Ritmurile Lunii rubrica Accept că nu știu când nu știu

Publicat la 07.04.2016 Comentarii

Elena Francisc - Țurcanu

Luna Nouă în Berbec de data asta. O Lună Nouă care vine cu o energie transformatoare, fiind în conjuncție cu Uranus – cel care aduce tot ce ține de imprevizibil – și, de asemenea, fiind în cuadratură cu Pluton – considerat Lordul morții dar și al renașterii în egală măsură.

Ne vom simți în aceste zile, aproape într-un mod straniu, eliberați de ceva ce părea că ne va ține legați pentru totdeauna. Însă, dacă ne dăm voie să ne deschidem în fața vieții, lucrurile se dovedesc a nu fi așa cum păreau ele a fi. Căci nu suntem deloc legați pe vecie de nimic și de nimeni. Doar când suntem dispuși să vedem asta ne croim o cale nouă. O cale nouă care ne poate trece prin ceva ce, până acum, părea a fi foarte provocator, dureros, imposibil de străbătut. O cale nouă se face, într-un mod miraculos, cunoscută când acceptăm să nu avem dreptate întotdeauna. Și când nu mai credem că putem controla realitatea. Când acceptăm și avem curajul să recunoaștem și celor din jurul nostru că, uneori, habar nu avem cum stau lucrurile de fapt.

Dar ca această cale nouă s-o putem croi prin tot ce pare dureros, e nevoie să avem curajul de a ne asuma o nouă perspectivă. E nevoie de maturitate și de o nouă atitudine asupra situațiilor, relațiilor, contextelor pe care le trăim. Putem renunța la atitudinea „cum să manipulez lucrurile, viața și oamenii din jurul meu pentru a primi ceea ce vreau eu?” pentru a trece la atitudinea „cum să mă dau la o parte din calea vieții și să-i permit să-mi dea ceea ce vrea ea și ceea ce am, de fapt, nevoie să am?”

Poate fi o prăpastie uriașă între cele două atitudini. Atât de siguri suntem pe noi înșine că știm noi ce este mai bine încât, cu ușurință, ne putem închide în fața mesajelor, în fața tuturor semnelor pe care Existența ni le oferă. Ne putem închide în fața posibilității de a vedea că mai există și o altă cale. O cale pe care am dat-o la o parte, am ignorat-o atâta vreme.

Întunecimea acestei Luni Noi rezonează în mod profund cu întunecimile celor mai uitate cotloanelor ale psihicului nostru. Însă, pe măsură ce devenim conștienți de posibilitățile neglijate, putem alege să punem semințe energetice în pământul care, până acum, părea nefertil. Putem avea curajul să ne deschidem pentru a vedea posibilitățile acolo unde părea chiar cel mai dureros. Acolo unde părea a fi cel mai rău scenariu posibil. Făcând asta, ne readucem aminte că noi am creat acel scenariu. Întunecimea, de multe ori, trezește frică în noi. Uităm că tot ea, întunecimea, ne aduce siguranță și odihnă în fiecare noapte. Cum alegem să privim întunericul? Ne temem de întunecime și la modul metaforic. Adică preferăm, mai degrabă, să fim clari și siguri, să avem dreptate și certitudine în punctele noastre de vedere atunci când suntem față în față cu provocări. Dar, de cele mai multe ori, pur și simplu nu funcționează în felul acesta. Ne trezim în confuzie, cu o privire îngustă și echipați foarte prost pentru a face față situației. E nevoie de răbdare și încredere pentru a redobândi claritatea și de conștientiza că, de fapt, de cele mai multe ori, nimic nu trebuie făcut. Nu trebuie să facem ci, mai degrabă, să fim. Să așteptăm. Să ascultăm. Cunoașterea (o anumită formă de cunoaștere) este răsplătită de către societatea în care trăim. Ești un expert. Un Maestru. Un Guru. Un Învățător! Oamenii vin la tine pentru sfaturi și pentru susținere. A spune „habar nu am” te face un ignorat, un neinformat, un neinteresant la care oamenii nu vor mai veni.

Recunosc că, pe măsură ce practic Starea de Prezență, Conștiența, îmi dau seamă că multe dintre cele ce credeam că știu, habar nu am de fapt.

A ști când nu știm este un lucru înțelept și care aduce noblețe și nicidecum slăbiciune. E nevoie de înțelepciune să ne cunoaștem limitările și curaj să ne arătăm și celorlalți într-o lume în care cunoașterea este la loc de cinste. A ști, a controla, a manipula tronează!

