Punct rubrica Noi ne creăm Destinul

Publicat la 08.03.2016 Comentarii

Elena Francisc - Țurcanu

Tema centrală din ultima vreme - nevoia de a ieși din stagnare, din băltire, din roluri care încă ne împiedică să fim cei care suntem cu adevărat, nevoia de a ieși din complacerea obiceiuri vechi ce nu ne dau voie să creștem, să evoluăm, și asumarea responsabilității totale asupra vieților noastre – este încă foarte prezentă în tot ceea ce creăm în Călătoria Inimii. Dacă citești aceste rânduri, înțelegi și simți că a venit momentul să refuzăm, fiecare în felul său, a-i permite viitorului să se toarne în auto-compătimire, în victimizare, în rezistență încăpățânată în fața schimbării, în pendulări nesfârșite, oscilații bruște, sau în evitare fricoasă de a ne trăi viața din plin. A venit momentul să ne readucem aminte, să recunoaștem, să conștientizăm că noi toți, ne-am schimbat enorm în ultimii ani. Viața însăși nu mai este deloc ceea ce a fost în urmă cu ani de zile.

 Viața este o creație. Odată cu fiecare respirație, fiecare gest, fiecare gând, creăm realitate. Ce alegem să creăm?

A venit momentul să ne reconectăm, în deplină conștiență, cu încrederea profundă că în orice clipă ne putem renaște. Că în orice clipă ne putem schimba. Că nu ține de context, de relația în care suntem, de cultură, de societate sau de nivelul spiritual la care am ajuns. Că puterea este în mâinile noastre și o putem folosi nu pentru un câștig personal în detrimentul comunității ci într-un mod în care cât mai multă lume să beneficieze de ea.

A avea încredere că putem crea, în mod conștient, un viitor sustenabil pentru noi și pentru ceilalți are prioritate acum. Un viitor care respectă și onorează viața ca și prezență sacră în toate ființele, plantele, animalele, apele. Energia prezentă în această perioadă, care ne provoacă pe toți în ceea ce privește stima de sine, sentimentul de sine, a fost și energia care ne-a însoțit și ne-a ghidat în Călătoria de la Timișoara – Practica Puterii Feminine. Am creat, împreună cu cele prezente, un spațiu pentru redefinirea noțiunii valoarea de sine. Absolut toate minunatele femei, zeițe, ce au format Cercul Sacru al Feminității, au simțit că valoarea de sine nu o putem găsi în ceea ce facem sau cum trăim ci în faptul că suntem, fiecare dintre noi, o unică întrupare fizică a Mamei Pământ, a Naturii și a marii surse sacre. Scânteia divină aprinde flacăra fiecăruia, oricât de întunecat/ă a devenit din cauza rănilor emoționale și psihologice, din cauza straturilor de frică și apărări egotice, din cauza neîncrederii.

Cele mai dramatice momente sunt, de fapt porți ale transformării care ne încearcă limitele autoimpuse.

Viața pentru mulți oameni este extrem de provocatoare în această perioadă. Mult prea puțini sunt imuni la presiunile din jurul lor. Și, cu siguranță, doar pentru foarte puțini este o perioadă extatică și plină doar de bucurii. Pentru mulți e, mai degrabă, o perioadă cu frici profunde care declanșează o dorință disperată de a păstra ceea ce pare a fi control. „Sunt dispus să fac orice numai să nu-mi pierd controlul”– a spus cineva, de curând, în mijlocul unei experiențe holotropice. Deși, la începutul serii a rostit că are nevoie să mai lase controlul și să învețe să simtă. Dar, de cele mai multe ori, ne temem să ne oferim exact ceea ce pretindem că vrem. Iar a evita întâlnirea cu necunoscutul - care, fără îndoială, deține cheia eliberării noastre - este foarte des întâlnită în lucrul nostru cu stările de conștiință extinsă.

