Calea Maestrului Interior

Maestrul Interior rubrica Vara noastră la Luncani

Vara întoarcerii la noi înșine

Publicat la 14.09.2016 Comentarii

Claudia Constantin

Mulți dintre noi avem impresia că vara aduce cu ea o libertate mai largă decât cea pe care o experimentăm în restul anului. O libertate care se poate cuantifica, căci ea se numără… în zile de vacanță. Mai exact, undeva între 21 și 25 zile (la care mai putem adăuga weekend-urile), căci acesta este numărul de zile de concediu la care un angajat (statut pe care l-am experimentat la un anumit moment majoritatea dintre noi) are dreptul prin lege. O libertate înțeleasă, în mod uzual, ca a evada dintr-un AICI care nu ne place pentru a ajunge într-un ACOLO la care am visat tot anul. Veri la rând alegem să fugim din propria viață care ne strânge, ne sugrumă, pentru a ne întoarce apoi - puțin mai odihniți și poate mai bronzați, dar neschimbați - la aceeași viață monocromă, plată, searbădă. Plecăm în vacanțe în locuri aglomerate și zgomotoase pentru a nu mai auzi vocea interioară care urlă după schimbare. Gustăm această iluzorie libertate,  pentru a ne reîntoarce în zona de confort atât de familiară, dar în care nu trăim cu adevărat, ci doar supraviețuim.

La fel ca în anii trecuți, noi împreună cu toți cei care au participat la workshop-urile Călătoriei Inimii, am ales să ne creăm o altfel de vară. O vară în care am plecat să explorăm nu realitatea exterioară, fugind de noi, ci realitatea interioară despre care ne șoptesc neîncetat sufletele noastre. O vară în care am ales ca, în loc să tot alergăm după iluzia libertății exterioare, să pășim blând și curios în noi înșine, susținuți fiind de energia vindecătoare a naturii sălbatice din Podișul Luncanilor, locul pe care noi îl simțim ca fiind acasă. Printre păduri de Mesteceni și de Fagi. Salamandre. Lupi. Urși. Căprioare. Cerbi. Vulpi. Pârâuri limpezi și nori curgători. Apusuri de Soare. Pe Colina Lunii, soră cu Dealul Zmeului. Sus,  la 1000m altitudine. În mijlocul unui Parc Natural, între Cetățile Dacice. Un loc foarte special pentru noi, deoarece noi credem cu tărie că destinațiile turistice “la modă”, aglomerate, zgomotoase și aproape complet rupte de natură, nu pot oferi cadrul necesar pentru a ne redescoperi și recupera puterea personală, cea din care se naște bucuria și care dă sens vieții noastre.

A fost o vară a transformării noastre, în care am învățat că putem alege să trăim cu bucurie nu doar în zilele de vacanță, ci în fiecare zi a vieții noastre de acum înainte. O vară despre care împărtășim acum cu voi toți, prieteni dragi ai Călătoriei Inimii.

Vara noastră a început sub semnul Practica Puterii Feminine - Anam Cara Retreat, o Călătorie blândă și delicată ghidată de AmmaRa în premieră absolută, în care au pășit femei dornice să (re)învețe să se simtă, să se conțină, să se asculte, să se vadă și să se recunoască drept suflete prietene, onorându-se și celebrându-se. Despre această experiență, Dana D. ne-a mărturisit: Deschiderea noastră sinceră și autentică mi-a șters o credință veche, aceea că eu nu voi avea niciodată o prietenă adevărată! În zilele petrecute împreună ne-am arătat și ne-am acceptat exact așa cum suntem, ne-am oglindit una în fața celeilalte, am vindecat împreună răni vechi și adânci, redescoperind astfel încrederea în autenticitatea și profunzimea conexiunii dintre sufletele noastre de Femei. 

