Maestrul Interior rubrica Sângele Magic. Manifestarea unei Stări de Conștiință Extinsă

Publicat la 27.05.2014 Comentarii

Cartile vrajitoarei - Paraul RosuCărțile Vrăjitoarei - Pârâul Roșu

În adâncurile întunecate ale fluidelor menstruale și a sângelui nașterii își are casă esența vitală a celei mai feminine forme de energie spirituală. Concentrată și profund misterioasă, această formă atinge fiecare femeie și o conectează, pe de o parte, cu tradițiile străvechi, ancestrale, șamanice, dar și cu rolul pe care și-l asumă, în noua paradigmă, femeia conștientă. A ne da voie să recunoaștem și să înțelegem această energie – și, de ce nu, bogăția țesăturii de mituri și simboluri care o înconjoară – ne va ajuta să vedem femeile într-o lumină mai clară în acest moment de mari tranziții pe care-l traversează omenirea.

O formă de energie spirituală

Anul trecut, în timpul unei Călătorii Chemarea Străbunilor, când sângele meu menstrual a țâșnit în văzul tuturor, făcând ca rochia mea și picioarele desculțe să pară mult prea albe în comparație cu roșul intens al sângelui care nu se mai oprea, am înțeles, cu adevărat, forța și puterea acestei forme de energie spirituală care pe care, într-un fel, am intuit-o dintotdeauna. Și am mai înțeles că acest sânge al vieții este o cheie extrem de importantă în redobândirea sau, mai degrabă, recunoașterea puterii noastre feminine. Nu mai era nicio „coincidență” faptul că, în ultimii ani, îmi venea mereu ciclul chiar înaintea unui ritual sacru, a unei ceremonii sau a unui workshop important deși, de multe ori, calendaristic, nu ar fi „trebuit” să-mi vină atunci.

Am simțit în acele momente cum rușinea de a mă fi „murdărit” chiar în fața participanților se topea și lăsa loc recunoștinței de-a putea elibera această forță vitală care, într-un fel, continua a hrăni sufletele strămoșilor prezente la acea Călătorie.

Si am făcut atunci promisiunea că voi crea un spațiu de explorare pe această temă – Puterea Vindecătoare și Spirituală a Ciclului Menstrual. Un spațiu dedicat femeilor care vor să-și onoreze alegerea de a se fi întrupat într-un corp de femeie. Așa a apărut, la scurt timp, cartea FEMINITUDINE – O Scufundare în misterul adânc al Ființei tale. Carte care, în curând, se va transforma într-o Călătorie (detalii foarte curând pe site-urile noastre) care va purta același nume. Iar prima degustare a acestei Călătorii va avea loc chiar miercuri acum, la Luna Nouă, în timpul serii eXperiment Redescoperirea Feminității.

ShamaniACărțile Vrăjitoarei - VindecătoareaCărțile Vrăjitoarei - Vindecătoarea

De curând, la o seară eXperiment de Respirație Holotropică, m-a întrebat cineva dacă mă consider o femeie Șaman. Nu, a fost răspunsul meu, a mă considera doar un Șaman mi-ar limita enorm dimensiunea sferică a Ființei care sunt și care simt că devin.

Am avut ocazia, în ultimii 13 ani, să cunosc și să lucrez cu mai multe femei șaman (deși ele nu își spun așa) iar prima mea „inițiere șamanică”, în lucru cu plantele sacre, a fost făcută tot de o femeie curandera din Huautla, Mexic. O femeie crescută și inițiată, la rândul ei, de către însăși Maria Sabina (vezi cartea Ciupercile Sacre). Au urmat mai multe „inițieri” și întâlniri cu șamani din diferite culturi și tradiții și, cu toate astea, aleg să nu-mi pun această etichetă, de Șaman, recunoscând și onorând faptul că sunt mult mai mult decât atât și, în același timp, conștientizând că habar nu am ce sunt ci doar îmi permit să mă deschid în fața acestui fabulos proces de devenire în care am ales să intru. Nu, nu mă consider un Șaman, i-am răspuns zâmbind și observând dezamăgirea de pe chipul tinerei care-mi punea această întrebare. Sunt convinsă că și-ar fi dorit foarte mult să spun DA și, eventual, s-o „inițiez” și pe ea. Cum, de altfel, sunt convinsă că nu va mai veni la nicio Călătorie a Inimii unde să i se spună că ea este cea care deține cheia transformării sale și nu vreun șaman, vreun preot sau vreun guru spiritual.

