Maestrul Interior rubrica Corporate spirituality

Publicat la 02.02.2016 Comentarii

 Horia Francisc- Țurcanu

 

Corporate spirituality

Această sintagmă se referă la spiritualitatea acelor oameni care au ales să lucreze în marile corporații, în biznisurile internaționale care articulează lumea noastră și, de fapt, o ordonează din perspectivă economică, politică, socială  și chiar culturală. Există o spiritualitate corporate? Ba bine că nu! Sigur că există. Oamenii au nevoie dintotdeauna de aceleași lucruri, fie că lucrează în corporații fie că nu. Intuiția faptului că există dimensiuni ale ființei umane mai largi decât cele liniare și dimensiuni ale realității mai adânci decât platitudinea biroului, este acolo. În călătoriile noastre de conștiință am întâlnit mulți oameni din lumea corporate. Ba chiar unii dintre ei au ajuns atât de departe în investigațiile lor încât au străbătut furcile caudine ale Parcursului de Dezvoltare Personală Integrală al Școlii Maestrului Interior. Și asta nu e puțin lucru. Acești oameni  care trăiesc din diferite motive în acvariile de stică ale birourilor au chiar motive în plus pentru a explora adâncimile ființei într-un mod consecvent. Lumea lor este una în care identificarea cu spațiul mental este extremă, în care aparențele trebuie menținute cu grijă, în care ego-ul trebuie să arate lumii o suprafață perfect lucioasă. Tocmai de aceea nevoia lor de a veni în contact cu profunzimile ființei este de multe ori mai mare decât a celor extra-corporate.

Noi forme de spiritualitate. Întoarcerea la experiență

Am citit de curand un articol care desființa lumea corporatiștilor din perspectivă spirituală și o compara cu o colivie de aur fals. Ca și cum a lucra pentru un stat birocratic și complet corupt, sau pentru un patron de cartier abuziv și cu patru clase primare, ar fi mai mult decât o colivie. Dar aici este vorba despe mai mult decât atât. Există un trend la scară mondială care a fost declanșat de constatarea unor mari corporații transnaționale că eficiența angajaților lor scade pe măsură ce sistemul ignoră nevoile acestora. Inclusiv nevoile spirituale. La început, din aceste motive de eficiență, amploaiaților marilor companii – incluzând aici bănci celebre și corporații comerciale și industriale, au început să li se asigure condiții de lucru speciale, companiile se asigurau că mediul în care lucrează este unul prietenos, că au plante decorative și pauze, că socializează, li s-au organizat ieșiri împreună pentru a strânge legăturile dintre ei, căci psihologii și sociologii afirmau că o echipă, pentru a fi echipă și eficientă are nevoie de acest lucru. Apoi, companiile s-au ocupat de mâncarea angajaților, și au început să angajeze companii de catering cu mâncare sănătoasă, echilibrată, bio. Un prag încă și mai avansat au fost trainingurile speciale în care angajaților li se explicau valorile și misiunea companiei, li se împărtășeau viziunile globale ale managementului și patronatului, astfel încât aceștia să poată accesa nivelul ideatic și ideologic al companiei. Toate acestea ilustrează o creștere a profunzimii de înțelegere a realității de către marile companii.

Există companii care au săli de sport, programe de yoga și de socializare, cursuri de meditație în scopuri de relaxare și detensionare pentru angajații prea stresați de responsabilități. E puțin lucru? Habar n-am, dar pare mai mult decât în cealaltă parte a lumii. În cea non-corporatistă.

Godporațiile. Doctrină vs. spiritualitate

Religia organizată este, ironic, un alt fel ”corporate spirituality”. Dogma religioasă nu suportă devieri de la litera legii scrisă în vechile cărți și nu poate fi vorba de vreun altfel de mântuire decât prin instituția autorizată de dumnezeu – conform cărților, biserica. Catolici, ortodocși, musulmani și alte feluri de biserici sunt foarte stricte în legătură cu adevărul pe care-l dețin și care este, desigur, unic. Așa se face că biserica în secolul XXI este destul de pustie și lipsită de credibilitate. În plus concurează cu marile corporații în ceea ce privește cifrele de afaceri. În vreme ce marile corporații fac gesturi care încurajează dezvoltarea personală a angajațiilor, starea lor de echilibru interior, atât cât sunt în stare acum, spiritualitatea organizată sub forma religiei menține structuri de o rigiditate neschimbată de sute de ani. Nu e de mirare că secolul în care trăim este, din punct de vedere al căutării spirituale, un imens amalgam. El reprezintă cu fidelitate conștiința umană a acestui moment.

