Călăuza rubrica 2016

Așază-te și mergi!

Publicat la 07.03.2016 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

Așază-te și mergi!” i-a spus lui Jean Yves Leloup, un remarcabil explorator de conștiință al zilelor noastre, un călugăr isihast de la Athos, „... aceasta este Calea”.

2015, un tur de forță ... prag turbulent, pretențios, extrem, o centrifugă de stare și mecanisme repetitive frustrante scoase spre consum! Focul a ars și atât cât i-am dat voie, a purificat și a transformat structuri de gândire ascunse în neîncredere, confuzie sau neputință. Promisiunile începutului de an s-au răsturnat. Am străbătut un drum, am consumat, am alchimizat ce mi-a devenit evident prin conștientizare.

Mă așez deci, ca să merg. Două atitudini aparent contradictorii rațiunii, ca și focul și apa, dar în esență complementare și necesare evoluției cu curaj și determinare la înălțime, într-un an ... fără plasă de siguranță, de această dată.Mă simt încă obosită de finaluri repetate, cu dorința de a mai respira liniștit în retragere interioară, solitudine, în tăcerea din care actul de creație se naște. Conexiunea transparentă pe care o ating atât de delicat în așezare, mă conectează invariabil și cu soarele interior, trezind de fiecare dată conștiența focului nativității mele solare. Am Soarele în semn de foc și Ascendent într-un semn de apă, elemente aparent ireconciliabile. Prea multă apă, măști și roluri în manifestare, deci Ascendentul, stinge focul interior. Când le recunosc și le înțeleg, apa reintră în matcă, curge liniștit și dau voie focului să se exprime, să strălucească, să se întețească transformând apa în abur, forța motrice extraordinară a unei locomotive care mă propulsează mereu înainte (comparație nemaipomenită pe care am întâlnit-o de curând într-un articol).Sfârșit de an ... Mă așez. Consolidez ce am dobândit, inrădacinez ce am înțeles, ascult ce s-a transformat și dau un sens experiențelor alchimice pe care am avut nevoie să le trăiesc, așa cum le-am trăit. Îmi stabilizez intențiile, direcțiile mai departe, onestă cu ceea ce doresc cu adevărat, cu ce mă simt pregătită să-mi asum și să consolidez altfel, durabil și consecvent, într-un nou drum.

2016 astrologic ... Marte intră în domiciliul său nocturn din Scorpion, care este și semnul de Ascendent pentru prima Lună Nouă din an. Urmând un fir de determinări: dispozitorii lor în Scorpion sunt Marte, tradițional, și Pluton, aflat împreună cu Mercur în mers invers și Luna Nouă, în Capricorn. Guvernator de Capricorn este Saturn aflat în Săgetător, provocat de cuadraturile întinse de Pești (unde se află Neptun) și Fecioară (Jupiter și Nodul Nord). Săgetătorul este guvernat de Jupiter care retrogradează în Fecioară în conjuncție cu Nodul Nord. Mercur, guvernator al Fecioarei (și guvernator karmic de Nod Nord) este retrograd în Capricorn. Mă întorc în semnul din care am plecat. Este un cerc de relaționare astral care activează energia semnelor de pământ și în care Saturn, în semnul de foc al Săgetătorului, rămâne cheia sau domeniul de viață în care am nevoie să-mi concentrez atenția și să acționez (casa în care se află semnul Săgetătorului în hărțile natale). Este capătul de fir de care trag pentru a desfășura un ghem ce mă conduce către Nodul Nord anual, sens și direcție de focalizare, acum (casa sau domeniul de viață în care se află semnul Fecioarei în hărțile natale).

