Călăuza rubrica 2016

Așază-te și mergi!

Publicat la 07.03.2016 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

Așază-te și mergi!” i-a spus lui Jean Yves Leloup, un remarcabil explorator de conștiință al zilelor noastre, un călugăr isihast de la Athos, „... aceasta este Calea”.

2015, un tur de forță ... prag turbulent, pretențios, extrem, o centrifugă de stare și mecanisme repetitive frustrante scoase spre consum! Focul a ars și atât cât i-am dat voie, a purificat și a transformat structuri de gândire ascunse în neîncredere, confuzie sau neputință. Promisiunile începutului de an s-au răsturnat. Am străbătut un drum, am consumat, am alchimizat ce mi-a devenit evident prin conștientizare.

Mă așez deci, ca să merg. Două atitudini aparent contradictorii rațiunii, ca și focul și apa, dar în esență complementare și necesare evoluției cu curaj și determinare la înălțime, într-un an ... fără plasă de siguranță, de această dată.Mă simt încă obosită de finaluri repetate, cu dorința de a mai respira liniștit în retragere interioară, solitudine, în tăcerea din care actul de creație se naște. Conexiunea transparentă pe care o ating atât de delicat în așezare, mă conectează invariabil și cu soarele interior, trezind de fiecare dată conștiența focului nativității mele solare. Am Soarele în semn de foc și Ascendent într-un semn de apă, elemente aparent ireconciliabile. Prea multă apă, măști și roluri în manifestare, deci Ascendentul, stinge focul interior. Când le recunosc și le înțeleg, apa reintră în matcă, curge liniștit și dau voie focului să se exprime, să strălucească, să se întețească transformând apa în abur, forța motrice extraordinară a unei locomotive care mă propulsează mereu înainte (comparație nemaipomenită pe care am întâlnit-o de curând într-un articol).Sfârșit de an ... Mă așez. Consolidez ce am dobândit, inrădacinez ce am înțeles, ascult ce s-a transformat și dau un sens experiențelor alchimice pe care am avut nevoie să le trăiesc, așa cum le-am trăit. Îmi stabilizez intențiile, direcțiile mai departe, onestă cu ceea ce doresc cu adevărat, cu ce mă simt pregătită să-mi asum și să consolidez altfel, durabil și consecvent, într-un nou drum.

2016 astrologic ... Marte intră în domiciliul său nocturn din Scorpion, care este și semnul de Ascendent pentru prima Lună Nouă din an. Urmând un fir de determinări: dispozitorii lor în Scorpion sunt Marte, tradițional, și Pluton, aflat împreună cu Mercur în mers invers și Luna Nouă, în Capricorn. Guvernator de Capricorn este Saturn aflat în Săgetător, provocat de cuadraturile întinse de Pești (unde se află Neptun) și Fecioară (Jupiter și Nodul Nord). Săgetătorul este guvernat de Jupiter care retrogradează în Fecioară în conjuncție cu Nodul Nord. Mercur, guvernator al Fecioarei (și guvernator karmic de Nod Nord) este retrograd în Capricorn. Mă întorc în semnul din care am plecat. Este un cerc de relaționare astral care activează energia semnelor de pământ și în care Saturn, în semnul de foc al Săgetătorului, rămâne cheia sau domeniul de viață în care am nevoie să-mi concentrez atenția și să acționez (casa în care se află semnul Săgetătorului în hărțile natale). Este capătul de fir de care trag pentru a desfășura un ghem ce mă conduce către Nodul Nord anual, sens și direcție de focalizare, acum (casa sau domeniul de viață în care se află semnul Fecioarei în hărțile natale).