Să nu mă înțelegeți că aș avea ceva împotriva șamanismului, ba dimpotrivă. Din respect pentru tot ceea ce am învățat de la întâlnirea cu diferite culturi șamanice chiar am creat o Călătorie cu numele ShamaniA – Cele patru temeiuri ale firii. Și pot recunoaște, cu toată sinceritatea, că eu sunt cea care sunt azi, acum, și datorită tuturor întâlnirilor cu diferiți „șamani” și a lucrului direct cu aceste culturi indigene pentru care, repet, am un mare și profund respect.

Înțelepciunea unui corp de femeie
Cărțile Vrăjitoarei – Înțeleapta Cărțile Vrăjitoarei – Înțeleapta

Spuneam puțin mai sus că am făcut promisiunea de a crea un spațiu pentru a explora mai mult, împreună cu cele și cei care își doresc, ce ne poate aduce recunoașterea existenței unei forțe vitale în ciclul menstrual și conștientizarea importanței acesteia în procesul spiritual în care ne aflăm cu toții.

Toate femeile șaman cu care am intrat vreodată în contact direct, sau despre care am citit, erau și sunt foarte conectate cu sângele lor menstrual și conștiente de renașterea lunară a propriei lor energii.

Hormonii feminini joacă un rol central în abilitățile șamanice ale femeilor. Chiar înainte și, mai ales, în timpul menstruației femeile trăiesc și experimentează cele mai puternice puteri vindecătoare și oraculare. Dereglările de stări și acutizarea sensibilității – care în societatea occidentală au fost diagnosticate ca și Sindrom Premenstrual și tratate precum o boală – sunt, de fapt, manifestări ale unei stări de conștiință extinsă pe care biologia corpurilor noastre de femei le-a făcut posibile. V-ați gândit vreodată, cu adevărat, la asta? V-ați gândit vreodată că, împreună cu această mărită receptivitate la stările de conștiință extinsă și la extaz, în timpul ciclului menstrual, mai există și un alt enorm avantaj? Și anume acela că pe măsură ce nivelul de estrogen crește în corpul nostru de femeie, nivelul neuro transmițătorilor considerați cheie crește, de asemenea, mărind cantitatea de adrenalină disponibilă pentru sesiuni vindecătoare intense produse în timpul nopții – spun femeile „șaman”.

Am născut o floare

Energiile pozitive ale sângelui feminin sunt celebrate într-un simbolism vizual și literar foarte complex care îmbrățișează imagini de flori și care face legătura cu fazele Lunii. Sângele feminin este onorat în multe locuri din lume precum „flori” ale uterului. În lumea botanică știm că scopul unei flori este acela de a face fructe și de a aduce plante noi ale acelei specii. Prin analogie, așa cum florile conțin viitoarele fructe, așa și sângele uterin conține esența generațiilor viitoare. Chiar și în Biblie sângele menstrual este numit „floarea care precede fructului uterului”. Când unei fete îi vine pentru prima dată menstruația, în unele tradiții se spune că ea a „născut o floare”. M-am întrebat, de multe ori, cum ar fi fost relația mea cu propria mea feminitatea și, mai ales, cu puterea aflată în sângele menstrual, dacă mama mi-ar fi spus asta atunci când, la 14 ani, mi-a venit prima menstruație? Însă, în loc de ai născut o floare am auzit ”Aoleu, încep problemele. Trebuie să fii foarte atentă de acum înainte. Să te ferești de bărbați!” Oare câți părinți de la noi din țară și din țările dezvoltate, din culturile „educate”, celebrează, printr-un ritual sacru, printr-un rit de trecere, venirea ciclului menstrual la fetițele lor, spunându-le „ai născut o floare”?