Lucrurile sunt rareori ceea ce par, iar șansa de a trăi o deschidere spirituală poate apărea de unde nici nu te aștepți, inclusiv dintr-un spațiu care pare atât de îndepărtat de spiritualitatea clasică, precum lumea corporatistă. De fapt, și abia aici intervine primul lucru important, diferența între spiritualitate și religie este una fundamentală: spiritualitatea este o trăire directă a unei deschideri interioare, o lărgire în anumite condiții a conștienței, printr-o experiență directă. Religia este osificarea teoretică, dogmatică, a unei experiențe pe care cineva a avut-o cândva. Instituția care se ocupă cu administrarea acestui adevăr care a fost trăit de către cineva, cândva, de cele mai multe ori nu are alt scop decât supraviețuirea propriei structuri care se interpune între muritorul de rând și dumnezeul său. Cu cât experiența spirituală este mai rară într-un asemenea sistem, cu atît rigiditatea dogmei este mai mare și biserica respectivă mai intolerantă.

Integrarea dimensiunii liniare în spiritualitate

În mod surprinzător poate, lumea modernă a economiei transnaționale, care dictează mersul lucrurilor în societățile lumii de deasupra guvernelor, bisericilor etc, are un interes în a menține eficiența unui angajat din toate punctele de vedere. Astfel că îl trimite să facă meditație sau yoga pentru a fi mai fresh la birou. Abordări care provin din tot felul de tradiții ale lumii, aranjate de niște sacerdoți moderni numiți coach, trainer, advisor, counselor ș.a. pentru necesitățile muncitorilor cu costume negre și cămăși albe, vin să umple un gol. Furnizorii de servicii spirituale pentru corporații au un jargon al lor, cuvinte noi care au înlocuit termenii tradiționali, pentru ca nu cumva să creadă cineva că practică o religie sau alta în lumea birourilor. Ei se ocupă de wellbeing, practică mindfullness și precriu diete re-echilibrante și sport organizat. Toate la un loc reprezintă mai mult decât angajații și-ar fi oferit vreodată ei înșiși și mai mult decât ar primi ducându-se la vreo biserică de orice fel, pentru că nu mai este vorba despre predici moralizatoare și teorii ci despre un recurs la experiență. Și, mai mult decât atât, o expeeriență care integrează dimensiunea corporală, materială în viziunea spirituală asupra lumii, chiar dacă nu o numește așa.

Veți fi poate surprinși să aflați că în State dar și țări din Europa precum Germania, inclusiv statul își tratează angajații în același fel și că asigurările sociale decontează de pildă polițiștilor stresați terapii care folosesc tehnici speciale de respirație, străvechi ritualuri shamanice pe care le îmbină cu psiho-terapie. Există deja clinici specializate care folosesc abordări ale psihologiei transpersonale inclusiv Respirația Holotropică și care au contracte cu mari corporații dar și cu instituții ale statului. Lumea se schimbă, nu-i așa?

Astfel polii planetei numită spiritualitate se inversează. Corporațiile ajung să creeze pentru oameni un context pentru experiența de tip spiritual, în vreme ce ministerele credinței organizate, bisericile de toate felurile, se îndepărtează din ce în ce mai mult de trăirea spirituală, comportându-se în schimb ca niște corporații în goana lor după profit. 