Un început de an în care devin conștientă de structurile vechi de gândire care îmi dăunează și îmi produc suferință, de dorința profundă de nou, nevoia de regenerare și puterea mea interioară; de ceea ce îmi doresc și că pot face mereu mult mai mult decât am crezut vreodată. Necesitatea de a schimba ceva important, capabil să transforme un domeniu întreg de viață, pe termen lung, stă sub presiunea dorinței de a experimenta un salt mare și substanțial, imediat. Este felul lui Uranus în Berbec de a se oglindi imprevizibil, precipitat, impulsiv în simțire și de a transmite informații contradictorii. Chiar dacă s-ar putea să dorim totul pe loc și rezultate rapide, retrogradarea lui Jupiter în Fecioară și a lui Mercur în Capricorn în grad critic, de urgență, ne sugerează mai întâi un pas lateral și o re-evaluare a convingerilor din trecut care ne-au însoțit până aici. Ce am lăsat neterminat, termin, ce nu am încheiat încă, închei, detaliile și spațiile de care am fugit fiind cheia eliberării mele. Am astfel oportunitatea de a reface conexiuni, relații, parteneriate, proiecte. Un nou drum se deschide, fac curățenie și construiesc de această dată conștient, limpede, cu răbdare, pe baze solide.

2016 ... nevoie de așezare, reconcilierea stărilor și direcțiilor care ne trag în sensuri opuse sau contradictorii, discernământ în decizii, acțiune altfel.

În cadrul conjuncturii generale a anului, ințiativa se manifestă constructiv numai prin dedicare practică, orientată către un scop; ordine, planificare, mai multă răbdare, consecvență sau disciplină. Planetele sociale (Jupiter și Saturn) sau transpersonale (Uranus, Neptun, Pluton) crează jocul de fundal acum. Jupiter, în esența sa o planetă focoasă, a dezvoltării și expansiunii personale care nu acceptă bariere, este provocat în Fecioară să stabilească creșterii sale un cadru, obiective clare și un mod practic, coerent și eficient de a le atinge. Nu mai e suficient să hrănesc o intenție (de exemplu, îmi doresc abundență), ci mai degrabă am nevoie să-mi definesc concret ce înseamnă (să ating o situație financiară, o împlinire profesională, să desfășor un proiect într-o perioadă clar determinată...). În retrogradare mă îndeamnă să regândesc strategii de lucru și chiar abordări generale de viață; să readuc la viață proiecte amânate, să le re-evaluez și să le duc la bun sfârșit. Îndrumători, protectori, oportunități cărora nu le-am acordat suficientă atenție reapar, la fel ca și situații de viață prin care mai trec o dată, oferindu-mi o nouă șansă de a reface ceva. În domiciliile sale, Jupiter testează și împinge limitele cât mai departe (în Săgetător) sau tinde să le dizolve fuzionând în universal (în Pești). Provocat acum de Saturn, expansiunea sa este controlată și optimismul temperat. Bucuria este mai serioasă, mai interiorizată, poate trece neobservată sau poate fi ușor confundată cu o stare ezitantă, teamă sau lipsă de entuziasm. Cu siguranță însă este mai statornică și mai durabilă, trecând testul timpului și a exuberanței momentelor de exaltare.

Jupiter în Fecioară este realist, iar cuadratura întinsă de Saturn îl provoacă să rămână împământat, cu picioarele înfipte în trăsăturile semnului. Când pierde măsura acum, expandează tocmai nevoia de prea multe detalii, informații, analiză, perfecțiune; poate exagera critica, judecata de sine, proiecția ei către ceilalți, sensibilitatea, teama de eșec sau nevoia de confirmare. Vulnerabilitatea poziției constă și în predispoziția de a susține sau decupa uneori din ansamblu un adevăr „personal” care mă servește momentan și-mi poate justifica mecanisme de gândire, atitudine sau comportament repetitiv. Am nevoie să întorc priviri sincere la modul în care exprim și fac ceea ce am ales. Fecioara, Peștii, Săgetătorul, sunt toate semne mutabile care îmi oglindesc ușor instabilitatea și factorul de influențabilitate: îmi doresc să evadez prea repede dintr-o situație inconfortabilă fără să fi schimbat ceva în mod real, mă răzgândesc des sau îmi schimb părerea, aparent inconsecvent. Semnele mutabile pun mereu la îndoială ceva și pot pregăti în acest fel schimbarea, anunță iminența unui salt și creația unei realități diferite.