Foarte multe dintre femeile care au format acest Cerc Sacru Anam Cara au simțit curățarea și vindecarea propriului trup pe parcursul curei de detoxifiere pe care au ales să o parcurgă. O cură de detoxifiere care le-a readus la viață simțurile, reconectându-le cu corporalitatea și bucuria de a fi în corp: M-am bucurat de cura de detoxifiere; practicând zilnic pentru câteva zile am realizat că este chiar ușor să reiau o astfel de cură din când în când, pentru sănătatea acestui vehicul viu în care explorez lumea - corpul meu -, căruia îi sunt tot mai recunoscătoare...pentru că respir, văd, aud, simt gusturi și arome, simt mirosuri pline de nuanțe, pășesc, dansez...și toate acestea, și multe altele, prin mijlocirea înțeleptului meu corp cu o funcționare magică ce-mi depășește puterea de înțelegere. (Olivia)

Acest Retreat a reprezentat totodată și o Călătorie de la o creativitate blocată la una exprimată, manifestată cu încredere, prin intermediului dansului, al picturii și chiar al poeziei:

În iubire sunt clară și strălucitoare
Asemeni unui diamant!
Curg și susur cu izvorul cristalin
Ce mă hrănește urcător, coborâtor și rotitor
Și încălzesc îmbietor și blând Iubitul
Și suflu triluri, triluri
Cu grație aripi îmi întind
Învăluind iubitul în tăcere
Urcăm spre stele sus pe ceruri
Dansăm cu inimi curgătoare
Pe ringul dragostei eterne
Cu trupuri moi și diafane
Ne împletim în infinit
Unde sunt eu? Unde ești tu?
Nici nu mai știu
Ne-am contopit

Acum te-aud și simt 
Fiindcă sunt noi!
(Manuela)

Tot aici, la Luncani, vara a adus o doua premieră, ce a purtat semnătura Agnis. Pentru prima dată într-o călătorie regulară, Călătoria Inimii a deschis larg porțile dimensiunii teoretice a Căii Maestrului Interior, rezervate până acum doar studenților avansați ai Parcursului de Dezvoltare Personală Integrală pe care noi îl numim Școala Maestrului Interior. Practica Prezenței - Curs de Metafizică Experiențială a permis tuturor participanților accesul către înțelegerea profundă a felului în care psihismul uman se transformă în densitate și în experiență corporală, dar și către aplicațiile practice ale acestei cunoașteri. Iar prin trăire directă, exploratorii au învățat despre natura energiei pe care o turnăm în relații și despre felul în care putem administra stările mentale și emoționale dificile în viața de fiecare zi, ca aplicație a meta-fizicii interioare a Ființei.

Cursul de Metafizică Experiențială, la care am participat împreună cu iubitul meu, a adus mai multă profunzime în relația noastră de cuplu. Am trăit o apropiere la alte niveluri și multă sensibilitate, transpusă în lacrimi de empatie. Am conștientizat că orice nemulțumire nerostită creează între noi o tensiune care alterează conexiunea noastră profundă și care ne ține la distanță, în separare. Iar suferința aceasta îmi pare acum inutilă, pentru că acum știu că se poate și Altfel. (Oana)

 

Călătoriile verii au continuat în acest cadru natural magic în care ne permitem să ne abandonăm în brațele unei lumi invizibile cu ochii minții, dar atât perceptibilă cu ochii inimii. Și care a fost locul în care ne-am trezit dimineața binecuvântând șoaptele inimilor noastre. Locul în care sacralitatea respiră prin fiecare fir de iarbă. Locul în care norii curg prin noi și în care ne-am renăscut cu fiecare Respirație Conștientă. Același loc în care AmmaRa v-a purtat pe o parte dintre voi, cei care ați participat la ShamaniA, prin tradițiile mai multor culturi shamanice. Culturi care cunoșteau faptul că întruparea și echilibrarea armonioasă a celor patru Arhetipuri majore – Războinicul, Vindecătorul, Vizionarul, Învățătorul – care ne influențează modul de acțiune și de raportare la realitate, o pot trăi doar aceia care manifestă respect și recunoștință față de măreția Naturii și a Spiritelor care o însuflețesc. Această înțelepciune străveche a putut fi percepută cu adevărat de participanți.
 
