Calea Maestrului Interior

Călăuza rubrica Nu există nimic în-afara ta

Publicat la 06.12.2016 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Traversăm cu toții o perioadă importantă pentru vindecarea trecutului, o etapă la fel de necesară precum aerul. De mai bine de două luni se simt la nivel colectiv și personal convulsiile acestei lumi aflate în pragul transcenderii propriilor bariere. Mintea compulsivă, câmpul colectiv al gândirii se comportă din ce mai haotic, precum un fugar hăituit. Toate semnele anunță o criză colectivă care pare să se manifeste deocamdată mocnit, de dragul aparențelor este acoperită cu un zâmbet fals. Dedesubt se cască însă hăul, iar acolo ne este frică să privim.

La nivel personal resimțim cu toții aceste valuri, trăim stări pe care nu le putem explica cu mintea, complet iraționale. Ne racordăm mecanic la câmpul colectiv și uităm instantaneu care este sursa acestor valuri. Astfel recreăm mereu drama personală, cu accentele sale de mânie sau disperare, cu fricile sau reprimările noastre. La fel, ca și la nivelul întregii umanități, ne temem nespus să privim în profunzime. Ne înfricoșează cea mai mică impresie care răzbate din adâncuri către suprafață, un semn, un foșnet, un strigăt disperat al sufletului de a ne recunoaște natura noastră enormă, propria măreția. Însă pentru ego contează siguranța lumii pe care a creat-o și este important ca această realitate să rămână exact așa cum o cunoaște el, cu toată mizeria și micimea sa, cu toate micile sale războaie și victorii iluzorii, cu poleiala încărcată de falsitate, cu puzderia de personaje exterioare care atentează în permanență la prețioasa sa integritate.

Orice moment de prezență îl sperie pe ego. Am cunoscut oameni care au mirosit doar puțin adâncimile și implict înalturile ființei, oameni care au întredeschis foarte puțin ușa către adevărul uitat... ceea ce au făcut apoi a fost să fugă, au închis imediat ușa întredeschisă, au refuzat să accepte ceea ce era evident: marea conștientizare că ego nu are o consistență, nu este o structură solidă, este o colecție de idei și nimic mai mult, este o bibliotecă de păreri, de reguli, morală. Este gândire repetitivă, mereu și mereu aceeași. Altă formă, același material. Aceeași Mărie cu altă pălărie.

Este pe hbo un film extraordinar, numit Westworld, despre conștiință și jocul identităților. Inteligența artificială devine conștientă de sine abia în momentul în care reușește să recunoască că vocea creatorului său (sau a zeului) este propria voce. Un pas uriaș care face pulbere identitatea măruntă a lui ego, în cazul acesta un personaj manipulabil, carne de tun, deliciul zeilor plecați în căutarea propriilor demoni. Recunoașterea propriei voci înseamnă cunoașterea adevărului, înseamnă libertate, creație conștientă de realitate.

Evident inteligența artificială este un pretext. În acest film este vorba despre noi, probabil v-ați dat seama deja. Este o variantă a Călătoriei Inimii, cum o numim noi în zilele noastre. În fiecare dimineață ne trezim curați, deconectați de lumea creată de ego și avem șansa imensă de a explora o sumedenie de teritorii noi, de care ne-am ferit în trecut. Dar iată că foarte repede alunecăm către ceea ce cunoaștem, mintea noastră adună repede bruma de informație pe care o deține pentru a reclădi personalitatea, ne recreăm realitatea de care ne-am atașat, realitatea pe care am clădit-o în fiecare zi din viața noastră. Astfel se naște prezentul din trecut. Software-ul se reactualizează, baza de date este refăcută în cele mai mici detalii, rețelele neuronale reaprinse, aceleași, mereu aceleași. Gândirea își revendică terenul pierdut peste noapte, ego redevine stăpânul absolut, este din nou cel care face alegeri.

Ceea ce numim proces de transformare în Călătoria Inimii este de fapt un parcurs de redobândire a liberului arbitru, la finalul căruia toate alegerile noastre nu mai sunt condiționate de trecut, ego își pierde calitatea de stăpân absolut deoarece de la nivelul minții, singura pe care o cunoaște cu adevărat, nu este posibil niciun fel de control al realității. Ne transformăm, devenim altceva, nu altcineva. Identitatea se păstrează, ego își continuă viața, nu dispare, însă se transformă, se maturizează de fapt, devine mai docil, înțelege realitatea, nu i se mai pare ostilă, nu mai are de ce să se baricadeze, să se ascundă de lume sau să atace.

