Călăuza rubrica Călătoria Eroinei

Luna Nouă în Balanţă, Eris şi Luna Plină din Berbec

Publicat la 04.10.2016 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

Luna Nouă asociază arhetipurile fundamentale Lună-Soare, feminin şi masculin. Luna Plină regăseşte Soarele şi Luna privindu-se faţă în faţă, polarităţi diferite care se recunosc reciproc şi pot integra o complementaritate într-un întreg. Luna Nouă este Răsăritul, Vizionarul Interior, mereu un nou potenţial de Început. Luna Plină este Apusul, Învăţătorul care trage o concluzie şi desăvârseste drumul simbolic deschis de intenţie la Lună Nouă.

Octombrie, prima zi , o Lună Nouă în Balanţă anunţă alegeri noi lansate, direcţii în care se vehiculează idei şi principii şi în care emoţiile şi reacţiile se concentrează. Odată cu semnul cardinal de iniţiere al Balanţei începe a doua jumătate a zodiacului. Înţelegerea de sine face un pas mai departe şi expansionează într-un alt mod felul în care îmi percep realitatea. În pragul de transformare al Echinocţiului atenţia se deplasează de la principiile extrovertite ale semnelor de primăvară şi vară spre interior. „Tu” sau „celălalt” nu mai sunt o proiecţie exterioară ci ne vin în întâmpinare, o oglindă a propriei noastre fiinţe pe care doresc să o completeze. Relaţia cu mine şi mai ales, întreg arsenalul relaţiilor mele, devin la Luna Nouă în Balanţă noi începuturi şi decizii, uneori cruciale, care marchează mereu alte praguri, salturi sau direcţii de explorat.

Balanţa cântăreşte relaţia mea cu trecutul, felul în care gândesc despre trecut, mesajul pe care îl port cu mine şi felul în care îl transmit; uniunile, prieteniile şi parteneriatele, promisiunile făcute, angajamentele inconfortabile sau legăturile consumate dezechilibrat. Îmi aduce aminte că trecutul poate rămâne prezent într-un mod de gândire, într-o asumare sau într-o relaţie prezentă în care fac aparent altfel dar în care repet, de fapt, acelaşi mecanism. Punctul vulnerabil pe care îl atinge rezonanţa Balanţei în adâncul nostru este chiar indecizia, nehotărârea, şovăiala, tensiunea mentală indusă de faptul ca „nu fac ceea ce spun ca fac” sau de alegeri mereu amânate. Jupiter în Balanţă crează un cadru strategic Lunii Noi şi poate expansiona ceea ce resimt injust de dureros într-o limită de suportabilitate. Cântărind îndelung opţiunile prin care să împac (cu orice preţ în mod armonios) propria natură cu divergenţele din jur, grija sau imaginea cosmetizată pentru „ochii lumii” cu ceea ce este refulat în interior, ceea ce consider corect cu ceea ce percep ca injust, comoditatea cu disconfortul sufletesc sau frica de a fi respins cu compromisul, ..., decizia poate deveni o problemă de-a dreptul insurmontabilă. Presiunea creşte cu cât oscilaţia sau revenirea asupra unei alegeri este de tipul „sau-sau”, exact acel conflict decizional nerezolvat, considerat insolvabil, care apasă cu gravitate şi pe care tocmai aş vrea să îl evit, din nou, în speranţa că se rezolvă de la sine.

În Balanţă, cu Luna Nouă într-un aspect de inconjuncţie cu Neptun în casa partenerului şi parteneriatelor, proiecţia unui conflict de alegere într-un viitor nedefinit devine o strategie de suspendare a unui deznodământ deja intuit, dificultatea de a dizolva un nucleu dur de convingeri sau pasarea responsabilităţii la altcineva. Decizia poate fi legată de valoarea arbitrară pe care o atribui unui partener, asocieri sau unei relaţii, de aşteptări nerealiste; de nesiguranţă sau confuzia motivaţiilor într-o alegere, de proiecţii idealizate sau dimpotrivă, ameninţătoare asociate relaţiilor mele; de faptul că pot privi un partener cu ochi tulburi, exact aşa cum doresc să îl văd, cum mă serveşte mai bine, nu cum este în realitate. Amânarea şi evitarea indecisă sunt somatizate în simbolistica Balanţei la nivelul mijlocului, lombar, rinichi, vezică urinară şi piele, acolo unde îmi este greu să filtrez greutatea de a intra cu adevărat în contact cu celălalt şi de fapt cu mine însămi, cu realitatea mea atunci când o creez mereu şi mereu aceeaşi.

