Călăuza rubrica 2016

Așază-te și mergi!

Publicat la 07.03.2016 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

Așază-te și mergi!” i-a spus lui Jean Yves Leloup, un remarcabil explorator de conștiință al zilelor noastre, un călugăr isihast de la Athos, „... aceasta este Calea”.

2015, un tur de forță ... prag turbulent, pretențios, extrem, o centrifugă de stare și mecanisme repetitive frustrante scoase spre consum! Focul a ars și atât cât i-am dat voie, a purificat și a transformat structuri de gândire ascunse în neîncredere, confuzie sau neputință. Promisiunile începutului de an s-au răsturnat. Am străbătut un drum, am consumat, am alchimizat ce mi-a devenit evident prin conștientizare.

Mă așez deci, ca să merg. Două atitudini aparent contradictorii rațiunii, ca și focul și apa, dar în esență complementare și necesare evoluției cu curaj și determinare la înălțime, într-un an ... fără plasă de siguranță, de această dată.Mă simt încă obosită de finaluri repetate, cu dorința de a mai respira liniștit în retragere interioară, solitudine, în tăcerea din care actul de creație se naște. Conexiunea transparentă pe care o ating atât de delicat în așezare, mă conectează invariabil și cu soarele interior, trezind de fiecare dată conștiența focului nativității mele solare. Am Soarele în semn de foc și Ascendent într-un semn de apă, elemente aparent ireconciliabile. Prea multă apă, măști și roluri în manifestare, deci Ascendentul, stinge focul interior. Când le recunosc și le înțeleg, apa reintră în matcă, curge liniștit și dau voie focului să se exprime, să strălucească, să se întețească transformând apa în abur, forța motrice extraordinară a unei locomotive care mă propulsează mereu înainte (comparație nemaipomenită pe care am întâlnit-o de curând într-un articol).Sfârșit de an ... Mă așez. Consolidez ce am dobândit, inrădacinez ce am înțeles, ascult ce s-a transformat și dau un sens experiențelor alchimice pe care am avut nevoie să le trăiesc, așa cum le-am trăit. Îmi stabilizez intențiile, direcțiile mai departe, onestă cu ceea ce doresc cu adevărat, cu ce mă simt pregătită să-mi asum și să consolidez altfel, durabil și consecvent, într-un nou drum.

2016 astrologic ... Marte intră în domiciliul său nocturn din Scorpion, care este și semnul de Ascendent pentru prima Lună Nouă din an. Urmând un fir de determinări: dispozitorii lor în Scorpion sunt Marte, tradițional, și Pluton, aflat împreună cu Mercur în mers invers și Luna Nouă, în Capricorn. Guvernator de Capricorn este Saturn aflat în Săgetător, provocat de cuadraturile întinse de Pești (unde se află Neptun) și Fecioară (Jupiter și Nodul Nord). Săgetătorul este guvernat de Jupiter care retrogradează în Fecioară în conjuncție cu Nodul Nord. Mercur, guvernator al Fecioarei (și guvernator karmic de Nod Nord) este retrograd în Capricorn. Mă întorc în semnul din care am plecat. Este un cerc de relaționare astral care activează energia semnelor de pământ și în care Saturn, în semnul de foc al Săgetătorului, rămâne cheia sau domeniul de viață în care am nevoie să-mi concentrez atenția și să acționez (casa în care se află semnul Săgetătorului în hărțile natale). Este capătul de fir de care trag pentru a desfășura un ghem ce mă conduce către Nodul Nord anual, sens și direcție de focalizare, acum (casa sau domeniul de viață în care se află semnul Fecioarei în hărțile natale).