La ShamaniA am trăit conexiunea profundă cu natura: cu copacii și florile, cu animalele și păsările, cu pământul, cu apa, cu focul, cu aerul, cu noi înșine, cu noi Împreună, cu Totul. Am explorat adâncimile ascunse, neasumate ale Ființei, dureri, judecăți, învinovățiri, am vindecat frici, fobii, obiceiuri învechite, repetitive, am gustat Măreția Ființei, am dansat, am spus povești, am cântat, am ascultat tăcerea, toate acestea ÎMPREUNĂ! A fost o săptămână magică, transformatoare, vindecătoare, la finalul căreia am înțeles că în acest moment al vieții mele am nevoie să-mi rostesc adevărul fără să judec și fără să învinovățesc, întrupând astfel Arhetipul Vizionarului. (Dana L.)

ShamaniA a dezvăluit participanților multe adevăruri uitate și i-a învățat:
- să fie mai prezenți în tot ceea ce fac și cum să își folosească adevărata putere (principiul de bază al Războinicului);
- să fie mai atenți la tot ceea ce vine din inimă, la tot ce are inimă și tot ceea ce are un sens (principiul de baza al Vindecătorului);
- să își rostească adevărul, fără a judeca și fără a învinovăți (principiul de baza al Vizionarului);
- să fie deschiși în fața a tot ceea ce realitatea le oferă, fără a se agăța de niciun rezultat (principiul de baza al Învățătorului).

Arta Respirației Conștiente a oferit fiecărui explorator oportunitatea de a intra foarte adânc în problematica personală și transpersonală și de a percepe cu claritate articularea diferitelor roluri care îi influențează viața. Iar aducerea în Conștiență a conținuturilor adânci a avut profunde consecințe transformatoare și a condus la transformări importante de percepție și raportare la experiența liniară a vieții, așa mun ne-a împărtășit uletrior una dintre participante: A fost cu adevărat o Călătorie magică. Încă un pas uriaș în Călătoria Inimii mele. Simt tot mai pregnant transformarea care se produce în ființa mea. Conștientizările sunt tot mai multe, iar mecanismele interioare tot mai evidente. Şi observ cum capacitatea mea de a gestiona evenimentele exterioare se dezvoltă. (Cristina)

Intenția declarată a acestui wprkshop ARC a fost aceea de a oferi exploratorilor spațiului interior instrumente avansate de lucru cu ei înșiși, de auto-cunoaștere și auto-vindecare, aducând astfel:
- vindecarea trecutului, recuperarea energiei trecutului și transformarea ei în energie creatoare;
- eliberarea din poveștile pe care le spunem despre noi înșine;
- descoperirea puterii personale;
- deschiderea inimii și Încrederea în noi înșine și în existență;
- curajul autenticității și al exprimării libere.

Când am ajuns acasă, prietenul meu m-a întrebat cum mă simt. I-am răspuns că simt fluturi în stomac, că sunt îndrăgostită…de mine! Nu am crezut vreodată că pot naște în mine atâtea sentimente de iubire și emoții minunate. De câte ori mă gândesc la experiența magnifică trăită alături de voi la ARC, simt furnicături pe toată pielea, din cap până în picioare. Împreună am vindecat multe răni adânci din trecut și nu voi pierde niciodată ce am creat cu toții în acel loc minunat de pe Colina Lunii. Recunoștință tuturor! Acum am curajul să merg mai departe, cu respirația și atenția în interior. Călătoria mea continuă…cu Încredere! (Cristina)

Și pentru că în această vară locuri disponibile la această Călătorie nu au fost suficiente pentru voi toți, aceia care v-ați exprimat dorința de a explora teritoriile adânci ale inconștientului personal, colectiv și arhetipal, la cererea voastră expresă am programat o nouă Serie ARC (cu locuri limitate și de această dată și structurată în 7 întâlniri săptămânale), care va începe pe data de 4 octombrie 2016, la Centrul Călătoria Inimii din București. Vă așteptăm cu drag, așadar!

Fiecare trăire, fiecare conștientizare și fiecare înțeles survenit pe parcursul celor patru mari Călătorii despre care am împărtășit până în acest punct, a pregătit terenul pentru cea mai emoționantă și mai delicată Călătorie, care a marcat și finalul verii noastre la Luncani – Tabăra BRIZA pentru copii și părinți. În centrul acestei povești de vară numite BRIZA, Horia și Elena Francisc-Ţurcanu au investit drept Călăuze absolvenți ai Școlii Maestrului Interior și exploratori cu vechime în lucrul cu stările de conștiință extinse: Bogdan Grigoraș, Laura Stogrea, Maria Lupu și Andrada Toma (despre care participanții ne-au scris că au creat o echipă EXCEPŢIONALĂ).