Ne aflăm oricum în siajul unei perioade de rezonanţă cu termenul de „limită”, o provocare de a privi cu sinceritate tocmai acea limită a realităţii personale dincolo de care recreez în acelaşi fel. Într-un limbaj astral poate fi „colapsul credinţelor radicale şi aşteptărilor nefondate” , o frontieră a sincerităţii interioare deschisă din noiembrie anul trecut de planetele mari, Saturn şi Neptun, în semnele jupiteriene de explorare sau dizolvare a limitelor, Săgetător şi Peşti. O iluzie a avut toate premizele să fie recunoscută şi lăsată să se dizolve, un salvator mirific să-şi contemple empatia cu problemele, emoţiile sau neputinţele celuilalt, cu „sacrificiul personal” care „îl împiedică” să-şi urmeze un vis, o realizare sau, mai simplu, să se concentreze asupra ceva ce şi-a propus. Pot recunoaşte momentul de cotitură, atunci când mă străduiesc să manifest ceva ce afirm că îmi doresc cu intensitate şi realitatea „mă deturnează”? Când îmi propune altceva, aparent mai atractiv sau dimpotrivă, ameninţător de urgent, obligatoriu, existenţial? Odată în acest punct pot asimila testul de discernământ, sinceritate şi înrădăcinare (Saturn) în realitatea care pare că se dizolvă remodelându-se mereu (Neptun) sau mă dezbin confuz desăvârşind în mine exact acea limită de saturaţie sau prag de frustrare de la care am plecat.

Jupiter a pătruns de curând pe teritoriul Balanţei unde rămâne timp de un an. El aspecteaza provocările în siajul cărora ne aflăm încă, expansionand un conflict decizional spre rezoluţie, autoamăgirea de sine spre claritate („Adevărul vine înaintea Iubirii”), rigiditatea unor convingeri spre disoluţie şi tensiunea creatoare spre viziune, expresie şi manifestare. Cu cât mai mare este anvergura aspectelor ce par ireconciliabile, cu atât mai mult sunt stimulate forţele creatoare. Jupiter precede de aproape momentul de Lună Nouă în Balanţă. A configurat deja intenţia acestui „nou început” expansionand emoţii, afecţiuni, disconfort, injustiţii, exagerând circumstanţe şi expunând în lumina crudă a conştienţei obiceiuri sau repetiţii deficitare. Conduce atenţia în spaţiul comun Eu-Tu sau Eu-Ceilalţi, acolo unde nu pot pătrunde solitar(ă) pentru că am nevoie de oglindirea Ta pentru a învăţa despre ceea ce nu pot vedea singur(ă) în mine ... ce neg, unde evadez şi mă îndepărtez fugind de un adevăr; ce mă paralizează că pot pierde, la ce nu pot să renunţ, devine obsesiv sau doare; ce fac cu gunoiul de sub preş ascuns, refulat, reprimat, ce omit sau repet deliberat; ce judec şi resping, unde manipulez sau accept un compromis umilitor ... Pot să recunosc în mine un potenţial de distrugere pentru a-mi putea îmbrăţişa întreaga puterea de creaţie ?

Aceasta devine oglinda noastră venusiană, teribilă, până la momentul de Lună Plină. Venus guvernează semnul Lunii Noi în Balanţă şi drumul ei în exil pe terenul abisal al Scorpionului răscoleşte memoria, obsesia sau o respingere din trecut care îmi configurează acum prezentul. Alături de Luna Neagră putem primi înapoi imaginea noastră deformată de refuzul vulnerabilităţii şi sensibilităţii feminine, de respingerea mamei, maternităţii sau a rolului de mamă; de blocarea sexualităţii obsesia sau deviaţia ei; de suspiciune, gesturi lipsite de scrupule, gelozii, crize de posesivitate şi identitate în doi, un abuz emoţional de putere, ... Privind în oglindă putem desluşi mai degrabă imaginea unei Kali distrugătoare acolo unde am dori să întâlnim de fapt o Zeiţă a simţurilor, pasiunii şi iubirii profund transformatoare. În fapt este un singur personaj interior care îşi recunoaşte complementaritatea şi prin ea, întregirea. Kali este Shakti şi Shakti devine mereu Kali într-un ciclu de creaţie care lasă să plece ceea ce trebuie să moară pentru ca viaţa să poată da naştere vieţii în continuare. Venus alături de Luna Neagră par că pretind o renunţare mai mare decât cred că pot suporta, renunţare care devine de fapt cel mai mare gest de iubire pe care mi-l pot dărui. Constat că îmi pot dansa viaţa în prezenţa celui mai întunecat abis atunci când curg odată cu umbra mea şi o las să mă străbată fără a opune rezistenţă. Aici undeva, în această frontieră delicată, mă pot întâlni cu misterul completitudinii, oportunitatea unei renaşteri şi sămânţa unui potenţial mereu nou de creaţie.