Un început de an în care devin conștientă de structurile vechi de gândire care îmi dăunează și îmi produc suferință, de dorința profundă de nou, nevoia de regenerare și puterea mea interioară; de ceea ce îmi doresc și că pot face mereu mult mai mult decât am crezut vreodată. Necesitatea de a schimba ceva important, capabil să transforme un domeniu întreg de viață, pe termen lung, stă sub presiunea dorinței de a experimenta un salt mare și substanțial, imediat. Este felul lui Uranus în Berbec de a se oglindi imprevizibil, precipitat, impulsiv în simțire și de a transmite informații contradictorii. Chiar dacă s-ar putea să dorim totul pe loc și rezultate rapide, retrogradarea lui Jupiter în Fecioară și a lui Mercur în Capricorn în grad critic, de urgență, ne sugerează mai întâi un pas lateral și o re-evaluare a convingerilor din trecut care ne-au însoțit până aici. Ce am lăsat neterminat, termin, ce nu am încheiat încă, închei, detaliile și spațiile de care am fugit fiind cheia eliberării mele. Am astfel oportunitatea de a reface conexiuni, relații, parteneriate, proiecte. Un nou drum se deschide, fac curățenie și construiesc de această dată conștient, limpede, cu răbdare, pe baze solide.

2016 ... nevoie de așezare, reconcilierea stărilor și direcțiilor care ne trag în sensuri opuse sau contradictorii, discernământ în decizii, acțiune altfel.

În cadrul conjuncturii generale a anului, ințiativa se manifestă constructiv numai prin dedicare practică, orientată către un scop; ordine, planificare, mai multă răbdare, consecvență sau disciplină. Planetele sociale (Jupiter și Saturn) sau transpersonale (Uranus, Neptun, Pluton) crează jocul de fundal acum. Jupiter, în esența sa o planetă focoasă, a dezvoltării și expansiunii personale care nu acceptă bariere, este provocat în Fecioară să stabilească creșterii sale un cadru, obiective clare și un mod practic, coerent și eficient de a le atinge. Nu mai e suficient să hrănesc o intenție (de exemplu, îmi doresc abundență), ci mai degrabă am nevoie să-mi definesc concret ce înseamnă (să ating o situație financiară, o împlinire profesională, să desfășor un proiect într-o perioadă clar determinată...). În retrogradare mă îndeamnă să regândesc strategii de lucru și chiar abordări generale de viață; să readuc la viață proiecte amânate, să le re-evaluez și să le duc la bun sfârșit. Îndrumători, protectori, oportunități cărora nu le-am acordat suficientă atenție reapar, la fel ca și situații de viață prin care mai trec o dată, oferindu-mi o nouă șansă de a reface ceva. În domiciliile sale, Jupiter testează și împinge limitele cât mai departe (în Săgetător) sau tinde să le dizolve fuzionând în universal (în Pești). Provocat acum de Saturn, expansiunea sa este controlată și optimismul temperat. Bucuria este mai serioasă, mai interiorizată, poate trece neobservată sau poate fi ușor confundată cu o stare ezitantă, teamă sau lipsă de entuziasm. Cu siguranță însă este mai statornică și mai durabilă, trecând testul timpului și a exuberanței momentelor de exaltare.

Jupiter în Fecioară este realist, iar cuadratura întinsă de Saturn îl provoacă să rămână împământat, cu picioarele înfipte în trăsăturile semnului. Când pierde măsura acum, expandează tocmai nevoia de prea multe detalii, informații, analiză, perfecțiune; poate exagera critica, judecata de sine, proiecția ei către ceilalți, sensibilitatea, teama de eșec sau nevoia de confirmare. Vulnerabilitatea poziției constă și în predispoziția de a susține sau decupa uneori din ansamblu un adevăr „personal” care mă servește momentan și-mi poate justifica mecanisme de gândire, atitudine sau comportament repetitiv. Am nevoie să întorc priviri sincere la modul în care exprim și fac ceea ce am ales. Fecioara, Peștii, Săgetătorul, sunt toate semne mutabile care îmi oglindesc ușor instabilitatea și factorul de influențabilitate: îmi doresc să evadez prea repede dintr-o situație inconfortabilă fără să fi schimbat ceva în mod real, mă răzgândesc des sau îmi schimb părerea, aparent inconsecvent. Semnele mutabile pun mereu la îndoială ceva și pot pregăti în acest fel schimbarea, anunță iminența unui salt și creația unei realități diferite.