 Întrebări cu răspunsuri incluse

În mod paradoxal, ocupându-se de starea bine angajaților săi, o corporație face un demers care are o latură spirituală. Ceea ce la început a fost o acțiune anti-stress, deschide niște porți și niște orizonturi noi. Unde se termină wellbeing-ul, adică starea de bine, și unde începe bucuria de a trăi, care este unul dintre atributele trăirii spirituale, ale deschiderii? Unde se termină eficiența la birou și unde începe creativitatea, autenticitatea exprimării, și expresivitatea ce caracterizează un om conectat cu dimensiunile largi ale ființei sale? Unde se termină încrederea în propria intuiție, absolut necesară pentru a lua o decizie rapidă în condițiile unei mari presiuni pentru cel aflat într-un post de conducere al unei multinaționale, și unde începe viziunea largă, globală a Maestrului asupra realității? Sau, altfel formulată întrebarea, poate un program care vizează echilibrul interior, corporal, energetic, emoțional și mental să-și depășească propunerea inițială și să intre cu adevărat în domeniul trăirii spirituale? Care este granița între trăirea ”stării de bine” și trăirea spirituală. Bucuria de a trăi este cea mai înaltă stare a spectrului de experiență în dimensiunea orizontală. Ce efect ar avea completitudinea acestei trăiri asupra angajatului unei corporații? Până unde poate merge un proces de bunăstare interioară astfel încât să nu contravină în ultimă instanță cu interesele ultime al companiei? Ah, da! Care este interesul ultim al unei companii față de angajatul său? Dar față de această lume? Suntem la granița care se numește Consacrare. Oamenii au consacrări, ca și companiile. Consacrarea ultimă a unui om este a trăi în Bucurie. Dar Consacrarea ultimă a unei companii? Dacă consacrarea ei ultimă este profitul, atunci conflictul este inevitabil. Din fericire există semne că unele dintre cele mai mari corporații ale planetei, sau mai bine spus oamenii aflați în centrul lor, încep să înțeleagă că supraviețuirea unei corporații, ca și a unui om, depinde de Consacrarea sa. De răspunsul la întrebarea ”care este scopul ultim al vieții tale?” Așa s-au născut implicările sociale, culturale, ecologice ale corporațiilor.   

 Spiritualitatea ca Încredere, Bucurie, Creativitate

Lumea modernă, a companiilor, a tehnologiei, a comunicațiilor este la fel de spirituală ca oricare altă dimensiune a existenței omenești, căci este o reflexie a Conștiinței umane. Nu există nimic în această Creație care să nu fie ”spiritual”. Lumea încarnată, societatea umană cu tot ceea ce reprezintă ea este, oricât de dificil de acceptat ar fi pentru dogmatici de orice fel, o emanație, o expresie a Conștiinței. Conștiința este tot ceea ce există. Diferite sisteme din diferite timpuri trasează granița dintre divin și uman, dintre bine și rău, dintre spiritual și profan, în diferite moduri. Nu contează. Ceea ce contează este neputința de a vedea existența ca pe o emanație a propriei noastre divinități. Omul pare ireductibil separat de dimensiunea sa divină și astfel, în diferite sisteme de credințe, divinitatea are diferite chipuri. Orice sistem religios este doctrinar și rigid. Adevărul său este înghețat în forme fixe și aceasta este propriul său sfârșit, inevitabil. Căci viața este curgere și nu suportă formele fixe, oricât de seducătoare și aducătoare de putere ar părea.

Doctrina religioasă este spiritualitate înghețată în formă. Cineva a avut o trăire spirituală, care este o experiență directă, iar sistemul succesiv experienței a înghețat-o în forma ei fixă. Religia este spiritualitate moartă. Cheia este trăirea directă, experiența unei conștiențe mai largi a ceea ce suntem. În vreme ce orice doctrină crede că știe adevărul unic, spiritualitatea este complet liberă. Experiența este apanajul trăitorilor, al misticilor, el experimentatorilor. Ei nu au doctrină, ci au încredere în propria lor trăire. Aici, Încredere este un cuvânt cheie. Trebuie să ai încredere pentru a valida propria experiență. Bisericile de orice fel nu suportă trăirea directă căci asta duce la pierderea puterii asupra oamenilor. Ce rost ar mai avea biserica dacă oricine ar putea trăi adevărul mistic? Și atunci sistemele religioase preferă să plătească prețul pentru a supraviețui. Păstrând tradiția ele pierd trăirea, spontaneitatea, frumusețea și viața marilor experiențe de expansiune a conștiinței.

Trăirea spirituală este deschisă oricui, inclusiv cuiva care a ales să lucreze într-o multinațională. Absolut oricine poate avea experiențe de natură mistică și mulți oameni o fac. Dar nu-și validează experiențele. Nu au, adică, încredere în propriile lor trăiri. Redobândirea încrederii în propria trăire este punctul în care totul se schimbă. Nu mai este nevoie de adevărurile uscate ale altora, căci am încredere în adevărul trăit de mine însumi.

În mod paradoxal, dar nu întâmplător, încrederea în sine este una dintre țintele dezvoltării personale și ale trainingurilor de tot felul care sunt practicate în marile companii. E adevărat, o mare companie este motivată de creșterea eficienței oamenilor săi. Studii plătite cu bani mulți, așa cum le place marilor companii, efectuate de specialiști, au descoperit adevăruri străvechi și simple: nivelul de bucurie al amploaiaților duce la creșterea eficienței. Au trecut timpurile exploatării nemiloase. Companiile se ocupă de wellbeing-ul angajaților săi pentru că asta îi face mai eficienți. Iar aceștia beneficiază în aceeeași măsură de pe urma acestor programe. Sunt mai bucuroși, mai încrezători, mai puternici, mai inventivi.