Luna Nouă în Balanţă deschide o perioadă în care atenţia este ispitită într-un palier temerar, profund şi abisal de trăiri în oglindă iar domeniul afectiv este atras de un parcurs suspicios, demonstrativ, combativ şi restructurator spre Lună Plină. Odată ce se realizează aspectul, activarea conjuncţiei Eris - Uranus din Berbec de către Luna aflată în aceeaşi poziţie, îl poate conduce către forme neaşteptate de manifestare. Luna Plină din după-amiază zilei de 16 octombrie urzeşte o conjunctură dinamică, şocantă, divergentă, o întoarcere sau o răsturnare bruscă, un salt care răspunde la o acumulare majoră de cantitate sau calitate.

Eris este observabilă din 2003, descoperită şi catalogată în ianuarie 2005, o nouă planetă a Sistemului Solar (a zecea planetă de la Soare) care orbitează dincolo de frontiera plutoniană. Are un diametru mai mare decât Pluton dar mai mic ca al Lunii şi o orbită eliptică înclinată cu mai mult de 440 faţă de ecliptică, foarte excentrică, care a făcut ca rezonanţa ei în natura umană să rămână mult timp imperceptibilă, distantă, subtilă. Are o perioada de rotaţie de aproximativ 560 de ani faţă de Pluton care realizează o revoluţie solară în 248 de ani. Fiind încă şi mai lentă în mişcarea să, Eris a rămas ascunsă pentru mult timp în Centura Kuiper, călătorind şi manifestându-se ca un principiu puternic dar silenţios, care a rezonat invizibil şi latent în istoria umanităţii. Odată la vedere, Eris, la fel ca şi celelalte arhetipuri astrale intră în conştienţa colectivă şi deschide psihicul şi percepţia către noi nivele de rezonanţă interioară şi un spectru nou de posibilităţi. Felul în care conştiinţa umană interacţionează cu acest câmp arhetipal larg, discrepant, necunoscut şi greu de surprins încă, reflectă un potenţial de manifestare prezent deja, realitatea unor nivele psihice care sparg o graniţă de percepţie şi survin revoluţionar („If 2005 was „the opening” then 2016 is the Grand Opening” - Forrest Astrology, The current Uranus-Eris conjunction).

Eris este asociată cu arhetipul feminin echivalent cu Marte. Soră a lui Marte, ea este o Zeiţă a războiului care întrupează toate instinctele raboinice şi trăsăturile centrate pe sine ale zeilor olimpieni, completând în această perioadă oglinda ridicată de Venus şi Luna Neagră din Scorpion. Eris este o sabie cu două tăişuri. Poate scoate la iveală furie, agresivitate, rivalitate, semănând răzbunare atunci când se simte respinsă, conflict şi discordie. Poartă în aceeaşi măsură ca şi Pluton un potenţial crucial de transformare. Aş putea îmbrăţişa toate aceste aspecte violente înfricoşate şi să le transmut în fermitate, competiţie creativă, o cucerire în cunoaştere sau izbânda trecerii unui prag de rezistenţă în mine însămi. Hotărârea şi determinarea fac posibilă „urcarea unui nou munte”, concentrarea acţiunii spre un nou pisc de cucerit, aşa cum sunt susţinute acum exaltat de Marte în Capricorn.

Atunci când o nouă planetă intră în realitatea noastră fizică, aspecte noi survin în conştienţă, simţuri şi nivele de percepţie se rafinează, se dezvoltă procese psihice mai complexe, concepte, noi nivele de aspiraţii, mesaje, idei de forţă, noi paliere de cunoaştere şi odată cu ele, responsabilitatea ei. Eris este un arhetip relativ nou şi revoluţionar iar pătrunderea lui în această formă în conştienţa umană este sincronă cu creşterea şi desăvârşirea unei laturi profunde şi necesare a femininului care îşi recuperează complementaritatea masculină şi astfel întregul potenţial de creaţie.

