Ritmurile Lunii rubrica Emoții. Emoții. Emoții

Și dincolo de ele

Publicat la 15.09.2016 Comentarii

Elena Francisc - Țurcanu

Pare că tot ceea ce trăiesc cu mine însămi în aceste zile are o încărcătură emoțională foarte puternică. În jurul meu, la fel. Mulți din cei foarte dragi mie și cei cu care interacționez, poate pentru prima dată, sunt și ei ca pe o muchie fină gata să alunece în hăul emoțiilor puternice. Unele dintre aceste emoții par să vină pentru a curăța ceva vechi și îngropat adânc, însă altele par a fi căpoase rău și puse doar pe a complica mai mult situații, relații, contexte deja extrem de dificile. Doar starea de prezență ne ajută să facem diferența. Ce emoții naștem doar pentru a putea curăța și ce emoții creăm doar pentru a îngreuna și mai mult ceea ce deja ne doare? Practica Stării de Prezență! - Și astfel vom ști.

De cele mai multe ori, pierduți în vârtejul emoțiilor, credem că totul este doar despre noi. Uităm că și ceilalți trăiesc, la rândul lor, aceleași tensiuni atât de prezente în câmpul comun. Din nou, este nevoie de a practica Starea de Prezență pentru a evita atenția doar pe propriul proces și a rămâne deschiși către procesul colectiv. Adică, în loc să ne identificăm total cu o emoție ce pare a fi doar „emoția mea” să păstrăm conștiența faptului că această emoție aparține unui spațiu mult mai larg. Spațiul comun, colectiv. Poate că eclipsa de Lună de mâine vine să ne reamintească tuturor că acest tărâm al emoțiilor nu este chiar atât de personal și de individual pe cât ne încăpățânăm fiecare să credem. Toți, și fiecare în parte, ne aducem contribuția la procesul macro.

Când Luna este eclipsată se pare că ne cam pierdem direcția lăuntrică. Nu prea mai ascultăm de înțelepciunea interioară. Ne lăsăm purtați de gândire compulsivă și haotică, de vântul unor idei care nici nu ne aparțin, de credințele unor oameni cu care nici măcar nu mai rezonăm sau de situații dificile pe care singuri ni le-am creat. Dar tocmai în ciuda acestui vânt, ce ne poartă în toate direcțiile, e nevoie să facem un pas înapoi. E nevoie să ne așezăm în ascultare și să privim cu ochi buni, și îngăduitori, înainte de a face următorul pas. Mulți astrologi spun că o eclipsă de lună ne poate ajută să amplificăm starea de conștiență. Și, într-un fel, așa și este. Am trăit asta de multe ori. Însă, în același timp, la eclipsă Adevărul poate fi foarte greu accesibil. Pare că devenim mai conștienți - și, așa și este, în multe cazuri – dar, oare știm cu adevărat, încotro ne îndreptăm dacă nu ne așezăm mai întâi în ascultarea momentului prezent? Momentul prezent, acum, este tot ceea ce contează. Acum! Ce simți chiar acum? Dar… acum?

Emoții puternice peste tot în jurul meu și, mai ales, înlăuntrul meu. Totul pare mult mai profund, mai complex, mai dinamic, mai dureros, mai sensibil și mai vibrant în aceste zile. Greu de stat în ascultare, chiar și pentru mine care iubesc Arta Ascultării Atente. Și, cu toate astea, e singura cale. Am ales să torn în diferite forme aceste emoții. În scris, în dans, în scuturare, în fotografii, în desen, în crearea unor superbe playlist.uri muzicale. Creație în loc de reacție! Ascultare (oricât de greu îmi vine uneori), în loc de jerbe de cuvinte aruncate inutil!