Tabăra BRIZA din această vară a stat sub semnul vindecării relației cu noi înșine și cu ai noștrii copii, deoarece o transformare reală a relației copil-părinte nu este posibilă decât din această perspectivă a dezvoltării personale integrale. Conștientizările părinților, deși dureroase uneori, au vindecat răni vechi și bine îngropate, creând astfel spațiu pentru a privi relația fundamentală copil-părinte dintr-o perspectivă mai lejeră și mai autentică:

Cel mai profund moment l-am trăit într-o dimineață, când am ascultat "They don't really care about us" a lui Michael Jackson. Am simțit o imensă durere, o revoltă viscerală care m-a cuprins și m-a îngenunchiat. Plângeam și dansam și atunci am înțeles că în manifestarea inconștientă a rolului de părinte, nu-mi pasă cu adevărat de copil. Că dacă interzic copilului să facă ceva din motive de siguranță, de cele mai multe ori mă mână vinovăția pe care aș simți-o dacă ar păți ceva. La fel, dacă îl presez să mănânce atunci când spune că nu îi este foame, este din frica de judecată (a mea sau a altora) că nu sunt un părinte atent. M-a durut cumplit această conștientizare a momentelor în care m-am manifestat exact în acest fel. Am înțeles astfel că educația nu este despre ce meserie o să facă în viață sau despre a-i învăța despre politețe, ci despre a fi în conexiune autentică cu nevoile și stările copiilor. (Tudor)

Din perspectiva Mariei, Călăuză a copiilor, o mare lecție a fost despre a învăța să comunicăm și să ne ascultăm conștient copiii, astfel încât să putem oferi copiilor o educație care are la bază o relație Conștientă. Fiecare copil se naște liber, el își simte calea, iar rolul părintelui și al dascălului – spune Maria - este de a-i deschide drumuri, de a-l conține și de a-i fi alături atunci când are nevoie. Sunt foarte mulți copii care spun deseori “eu știu”, iar părinții se încăpățânează să nu audă sau, mai rău, sa-i facă să tacă. Copilul știe cu adevărat cum să facă lucrurile, în felul său unic. Tu, ca părinte, învață să-l asculți și oferă-i încredere, conducându-l fără frică către ceea ce el simte că are nevoie. Amintește-ți, dragă părinte, că, în relație cu al tău copil, atunci când simți frică este despre frica ta, când simți furie este despre furia ta, când nu ai încredere este despre neîncrederea ta. Iar când înțelegi aceste lucruri, nu te judeca aspru, ci fii bun și blând cu tine, alegând de acestă dată să faci altfel, punând în practică tot ceea ce ai învățat împreună cu noi în cadrul Taberei BRIZA și, mai ales, dialogul conștient.

Profundele vindecări și înțelesuri care s-au revelat pe parcursul Taberei au stat mereu sub semnul Bucuriei, al Jocului, al exprimării libere și autentice, al Cântecului și Dansului, al Creativității și al Râsului în hohote, reprezențația finală - oferită de copii ad-hoc adulților - fiind un recital de... bancuri!

Energia acestei veri a fost fabuloasă, iar cuvintele, oricât de măiestrit alese, nu pot cuprinde și nici transmite trăirile și simțirile pe care le-am experimentat împreună, toți cei care am răspuns prezent în această vară la chemarea către noi înșine. Zborul nu se oprește însă aici, căci consacrarea noastră – O Viață trăită cât mai conștient – este un proces CONTINUU. Astfel că vă invităm cu bucurie la evenimentele noastre din această toamnă.

Claudia
"Am ales experiența în dimensiunea încarnată pentru a ne redescoperi inefabilul, strălucirea în ciuda întunericului, măreția în ciuda micimii și nelimitarea în ciuda separării. Călătoria Inimii este despre transcenderea dualităților prin experiența lor."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Deplina Conștiență Deplina Conștiență

Starea de Conștiență integrală ne este accesibilă în orice moment. Singurul lucru care ne desparte de această Conștiență deplină este neîncrederea profundă în noi înșine. Această ...