Singurul inconvenient pentru companii este că uneori procesul de dezvoltare personală pe care l-a plătit pentru angajatul său conduce la descoperirea de către acesta că ceea ce-și dorește cu adevărat, conform Consacrării sale, nu este să lucreze într-o mare companie cisă-și urmeze vocația. Dacă aevoluat suficient, atunci omul ar putea pleca pe drumul său. Dar compania a contribuit la această lume cu … încă un om liber. Ceea ce nu-i lucru puțin. J

Bucuria, încrederea, creativitatea, autenticitatea, curajul, libertatea de a fi noi înșine, toate acestea sunt atribute ale trăirii spirituale, indiferent de mediul în care se petrec, corporate sau nu. În mod interesant deci, în aceste vremuri foarte tulburi, în care pare că umanitatea și-a pierdut complet echilibrul și trece prin crize multiple, lumea de business recuperează elemente ale trăirii spirituale și, mai mult decât atât, face un lucru care nu a fost reușit nicicând de biserica de orice fel: integrează această trăire în viața de fiecare zi. Atributele trăirii spirituale nuse opresc la ușa biroului, ci coboară în viețile oamenilor care le trăiesc.

 Măiestrie Interioară & leadership

Experiența spirituală, spuneam, este accesibilă oricui. Există căi simple de a accesa cele mai rafinate spații ale ființei și de a aduce în trăire directă oricare dintre dimensiunile interioare, în mod obișnuit inconștiente. Oricine o poate face, chiar și de la prima încercare. Noi am creat o Școală împrejurul mijloacelor elementare de a accesa stări de expansiune a conștiinței. Aceste mijloace elementare le-am grupat sub numele de Practica Respirației Conștiente și a stării de Prezență. Are multe niveluri de experiență și multe valențe. Dar până la măiestria interioară e o cale lungă care implică … practica în sine. Și diferitele alegeri pe care le facem.  

Măiestria Interioară pare o chestiune care ține de spiritualitate iar aceasta este doar una dintre dimensiunile vieții unui om. E drept, este o dimensiune care le include și transcende pe toate celelalte. Relația de cuplu, job-ul și cariera, sănătatea fizică, mentală și emoțională sunt dimensiuni care par complet separate dar nu sunt deloc așa. Măiestria Interioară se referă la felul care administrăm dimensiunile interioare ale Ființei – corp, energie vitală, emoție, minte și spirit, dar și la modul în care manifestăm dimensiunile interioare în această lume.

Cu alte cuvinte atunci când un om funcționează în registrul de Conștiință al Maestrului Interior, este perfect conștient de toate aceste niveluri ale spațiului lăuntric și poate face alegeri ale felului în care manifestă realitatea în dimensiunea liniară a existenței. El devine ceea ce noi numim un creator conștient de realitate, devine stăpânul propriei sale vieți, al atitudinilor, gândirii, emoțiilor. Gesturile sale în dimensiunea liniară a realității nu mai sunt reacții ci acțiuni conștiente. Modul în care relaționează cu ceilalți oameni se transformă miraculos, starea sa de sănătate se îmbunătățește pe toate nivelurile, nivelul de autenticitate, creativitate și bucurie ale vieții în general crește.

 Grație și forță

Dimensiunea job/profesie a vieții cuiva care explorează Măiestria Interioară are de câștigat la fel de mult ca toate celelalte dimensiuni ale vieții. Centrarea, transparența, echilibrul, calmul, capacitatea de a percepe dincolo de tensiunea diferitelor situații, felul în care relaționează, mai deschis, mai compasiv, felul în care ascultă, toate vor îmbunătăți condiția vieții sale în ceea ce privește cariera. Intuiția și creativitatea, capacitatea de a fi în Prezență și capacitatea de acționa consecvent pentru a-și materializa ideile și viziunile fac din cel care trăiește la nivelul Maestrului Interior un leader inspirat și prețuit. El va urca în orice organizație, de orice tip, cu ușurință, pentru că din perspectiva acestui personaj nimic nu pare imposibil. În plus acest personaj preia frâiele propriei sale vieți. Are legătură cu asumarea Centrului și cu responsabilitatea.

