Călăuza rubrica Fii tu însuți! - Ce înseamnă cu adevărat?

Publicat la 08.02.2016 Comentarii

Suntem înconjurați de oameni care ne arată cu fiecare gest jocurile prin care ne desfășurăm în această realitate pe care o creăm împreună.
Cineva a rostit acum câteva zile: pentru a trăi în această lume avem nevoie de roluri, iar până acum acestea le-am construit având la bază suferința. A venit momentul să creăm roluri de bucurie, de frumusețe. M-a atins profund ceea ce a rostit, revăzând atunci rapid cu ochii inimii, cum acest lucru era adevărat și pentru mine.

Ultimele săptămâni au scos la lumină noi aspecte ale unor jocuri demult descoperite, pentru a unifica semnificațiile majore pe care le-au avut în ceea ce sunt astăzi.

Integrarea acestor aspecte care fac subiectul acestui articol sunt pentru cei atinși de rănile dar și de binecuvântările și de lecțiile acestui rol, acela de băiat bun/ respectiv fata bună. Dându-mi voie să văd altfel modul în care am creat până acum, mi-a permis să rămân în ascultarea acestor aspecte.

E plin internetul de mesaje gen Be yourself! Vrei să fii fericit, doar fii tu însuți! Fii tu însuți, altcineva este luat! Sau încă unul tare: Îți spun să fii tu însuți și apoi te judecă. Unele mesaje sunt chiar argumentate pentru a arăta beneficiile lui a fi noi înșine.
Dar ce înseamnă asta cu adevărat? Ce înseamnă Fii tu însuți?

Știm cum e să fim noi înșine?

Valoarea pe care ne-o atribuim, capacitatea de a ne exprima autentic, stima de sine sunt toate în strânsă legătură cu aceste experiențe pe care le-am avut de-a lungul timpurilor, cu credințele noastre, cu ceea ce ne-au spus ceilalți și cu tot ceea ce am moștenit. Putem afla ce înseamnă să fim noi înșine pe bune permițându-ne să explorăm singuri, încercând lucruri noi și testându-le pe acelea pe care le-am luat cum spun americanii for granted, adică le-am luat de bune fără să a ne pune vreo întrebare despre natura lor.

 

Rolul de băiat bun/ fată bună

Ei bine, mulți dintre noi avem o relație deosebită cu acest rol. Încă de mici suntem condiționați către a deveni niște oameni mai buni, ca și cum nu am fi deja. Această sămânță plantată în psihicul nostru, acest inception, poate fi tema vieții pentru mulți dintre noi, uneori chiar pentru multe vieți.

Acest aspect se dezvoltă încă din copilărie când învățăm să funcționăm în această realitate. Luăm aminte la ce ne spun ceilalți, la cum trebuie să ne comportăm și ce să spunem sau ce să nu facem. Experiența face că la un moment dat ne trezim că din sufletul mare aflat în expansiune funcționăm condiționați de numeroase criterii de care ținem cont.

Fiind identificați cu acest rol ne pierdem bucuria de a trăi, pasiunea, puterea și libertatea. E total fals atunci când credem că îi putem controla pe ceilalți în a ne iubi, a ne aprecia sau a ne valida. Teama majoră a acestui personaj este aceea de a nu rămâne singur, abandonat. O teamă care dacă s-ar adeveri în copilărie ar înseamnă moarte. Doar că acum am crescut, am devenit adulți, cel puțin biologic. Fie că suntem la școală unde, apropo, primim și calificative pentru buna purtare, fie că suntem la biserică și ascultăm predicile despre bunii și răii de pe întreg mapamondul, fie că ne aflăm pe stradă la joacă și suntem bombardați cu indicațiile părinților sau ale bunicilor, tot acest dresaj este unul dintre cele mai puternice instrumente de manipulare al acestei lumi. 

Poartă-te bine și vei fi răsplătit este sloganul acestei campanii. Poate în viața asta sau poate după moarte. Poate vei avea șansa și vei ajunge în rai, acolo unde ajung doar cei mai cei.

Cât timp ești așa supus și te comporți bine, nu prea ai timp și chef să îți vină idei creatoare, să scoți puțin nasul și să îți deschizi puțin mintea către a-ți lua sufletul la întrebări, către a te exprima, către a crea, către noi lumi. Vei fi ocupat să devii un om mai bun. Asta în societatea noastră înseamnă să ai un job, o familie care e musai să arate fericită, să fii gospodar, să te culci devreme și să mănânci sănătos, să îți vizitezi părinții neapărat de Crăciun și de Paște mimând prost încântarea și câte și mai câte. Sunt atâtea de făcut atunci când trebuie să fii băiat bun. Pare că îți ia tot timpul.
Și, Recunoaște, uneori e mai confortabil să ia altcineva deciziile în locul tău. Asta te scutește de multe, mai ales când ești ocupat să faci o impresie bună.

Elemente specifice rolului

Pentru a facilita recunoașterea mai clară a acestui personaj care se desfășoară în interiorul nostru și cu care ne identificăm adeseori, iată câteva dintre caracteristicile particulare:

 • incapacitatea de a spune NU;
 • atenția în exterior la ce cred/ spun ceilalți, la părerile lor;
 • dorința de a te mula pe cerințele celorlalți;
 • tendința de a amâna proiectele personale, de a-ți neglija propriile nevoi, propriile vise, ale celorlalți fiind mai importante;
 • altruismul exagerat;
 • a nu-ți cunoaște direcția;
 • a căuta mereu să te îmbunătățești;
 • de obicei îți imaginezi că ceilalți vor ceva anume de la tine, iar tu încerci să le fii pe plac conform scenariilor propriei minți;
 • a fi de acord cu ceilalți indiferent de propria părere;
 • a nu știi ce vrei cu adevărat, așteptând sau căutând să ți se spună „o părere avizată”, un sfat de la un specialist, o viziune a altcuiva despre tine;
 • amânare - amânare - amânare. Fuga constantă de responabilitate și pasarea ei în exterior, la ceilalți;
 • neîncrederea în sine și în propria creație.