Călătoria Eroinei a început!
"Maestrul Interior se naște întotdeauna în timpul experienței umane încarnate. Nu există Maeștri care să nu fi trecut prin Umanitate. În Corp, ei pot fi recunoscuți mai ales după zâmbet. În afara Corpului, de asemeni."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Tarotul Mitologic Tarotul Mitologic

Mai mult decât o carte și mai mult decât un set de cărți de joc, Tarotul Mitologic este un instrument de sondare a adâncurilor Conștiinței umane, este o cheie magică a marilor porți către ...

Cartea 44 Cartea 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

CONTRACTE SACRE CONTRACTE SACRE

”Care este rostul meu în această lume, pentru ce sunt aici, care este menirea, vocația, consacrarea vieții mele?” Aceastea sunt întrebari fundamentale care apar în cursul transformării ...

Workshopuri relevante

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să aduci ...

Meditație Activă și Shaking Meditație Activă și Shaking
Meditația Activă – Body-Shaking este o formă de energie care aprinde corpul, îl trezește la viață. Această „medicină” (cum o numesc unele culturi băștinașe) – body-shaking – ...

Luppia Mundi Luppia Mundi
În orice vremuri, cea mai mare putere este Conștiența Realitatea este o oglindă a lumilor noastre interioare, conjugate. A schimba realitatea pe care o trăiești, este a schimba lumea interioară.     A ...

ShamaniA ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

Articole pe aceeași temă

Soarele și Venus în Crucea mutabilă Soarele și Venus în Crucea mutabilă
Un vortex pe cer

Careul format de alinierea planetelor mari în semne mutabile (Săgetător, Fecioară, Pești) este întregit în perioada pe care o traversăm de Soare și Venus în Gemeni, care completează ...

Luna Plină în Capricorn Luna Plină în Capricorn
Care este muntele pe care îl putem urca Împreună?

Luna traversează semnul saturnian al Capricornului şi înainte de a împlini aspectul de Luna Plină întâlneşte, o dată mai mult, disoluţia de structură, personală şi colectivă, propusă ...

Luna Nouă în semnul relațiilor Luna Nouă în semnul relațiilor
Un șantier în reconstrucție

Sâmbătă, 6 octombrie. Astral, Venus a intrat în mișcare aparent retrogradă în semnul alchimic al Scorpionului. Îi poți simți deja, intensitatea? Pătrundem la esența mecanismelor și ...

Visul de transformare nu este același cu Realitatea transformării Visul de transformare nu este același cu Realitatea transformării

Februarie forțează energic visul de transformare și schimbare al Vărsătorului, probând prin emoție autenticitatea lui. Este ca și când, urzind circumstanțe sau stări mentale tulburate, care ...

Experiența dimensiunilor astrale ale Ființei Experiența dimensiunilor astrale ale Ființei

Am ales o conjunctură astrală şi AM RESPIRAT. Fără să conştientizeze acest act sacru de participare colectivă, întrega umanitate a traversat împreună cu mine un prezent irepetabil de rezonanţă ...

Instrucțiuni de folosire (X) Instrucțiuni de folosire (X)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Peștilor

Să facem cunoștință cu ei! Să ne înțelegem copiii ca o individualitate în Centrul propriului lor Univers, mici Creatori de realitate, căpătând încredere în ei, în propria ...

Tabăra de Vară Briza 2016 Tabăra de Vară Briza 2016
O perspectivă astrologică

„Dragii mei părinţi exploratori ai Conştiinţei, dacă aşa ca şi mine aţi trăit deja necesitatea de a înţelege unicitatea fiinţei minunate care v-a ales ca părinţi, vă invit să descoperim ...

Luna Plină - Un mesaj electrizant al inimii Luna Plină - Un mesaj electrizant al inimii

Cele mai răscolitoare rostiri, cele mai frumoase și profunde explorări, le trăim și le conștientizăm în perioada retrogradării planetei Venus. Este ceva seducător în atracția adâncimilor ...

Eclipsa de Lună în semnul Vărsătorului și Marte retrograd Eclipsa de Lună în semnul Vărsătorului și Marte retrograd

Eclipsa Totală de Lună din data de 27 iulie este, poate, cea mai importantă răscruce a acestui an, printr-o configurație cu totul specială. Luna se află în poziția sa cea mai îndepărtată de ...

Vreau să spun ce simt, ce gândesc și ce vreau! Vreau să spun ce simt, ce gândesc și ce vreau!
Un Scorpion la Lună Nouă

Balanța și-a vărsat talerele în Scorpion. Un sentiment de saturație, de prea plin, de ajuns. Gata cu oglinzile, compromisul și așteptarea ca rezolvarea să vină prin ceilalți. Prea mult tact, ocolișuri, ...