Cântările Vieţii Cântările Vieţii

Krishna Das povesteşte precum cântă. Cu graţie, cu subţirime. Istoriile adevărate ale vieţii sale dansează precum spuma valurilor în bătaia vântului, desenând fascinaţia anilor ...

CÂND IMPOSIBILUL DEVINE POSIBIL CÂND IMPOSIBILUL DEVINE POSIBIL

Trecând peste teama de a fi ridiculizat de colegii de breaslă, peste teama inerentă oricărui cercetător care îndărzneşte să iasă din tiparele rigide ale paradigmei materialiste, cu o superbă ...

Bebeluși Deștepți Bebeluși Deștepți

Felul cum sunt trataţi copiii în primii lor ani de existenţă are o influenţă decisivă şi de durată. Fiecare transformare personală prin Conștiență schimbă Conștiența întregii lumi. ...

Spiritul Shamanic Spiritul Shamanic

SHAMANISMUL este cea mai veche formă de dezvoltare personală, precedând toate religiile şi filozofiile cunoscute. Recent, a revenit în atenţie, manifestând o adevărată renaştere. Conţine ...

Articole pe aceeași temă

Iubirea există! Iubirea există!
Doar frica ne desparte

Există nenumărate momente în trecutul nostru în care ne-am simțit răniți, abandonați, nevăzuți, ignorați, nedreptățiți, agresați, tocmai de aceia de la care așteptam totul. Poate părinții ...

Restructurare. Responsabilitate. Renaștere Restructurare. Responsabilitate. Renaștere
a 4-a generație

Ne-am tot învârtit în cercuri vicioase ce ne-au ținut departe de adevăratele priorități însă, acest modul cu a sa energie, ne-a adus fiecăruia în parte și tuturor împreună, ...

Timpul unor noi începuturi Timpul unor noi începuturi
Luna Neagră, pisicile în flăcări și Vulcanul tăcut

Dacă alegi să schimbi ceva fundamental în viața ta, fă-o ACUM. Este un timp în care Universul susține alegerile personale și colective înnoitoare. Fiecare moment al vieții tale este un răspuns ...

Instrumentele transformării interioare: Criteriul Bucuriei Instrumentele transformării interioare: Criteriul Bucuriei

Transformarea interioară a conștiinței umanității capătă viteza și forța unei cascade care curge dinlăuntru înspre înafară. Căile de a funcționa în această lume se schimbă. Există ...

Asta schimbă totul Asta schimbă totul

Vreme de câteva clipe, în timp ce citești aceste cuvinte, adu-ți Atenția în piept și fii atent(ă) la senzații. Imaginează-ți acest spațiu de senzații ca pe o sursă a vieții tale, un ...

Ce hartă folosesc pe teritoriul necunoscut al relației de cuplu? Ce hartă folosesc pe teritoriul necunoscut al relației de cuplu?

http://www.calatoriainimii.ro/ro/Cartile/Detalii/27-Calatoria-InimiiA început cu multă tandrețe și atracție și dorință de a fi împreună, ca și alte relații în trecut. Cum de se face că, ...

Încredere în fața transformării Încredere în fața transformării

Ca și ființe umane avem un potențial infinit. Este, de fapt, cea mai mare și mai bogată resursă naturală a noastră. Dar pe care, din păcate, nu o folosim căci ne limităm, de cele mai multe ori, în ...

Călătoria Eroinei Călătoria Eroinei

În ciuda nebuniei care se petrece peste tot, acum în preajma sărbătorilor, aleg să mă bucur de o reînnoită intimitate cu propria-mi Conștiență. Mă bucur de simplitatea ...

Maestrul din tine așteaptă să fie trăit Maestrul din tine așteaptă să fie trăit

Ascultă: Adevărul despre noi înșine și despre natura realității nu este ascuns și nu a fost niciodată. El este disponibil prin experiență directă, și așa a fost dintotdeauna. Este o chestiune ...

200 200
Colivia, acvila și Cerul

E seara Călătoriei cu Mirabai Ceiba. Oamenii se adună din dimensiunea liniară a existenței lor, din viețile lor, din rolurile pe care le joacă, un spectacol al măștilor,  al rigidităților, al zâmbetului ...