Cărțile Vrăjitoarei – MisterioasaCărțile Vrăjitoarei – Misterioasa

În zona Vera Cruz, Mexic, în urmă cu vreo 11 ani, am avut ocazia să particip la un astfel de rit de trecere numit „puterea sacră”. După o ceremonie sacră doar între femei, fetița a fost îmbrăcată într-o rochie roșie, lungă și foarte frumoasă și recunoscută, mai întâi de familia ei, ca fiind acum femeie și apoi de întregul sat care a organizat o adevărată sărbătoare. Am fost foarte impresionată de acest ritual și mă gândeam atunci cum ar fi dacă și noi, femeile din culturile așa zis dezvoltate, am recunoaște și ne-am da voie să simțim că sângele menstrual conține în el o ființă vie? Dacă ne-am onora, lună de lună, această forță vitală, cu siguranță, nu ne-am mai feri atâta de ea. N-am mai considera-o ca fiind ceva „murdar” dacă am alege să ne spunem „am născut o floare”.

Ultima oară când am fost în Mexic, în urmă cu doi ani, am discutat puțin pe această temă cu expertul în cultura Maya care ne-a însoțit, și am aflat că la Mayași, cuvântul pentru floare este o metaforă pentru placentă. Acest simbolism al florii, în Mexic, l-am descoperit și în multe picturi antice Aztece, vizitând Muzeul de artă din Mexico City. Dar cea care m-a impresionat cel mai mult a fost imaginea Zeiței Lună și a Iubirii – Xochiquetzal - unde organele ei reproductive și sângele menstrual erau desenate împreună ca și o floare cu o tulpină lungă. Povestea spune că ea a avut primul ciclu menstrual atunci când a fost mușcată de un liliac care se desprinsese din sperma lui Quetzalcoatl. Ea a sângerat atunci flori mirositoare și făcând asta a introdus plăcerea sexuală în lume. 

In Centrul Mexicului, și nu numai, florile sunt și acum un simbol pentru forța vitală feminină și pentru senzualitate. Dar simbolistica sângelui menstrual este foarte vastă și diferă de la cultură la cultură însă am observat că în toate culturile femeile la ciclu sunt văzute fie ca Zeițe dătătoare de viață fie ca demoni poluați. Sau chiar ca și ambele deodată. Și nu mă miră că perspectiva negativă este găsită, mai degrabă, în culturile unde ierarhia masculină controlează ideologia religioasă. În schimb, în practica Tantrei Hindi sunt incluse ritualuri care venerează curgerea menstruală feminină. Pe când în Hinduismul popular aceste ritualuri sunt considerate a fi murdare. Cultura Shinto Japoneză – unde liderii religioși sunt, în mare parte, femei – consideră femeile la menstruație ca fiind întruparea Divinului Feminin. Pe când Budismul practicat in Japonia, China, Tibet și India – unde preoții sunt, majoritatea, bărbați – declară femeile la ciclu ca fiind poluate.

Întruparea Divinului Feminin

Nu mă consider deloc o cunoscătoare de studii culturale în etnologice dar din ceea ce am citit în materie de etnografie am observat că s-a pus mult mai mult accentul pe ceea ce spuneau și făceau bărbații din culturile studiate decât pe femeile din acele tradiții. Și, bănuiesc, acesta poate fi un motiv pentru care rezultă foarte multe înregistrări etnografice care descriu frica, dezgustul și furia bărbaților împotriva femeilor la ciclu.

Cărțile Vrăjitoarei – ZeițaCărțile Vrăjitoarei – Zeița

Am experimentat direct această frică, a bărbaților, față de ciclul menstrual cu unii șamani bărbați din triburile Shipibo din Jungla Amazoniană, care nu ne permiteau să intrăm în ceremoniile sacre dacă sângeram și, mai ales, dacă era Lună Plină! Dar ce zic eu acum de bărbații Shipibo când aici, la noi, biserica ortodoxă, din câte știu, încă interzice femeilor să se împărtășească atunci când sunt la ciclu (?) considerându-le „murdare”. Teama de puterea de care dispune o femeie la ciclu, atunci când ea e conștientă de această forță, este adevărata cauză a interdicției și nu faptul că ea este „poluată” sau „posedată”. Mă întreb oare cum ar putea sângele vieții să „păteze Sfântul Altar” ?

Dragele mele, poate că a venit vremea să încetăm a ne mai cere scuze pentru acest ciclu menstrual. Poate că a venit vremea ca noi, femeile, să ne îmbrățișăm, recunoscându-i sacralitatea, această putere de care dispunem. Dacă noi nu facem asta, cum le putem cere bărbaților să respecte și să ne venereze puterea ciclului nostru menstrual?

