A fi conştient înseamnă ...

Pășunile Minunăției Pășunile Minunăției

Marile teme ale lui John O’ Donohue sunt miracolul, imaginația și ceea ce este posibil, teme pe care le-a ars în jerbe literare orbitoare. Cuvintele sale sunt portaluri către dimensiunile vaste ale ...

Fără Granițe Fără Granițe

Este una dintre cele mai strălucite cărți apărute vreodată sub semnul Maestrului Interior. Ken Wilber este cel mai important gânditor și teoretician al conștiinței american, dar rădăcinile cunoașterii ...

Workshopuri relevante

Articole pe aceeași temă

Balsam tămăduitor Balsam tămăduitor

Acum, la mijloc de septembrie, e timpul potrivit să ne întoarce puțin mai mult la noi, permițându-i energiei ce ne îmbrățișează viața să curgă. Să lăsăm. Să dăm drumul. Viața este ...

Adevăruri Simple despre Schimbări Mărețe Adevăruri Simple despre Schimbări Mărețe

Să ne aduce amine că energia este doar informație. Și misiunea noastră este să învățăm să interpretăm semnele pe care ni le oferă curgerea energiei în realitatea vieții pe care o trăim. ...

În tăcere rezidă energia puternică a vindecării În tăcere rezidă energia puternică a vindecării

Nu știu cum este la tine în această perioadă dar eu mă confrunt cu momente în care parcă aș fugi departe de toată această agitație, departe de agresivitatea pe care o simt în traficul ...

Noi ne creăm Destinul Noi ne creăm Destinul

Tema centrală din ultima vreme - nevoia de a ieși din stagnare, din băltire, din roluri care încă ne împiedică să fim cei care suntem cu adevărat, nevoia de a ieși din complacerea în obiceiuri ...

Cum să-ți onorezi Contractul Sacrul al sufletului tău Cum să-ți onorezi Contractul Sacrul al sufletului tău

A te lupta cu schimbarea creează în tine răni emoționale ce lasă urme adânci. A te abandona în fața divinității și a curge cu viața, readucându-ți mereu aminte că ai semnat un ...

Vindecare prin Compasiune Vindecare prin Compasiune
Full Flower Moon

Nimic și nimeni, absolut nimeni, oricât de mulți bani ar avea sau oricât de multe arme 5G sau de orice tip, nu ne poate fura resursa interioară numită Încredere în puterea noastră de ...

Oamenii nu se întâlnesc întâmplător Oamenii nu se întâlnesc întâmplător

Pe parcursul magicei călătorii care este viața, dăm peste tot soiul de oameni, din diferite culturi, medii de proveniență și de diverse tipologii. Toți oamenii pe care îi întâlnim are un ...

ARC 2017: Zâmbind cu ochii (II) ARC 2017: Zâmbind cu ochii (II)
Comunicare. Armonie. Alegeri. Vindecare. Un Nou Început.

Acum a venit timpul să fac pace. Pace cu aspectul masculin din mine pe care l-am cultivat atât de mult în astă viață și sub a cărui dominație am fost. Și să pășesc cu Încredere pe un ...

ARC 2017: Sfera de foc (III) ARC 2017: Sfera de foc (III)
Respirație Holotropică

O Sferă de foc s-a concretizat în prima chakră. Densă. M-a surprins, n-am mai simțit asta până acum. Sfera a început a se agita o perioadă în partea inferioară a corpului ...

Timpul unor noi începuturi Timpul unor noi începuturi
Luna Neagră, pisicile în flăcări și Vulcanul tăcut

Dacă alegi să schimbi ceva fundamental în viața ta, fă-o ACUM. Este un timp în care Universul susține alegerile personale și colective înnoitoare. Fiecare moment al vieții tale este un răspuns ...