În călătoriile de conștiință care au loc la București, dar și la Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Sibiu (și ne dorim să ajungem în cât mai multe orașe) creăm mereu cadrul pentru a ne uita dincolo, pentru a întrezări adevărul profund despre Ființă. Explorăm capacitățile infinite ale omului de a merge mereu un pas mai departe, de a depăși limită după limită, de a sparge cochilia ego-ului imatur. Acest proces de devenire este adeseori însoțit de frică, precum spuneam la începutul acestei scriituri. În respirația holotropică, dar nu numai în acest caz, apare uneori, mai ales înainte ca experiența să înceapă, senzația de teamă, teama de necunoscut, de ceva ce nu cunosc. Însă toți cei care au trecut prin acest proces au găsit dincolo de această teamă, absolut firească, splendoarea inimaginabilă a universului interior, atât de complex și de necuprins cu mintea liniară, încât rămâi cu gura căscată.

Înăuntru, în Centrul acestui univers este răspunsul la marea aventură umană a căutării sensului. Care este sensul existenței, de ce exist? Am fost creat sau sunt rezultatul unor milioane de întâmplări fericite care au condus, astăzi, la conștiința care sunt. Aceste întrebări ne-au bântuit dintotdeauna și nimeni nu a venit cu un răspuns satisfăcător. De ce oare? Foarte simplu: pentru că răspunsul este diferit pentru fiecare ființă în parte și este un răspuns pe care fiecare ființă în parte îl poate formula... pentru sine. Iar acest răspuns poartă în el înțelegerea noastră, filtrul unic, personal prin care decodăm ceea ce simțim legat de acest Centru. Iar acesta este doar un nivel...

Marile revelații nu pot fi rostite. Marile răspunsuri nu răspund niciunei întrebări, ele anulează întrebarea. Am auzit numeroase împărtășiri survenite în urma unor profunde experiențe de conștiență extinsă, precum respirația holotropică: nu mai am nicio întrebare, mintea mea nu mai poate formula măcar o fărâmă de curiozitate, este ca și cum vedeam totul prin ochii altora și dintr-o dată am început să văd cu ochii mei. Câteodată conștientizările sunt atât de puternice încât întreg sistemul de referință al lui ego este pus sub semnul întrebării. Aceste momente marchează cotituri majore în viața multor oameni care au participat la workshop-urile și seminarele Călătoriei Inimii.

Este un moment mare pentru noi cei din Călătoria Inimii. Pe 7 decembrie 2016 începe al patrulea modul din Parcursul de Dezvoltare Personală Integrală al Școlii Maestrului Interior. Este a patra generație de exploratori care parcurg acest traseu de transformare interioară, aflați acum la modulul inimii – cea mai importantă poartă către transcendență. Deși nu sunt fizic alături de ei, simt deja fiorii superbelor trăiri și revelații care devin accesibile tuturor oamenilor, căci conștiința nu poate fi închisă într-un borcan. Orice experiență trăită de un om - oricare om de pe această planetă - iradiază în câmp, se infiltrează în fiecare moleculă.

Energia acestor zile este într-adevăr fabuloasă și ne va însoți și la București în ultima mare călătorie pe 2016. Privirea Interioară - este privirea Centrului conștient, cel care creează sfera. Este centrul absolut al fabulosului Univers interior care se revarsă în-afară și creează lumea.

Nu există nimic în-afara ta... Ceea ce tu numeşti «lume» este doar un efect... Ceea ce numeşti «realitate» este doar o materializare, imaginea din oglindă a viselor tale.
Elio D'Anna – Școala Zeilor
"Umanitatea este o experiență. Divinitatea este o experiență. Călătoria Inimii este experiența trecerii de la identitatea Umanității la cea Divină, prin Conștiență. Și invers"

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Spiritul Shamanic Spiritul Shamanic

SHAMANISMUL este cea mai veche formă de dezvoltare personală, precedând toate religiile şi filozofiile cunoscute. Recent, a revenit în atenţie, manifestând o adevărată renaştere. Conţine ...

CÂND IMPOSIBILUL DEVINE POSIBIL CÂND IMPOSIBILUL DEVINE POSIBIL

Trecând peste teama de a fi ridiculizat de colegii de breaslă, peste teama inerentă oricărui cercetător care îndărzneşte să iasă din tiparele rigide ale paradigmei materialiste, cu o superbă ...

Mandala Ființei Mandala Ființei

Doctorul Richard Moss este un om care a trăit Revelaţia. Este un om care a experimentat starea de conştiinţă supremă a fiinţei omeneşti în care aceasta trăieşte deplin. Este acea stare de conştiinţă ...

Setea de întregire Setea de întregire

Neliniştea pe care o simţim este acel imbold înnăscut, lăuntric care ne împinge în direcţia posibilităţilor noastre spirituale. Setea de întregire este tendinţa dinamică datorită ...

Psihologia viitorului Psihologia viitorului

Psihologia viitorului reprezintă chintesenţa operei lui Stanislav Grof şi un punct de referinţă în psihologia secolului XX. Este o carte care sparge barierele şi spulberă viziunea mecanicistă asupra ...

Workshopuri relevante

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...