Marte sau potențialul de renaștere a Phoenix-ului, devin emblematic primele nouă luni din an (în mod sincron, 9 este si cifra guvernatoare pentru 2016). Planetele mari impresionează în această perioadă, 3 ianuarie - 27 septembrie, un cadru de desfășurare și crează un context dinamic și pragmatic pentru evoluția lui Marte ... un protagonist activ și pasionat de intensitate, cu energie și nevoie de mișcare în corp și în lume; combativ, impulsiv, nerăbdător și orgolios; cu voință afirmată, mai multă hotărâre și curaj în inițiative și în explorarea extremelor deopotrivă. Marte în Scorpion activează răspunsurile instinctuale și aspecte deficitare ale felului în care ne raportăm la „cuceririle vieții”, masculinitate și sexualitate, care ies la iveală și sunt supuse filtrelor saturniene în Săgetător (un semn al Centaurului, deasemenea instinctiv, dual, jumătate om jumătate animal). Este o nevoie de cernere, redefinire sau chiar schimbare radicală a credințelor legate de senzualitate, moștenite sau dobândite din dorință de experimentare: rușine, reprimare, cenzură; conflicte de conștiință, adicții sau confuzii între dorințe, nevoi emoționale, bucurie și iubire; obsesii, posesivitate, manipulare emoționala și jocuri de putere ascunse...

Direct, retrograd și din nou în mers direct în Scorpion și Săgetător, tranzitele lui Marte, notabile în perioada 18 februarie - 22 august, activează conjuncturi și evenimente cu un uriaș potențial transformator. În domeniile de viață reprezentate de Scorpion și Săgetător în hărțile natale, pot întălni situații și contexte intense, provocatoare, nicidecum simple, poate chiar extreme, pentru că în ultimă instanță, este vorba despre metamorfoza alchimică a Scorpionului: moarte, regenerare și renașterea Phoenix-ului din cenușă (nouă luni mai tărziu de la intrarea sa în Scorpion, la începutul anului: un proces de gestație complet, timpul de maturizare și desăvârșire a unei creații). Tocmai în situații limită, arhetipul lui Marte în Scorpion simte ca trăiește, este în elementul lui, reînvie. Daca nu există, el le crează în jurul său. Așa că, fără menajamente acum, pot folosi constructiv această energie de propulsare, pentru a scutura, da drumul și arde pănă la capăt o credință limitatoare, un atașament emoțional sau o experiență obsesivă, o întreagă etapă de viață; pentru a fi eliberate și transformate; pentru a-mi recupera forța interioară și renaște acțiunile într-o abordare nouă sau într-o realitate diferită, pe care tocmai o creez.

 

Prima trecere în mers direct prin semne: lecția este predată, experimentez...

Situații se amorsează și anunță tema perioadei de tranzite: contextele de viață care au nevoie de alchimizare. Pot fi gata să demarez, accelerația concentrează tensiunea în interior, împărtășesc sentimentul că ceva este încă ascuns și lipsesc piese. Deciziile pot fi mai degrabă o reacție de moment la nevoi stringente sau dorințe ale sufletului, deocamdată doar intuite (18 februarie – 6 martie, în Scorpion). Mai pot lăsa din introspecție și să mă exprim înafară, mă înflăcărez, am curaj și planuri mari, ridic miza, mă supraestimez, devin poate radicală lăngă Saturn. Disciplina și voința nu mai sunt suficiente acum, conjuncturile se desfac numai atunci cănd sunt în acord cu deschiderea reală a inimii și nevoile mele autentice (6 martie – 17 aprilie, în Săgetător).

Retrogradarea: revin, re-evaluez, refac, acumulez experiență...

Îmi pot pierde din elan, entuziasm, mă simt poate acaparată sau depășită de efortul angajat și pot lua decizii sub presiunea împrejurărilor exterioare. Îmi pun la îndoială motivația, convingerile, relațiile, chiar intuiția sau viziunea. Revin asupra modului în care acționez și îmi folosesc energia (17 aprilie - 27 mai, în Săgetător). Interiorizez si reinvestighez în simțire dorințe, interese, perspective noi, care poate nu sunt toate oportunități acum. Revin obsesiv la: eu ce vreau de fapt, ce îmi doresc? Explorez spațiile mai puțin confortabile, umbroase sau chiar toxice care s-au retrezit și pot chiar îndrăzni să cer susținere când imi fuge pământul de sub picioare (27 mai - 30 iunie, în Scorpion).