Poate că lecția cea mai importantă pe care au vrut să mi-o transmită străbunii, atunci când, pentru prima oară, am simțit cum forța vitală înmagazinată în sângele meu menstrual poate crea punți între prezent și trecut, este aceea că noi femeile putem intra în stări de conștiință extinsă, putem atinge stări mistice de conștiință, dacă ne-am da voie să ne considerăm corpurile și fluidele acestuia ca făcând parte integrantă din procesul nostru spiritual și nu obstacole în calea acestuia.

Așadar, vă invit, femei exploratoare ai conștiinței, să ne dăm voie a ne simți sângele menstrual ca și o materializare a energiei vitale și a capacității noastre de a renaște lună de lună. Vă invit să îndrăznim a ne onora ciclul menstrual ca pe o cale sacră pe drumul către înțelegere și vindecare spirituală. Și să avem curajul de a considera sângele magic precum o cale sacră către întregirea noastră.

AmmaRa (Elena Francisc-Țurcanu)                                                             25 mai 2104
Comentarii mai vechi (6)

femeie binecuvantata care esti,iti multumesc liliana caraveteanu în 27.05.2014

Ochii mi s-au umezit citind articolul.Lacrimi de bucurie, de aducere aminte. Adanca Recunostinta pentru Femeia care Esti. Sunt in plina experienta de transformare a relatiei mele cu propia mea feminitate, iar cuvintele tale ma ajuta sa constientizez aceasta relatie de pe un alt nivel.Acuma am inteles rolul sangelui menstrual la Calatorii; atunci insa era inconfortabil, si DA ma simteam murdara. Cum m-as fi putut simti altfel cand la noi la tara nici nu aveai voie sa intri in biserica daca erai la ciclu menstrual. Inima mea a simtit in cuvintele tale VIATA, RENASTEREA. Le constientizez din ce in ce mai des de la Festival incoace. De-acum aleg sa-mi spun de fiecare data:"am nascut o floare". Onoare pentru Tine Femeie! dana în 27.05.2014

Draga AmmaRa, Elena, tocmai ti-am citit articolul si corpul imi bazaie. Ultimele saptamani si zile mi-au fost pline de mesaje despre feminitate. Incepand de la Cucuteni, matriarhat, feminitate, creativitate - la viziuni cu o comunitate de utere legate de o retea iradianta si de o frumusete... Sentimente aproape obsesive ca organele sexuale feminine au cel putin o functie de care s-a uitat. Sau care functioneaza la minim, inconstient, doar ca sa nu dispara. Parca pantecele meu vrea sa-mi spuna ceva. Iti multumesc, te imbratisez draga frumoasa femeie,eu AnA Ana în 27.05.2014

Niciodata nu m-am gandit ca "am nascut o floare" , intotdeauna zilele acelea erau o rusine......superb spus....ii multumesc Gabriela în 02.10.2014

A trecut ceva vreme de la intalnirea noastra cu strabunii nostri. Prezenta calatoriei este inca vie la citirea articolului. Retraiesc momentul cand m-am umplut de "rusine " sa te vad AmmaRa cazuta in sala la ciclu menstrual si tot in acelasi timp sa primesc o forta coplesitoare a deschiderii tale de a continua calatoria si de a descarca rusinea cu care ma imbracasem. Prin deschiderea ta am pasit catre strabunii nostri , imi simt trecutul de strabun prin puterea sangelui tau care s-a varsat si legaturile de singe ale strabunilor . Aveam mintea naucita si oscilatorie in a ma exprima fata de ceea ce inima mea recunostea: " suntem legati din singe la singe si oase la oase, din trecut si in prezent si doar alegerea actiunilor noastre reprezinta viitorul " DAA , onoare femeie prin darul pe care-l ai ! george în 25.08.2014

femeia este binecuvantata de Dumnezeu, ea este creatoarea vietii,ea este iubirea,puterea interioara,armonia.Pacat ca femeile,ele insele si-au uitat puterea si se considera multe dintre ele fiinte inferioare(asa cum spune dogma bisericii),fara sa se gandeasca ca ,astfel,il fac inferior pe Cel care le-a creat. Nume * în 05.10.2015

"Respirația Conștientă este cel mai natural, cel mai simplu și cel mai profund lucru pe care îl putem face pentru noi înșine și pentru întreaga Umanitate. Este primul pas către starea de Prezență care deschide toate porțile percepției și deci ale Cunoașterii prin trăire directă."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Cele o mie de nume ale bucuriei Cele o mie de nume ale bucuriei

O carte de o superbă şi adâncă profunzime, de o înţelepciune iluminată, care nu are nimic teoretic. Este o înţelepciune intrinsecă, nestudiată, care irumpe din poveştile simple de viaţă. ...