Dacă știm când nu știm pur și simplu știm atunci când știm. În loc de a complica și mai mult lucrurile cu un răspuns construit frenetic, putem conștientiza că mai avem de adunat tot ceea ce avem nevoie pentru a merge înainte? și apoi așteptăm? sau căutăm în interiorul nostru. Acționăm numai când timpul este potrivit, nu doar pentru a ne ușura anxietatea sau sentimentul de urgență. Ne aliniem cu situația așa cum este, nu ne luptăm cu ea și nici nu o forțăm.

O Lună Nouă în Berbec este un timp cu o energie înaltă, Berbecul fiind primul semn din zodiac și Luna Nouă vestește noi începuturi. Berbecul iubește foarte mult noile începuturi. Cu toate astea, energia prezentă cere răbdare și o dorință de a ne opri și de a reflecta înainte de merge și de a face. Putem fi tentați să acționăm înainte și să gândim mai târziu dar asta va conduce la regrete. Înțelepciunea în această Lună Nouă este accesată printr-o reflexie interioară, tăcută, liniștită, și puterea de care avem nevoie pentru a admite când pur și simplu nu știm.

În această acceptare rezidă magia tuturor posibilităților în fața cărora ne deschidem.

În această acceptare, se simte vie alchimia născută din faptul că ne-am eliberat de tot ce încă ne mai ținea în băltire, în stagnare.

În această acceptare, îi dăm voie să se desfășoare, în jurul nostru, spectacolului vieții, în loc să încercăm, în mod disperat, să-l controlăm.

Această energie, prezentă zilele acestea, ne permite să ne plecăm în fața unei mai mari înțelepciuni care este viața însăși și să ne abandonăm unei forțe penetrante care ne modelează propria viață din interior în afară, din miezul ființei noastre. Ne permite să radiem în afară energia în așa fel încât potențialul nostru maxim să devină manifestat în dimensiunea liniară. Dacă încă mai așteptăm ca lucrurile să se îmbunătățească, ca viața să ne încurajeze și să ne satisfacă cerințele și dorințele foarte personale, această Lună Nouă afirmă că nu este deloc doar despre noi înșine. Ci despre ceva mult mai mare. Colectiv. Împreună. Cheia împlinirii este în a trăi pentru viața și nu invers. Nu este despre a fi în viață pentru a trăi, așteptând ca universul să răspundă decretelor noastre. Ci trăiesc pentru Viață!

Cel mai mare obstacol în a face această schimbare de perspectivă este, de obicei, credința că noi știm mai bine. Că noi știm cum trebuie lucrurile să fie dacă le-am putea controla. Nu-i așa, de data asta. Există atâtea ce trebuie încă să înțelegem și ceea ce nu știm acum bate la ușă cerând atenția noastră. Ne va provoca ceea ce am gândit până acum și certitudini vechi se pot dizolva în această trezire. Nimic nu mai este cum părea a fi și multe încă sunt în derulare. Habar nu avem ce ne așteaptă! E timpul să ștergem orice așteptare și să lăsăm viața să ne conducă, pas cu pas, dăruindu-ne cu a sa înțelepciune, pe măsură ce înaintăm în Călătoria Inimii noastre.

AmmaRa
"Conștiența, transparența și capacitatea de a crea realitate prin propria experiență, iată atributele Maestrului Interior. Tot ce-l înconjoară este o expresie a Inimii sale. Este acasă."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Psihologia Trezirii Psihologia Trezirii

Prin acastă carte, John Welwood, alături de Stanislav Grof sau Ken Wilber, extinde harta tărâmurilor interioare ale fiinţei omeneşti şi crează conexiuni care vor constitui adevărate revelaţii nu numai ...

Stima de sine Stima de sine

Pentru copiii noştri suntem un fel de oglinzi. Felul în care noi reacţionăm influenţează imaginea pe care copii şi-o formează despre sine. Suntem reperele cu ajutorul cărora ei se construiesc pe ei ...

BIG MIND, BIG HEART BIG MIND, BIG HEART

Cu toţii ne confruntăm cu vremuri pline de încercări. Ne facem griji pentru copiii noştri, pentru părinţi, parteneri de viaţă, prieteni şi toţi cei dragi. Ne dorim să putem comunica şi empatiza ...

FEMINITUDINE FEMINITUDINE

O carte-instrument, destinată plonjării în adâncurile Ființei feminine, în profunzimea din care se naște realitatea. O carte practică și jucăușă, o carte de divinație și explorare, o ...

CÂND IMPOSIBILUL DEVINE POSIBIL CÂND IMPOSIBILUL DEVINE POSIBIL

Trecând peste teama de a fi ridiculizat de colegii de breaslă, peste teama inerentă oricărui cercetător care îndărzneşte să iasă din tiparele rigide ale paradigmei materialiste, cu o superbă ...

Workshopuri relevante