Marte sau potențialul de renaștere a Phoenix-ului, devin emblematic primele nouă luni din an (în mod sincron, 9 este si cifra guvernatoare pentru 2016). Planetele mari impresionează în această perioadă, 3 ianuarie - 27 septembrie, un cadru de desfășurare și crează un context dinamic și pragmatic pentru evoluția lui Marte ... un protagonist activ și pasionat de intensitate, cu energie și nevoie de mișcare în corp și în lume; combativ, impulsiv, nerăbdător și orgolios; cu voință afirmată, mai multă hotărâre și curaj în inițiative și în explorarea extremelor deopotrivă. Marte în Scorpion activează răspunsurile instinctuale și aspecte deficitare ale felului în care ne raportăm la „cuceririle vieții”, masculinitate și sexualitate, care ies la iveală și sunt supuse filtrelor saturniene în Săgetător (un semn al Centaurului, deasemenea instinctiv, dual, jumătate om jumătate animal). Este o nevoie de cernere, redefinire sau chiar schimbare radicală a credințelor legate de senzualitate, moștenite sau dobândite din dorință de experimentare: rușine, reprimare, cenzură; conflicte de conștiință, adicții sau confuzii între dorințe, nevoi emoționale, bucurie și iubire; obsesii, posesivitate, manipulare emoționala și jocuri de putere ascunse...

Direct, retrograd și din nou în mers direct în Scorpion și Săgetător, tranzitele lui Marte, notabile în perioada 18 februarie - 22 august, activează conjuncturi și evenimente cu un uriaș potențial transformator. În domeniile de viață reprezentate de Scorpion și Săgetător în hărțile natale, pot întălni situații și contexte intense, provocatoare, nicidecum simple, poate chiar extreme, pentru că în ultimă instanță, este vorba despre metamorfoza alchimică a Scorpionului: moarte, regenerare și renașterea Phoenix-ului din cenușă (nouă luni mai tărziu de la intrarea sa în Scorpion, la începutul anului: un proces de gestație complet, timpul de maturizare și desăvârșire a unei creații). Tocmai în situații limită, arhetipul lui Marte în Scorpion simte ca trăiește, este în elementul lui, reînvie. Daca nu există, el le crează în jurul său. Așa că, fără menajamente acum, pot folosi constructiv această energie de propulsare, pentru a scutura, da drumul și arde pănă la capăt o credință limitatoare, un atașament emoțional sau o experiență obsesivă, o întreagă etapă de viață; pentru a fi eliberate și transformate; pentru a-mi recupera forța interioară și renaște acțiunile într-o abordare nouă sau într-o realitate diferită, pe care tocmai o creez.

 

Prima trecere în mers direct prin semne: lecția este predată, experimentez...

Situații se amorsează și anunță tema perioadei de tranzite: contextele de viață care au nevoie de alchimizare. Pot fi gata să demarez, accelerația concentrează tensiunea în interior, împărtășesc sentimentul că ceva este încă ascuns și lipsesc piese. Deciziile pot fi mai degrabă o reacție de moment la nevoi stringente sau dorințe ale sufletului, deocamdată doar intuite (18 februarie – 6 martie, în Scorpion). Mai pot lăsa din introspecție și să mă exprim înafară, mă înflăcărez, am curaj și planuri mari, ridic miza, mă supraestimez, devin poate radicală lăngă Saturn. Disciplina și voința nu mai sunt suficiente acum, conjuncturile se desfac numai atunci cănd sunt în acord cu deschiderea reală a inimii și nevoile mele autentice (6 martie – 17 aprilie, în Săgetător).

Retrogradarea: revin, re-evaluez, refac, acumulez experiență...

Îmi pot pierde din elan, entuziasm, mă simt poate acaparată sau depășită de efortul angajat și pot lua decizii sub presiunea împrejurărilor exterioare. Îmi pun la îndoială motivația, convingerile, relațiile, chiar intuiția sau viziunea. Revin asupra modului în care acționez și îmi folosesc energia (17 aprilie - 27 mai, în Săgetător). Interiorizez si reinvestighez în simțire dorințe, interese, perspective noi, care poate nu sunt toate oportunități acum. Revin obsesiv la: eu ce vreau de fapt, ce îmi doresc? Explorez spațiile mai puțin confortabile, umbroase sau chiar toxice care s-au retrezit și pot chiar îndrăzni să cer susținere când imi fuge pământul de sub picioare (27 mai - 30 iunie, în Scorpion).