Astrologii, cu siguranță, spun că alianța între Saturn, Uranus și Pluton este cea care ne va ridica la plasă subiectul îndoielii. Și așa o fi. Însă, ca de fiecare dată, vin și vă readuc aminte că noi ne lăsăm semne în astre. Și dacă ne atinge acum această alianță, dacă simțim acum amplificată îndoiala, este pentru că ne-am păcălit, ne-am iluzionat, crezând că după ani de lucru cu noi înșine, după ani de meditații, de introspecții, de explorări spirituale totul ne va fi acum simplu, ușor și foarte roz. Și, ca să vezi, nu-i deloc așa. Iată, suntem în punctul de a ne întreba acum ce naiba s-a întâmplat pe drum și cum de am ajuns unde am ajuns ca și umanitate. Mulți și-au pierdut încrederea, ca rezultat al unor astfel de sentimente, și nu mai sunt în stare să păstreze un echilibru în viața lor. Cu toate aceste schimbări energetice, sunt momente când ne întrebăm cu toți: ce rost are? Sau ne spunem: Nu am cu cine! Nu merită! Am mai încercat și la ce folos? Iată unde am ajuns.

Pentru a urma un vis până la capăt e nevoie de claritate asupra visului.
Ce vreau, în ultimă instanță, de la viața mea. Cine vreau să fiu în această viață?

Cam asta își spun mulți. Cam asta ne spunem, de fapt, toți. E foarte ușor să alunecăm în astfel de gândire și mult mai greu să ieșim din ea. Ideal ar fi să nu picăm într-o logică de genul acesta. E total greșită! Schimbarea, transformarea se poate petrece de durata unei perioade mai lungi de tranziție. O perioadă care constă în multe schimbări mici, mărunte, și, poate, câteva mai mari. Foarte rar, adevărata schimbare, se produce doar cât am bate din palme.

Așadar, să ne dăm voie să vedem, să recunoaștem, să ne bucurăm și să fim recunoscători de toate aceste mici schimbări. Să nu mai permitem percepțiilor eronate din trecut să fie semințele apatiei din prezent. Făcând în continuare asta, fiind tributari unor percepții greșite din trecut, pierdem o prețioasă oportunitate de a fi parte, acum, din timpul seminal al istoriei acestei planete. Un timp pentru care fiecare dintre noi ne-am născut.

Eclipsa solară de acum se pare că vine cu puterea de a scoate la suprafață vechi emoții și de a le tot învârti bine de tot, în următoarea perioadă, încât dacă nu rămânem centrați și nu alegem să le gestionăm în mod conștient s-ar putea să ne pierdem în vârtejul lor. Așa că, fie că ne place sau nu, cel mai înțelept ar fi să nu mai amânăm luarea unor decizii. Și nici să mai amânăm acțiunea conștientă în direcția alegerilor luate. În echilibrul nostru interior se produce, în aceste zile, un proces de curățare, un fel de purgă emoțională. Cum experimentăm aceste zile, acest proces de eliberare, va fi dictat în mare parte de dorința noastră, dar și de voința noastră, de a scoate la suprafață și de gestiona emoțiile pe care le-am tot evitat în ultima vreme. Le-am tot evitat, prefăcându-ne că le putem transcende, însă avem nevoie să le cunoaștem profunzimile adânci. Profunzimi din care învățăm, conștientizând că sunt tot ale noastre și nu le mai putem evita. Pe lângă multe altele, asta mi-a adus Practica Puterii Feminine de la Timișoara - pentru care sunt profund recunoscătoare extraordinarelor Femei care au format Cercul Sacru – conștientizarea că emoțiile pot crea probleme dacă le percepem ca apărând așa, tam-nisam, murdărindu-ne perspectiva și punând nori grei pe ceea ce credeam a fi o privire limpede. Emoțiile ne influențează comportamentul în feluri pe care le putem regreta apoi. Dar ele pot fi, de asemenea, frumoase, pot fi binecuvântări, chiar și cele care, aparent, par a nu fi emoții „pozitive”. 

Stările noastre,ca și gândurile noastre despre noi înșine și despre realitate, sunt Creații. 
Măiestria interioară constă în a menține energia sacră a Atenției în gândirea și stările pe care le dorim.

Dacă ești prinsă în vârtejul emoțiilor și vrei să înveți să le gestionezi conștient, te aștept, cu inima deschisă, la următoarea Călătorie Practica Puterii Feminine - Renaște-te pe tine!