Emoții, emoții, emoții. Zilele astea am ținut în brațe persoane dragi, dar și ființe pe care abia acum le cunosc, și le-am privit lacrimile ce-au curs și-au curățat regretele că n-au avut curajul să-și manifeste darurile, visurile. Că n-au avut curajul să-și trăiască, pe deplin, „viața lor” ci au trăit „viața altora”. Și, în același timp, aceleași lacrimi, se transformau în lacrimi de recunoștință pentru faptul că au ales, acum, calea conștienței. Că pot face, acum, altfel.

Sentimente, emoții, trăiri pe care le-am dat de-o parte de multe ori convinși că nu avem nevoie de ele, emerg acum la suprafață pentru a-și revendica locul în conștiența noastră. Au nevoie și acestea de așezare din partea noastră și de ascultare. Sentimente și emoții ce vor a fi învăluite în tăcere ca noi să le putem asculta șoaptele pe măsură ce se trezesc din somnul negării în care le-am forțat atâta vreme.

Prea multă hăhăială și voie bună aici la voi la Centrul Călătoria Inimii” mi-a spus, de curând, cineva care ne-a pășit pragul, pentru prima dată, având o atitudine foarte serioasă. Căci doar venea la o librărie și un Centru Spiritual și trebuia să fie serios! După o jumătate de oră și un ceai bun, după câteva îmbrățișări calde și sincere, nu-i mai venea să plece și a recunoscut că se ia foarte în serios și că a lua lucrurile cu mai multă lejeritate și a mai hăhăi din când în când îi poate oferi o altă perspectivă asupra vieții și a lumii.

Sunt persoane, precum aceasta, care pot simți rapid că se poate și altfel. Și cunosc persoane - deși extrem de inteligente și cu un parcurs îndelungat în așa zisa „cunoaștere de sine” - care preferă, cu încăpățânare oarbă, să reacționeze cu violență, ură și să se lase conduși de emoții în loc să aștepte ca aceste emoții să se liniștească. Culmea este că aceste persoane știu foarte bine că reacția inconștientă, încărcată cu furie violentă și cu ură, creează mai multe daune și că timpul pe care-l vor petrece apoi pentru a repara este mult prea îndelungat și prețios. Și, cu toate astea, aleg să facă la fel ca și în trecut. Continuând să se considere persoane inteligente și chiar genii.

Genialitatea ar fi prezentă dacă și-ar oferi un minut de Respirație Conștientă, de Centrare, de ascultare lăuntrică. Mult mai valoroasă, mai vindecătoare, mai transformatoare ar fi o astfel de atitudine decât eliberarea momentană a vărsării unei găleți de ură și violență. Genialitatea constă în a știi când și cum să te rostești și când și cum să taci și să asculți.

Dar am curățat această relație… cu mult timp în urmă… De ce mai apare această durere?” - m-a întrebat cineva de curând. Da, așa este, doare încă. Fie că este vorba despre o relație, sau despre o situație, sau despre o credință pe care credem că am curățat-o și vindecat-o, cumva pare că ne mai agățăm de ceva ce de mult consideram terminat. Să ne întrebăm și să ne răspundem cu sinceritate ce ne face să mai păstrăm legături cu ceva sau cineva cu care s-a terminat de multă vreme? De ce anume ne temem și nu facem pasul pentru a ne elibera total din acea legătură (cu o persoană sau o situație) care ne consumă atât de multă energie?

Poate că reușim să vedem cu claritate de ce anume ne temem, poate că nu, dar nu contează atât de mult a înțelege cât contează să ne oferim răbdarea necesară pentru practica ascultarea lăuntrică și Conștiența. Este o perioadă în care, dacă ne-am asculta cu adevărat, am auzi nevoia profundă a fiecăruia dintre noi de a ne manifesta cu mult mai multă blândețe și iubire cu noi înșine și cu cei din jur. Toți avem aceleași dureri, griji, îndoieli și frici. A ni le asculta este deja imens în procesul de vindecare și transformare. A ne întreba „oare chiar este nevoie să reacționez, mereu și mereu, cu aceeași ură și violență? Cum s-ar schimba viața mea și a celor din jurul meu dacă aș alege să fac altfel?” ne oferă o nouă perspectivă ce naște viața pe care ne-o dorim cu adevărat.