Ultima trecere în mers direct: concluzionez, validez ce am primit prin alegerile mele pâna acum, aleg sau acționez altfel...

Nevoia de regenerare e vie, ascuțită, penetrantă, exigentă, așa că, tenace, nu renunț. Recunosc că am exagerat poate, că am luat totul prea personal sau am hrănit un conflict de dragul conflictului, pentru a-mi masca frica sau neputința de a face altfel, dacă este cazul. Îmi reevaluez capacitățile, regăsesc și mobilizez resurse ascunse, îmi orientez din nou acțiunea către un scop, scot la iveală soluții sau strategii miracol. Apele interioare tulbure se clarifică, concluzionez, validez și revizuiesc planurile și acțiunile inițiate la prima trecere (30 iunie – 2 august, în Scorpion). Conștientizez, o dată mai mult, că alegerile și încrederea nu vin de la ceilalți, ele survin din înțelegerea și integrarea experiențelor dintr-o perspectivă nouă și din așezare interioară. Alături de Saturn, Marte îmi poate reflecta acum forța, decizia și perseverența de a-mi depăși o limită, pornind la drum, altfel (2 august - 22 august, în Săgetător).

Privirea înainte, încrederea în noi, în viziune și încrederea în realitate se construiesc cu perseverență și răbdare, în timp, fiecare pas la rândul lui. Scurtături, exagerări, dorințe iluzorii, ambiguități sunt scoase repede la suprafață, iar domeniile de viață în care ne-am lăsat la voia sorții cer atenție nemijlocită, schimbarea mentalității și preluarea controlului asupra lor. Încrederea în realitate și participarea activă, conștientă, în bucurie, la creația viitorului, mă ajută în 2016 să mă desprind mai ușor de tiparele structurate în trecut și să susțin energia transformatoare a Phoenix-ului pe care toți îl întrupăm.

„Așază-te și mergi!”

A rămâne focalizat în interior, mereu în conexiune cu sine, transparent la influenţele formei, este echivalent cu “şederea”. A te mişca, a merge, a explora pentru a nu rămâne niciodată prizonierul mecanismelor de gândire, a rupe mereu legăturile rigide pe care mentalul tinde să le sudeze, şi în acelaşi timp a rămâne mereu conectat cu marele flux al vieţii, acesta este “mersul”. (HFT)

O nouă direcție a luat naștere în Călătoria Inimii - Astrologia Arhetipală. Este o abordare astrologică originală, care se potrivește perfect cu ceea ce facem. Pentru mai multe detalii intră aici.
"Respirația Conștientă este cel mai natural, cel mai simplu și cel mai profund lucru pe care îl putem face pentru noi înșine și pentru întreaga Umanitate. Este primul pas către starea de Prezență care deschide toate porțile percepției și deci ale Cunoașterii prin trăire directă."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Pășunile Minunăției Pășunile Minunăției

Marile teme ale lui John O’ Donohue sunt miracolul, imaginația și ceea ce este posibil, teme pe care le-a ars în jerbe literare orbitoare. Cuvintele sale sunt portaluri către dimensiunile vaste ale ...

Mandala Ființei Mandala Ființei

Doctorul Richard Moss este un om care a trăit Revelaţia. Este un om care a experimentat starea de conştiinţă supremă a fiinţei omeneşti în care aceasta trăieşte deplin. Este acea stare de conştiinţă ...

Jasmine Green Jasmine Green

Ceai verde revigorant și energizant, puternic, este preparat din frunze nefermentate, uscate prin evaporare, conținând foarte multe vitamine și antioxidanți ...

Gunpowder Green Gunpowder Green

Ceaiul Verde este preparat din frunze nefermentate, uscate prin evaporare, conținând foarte multe vitamine și antioxidanți, folosit atât ca și băutură excelentă, dar și ca ingredient de ...