Un început de an în care devin conștientă de structurile vechi de gândire care îmi dăunează și îmi produc suferință, de dorința profundă de nou, nevoia de regenerare și puterea mea interioară; de ceea ce îmi doresc și că pot face mereu mult mai mult decât am crezut vreodată. Necesitatea de a schimba ceva important, capabil să transforme un domeniu întreg de viață, pe termen lung, stă sub presiunea dorinței de a experimenta un salt mare și substanțial, imediat. Este felul lui Uranus în Berbec de a se oglindi imprevizibil, precipitat, impulsiv în simțire și de a transmite informații contradictorii. Chiar dacă s-ar putea să dorim totul pe loc și rezultate rapide, retrogradarea lui Jupiter în Fecioară și a lui Mercur în Capricorn în grad critic, de urgență, ne sugerează mai întâi un pas lateral și o re-evaluare a convingerilor din trecut care ne-au însoțit până aici. Ce am lăsat neterminat, termin, ce nu am încheiat încă, închei, detaliile și spațiile de care am fugit fiind cheia eliberării mele. Am astfel oportunitatea de a reface conexiuni, relații, parteneriate, proiecte. Un nou drum se deschide, fac curățenie și construiesc de această dată conștient, limpede, cu răbdare, pe baze solide.

2016 ... nevoie de așezare, reconcilierea stărilor și direcțiilor care ne trag în sensuri opuse sau contradictorii, discernământ în decizii, acțiune altfel.

În cadrul conjuncturii generale a anului, ințiativa se manifestă constructiv numai prin dedicare practică, orientată către un scop; ordine, planificare, mai multă răbdare, consecvență sau disciplină. Planetele sociale (Jupiter și Saturn) sau transpersonale (Uranus, Neptun, Pluton) crează jocul de fundal acum. Jupiter, în esența sa o planetă focoasă, a dezvoltării și expansiunii personale care nu acceptă bariere, este provocat în Fecioară să stabilească creșterii sale un cadru, obiective clare și un mod practic, coerent și eficient de a le atinge. Nu mai e suficient să hrănesc o intenție (de exemplu, îmi doresc abundență), ci mai degrabă am nevoie să-mi definesc concret ce înseamnă (să ating o situație financiară, o împlinire profesională, să desfășor un proiect într-o perioadă clar determinată...). În retrogradare mă îndeamnă să regândesc strategii de lucru și chiar abordări generale de viață; să readuc la viață proiecte amânate, să le re-evaluez și să le duc la bun sfârșit. Îndrumători, protectori, oportunități cărora nu le-am acordat suficientă atenție reapar, la fel ca și situații de viață prin care mai trec o dată, oferindu-mi o nouă șansă de a reface ceva. În domiciliile sale, Jupiter testează și împinge limitele cât mai departe (în Săgetător) sau tinde să le dizolve fuzionând în universal (în Pești). Provocat acum de Saturn, expansiunea sa este controlată și optimismul temperat. Bucuria este mai serioasă, mai interiorizată, poate trece neobservată sau poate fi ușor confundată cu o stare ezitantă, teamă sau lipsă de entuziasm. Cu siguranță însă este mai statornică și mai durabilă, trecând testul timpului și a exuberanței momentelor de exaltare.

Jupiter în Fecioară este realist, iar cuadratura întinsă de Saturn îl provoacă să rămână împământat, cu picioarele înfipte în trăsăturile semnului. Când pierde măsura acum, expandează tocmai nevoia de prea multe detalii, informații, analiză, perfecțiune; poate exagera critica, judecata de sine, proiecția ei către ceilalți, sensibilitatea, teama de eșec sau nevoia de confirmare. Vulnerabilitatea poziției constă și în predispoziția de a susține sau decupa uneori din ansamblu un adevăr „personal” care mă servește momentan și-mi poate justifica mecanisme de gândire, atitudine sau comportament repetitiv. Am nevoie să întorc priviri sincere la modul în care exprim și fac ceea ce am ales. Fecioara, Peștii, Săgetătorul, sunt toate semne mutabile care îmi oglindesc ușor instabilitatea și factorul de influențabilitate: îmi doresc să evadez prea repede dintr-o situație inconfortabilă fără să fi schimbat ceva în mod real, mă răzgândesc des sau îmi schimb părerea, aparent inconsecvent. Semnele mutabile pun mereu la îndoială ceva și pot pregăti în acest fel schimbarea, anunță iminența unui salt și creația unei realități diferite.