Ideea principală aici este aceea că practica spirituală ce cultivă starea de Prezență și Conștiența ce derivă din această stare transformă toate aspectele vieții, inclusiv dimensiunea job/carieră, pe lăngă sănătate și relații. Poate vă întrebați care este legătura cu spiritualitatea tradițională care poate fi găsită în religiile de orice tip. Răspunsul la acestă întrebare este relativ simplu. Toate tradițiile mistice au avut și au două aripi: una exoterică, exterioară, destinată poporului, în care ritualul de cele mai multe ori este golit de semnificație și uscat. Cealaltă aripă, esoterică, este întemeiată pe practica spirituală, adică pe experiență, pe trăire. Orice practică spirituală esoterică, din orice tradiție, cultivă starea de Prezență ca poartă de expansiune a Conștiinței. Mijloacele de a intra în Prezență sunt diferite – rugăciune, incantare, dans, meditație, cântec, ritual colectiv, dar rezultatul urmărit este același: eliberarea din percepția liniară a realității și intrarea într-o stare de percepție sau de Conștiență lărgită, un fel de stare de grație care oferă acces la dimensiunile profunde ale existenței.

Nașterea unei noi lumi

Practicile spirituale de orice fel au fost mult timp desprinse complet de dimensiunea liniară, mundană a existenței. Acest lucru se schimbă acum în Conștiință. Practicienii stărilor extinse ale Conștiinței, misticii trebuia să se retragă din lume în munți și jungle și deșerturi. Nu mai este cazul. Ceva profund se transformă în Conștiința umanității. Faptul că elemente de spiritualitate apar inclusiv în structurile marilor companii sub denumiri elegante, faptul că includ discipline corporale, energetice, trainining psihologic, motivațional sau relațional, contează enorm în echilibrul de Conștiință al întregii umanități. După cum arată lucrurile pare chiar că această felie a realității numită business, care până de curând purta o etichetă de non-spiritualitate, tinde să creeze un nou aspect al spiritualității. Corporate Spirituality nu mai sună deloc ironic, ci dimpotrivă ca o promisiune de schimbare fundamentală, căci lumea business-ului schimbă regulile acestei lumi. 

Nu politica și armatele dictează mersul lumii, ci corporațiile. Desigur psihologia marilor corporații variază de la caz la caz. Unele funcționează în modurile vechi, imorale, distrugătoare și înrobitoare pentru umanitate și pentru planetă în goana lor după profit. Starea dezastruoasă a pâmântului în acest moment li se datorează ca și cea mai mare parte dintre războaiele aflate în desfășurare. Dar ar fi o eroare să nu privim cu atenție la ceea ce se naște acum în interiorul acestei lumi. Există tendințe globale remarcabile, oameni și companii implicate în găsirea soluțiilor energetice și de hrană ale planetei, există fluvii de resurse direcționate în scopuri umanitare și de cercetare, noi forme de valorificare a resurselor, și formule de economie prietenoasă cu mediul și cu oamenii care prind din ce în ce mai mult teren.

Am fi orbi dacă am ignora toate acestea. Privind înapoi din această perspectivă, avem toate motivele să credem că asistăm la nașterea unei noi lumi.

 Schimbarea interioară 

Spuneam la începutul acestui articol că în Școala Maestrului Interior au participat, în diferite forme, inclusiv în cele mai avansate explorări, oameni din domenii diferite, inclusiv din business. Medici, psihologi, educatori, oameni din mediul bancar și din mutinaționale, dar și întreprinzători de succes. Ei sunt printre aceia care schimbă lumea prin ceea ce devin. Această Cale a Măiestriei Interioare, care este o spiritualitate dezbrăcată de orice doctrină și întemeiată pe experiența directă, dă roade. Oamenii își schimbă perspectivele asupra lor înșile și a realității și asta le permite să funcționeze dintr-o nouă Conștiență. Sănătatea, modul de relaționare cu ei înșiși, cu ceilalți și cu această lume se schimbă, fac alegeri noi în viețile lor și asta schimbă modul în care trăiesc. Inclusiv modul în care fac afaceri. Cu alte cuvinte, transformarea lor interioară schimbă mediul în care trăiesc. În cabinetele lor de psihologie, de la catedră, sau din birourile lor de manageri, emană altceva decât până acum. Acesta este felul adevărat în care schimbăm lumea. Prin noi înșine.

Măiestria Interioară privește modul în care trăim. Este despre Viața de fiecare zi. Este despre Încredere și despre transcenderea nivelului ”luptă sau fugi” propriu ego-ului. Cei care descoperă că sunt de fapt centrul proprie lor vieți, că au capacitatea de a crea realitate, devin responsabili pentru realitățile pe care le crează. Nu se mai pot ascunde în spatele preceptului că ”așa e lumea, nu am ce să fac”, ci aduc schimbarea în cele mai mici gesturi, dar și în cele mai mari. 