Fluturele Negru Fluturele Negru

Prin această carte, doctorul Richard Moss ne lansează, pentru fiecare dintre noi, o invitație către SCHIMBARE, consacrându-ne viața Vitalității Radicale prin Întregirea Ființei care suntem.Transformarea ...

Workshopuri relevante

Dansul Inimii

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

Meditație Activă și Shaking Meditație Activă și Shaking
Meditația Activă – Body-Shaking este o formă de energie care aprinde corpul, îl trezește la viață. Această „medicină” (cum o numesc unele culturi băștinașe) – body-shaking – ...

Astrologie Arhetipală Astrologie Arhetipală
Ştiinţă şi artă, cunoaştere raţională si simbolism deopotrivă, Astrologia poate fi de multe ori ascunsă raţionamentului logic, dar rămane mereu transparentă intuitiei şi percepţiilor survenite prin ...

Atingere Terapeutică Integrală Atingere Terapeutică Integrală
”Orice vindecare este o vindecare a trecutului, a închiderii, a separării, a singurătății dureroase pe care am trăit-o cândva. Corpul este trecut condensat. Dar Prezența este sfârșitul ...

Articole pe aceeași temă

Soarele și Venus în Crucea mutabilă Soarele și Venus în Crucea mutabilă
Un vortex pe cer

Careul format de alinierea planetelor mari în semne mutabile (Săgetător, Fecioară, Pești) este întregit în perioada pe care o traversăm de Soare și Venus în Gemeni, care completează ...

Instrucțiuni de folosire (X) Instrucțiuni de folosire (X)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Peștilor

Să facem cunoștință cu ei! Să ne înțelegem copiii ca o individualitate în Centrul propriului lor Univers, mici Creatori de realitate, căpătând încredere în ei, în propria ...

Totul se întâmplă pentru mine și nu mie Totul se întâmplă pentru mine și nu mie
(Iubește ceea ce este – Byron Katie)

Împărtășim în luna iulie, o perioadă condensată, un mare potențial de aprofundare, alchimizare, viață. O cruce se formează astral în semnele cardinale de inițiere, motivare și impulsivitate ...

Eclipse de august – O a doua șansă Eclipse de august – O a doua șansă

O Lună Nouă viguroasă în semnul Leului, în primul grad, a inițiat în ultima decadă a lunii iulie o etapă de experiență. Cava ce am început în februarie se încheie, ceva ...

Luna Plină - Un mesaj electrizant al inimii Luna Plină - Un mesaj electrizant al inimii

Cele mai răscolitoare rostiri, cele mai frumoase și profunde explorări, le trăim și le conștientizăm în perioada retrogradării planetei Venus. Este ceva seducător în atracția adâncimilor ...

DA... PUTEM DA... PUTEM

Dragi prieteni, Acum, la Lună Nouă, Simt să vă mulțumesc tuturor celor care vă aduceți prezența în Călătoria Inimii Și, astfel, împreună, continuăm să hrănim conexiunea – nevoie ...

Adevărul înaintea Iubirii Adevărul înaintea Iubirii

Mulți dintre noi nu stăm prea bine, în această perioadă, cu răbdarea în fața a ceea ce considerăm a fi subiectiv, superficial sau foarte sensibil. Și asta pentru că nu ne acceptăm propria subiectivitate, ...

Instrucțiuni de folosire Instrucțiuni de folosire

„ ... O tânără mamă împinge un cărucior cu o mână, de cealaltă agățându-se un copilaș micuț, în timp ce ea încearcă să ajungă la borcanele cu miere de pe raftul ...

Instrucțiuni de folosire (III) Instrucțiuni de folosire (III)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Leului

Semnul Leului este domiciliul Soarelui. Este un semn regal care reflectă, mai mult poate ca orice altă configurație astrală, felul în care copiii noștri se manifestă, creează și își exprimă ...

Tabăra de Vară Briza 2016 Tabăra de Vară Briza 2016
O perspectivă astrologică

„Dragii mei părinţi exploratori ai Conştiinţei, dacă aşa ca şi mine aţi trăit deja necesitatea de a înţelege unicitatea fiinţei minunate care v-a ales ca părinţi, vă invit să descoperim ...