Marte sau potențialul de renaștere a Phoenix-ului, devin emblematic primele nouă luni din an (în mod sincron, 9 este si cifra guvernatoare pentru 2016). Planetele mari impresionează în această perioadă, 3 ianuarie - 27 septembrie, un cadru de desfășurare și crează un context dinamic și pragmatic pentru evoluția lui Marte ... un protagonist activ și pasionat de intensitate, cu energie și nevoie de mișcare în corp și în lume; combativ, impulsiv, nerăbdător și orgolios; cu voință afirmată, mai multă hotărâre și curaj în inițiative și în explorarea extremelor deopotrivă. Marte în Scorpion activează răspunsurile instinctuale și aspecte deficitare ale felului în care ne raportăm la „cuceririle vieții”, masculinitate și sexualitate, care ies la iveală și sunt supuse filtrelor saturniene în Săgetător (un semn al Centaurului, deasemenea instinctiv, dual, jumătate om jumătate animal). Este o nevoie de cernere, redefinire sau chiar schimbare radicală a credințelor legate de senzualitate, moștenite sau dobândite din dorință de experimentare: rușine, reprimare, cenzură; conflicte de conștiință, adicții sau confuzii între dorințe, nevoi emoționale, bucurie și iubire; obsesii, posesivitate, manipulare emoționala și jocuri de putere ascunse...

Direct, retrograd și din nou în mers direct în Scorpion și Săgetător, tranzitele lui Marte, notabile în perioada 18 februarie - 22 august, activează conjuncturi și evenimente cu un uriaș potențial transformator. În domeniile de viață reprezentate de Scorpion și Săgetător în hărțile natale, pot întălni situații și contexte intense, provocatoare, nicidecum simple, poate chiar extreme, pentru că în ultimă instanță, este vorba despre metamorfoza alchimică a Scorpionului: moarte, regenerare și renașterea Phoenix-ului din cenușă (nouă luni mai tărziu de la intrarea sa în Scorpion, la începutul anului: un proces de gestație complet, timpul de maturizare și desăvârșire a unei creații). Tocmai în situații limită, arhetipul lui Marte în Scorpion simte ca trăiește, este în elementul lui, reînvie. Daca nu există, el le crează în jurul său. Așa că, fără menajamente acum, pot folosi constructiv această energie de propulsare, pentru a scutura, da drumul și arde pănă la capăt o credință limitatoare, un atașament emoțional sau o experiență obsesivă, o întreagă etapă de viață; pentru a fi eliberate și transformate; pentru a-mi recupera forța interioară și renaște acțiunile într-o abordare nouă sau într-o realitate diferită, pe care tocmai o creez.

 

Prima trecere în mers direct prin semne: lecția este predată, experimentez...

Situații se amorsează și anunță tema perioadei de tranzite: contextele de viață care au nevoie de alchimizare. Pot fi gata să demarez, accelerația concentrează tensiunea în interior, împărtășesc sentimentul că ceva este încă ascuns și lipsesc piese. Deciziile pot fi mai degrabă o reacție de moment la nevoi stringente sau dorințe ale sufletului, deocamdată doar intuite (18 februarie – 6 martie, în Scorpion). Mai pot lăsa din introspecție și să mă exprim înafară, mă înflăcărez, am curaj și planuri mari, ridic miza, mă supraestimez, devin poate radicală lăngă Saturn. Disciplina și voința nu mai sunt suficiente acum, conjuncturile se desfac numai atunci cănd sunt în acord cu deschiderea reală a inimii și nevoile mele autentice (6 martie – 17 aprilie, în Săgetător).

Retrogradarea: revin, re-evaluez, refac, acumulez experiență...

Îmi pot pierde din elan, entuziasm, mă simt poate acaparată sau depășită de efortul angajat și pot lua decizii sub presiunea împrejurărilor exterioare. Îmi pun la îndoială motivația, convingerile, relațiile, chiar intuiția sau viziunea. Revin asupra modului în care acționez și îmi folosesc energia (17 aprilie - 27 mai, în Săgetător). Interiorizez si reinvestighez în simțire dorințe, interese, perspective noi, care poate nu sunt toate oportunități acum. Revin obsesiv la: eu ce vreau de fapt, ce îmi doresc? Explorez spațiile mai puțin confortabile, umbroase sau chiar toxice care s-au retrezit și pot chiar îndrăzni să cer susținere când imi fuge pământul de sub picioare (27 mai - 30 iunie, în Scorpion).