Ultima trecere în mers direct: concluzionez, validez ce am primit prin alegerile mele pâna acum, aleg sau acționez altfel...

Nevoia de regenerare e vie, ascuțită, penetrantă, exigentă, așa că, tenace, nu renunț. Recunosc că am exagerat poate, că am luat totul prea personal sau am hrănit un conflict de dragul conflictului, pentru a-mi masca frica sau neputința de a face altfel, dacă este cazul. Îmi reevaluez capacitățile, regăsesc și mobilizez resurse ascunse, îmi orientez din nou acțiunea către un scop, scot la iveală soluții sau strategii miracol. Apele interioare tulbure se clarifică, concluzionez, validez și revizuiesc planurile și acțiunile inițiate la prima trecere (30 iunie – 2 august, în Scorpion). Conștientizez, o dată mai mult, că alegerile și încrederea nu vin de la ceilalți, ele survin din înțelegerea și integrarea experiențelor dintr-o perspectivă nouă și din așezare interioară. Alături de Saturn, Marte îmi poate reflecta acum forța, decizia și perseverența de a-mi depăși o limită, pornind la drum, altfel (2 august - 22 august, în Săgetător).

Privirea înainte, încrederea în noi, în viziune și încrederea în realitate se construiesc cu perseverență și răbdare, în timp, fiecare pas la rândul lui. Scurtături, exagerări, dorințe iluzorii, ambiguități sunt scoase repede la suprafață, iar domeniile de viață în care ne-am lăsat la voia sorții cer atenție nemijlocită, schimbarea mentalității și preluarea controlului asupra lor. Încrederea în realitate și participarea activă, conștientă, în bucurie, la creația viitorului, mă ajută în 2016 să mă desprind mai ușor de tiparele structurate în trecut și să susțin energia transformatoare a Phoenix-ului pe care toți îl întrupăm.

„Așază-te și mergi!”

A rămâne focalizat în interior, mereu în conexiune cu sine, transparent la influenţele formei, este echivalent cu “şederea”. A te mişca, a merge, a explora pentru a nu rămâne niciodată prizonierul mecanismelor de gândire, a rupe mereu legăturile rigide pe care mentalul tinde să le sudeze, şi în acelaşi timp a rămâne mereu conectat cu marele flux al vieţii, acesta este “mersul”. (HFT)

O nouă direcție a luat naștere în Călătoria Inimii - Astrologia Arhetipală. Este o abordare astrologică originală, care se potrivește perfect cu ceea ce facem. Pentru mai multe detalii intră aici.
"În starea Maestrului Interior percepem întreaga Realitate ca pe propria Experiență. Singurul lucru care ne separă de această Experiență este frica."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Şcoala Zeilor Şcoala Zeilor

Această carte este o hartă şi un plan de evadare. Scopul său este de a vă arăta parcursul urmat de un om oarecare pentru a evada din povestea hipnotică a lumii, din interpretarea jalnică a existenţei, pentru ...

Tarotul Mitologic Tarotul Mitologic

Mai mult decât o carte și mai mult decât un set de cărți de joc, Tarotul Mitologic este un instrument de sondare a adâncurilor Conștiinței umane, este o cheie magică a marilor porți către ...

Bebeluși Deștepți Bebeluși Deștepți

Felul cum sunt trataţi copiii în primii lor ani de existenţă are o influenţă decisivă şi de durată. Fiecare transformare personală prin Conștiență schimbă Conștiența întregii lumi. ...

Tehnologia Visătorului Tehnologia Visătorului

Întoarce-te către tine însuți, uită-te la tine însuți, caută în tine, concentrează-ți întreaga atenție și dedică-ți tot efortul pentru a ridica limitele visului tău, îndrăznește ...

HEAL HEAL

Îți poți imagina cum ar arăta întreaga lume dacă ar avea acces la informații care le pot dezvălui adevaratul lor potențial în procesul de vindecare și viața lor ar fi plină de energia ...