Această tendință se petrece în toată lumea, nu doar aici. Un exemplu. Curând Călătoria Inimii va fi gazda, pentru a doua oară în ultimii ani, a doctorului Richard Moss, unul dintre cei mai respectați terapeuți și învățători în lucrul cu stări de expansiune a Conștiinței. Abordarea creată de el se numește Mandala Ființei, la fel ca și Cartea care descrie procesul. Workshop-ul și Conferința care se va petrece la București poartă numele Trezirea la Măiestria Interioară. Este un workshop pe care Richard Moss îl susține în America și Europa și care propune eliberarea de emoțiile distructive, de modelele de gândire compulsivă și eliberarea potențialului Ființei în viața de fiecare zi. Ei bine, în prezentarea lui face referire ca făcând parte din destinatarii acestei Călătorii de Conștiință, nu numai terapeuții și psihologii, ci și oamenii care fac parte din diferitele niveluri de leadership în marile companii, și antreprenorii.

Acest lucru se petrece pretutindeni. Oamenii lucrează cu ei înșiși, apoi își schimbă viața pe un nou nivel de Conștiență și acest lucru schimbă lumea.

 Dezvoltare Personală Integrală vs. Spiritualitate dezcarnată

De curând am fost invitat să particip la o întâlnire la care era prezentă crema lumii business-ului din România. E un club select, în care nu poți deveni membru decât dacă ești invitat și dacă ești recomandat de cel puțin doi membri. Am fost deci oaspete al unei lumi cu care nu sunt familiar deloc. Cel care m-a invitat este membru al acestui club dar și unul dintre cei mai experimentați exploratori ai conștiinței pe care îi cunosc. Salturile de conștiință pe care le-a făcut sunt enorme și, cel mai important, lucrează susținut la transformarea întregii sale lumi. Este patronul unei firme de software. Transformarea lui interioară a condus la transformarea relației cu familia lui, cu angajații și cu lumea. Acum re-configurează compania pe care a creat-o, din punct de vedere organizațional, aplicând noua paradigmă asupra realității pe care a explorat-o în lucrul său de Conștiință. Invitația pe care mi-a făcut-o a stârnit în mine curiozitate. Voiam să adulmec, să simt energia acestor oameni care reprezintă cea mai înalte structuri de business din România și din lume, căci nu sunt doar români. Recunosc faptul că eram prudent. Mă așteptam mai degrabă să găsesc un peisaj populat cu personaje scorțoase, încremenite în armurile costumelor, cu zâmbete aride pe față și cocoțate la înălțimea responsabilităților.

Nu a fost așa. Am avut surpriza să descopăr lucruri uimitoare. Cel mai surprinzător lucru a fost pentru mine când am înțeles că acești oameni au reușit să creeze o comunitate în adevăratul sens al cuvântului, în care împărtășesc valori, experiențe personale și susținere, ceea ce se întâmplă foarte rar în alte medii. Comunitatea este importantă pentru că reprezintă o transcendere a individualității, ceea ce nu mă așteptam să găsesc în acest mediu. Alte lucruri surprinzătoare: există elementele acelei spiritualități practice despre care vorbeam la începutul acestui articol. Companiile lor reprezintă creația lor și am fost surprins să aud despre căile noi pe care le explorează pentru a reașeza realitățile lumii lor. Percep cu claritate relația dintre a fi, a face și a avea și faptul că ceea ce facem derivă exclusiv din ceea ce credem că suntem. Și dau atenție lui a fi de parcă ar fi citit cu toți Școala Zeilor. Sigur că nu au citit-o, dar ei, noi și abordările descrise în Carte sunt aspecte ale unei singure Realități. Conținuturile importante prezente în Conștiința Umanității în acest moment, le sunt accesibile. Inclusiv sloganul acestui club părea desprins din vorbele de duh ale Visătorului: Dream. Commit. Success. Dacă adaug la acestea acțiunile umanitare pe care le întreprind acești oameni și deschiderea către filosofia Maestrului Interior, pot spune că seara a fost o mare surpriză.

Concluziile mele au fost că dacă transformarea interioară care se petrece în inima Umanității se simte și în acest mediu, atunci nu mai este cale de întoarcere și trecerea pe un nou nivel de experiență umană se petrece chiar acum.