Ultima trecere în mers direct: concluzionez, validez ce am primit prin alegerile mele pâna acum, aleg sau acționez altfel...

Nevoia de regenerare e vie, ascuțită, penetrantă, exigentă, așa că, tenace, nu renunț. Recunosc că am exagerat poate, că am luat totul prea personal sau am hrănit un conflict de dragul conflictului, pentru a-mi masca frica sau neputința de a face altfel, dacă este cazul. Îmi reevaluez capacitățile, regăsesc și mobilizez resurse ascunse, îmi orientez din nou acțiunea către un scop, scot la iveală soluții sau strategii miracol. Apele interioare tulbure se clarifică, concluzionez, validez și revizuiesc planurile și acțiunile inițiate la prima trecere (30 iunie – 2 august, în Scorpion). Conștientizez, o dată mai mult, că alegerile și încrederea nu vin de la ceilalți, ele survin din înțelegerea și integrarea experiențelor dintr-o perspectivă nouă și din așezare interioară. Alături de Saturn, Marte îmi poate reflecta acum forța, decizia și perseverența de a-mi depăși o limită, pornind la drum, altfel (2 august - 22 august, în Săgetător).

Privirea înainte, încrederea în noi, în viziune și încrederea în realitate se construiesc cu perseverență și răbdare, în timp, fiecare pas la rândul lui. Scurtături, exagerări, dorințe iluzorii, ambiguități sunt scoase repede la suprafață, iar domeniile de viață în care ne-am lăsat la voia sorții cer atenție nemijlocită, schimbarea mentalității și preluarea controlului asupra lor. Încrederea în realitate și participarea activă, conștientă, în bucurie, la creația viitorului, mă ajută în 2016 să mă desprind mai ușor de tiparele structurate în trecut și să susțin energia transformatoare a Phoenix-ului pe care toți îl întrupăm.

„Așază-te și mergi!”

A rămâne focalizat în interior, mereu în conexiune cu sine, transparent la influenţele formei, este echivalent cu “şederea”. A te mişca, a merge, a explora pentru a nu rămâne niciodată prizonierul mecanismelor de gândire, a rupe mereu legăturile rigide pe care mentalul tinde să le sudeze, şi în acelaşi timp a rămâne mereu conectat cu marele flux al vieţii, acesta este “mersul”. (HFT)

O nouă direcție a luat naștere în Călătoria Inimii - Astrologia Arhetipală. Este o abordare astrologică originală, care se potrivește perfect cu ceea ce facem. Pentru mai multe detalii intră aici.
"În fiecare ființă umană doarme Conștiența Maestrului, chiar dacă el nu știe acest lucru. Un adevărat Maestru poate recunoște măreția chiar nemanifestată a oricui."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

ANTICANCER ANTICANCER

Cu toţii putem folosi cât mai bine posibil această revoluţie a cunoştinţelor care s-au dobândit în materie de cancer, atât pentru a ne proteja de factorii externi, cât şi pentru ...

MIRACLE MINDED MANAGER MIRACLE MINDED MANAGER

Miracole și Business – o alăturare de cuvinte neobișnuită. Și totuși....Miracle Minded Manger este o parabolă fascinantă despre felul în care aplicarea principiilor spirituale la orice nivel ...

Inteligența Cosmosului Inteligența Cosmosului

Cine suntem și de ce suntem aici sunt întrebări care preocupă omenirea de mii de ani. Este oare întreg universul, incluzând micuța noastră planetă, un rezultat al întâmplării ...

Psihologia viitorului Psihologia viitorului

Psihologia viitorului reprezintă chintesenţa operei lui Stanislav Grof şi un punct de referinţă în psihologia secolului XX. Este o carte care sparge barierele şi spulberă viziunea mecanicistă asupra ...