Stima de sine Stima de sine

Pentru copiii noştri suntem un fel de oglinzi. Felul în care noi reacţionăm influenţează imaginea pe care copii şi-o formează despre sine. Suntem reperele cu ajutorul cărora ei se construiesc pe ei ...

Iubește ceea ce este Iubește ceea ce este

De-a lungul crizei de transformare Byron Katie a căzut adânc în întunericul depresiei, străbătând calea amară a disperării, pentru ca Revelația să survină brusc, într-o dimineață ...

Iubiri perfecte, relaţii imperfecte Iubiri perfecte, relaţii imperfecte

Totul în viaţa noastră este relaţie, iar calitatea relaţiilor pe care le avem dă în cele din urmă culoarea întregii noastre vieţi. Măsura în care relaţiile noastre sunt pline de ...

Workshopuri relevante

Dansul Inimii

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să aduci ...

Articole pe aceeași temă

Conștiență la sfârșit de an Conștiență la sfârșit de an

Accelerarea timpului, catastrofe, deconstrucții, reconstrucții, războaie, bombe, incendii, accidente. Cum putem integra toate acestea în viața noastră de zi cu zi rămânând centrați, calmi ...

Uși deschise Uși deschise

Am reflectat, pe malul mării, la închideri, separări, lipsă de autenticitate. Doar apoi am putut să mergem către deschidere. Către noi începuturi. Către noi perspective. Și asta este, de fapt, ...

Încredere în Inimă Încredere în Inimă

Iată-ne la ultima Lună Nouă din acest magnific an căruia ne pregătim să-i spunem „adio”. Recunoștință 2017 pentru tot ce am trăit, simțit, creat, înțeles, lăsat, eliberat, vindecat ...

Nevoia de Conexiune Nevoia de Conexiune

Draga mea, nimeni nu poate lua în locul tău o decizie majoră ce îți poate schimba radical viața. Apele tulburi ale incertitudinii, ale îndoielii, pot fi, de multe ori, de-a dreptul înfricoșătoare.  ...

Renaște-TE Femeie! Renaște-TE Femeie!
Călătorind 9 luni sub amprenta astrală a Lunii Noi

Suntem gata să inițiem, nu numai un fabulos parcurs de renaștere, ci și o minunată călătorie susținută, în fiecare dintre cele 9 luni, de momentele astrale pe care Luna Nouă le însuflețește ...

Anul acesta aleg cuvântul BUCURIE Anul acesta aleg cuvântul BUCURIE

În fiecare an, aleg un cuvânt care să reprezinte chintesența temei ce mă ghidează de-a lungul anului. Anul trecut, cum multe dintre voi știți, am ales cuvântul TRANSFORMARE să mă călăuzească. ...

Darul și Esența Feminină Darul și Esența Feminină

O zicală auzită des în copilărie  îmi tot răsună în minte, o zicere care  poartă în ea înțelepciunea  ancestrală a experienței vieții, care și-a revelat de ...

Invitație la a lăsa controlul Invitație la a lăsa controlul

Lumea mea s-a oprit puțin în aceste câteva zile și, cumva, o briza cosmică aștepta ca eu să respir din nou și să mă las scuturată de energia vieții. Asta aleg să fac acum, să respir, scuturându-mi ...

A wake up call A wake up call
Un mare cadou, Luna Plină cu această eclipsă

Este ea doar parțială, eclipsa, dar îi putem deja simți energia intensă. Energie ce ne amintește, dacă suntem deschiși să ascultăm, că asumarea responsabilității pentru propria noastră evoluție, ...

Oferă-ți DAR, Femeie! Oferă-ți DAR, Femeie!

Fetiţa îi oferă plină de zâmbet şi bucurie cadoul băiatului; el primeşte cadoul, îl studiază cu interes şi dă să plece; îl întreb dacă a mulţumit pentru cadou şi atunci ...