Și am mai înțeles cât de îndreptățită a fost obsesia mea și a noastră, a celor din Călătoria Inimii, de a sublima practica spirituală, de a o simplifica, de a o dezbrăca de orice dogmă și orice tradiție spirituală și de a o pune la dispoziția oricui alege să-și asume procesul transformării interioare. Conștiința umană este într-un proces continuu de transformare care a existat dintotdeauna și va exista totdeauna. Trasformarea este un datum și un proces natural. Ceea ce se schimbă este Conștiența, adică profunzimea cu care o ființă umană percepe realitatea. Cu cât o ființă evoluează, cu atât Conștiența ei este mai profundă. Conștiența influețează identitatea pe care ne-o asumăm și ceea ce creăm în această lume. Relațiile noastre, familiile noastre, sănătatea noastră, cariera sau compania pe care o construim vor purta amprenta indentității noastre și a gradului nostru de Conștiență. Lumea este așa cum este pentru că noi suntem așacum suntem, asta ca să citez din personajul principal, Visătorul din Școala Zeilor. Lumea pe care o creăm reprezintă în detaliu ceea ce suntem în interiorul nostru.

Ceea ce am descoperit în acea seară a fost o nouă dimensiune a ceea ce se numește corporate spirituality. Și de data aceasta nu se mai referă la cei care lucrează la etajele inferioare ale unei corporații, ci la cele de sus.

Către Integritate

Am înțeles și cât de potrivită este sintagma Dezvoltare Personală Integrală care explicitează în trei cuvinte Calea Maestrului Interior și vocația noastră de a aduce Conștiența ființei noastre spirituale în fiecare aspect al vieții noastre și al dimensiunii liniare. Dezvoltarea personală se referă la psihologie și la maturizarea ego-ului, dar cuvântul integral reprezintă dimensiunea spirituală a ființei care transcende granițele structurii egotice. Am preluat această sintagmă de la Ken Wilber căci părea foarte potrivită pentru ceea ce suntem și facem, și am dus-o și mai departe, adăugând perspectivei sale dimensiunea sferică a Paradigmei Maestrului Interior. În multe feluri pare că abordările noastre întemeiate pe experiență directă a stărilor de conștiință extinsă și efortul nostru permanent de a susține integrarea Revelațiilor în dimensiunea orizontală a existenței, în viață, au fost inspirate, căci pare că am creat instrumentul potrivit acestor vremuri.

Curând nu va mai rămâne nimic din spiritualitatea uscată a doctrinelor religioase, căci aceasta nu mai corespunde nevoilor umane ale acestui moment.

Nu este adevărat că oamenii au mai puțină nevoie de a trăi dimensiunea lor spirituală. Căutarea nu a încetat niciodată și nu va înceta pentru că singura semnificație a experienței umane este regăsirea dimensiunii spiritualea ființei. Umanitatea curge către Divin așa cum Divinul curge în Umanitate în fiecare clipă. Aceste două curente cosmice ale ființei, unul descendent și unul ascendent, crează Realitatea. Calea Maestrului Interior unifică aceste două curente într-o singură experiență: aceea a unei Umanități iluminate. Ființa umană conștientă de propriaei măreție, frumusețe și divinitate, este ființa întregită, vindecată de ruptura interioară. Drumul umanității către Integritate ajunge la o rezoluție. Asta trăim.

Artele Prezenței pe care le cultivăm în explorările noastre transformă vieți și, de fapt transformă lumea. Corporate Spirituality este doar semnul că adevărul despre natura realității pătrunde în mediul care părea cel mai inaccesibil Conștienței de Sine.

În numele Călătoriei Inimii, hft

PS. În urma acestor constatări, Călătoria Inimii și Școala Maestrului Interior pregătește un program de Dezvoltare Personală Integrală și Spiritualitate Experiențială destinat oamenilor din multinaționale, corporațiilor dar și antreprenorilor pe orice nivel. Rămâneți în contact cu noi pentru a afla noutățile pe măsură ce apar, subscriind la newletter-ul Călătoriei Inimii.