CONTRACTE SACRE CONTRACTE SACRE

”Care este rostul meu în această lume, pentru ce sunt aici, care este menirea, vocația, consacrarea vieții mele?” Aceastea sunt întrebari fundamentale care apar în cursul transformării ...

Workshopuri relevante

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să aduci ...

Sesiuni Individuale cu AmmaRa Sesiuni Individuale cu AmmaRa
În aceste sesiuni individuale online, intenția mea este de a te ajuta să-ți regăsești echilibrul, de a te însoți către curajul cu care să te implici, dincolo de orice frică și anxietate, într-un ...

Practica Prezenței Practica Prezenței
Experiența Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de cunoaștere, ...

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

Luppia Mundi Luppia Mundi
În orice vremuri, cea mai mare putere este Conștiența Realitatea este o oglindă a lumilor noastre interioare, conjugate. A schimba realitatea pe care o trăiești, este a schimba lumea interioară.     A ...

Articole pe aceeași temă

Adevărul înaintea Iubirii Adevărul înaintea Iubirii

Mulți dintre noi nu stăm prea bine, în această perioadă, cu răbdarea în fața a ceea ce considerăm a fi subiectiv, superficial sau foarte sensibil. Și asta pentru că nu ne acceptăm propria subiectivitate, ...

Instrucțiuni de folosire (X) Instrucțiuni de folosire (X)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Peștilor

Să facem cunoștință cu ei! Să ne înțelegem copiii ca o individualitate în Centrul propriului lor Univers, mici Creatori de realitate, căpătând încredere în ei, în propria ...

Experienţa Marte, Saturn Experienţa Marte, Saturn
Ceea ce îmi doresc este oare ceea ce am cu adevărat nevoie?

Început de septembrie… Un dans mai puţin obişnuit de forţe astrale, concluzie, esenţa unui parcurs, un prag conştiincios al anului pe care îl străbatem. Marte a părăsit gradul de ...

Venus - o memorie relațională Venus - o memorie relațională

Când gânduri și emoții energice îmi răscolesc vitalitatea, între vis și realitate, între memorii și necunoscut, trăirile se electrizează și se consumă reciproc. Când ...

Uranus în Taur - Un rebel care clădește Uranus în Taur - Un rebel care clădește

Un tranzit activează, mereu, o călătorie de integrare. Nu e nevoie de studii sau practici speciale ca să simți atingerea tranzitelor. Cu atât mai puțin, atingerea uraniană. Uranus nu este deloc subtil. ...

Rescrierea poveștii personale Rescrierea poveștii personale
Jupiter în Scorpion, 10 octombrie 2017 – 8 noiembrie 2018

Jupiter părăsește semnul Balanței și pătrunde pe teritoriul necartografiat în ultimii doisprezece ani, al Scorpionului. Tranzitul său prin acest semn de grație, forță și manifestare, schimbă, pe ...

Eclipse de august – O a doua șansă Eclipse de august – O a doua șansă

O Lună Nouă viguroasă în semnul Leului, în primul grad, a inițiat în ultima decadă a lunii iulie o etapă de experiență. Cava ce am început în februarie se încheie, ceva ...

Echinocțiul de primăvară Echinocțiul de primăvară
Un drum prin tranziție

Duminică  20 martie, într-o zi calendaristică care îi este asociată de  altfel, Soarele încheie un ciclu astrologic și trece frontiera  Berbecului. Ascendentul momentului se ...

Instrucțiuni de folosire (VIII) Instrucțiuni de folosire (VIII)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Capricornului

„ ... O tânără mamă împinge un cărucior cu o mână, de cealaltă agățându-se un copilaș micuț, în timp ce ea încearcă să ajungă la borcanele cu miere de pe raftul ...

Luna Plină în Capricorn Luna Plină în Capricorn
Care este muntele pe care îl putem urca Împreună?

Luna traversează semnul saturnian al Capricornului şi înainte de a împlini aspectul de Luna Plină întâlneşte, o dată mai mult, disoluţia de structură, personală şi colectivă, propusă ...