Această eclipsă poate ea să învârtă cât o vrea trecutul, să-l răsucească pe toate părțile și să-l scormonească oricât de vindecat l-am considera. Ține numai de noi să ne amintim că psihicul nostru trăiește nu doar în timp liniar dar și într-un plan diferit, sferic - cum îl numim noi în Călătoria Inimii -  în care să simțim cu evenimente petrecute cu mulți ani în urmă pot părea că se întâmplă chiar acum. Se pare că nu este nevoie doar de Călătorii de expansiune a Conștiinței pentru ca amintirile noastre să devină foarte vii și reale. Lucrul acesta se petrece, din ce în ce mai des, și în viața de zi cu zi. Viitorul devine Prezentul. Trecutul este retrăit, pentru a fi cu adevărat integrat, în Prezent. Înțelegând acest lucru și cunoscând esența noastră adevărată în mijlocul vârtejului de amintiri și emoții este un act de putere în aceste timpuri când suntem toți recalibrați să ne trăim viața în feluri noi. Este o eclipsă a destinului, dar nu în sensul „acesta ne e destinul și nu putem face nimic cu el”. Ci, mai degrabă, are de a face cu încrederea că noi suntem propriul nostru destin. Nu mai putem să ne prefacem că nu este așa, complăcându-ne în obiceiuri vechi și în rutină predictibilă, în băltire și victimizare.

Evenimentele vieții noastre, cu urcușuri rapide și coborâșuri bruște, abrupte, cu provocări și bucurii, cu îndoieli și oscilații, sunt toate doar reflecții ale esenței noastre profunde și a prezenței noastre unice în această lume. Suntem forțe de energie și de intenție, interacționând cu câmpul care unește toate ființele. Factorii de cauză ai evenimentelor din viața noastră sunt mulți și variați dar noi suntem factorul comun și doar prin cunoaștere de sine putem trăi mai deplin indiferent ce ne aruncă viața în cale.

Nimic din ceeace trăim nu este pre-determinat. Fiecare clipă este o moarte și o renaștere în 
care trecutul s-a terminat și un nou început este posibil. 

Putem fi tentați să intrăm în rolul de victimă în aceste zile, convinși fiind că suntem împinși, nedreptățiți, și fără putere să creăm vreo schimbare în viețile noastre. Arhetipul Victima este Străjerul Respectului de Sine (citește Contracte Sacre). Suntem însă victime doar dacă permitem vreunei împrejurări, unui context, sau cuiva să ne dicteze starea noastră mintală sau să dicteze inimii noastre.

A venit momentul să spunem DA suveranității noastre chiar și în fața celei mai mari provocări. Pur și simplu, nu mai este timp acum să așteptăm ca emoțiile să se schimbe ele de la sine. Noi trebuie să fim Maeștri ai propriului nostru destin, creându-ne realitatea așa cum ne-o dorim. Noi trebuie să devenim ambasadori ai propriei noastre schimbării, contribuind astfel la schimbarea lumii. Noi suntem cei care ne putem gestiona, conștient, emoțiile. Schimbarea fiecăruia dintre noi este atât de necesară în aceste vremuri pe care le trăim. Și chiar dacă ne va lua o viață întreagă de introspecție, de pași mici către Măiestria Interioară, este o viață ce merită trăită. O Viață Conștientă merită trăită. Cu toate provocările ei. Să nu mai contribuim și noi la prea marea suferință și agresivitate ce deja există în lume. Câmpul colectiv este mult prea îmbâcsit cu multă furie, confuzie, îndoială și agresivitate. Alegând să trăim mai conștienți, alegem, de fapt, să purificăm acest câmp colectiv în care trăim toți. Să emanăm, deci, cu fiecare expirație conștientă, mai multă bunătate, mai multă prezență, mai multă îngăduință unii față de ceilalți. 

Cele mai grele încercări sunt porți către o nouă viziune asupra propriei Ființe și a realității. Cu condiția asumării. 

S-a tot scris despre eclipsa solară de mâine. Perspective diferite și, cu siguranță, toate bune. Rezonez profund cu ce a scris Denise – Astrologul Comunității Călătoria Inimii - în articolul ei Eclipsa de Soare.

În ceea ce mă privește, eclipsa de acum nu este nimic altceva decât o reamintire că elanul meu creator, optimismul meu și încrederea mea sunt autentice doar atunci când reușesc să le păstrez vii în ciuda tuturor așa ziselor dovezi că n-am putere să creez, că n-am de ce să fiu optimistă, că n-am de ce să fiu încrezătoare. Dacă nu le pot păstra vii, oricât de multe provocări apar, atunci aparentul elan creator, aparentul optimism, aparenta încredere nu sunt decât biete reacții la condițiile pozitive care oricum pălesc mai devreme sau mai târziu.