Până atunci iată aici o listă de linkuri pentru cei interesați de subiectul Corporate Spirituality:

Workshop & Conferință susținute de dr. Richard Moss – Mandala Ființei, Trezirea la Măiestria Interioară

Cartea lui Stefano Elio DAnna, Școala Zeilor –– Cărțile Maestrului Interio

Cartea lui Ken Wilber – Scurtă istorie a tuturor lucrurilor – Cărțile Maestrului Interior

Concert Live Mirabai Ceiba la București. ( Călătoria Inimii este în căutarea unui Partener pentru acest eveniment de excepție)

Practica Puterii Feminine – Renașterea Zeiței Interioare, cu AmmaRa

 

 
"A deveni conștient de natura Creației pleacă de la a deveni conștient de natura propriei creații. A arunca responsabilitatea disconfortului vieții asupra Divinității este o naivitate obtuză de care numai ego este capabil. Calea Maestrului Interior începe prin asumare."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Stima de sine Stima de sine

Pentru copiii noştri suntem un fel de oglinzi. Felul în care noi reacţionăm influenţează imaginea pe care copii şi-o formează despre sine. Suntem reperele cu ajutorul cărora ei se construiesc pe ei ...

Mandala Ființei Mandala Ființei

Doctorul Richard Moss este un om care a trăit Revelaţia. Este un om care a experimentat starea de conştiinţă supremă a fiinţei omeneşti în care aceasta trăieşte deplin. Este acea stare de conştiinţă ...

Dragoste şi trezire Dragoste şi trezire

Transformarea profundă de conştiinţă prin care trece omenirea ajunge la punctul său cel mai dureros. Crize de toate felurile izbucnesc la nivel planetar, dar toate sunt expresia crizei interioare de transformare ...

VINDECĂ VINDECĂ

Cartea de faţă este o strălucită colecţie a înţelegerilor pe care propria experienţă le-a revelat doctorului Servan-Schreiber, reunind perspective şi informaţii de o importanţă vitală pentru bunăstarea ...

Cartea 44 Cartea 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

Workshopuri relevante

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

Practica Prezenței Practica Prezenței
Experiența Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de cunoaștere, ...

Articole pe aceeași temă

Curățenie. Curățenie.Curățenie Curățenie. Curățenie.Curățenie
În corp, gândire, viziune

Visuri noi, experiențe noi, relații noi, nu au cum intra în viețile noastre dacă tot spațiul este ocupat cu vechi, cu lucruri de care doar credem că „poate mai avem nevoie de ele cândva”. ...

Trăiește cum vrei! Trăiește cum vrei!
Dar... cum vrei?

Sunt nu numai centrul unor explorări în care lărgim baza de percepție a realității, ci și martorul unor uluitoare procese de transformare a unor vieți. Particip cu minunare și susțin cu recunoștință ...

Creația Conștientă de Realitate Creația Conștientă de Realitate

De unde fascinația iluminării? De unde fascinația maestrului, a vindecătorului, a shamanului, a celui cu puteri ”supranaturale”? Totul este despre creația de realitate. Am vrea să creăm propria ...

Evident Evident

Există dintotdeauna oameni care nu au avut nevoie să creadă nimic, din simplul motiv că pot percepe un adevăr mai larg despre realitate, acum. Sigur că e nevoie de curaj pentru a renunța la hard-disk-ul cu ...

Transmutare Transmutare
Suntem condamnați la minunăție

Transmutarea lumii interioare, care este totuna cu procesul de ascensiune, sau transcendent, este o artă și o știință foarte precisă, care se referă la procese lăuntrice care au legile lor și pe care omul ...

Restructurare. Responsabilitate. Renaștere Restructurare. Responsabilitate. Renaștere
a 4-a generație

Ne-am tot învârtit în cercuri vicioase ce ne-au ținut departe de adevăratele priorități însă, acest modul cu a sa energie, ne-a adus fiecăruia în parte și tuturor împreună, ...

Echilibrul Interior Echilibrul Interior
susține sistemul imunitar

Cu cât uităm să ne ascultăm corpurile și să recunoaștem că avem acces la resurse nebănuite - dacă am îndrăzi să gândim și să acționăm altfel decât în vechile structuri ...

Față în față cu Realitatea pe care am creat-o Față în față cu Realitatea pe care am creat-o
Marea Căutare și uciderea în numele Domnului

Furia reprimată și ipocrizia strălucitoare a lumii în care trăim. Nevoia fundamentală de Conexiune. Identități și transcendență. Maturizarea psihologică și asumarea responsabilității asupra realității ...

Ascultă Ascultă
Un shortcut către Adevărul despre sine

Într-o lume a aparenței, a practica transparența sună nebunește. Labirintul cere haine stridente, mașini cât mai mari, cât mai evidente, trebuie să sară în ochi, să strige despre ...

Arta transformării Arta transformării

Călătoria Inimii este curgere. Nu există o structură în care exploratorii conștiinței să intre, nu există o metodă care să asigure transformarea interioară, nu există 3, 7 sau 12 pași pe care ...