Emoții, emoții, emoții. Avem întotdeauna responsabilitatea de a ne oferi, în astfel de momente cu încărcături tensionate, timpul și spațiul necesar pentru a ne conține emoțiile și pentru a le asculta. Întotdeauna ele vin să ne spună ceva. Să le ascultăm, deci! Căci ele nu sunt doar ale mele sau ale tale, sunt ale noastre ale tuturor. Să învățăm a comunica altfel între noi, și cu noi înșine – pentru că acum putem!

Cu emoție îmbrățișată în tăcerea de dincolo de rândurile împărtășite acum cu tine,
"A deveni conștient de natura Creației pleacă de la a deveni conștient de natura propriei creații. A arunca responsabilitatea disconfortului vieții asupra Divinității este o naivitate obtuză de care numai ego este capabil. Calea Maestrului Interior începe prin asumare."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

ANTICANCER ANTICANCER

Cu toţii putem folosi cât mai bine posibil această revoluţie a cunoştinţelor care s-au dobândit în materie de cancer, atât pentru a ne proteja de factorii externi, cât şi pentru ...

Cartea 44 Cartea 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

Saltul de conştiinţă Saltul de conştiinţă

Ce te împiedică pe tine, exploratorule al conștiinței, căutătorule al Adevărului, să devii Acela care ești la cele mai elevate niveluri ale Ființei tale? Te poți simți pe Tine, cel adevărat, ...

Psihologia viitorului Psihologia viitorului

Psihologia viitorului reprezintă chintesenţa operei lui Stanislav Grof şi un punct de referinţă în psihologia secolului XX. Este o carte care sparge barierele şi spulberă viziunea mecanicistă asupra ...

Stima de sine Stima de sine

Pentru copiii noştri suntem un fel de oglinzi. Felul în care noi reacţionăm influenţează imaginea pe care copii şi-o formează despre sine. Suntem reperele cu ajutorul cărora ei se construiesc pe ei ...

Workshopuri relevante

Practica Prezenței Practica Prezenței
Experiența Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de cunoaștere, ...

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să aduci ...

Dansul Inimii

Articole pe aceeași temă

11:11:11 11:11:11

Invitându-te să recitești acest articol „2018. Construim. Restructurăm. Manifestăm”, îți aduc acum aminte de vibrația cifrei 11 încriptată în 2018. Știința antică a ...

Darul Călătoriei Inimii Darul Călătoriei Inimii

Oprește-te un moment din alergarea gândirii chiar acum, în vreme ce citești aceste cuvinte, stai pe loc, adună-ți Atenția în piept și simte ce se petrece acolo, senzațiile, căldura, formele ...

2016 – Timpul Maestrului Interior 2016 – Timpul Maestrului Interior

Conștientizează un moment realitatea sferică dimprejurul tău, obiectele, formele, oamenii, sunetele, și felul în care te afli în mijlocul realității tale, în mijlocul experienței tale de ...

Amintește-ți, Amintește-ți,
când te vei rătăci din nou

Totul se petrece în propria ta Inimă, întreaga realitate, întreaga experiență a vieții. Este un adevăr care nu poate fi gândit, ci doar simțit, oricât de riscant pare acest lucru. ...

Disciplina Atenției Disciplina Atenției

Atenția este energie. Mai precis energia sacră a Creatorului. Și este în administrarea fiecăruia dintre noi. Suntem o Sursă a acestei energii. Atenția este un principiu creator fundamental. Oriunde îmi ...

Aur Aur
A crede vs a avea Încredere

Poți citi oricâte cărți despre natura profundă a propriei tale ființe și a existenței. Este doar o informație pe care o primești din exterior. Altcineva a trăit experiența. Tu doar afli despre ea. ...