Toți avem nevoie să cultivăm reziliența acum, să avem încredere chiar și în fața celor mai mari provocări. S-ar putea ca exact ceea ce ne este cel mai drag, ceea ce consideram a fi adevărul nostru să fie zdruncinat de aceste vremuri pe care le traversăm. Nu sunt vremuri deloc ușoare. Dar frumusețea este că ține de noi cum alegem să trăim. Suntem în mijlocul unui proces puternic și de durată de reajustări și transformări radicale, de renaștere și de recalibrare, de redobândire a puterii personale. Fiecare dintre noi vom fi provocați într-un fel sau altul. Ceea ce poate părea foarte ușor pentru unii acum, pentru alții poate fi ca și o moarte. Nu are nici un sens să ne uităm în jur și să comparăm. Toți suntem împinși în toate părțile și toți suntem provocați în moduri foarte personale și foarte profunde care ne împiedică, de multe ori, să ne înțelegem între noi. Să ne aducem însă aminte că toți avem ceva în comun: emoțiile. Mulțumesc încă o dată, din adâncul inimii mele, tuturor femeilor care au creat Cercul Sacru al Feminității noastre, zilele trecute la Timișoara. Împreună, am simțit și am trăit, sentimentul profund că oricât de diferite ar părea să ne fie emoțiile, ele sunt cele care le unesc. 

Pentru ca o nouă poartă să se deschidă în față, e nevoie să închidem poarta trecutului.
Miracolul este în puterile noastre, în orice moment.

Această eclipsă vine cu invitația să ne reconectăm, sferic, la emoțiile noastre și să ne dăm voie să le cunoaștem în profunzimea lor. Acesta poate fi cel mai mare act de Putere: să ne recentrăm, să investim atenție și prezență în acest Centru al Ființei noastre, indiferent de tentațiile de alunecare în meandrele minții, indiferent de aparenta inimă închisă. Centrul Ființei. De aici putem privi cu claritate, de aici putem iubi cu conștiență, de aici putem crea cu bucurie. Din Centrul Ființei noastre. De aici putem naște adevărata înțelepciune, zâmbetul, intenția pură, acțiunea conștientă, bucuria și, mai ales, recunoștința. Către acest miez al Ființei suntem chemați acum. În adâncul nostru. În Centrul Ființei noastre nu este nicio eclipsă. Totul este la locul lui, când reușim să ne păstrăm Centrul. Dincolo de provocări, de neîncredere, de frică și de agresivitate, există bucuria și încrederea și visarea măreață. Există iubire și compasiune pentru noi și pentru tot. Pentru Mama Pământ. Pentru Mama Natură. E nevoie doar să ne permitem să simțim acest Centru al Ființei în care există SEVATI.

Se pare că influența oricărei eclipse continuă preț de câteva luni așa că avem timp suficient să ne oferim această Călătorie de introspecție. Nu e vorba doar de momentul în care se produce eclipsa. Acum. Acesta este doar începutul unui proces de auto-cunoaștere. Dacă alegi să nu fii singur/ă în acest proces de curățare, de cunoaștere prin experiență directă, te așteptăm, cu mare drag, la oricare din Călătoriile pe care le oferim în următoarea perioadă. 

Schimbă perspectiva, privește lucrurile într-un fel nou, gândește proaspăt, fii din nou tu însuți. 

Pe măsură ce ne dăm voie să navigăm, din ce în ce mai conștienți, în următoarele șase luni până când următorul sezon al eclipselor va veni, vom avea multe oportunități să creăm împreună cu emoțiile noastre și nicidecum să ne lăsăm creați de ele.
Să acționăm conștient și nicidecum să ne lăsăm modelați de reacțiile inconștiente în fața vieții.
Să ne simțim pe deplin emoțiile cunoscându-le însă și simțind viața din ele.
Să ne amintim că avem daruri unice de împărtășit cu lumea și în același timp să recunoaștem că suntem una cu tot.
Să ne amintim că emoțiile sunt forțe ale naturii – la fel cum suntem noi. Și ni le-am creat pentru a învăța cu ajutorul lor, pentru a onora și proteja Planeta.

 În final este biruința.
(Am ales să ilustrez acest articol cu imagini din filmul Viața lui PI pentru că este despre a nu renunța niciodată la vis)

 

 

 
"Calea Maestrului Interior începe prin recunoașterea Divinului în propria experiență umană. Dacă ceva e inconfortabil în viața mea, este pentru că m-am separat de Întreg și am creat de la nivelul limitat al ego-ului."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Iubește ceea ce este Iubește ceea ce este

De-a lungul crizei de transformare Byron Katie a căzut adânc în întunericul depresiei, străbătând calea amară a disperării, pentru ca Revelația să survină brusc, într-o dimineață ...