Workshopuri relevante

Practica Prezenței Practica Prezenței
Experiența Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de cunoaștere, ...

ShamaniA ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...

Meditație Activă și Shaking Meditație Activă și Shaking
Meditația Activă – Body-Shaking este o formă de energie care aprinde corpul, îl trezește la viață. Această „medicină” (cum o numesc unele culturi băștinașe) – body-shaking – ...

Sesiuni Individuale cu AmmaRa Sesiuni Individuale cu AmmaRa
În aceste sesiuni individuale online, intenția mea este de a te ajuta să-ți regăsești echilibrul, de a te însoți către curajul cu care să te implici, dincolo de orice frică și anxietate, într-un ...

Dansul Inimii

Articole pe aceeași temă

Răscrucea unui acord interior Răscrucea unui acord interior

Reactivat de staționarea planetei Mercur în același grad, sezonul Eclipselor de august se apropie de o rezoluție. Calendaristic s-a încheiat, experiența lor de abia începe. Cum? Discret, sigur ...

Instrucțiuni de folosire (IX) Instrucțiuni de folosire (IX)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Vărsătorului

Știm deja că putem fi oricine, oricând, atunci când simțim că suntem susținuți să ne percepem forța și capacitatea de creație. Harta natală este mereu un punct de pornire, eliberează o cunoaștere. ...

2017 - Visul este cel mai real lucru din câte există 2017 - Visul este cel mai real lucru din câte există

2017 continuă schimbarea inițiată în ultimii doi ani de activarea energiei mutabile (Saturn în Săgetător, Nodul Nord și Jupiter în Fecioară, Neptun și Nodul Sud în Pești). Semnele ...

Instrucțiuni de folosire (II) Instrucțiuni de folosire (II)
Soare, Lună sau Ascendent în Rac: „ Dragul meu, grăbește-te, ai întârziat la propria ta naștere!”

Semnul Racului este cunoscut în astrologie și ca „locul de intrare a sufletelor în realitate”. Părăsind integralitatea marelui pântec universal, micii temerari vor păstra pe parcursul ...

Eclipsa de Lună în Leu - Contracte sacre Eclipsa de Lună în Leu - Contracte sacre

Există o atracție implicită în fenomenul de eclipsă, un mister care fascinează. O Eclipsă inversează o ordine naturală, întrerupe o regularitate sau o obișnuință instalată. Disturbă un ciclu ...

Eclipsa de Soare Eclipsa de Soare
la Lună Nouă

Miercuri 9 martie la ora 3:55 este o  eclipsă totală de Soare, formată la Nodul Sud în Peşti cu  Ascendentul în Capricorn, în conjuncţie cu Pluton (”semnificatorul  schimbărilor ...

Luna Nouă în Pești și Uranus în Taur - Ce alegi să clădești special în viața ta? Luna Nouă în Pești și Uranus în Taur - Ce alegi să clădești special în viața ta?

Un tranzit activează, mereu, o călătorie de integrare. Nu e nevoie de studii sau practici speciale ca să simți atingerea tranzitelor. Cu atât mai puțin, atingerea uraniană. Uranus nu este deloc subtil. ...

Instrucțiuni de folosire (X) Instrucțiuni de folosire (X)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Peștilor

Să facem cunoștință cu ei! Să ne înțelegem copiii ca o individualitate în Centrul propriului lor Univers, mici Creatori de realitate, căpătând încredere în ei, în propria ...

Timpul unor noi începuturi Timpul unor noi începuturi
Luna Neagră, pisicile în flăcări și Vulcanul tăcut

Dacă alegi să schimbi ceva fundamental în viața ta, fă-o ACUM. Este un timp în care Universul susține alegerile personale și colective înnoitoare. Fiecare moment al vieții tale este un răspuns ...

Trăiește-ți Visul, vindecându-ți durerile Trăiește-ți Visul, vindecându-ți durerile

În urmă cu două săptămâni, împreună cu câteva strașnice femei din Cercul Sacru Anam Cara, m-am pornit într-o scurtă călătorie. Destinația Bad Gleichenberg, Austria. Un oraș ...