 

Contrar așteptărilor, se „întâmplă” deseori ca băieții buni să o pățească rău de tot și să auzim „vai săracul, ce băiat bun era și uite ce i s-a întâmplat!”.

Dar, realitatea ne pune mereu degetul pe rană arătând exact direcția spre care trebuie să mergem. „În interior cu tine, parcă e ceva care strigă cu putere. Întoarce-te la tine, la valorile tale, la năzuințele și la visele tale. Revino mereu și mereu cu atenția în interior, pentru că doar acolo vei afla adevăratele răspunsuri unice, acelea care ți se potrivesc ție”. Iar aceste răspunsuri sunt în senzațiile corporale, în emoțiile noastre, în trăirile și simțirile pe care le avem.

Cum ar putea ști altcineva mai bine ca tine ce ți se potrivește cu adevărat?
Știu că am fost învățați și crescuți să întrebăm în stânga și-n dreapta mai multe păreri și aproape niciodată nu ni s-a spus „fii atent la ce simți referitor la situația prin care treci acum”.
Ne-am rupt de această conexiune, căutând și iar căutând în exterior, lăsându-ne purtați de îndoială, de neîncredere.

Schimbarea direcției: din exterior în interior

Punctul pe rana acestui rol este întotdeauna direcționat către interior. El arată direcția către recuperarea stimei de sine, a încrederii, a capacității de a ne aprecia pentru ceea ce suntem, către a ne asculta propria chemare și voce, către a ne regăsi puterea și a ne asuma faptele noastre, responsabilitatea, către a înlătura această falsă neajutorare.

Pe termen lung, a cumpăra aprecierea și recunoștința celorlalți este o idee păguboasă, care ne încurajează către a ne simți nedemni, neiubiți. Toate nevoile pe care le ignorăm și le ascundem sub preș într-o bună zi refulează. Toată furia îndreptată către sine, agresivitatea și teama de exprimare sunt semnalele clare că suntem pe acest drum al lui „nu se face”.  Lasă amabilitățile! Fii tu însuți în relațiile cu ceilalți scrisă de Thomas dAnsembourg este o carte care ne invită la a ne trezi din această iluzie, la a ne redobândi respectul de sine și reprezintă un îndrumar pentru cei care s-au rătăcit.

A recunoaște direcția în care vrem să mergem necesită atenție la ce simțim, necesită prezență. Astfel, atunci când voi simți să spun NU și o voi face, va fi de fapt un DA spus mie însămi. A învăța să-mi respect propriile nevoi face parte din procesul de recuperare a conștienței, a valorii de sine. Poate că la început oamenii de care sunt înconjurat vor fi deranjați de răspunsul meu. Poate că nu. Poate că doar mă tem de cum vor reacționa.

Un NU spus altora este un DA spus mie. 

Acceptând ideea că nu avem cum să fim pe placul tuturor, că e în regulă să nu fim de acord mereu, că e ok să fim diferiți și să avem propria opinie, că uneori îi vom dezamăgi pe cei dragi, reprezintă dovada maturizării interioare și o șansă la întregire.

Într-un final ne rămâne responsabilitatea și libertatea de a descoperi singuri ce suntem, renunțând la a mai crede părerile celorlalți despre noi. 

Laura Ungureanu

Acest articol a fost ilustrat cu lucrările artistului Antonio Mora.
"Totul se petrece în Inima Mea. Acesta este cântecul Creatorului conștient de Realitate."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Fluturele Negru Fluturele Negru

Prin această carte, doctorul Richard Moss ne lansează, pentru fiecare dintre noi, o invitație către SCHIMBARE, consacrându-ne viața Vitalității Radicale prin Întregirea Ființei care suntem.Transformarea ...

Respirația Holotropică Respirația Holotropică

Această carte se constituie într-un omagiu adus lui Stanislav Grof și Christinei Grof și lucrului lor de peste 40 de ani pe tărâmurile explorării Conștiinței. Respirația Holotropică a contribuit ...

Cartea 44 Cartea 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

Psihologia viitorului Psihologia viitorului

Psihologia viitorului reprezintă chintesenţa operei lui Stanislav Grof şi un punct de referinţă în psihologia secolului XX. Este o carte care sparge barierele şi spulberă viziunea mecanicistă asupra ...

Cântările Vieţii Cântările Vieţii

Krishna Das povesteşte precum cântă. Cu graţie, cu subţirime. Istoriile adevărate ale vieţii sale dansează precum spuma valurilor în bătaia vântului, desenând fascinaţia anilor ...

Workshopuri relevante

ShamaniA ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...

Sesiuni Individuale cu AmmaRa Sesiuni Individuale cu AmmaRa
În aceste sesiuni individuale online, intenția mea este de a te ajuta să-ți regăsești echilibrul, de a te însoți către curajul cu care să te implici, dincolo de orice frică și anxietate, într-un ...

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

Meditație Activă și Shaking Meditație Activă și Shaking
Meditația Activă – Body-Shaking este o formă de energie care aprinde corpul, îl trezește la viață. Această „medicină” (cum o numesc unele culturi băștinașe) – body-shaking – ...

Dansul Inimii