Cele o mie de nume ale bucuriei Cele o mie de nume ale bucuriei

O carte de o superbă şi adâncă profunzime, de o înţelepciune iluminată, care nu are nimic teoretic. Este o înţelepciune intrinsecă, nestudiată, care irumpe din poveştile simple de viaţă. ...

ANTICANCER ANTICANCER

Cu toţii putem folosi cât mai bine posibil această revoluţie a cunoştinţelor care s-au dobândit în materie de cancer, atât pentru a ne proteja de factorii externi, cât şi pentru ...

Trupul meu, Pământul meu Trupul meu, Pământul meu

Mii de ani de spiritualitate descarnată, de căutare a Spiritului în afara Corpului au făcut umanitatea să ignore complet uriaşul potenţial terapeutic şi ontologic al corporalităţii. Ca şi cum ...

Dragoste şi trezire Dragoste şi trezire

Transformarea profundă de conştiinţă prin care trece omenirea ajunge la punctul său cel mai dureros. Crize de toate felurile izbucnesc la nivel planetar, dar toate sunt expresia crizei interioare de transformare ...

Workshopuri relevante

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

Articole pe aceeași temă

De vrei să schimbi, Visează! De vrei să schimbi, Visează!
(Elio D’Anna - TEHNOLOGIA VISĂTORULUI)

Singura cale prin care poți schimba realitatea în care trăiești este de a Visa o lume nouă, de a proiecta o Viziune nouă. (...) A Visa este arta supremă a Zeilor. (...) A Visa este acea ...

Consacrarea ultimă: Conștiența Consacrarea ultimă: Conștiența

Timp de milenii umanitatea a confundat Conștiența cu rațiunea. A fi conștient nu înseamnă a raționaliza, ci a percepe, a simți existența. Identificarea ființei aflate în experiența umană cu ...

Amintește-ți, Amintește-ți,
când te vei rătăci din nou

Totul se petrece în propria ta Inimă, întreaga realitate, întreaga experiență a vieții. Este un adevăr care nu poate fi gândit, ci doar simțit, oricât de riscant pare acest lucru. ...

Conștiență la sfârșit de an Conștiență la sfârșit de an

Accelerarea timpului, catastrofe, deconstrucții, reconstrucții, războaie, bombe, incendii, accidente. Cum putem integra toate acestea în viața noastră de zi cu zi rămânând centrați, calmi ...

Nebunia de a gândi liber Nebunia de a gândi liber

Una dintre cele mai terifiante proceduri prin care sistemele totalitare și-au înlăturat adversarii de orice fel a fost declararea lor ca fiind nebuni. Ați putea crede că aceste lucruri sunt de mult timp ...

Dincolo de materialism – către Întregire Dincolo de materialism – către Întregire

La Praga, în orașul său natal, Stanislav Grof a fost cel care a deschis zilele trecute porțile Conferinței Internaționale Transpersonale. „În ziua de azi, situația lumii în care trăim ...

Aleg Viața! Tu? Aleg Viața! Tu?

Iată-ne ajunși deja la mijlocul lunii septembrie! Și dacă ne luăm doar după aceste prime două săptămâni, noi, HEFT, simțim că este cea mai puternică lună din acest an. Energia cu care se defășoară ...

Întruparea Întruparea

Cea mai cutremurătoare semnificație a existenței lui Christos este aceea că Divinul devine Om. Se întrupează. În acest sens creștinismul dă un răspuns complet marii căutări dintotdeauna a Umanității. ...

Relație și Creație Relație și Creație
realitatea curge din noi, conștient sau nu

Uneori, frica, furia, agresivitatea, auto-justificarea, adică ego, consumă toate resursele noastre de energie creatoare. Nu mai rămâne nimic pentru a împlini ceea ce ne dorim. Nu ne mai rămâne ...

Capcana Iluminarii Capcana Iluminarii

Stăteam faţă în faţă. "Până la urmă, ce vrei?" îl întreb. "Vreau să mă iluminez, orice ar însemna asta" răspunde el hotărât. Discuţia a mai continuat un timp, dar, ...