Călăuza rubrica 2017 - Visul este cel mai real lucru din câte există

Publicat la 09.01.2017 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

2016, un an încheiat fabulos în viziunea începutului său, "Așează-te și mergi!". Un cerc se închide! Din nou în același punct și totuși incredibil, departe, pași dobândiți cu efort și inspirație, în manifestare, în conștiență și în apropierea miraculoasă de mine însămi! După tot ce s-a consumat încrâncenat, haotic, agitat sau în nemișcare, confuz sau plin de revelație, mă Așez din nou la final de an. Un moment interiorizat de încheiere devine de fapt, un miraculos început, o clarificare, o completare, o sinteză și așezare a întregului an. Este un început sedimentat într-o casă de finalitate, un început ascuns în ceva care se poate încheia acum: un program, deja plictisitor de ciclic, toxic poate, o provocare de a-mi privi cu onestitate realitatea pe care o creez, un bilanț al unei relații, al unui sistem de gândire, al unei lungi perioade repetitive sau chiar a unei întregi etape de viață. Dacă nu surprind acum întreaga lor semnificație, am răbdare și nu mă opresc, nu împietresc, merg consecvent mai departe. Reconstruiesc Încrederea în alegerile pe care le-am făcut într-o lucidă revelație și vis al conștienței. "Totul este de-andoaselea acum, acolo este lumea adevarată și aici este visul" (Avatar).

Vis sau realitate? Intențiile se reajustează, se recalibrează într-o nouă rezonanță de sinceritate cu mine însămi, contemplare, recunoștință, devenire. Nu mai pot rămâne doar intenții, devin o nevoie cruntă de bucurie și manifestare. Sunt aici, le simt, le trăiesc deja. Nimic nu este ce pare a fi, este în permanentă schimbare, o transformare ireversibilă, însutit mai mult decât pot percepe acum. Am Încredere.

2017 continuă schimbarea inițiată în ultimii doi ani de activarea energiei mutabile (Saturn în Săgetător, Nodul Nord și Jupiter în Fecioară, Neptun și Nodul Sud în Pești). Semnele mutabile mai sunt cunoscute și ca semne de oglindire, care ne arată exact ceea ce nu vrem să vedem la noi. Tot ceea ce am atras spre noi în acești ani, persoanele față de care am simțit adversități sau ne-au deranjat teribil, ne-au adus în atenție, în ultimă instanță, relația cu actorii talentați care suntem, cu aspectele noastre imature, insuficient conștientizate, evitate sau rănite încă. Schimbarea continuă dar modularea sa haotică, oscilantă, extremă uneori, se fixează. Experiența pe care am trăit-o bulversant până acum se resetează cosmic, are premizele unei ancorări profunde a expresiei personale și creației (trecerea Nodurilor Lunare pe axa Leu-Vărsător în data de 10 mai și trecerea lui Jupiter în Scorpion în data de 10 octombrie). Ne regăsim tenacitatea, perseverența și odată ce ne propunem ceva, nu mai dăm înapoi până nu ducem lucrurile la bun sfârșit. Instabilitatea și faptul de a supune îndoielii un dat pe care nu l-am experimentat personal, specific semnelor mutabile, face loc consecvenței. Se poate chiar instala un anumit confort, câștigat cu mare efort ce e drept, față de care putem dezvolta ușor în anii ce urmează, obișnuințe sau chiar atașamente. Avem o promisiune de fixare a acțiunii, proiectelor, sistemelor de gândire, relațiilor, care rămâne constructivă când nu acceptăm stagnarea personală. Dacă în continuare nu ne place ce vedem în jurul nostru, că nu avem niciun control asupra emoțiilor, experiențelor, relațiilor, vocației, dacă nu am realizat schimbarea anticipată sau forțată de conjuncturile prin care tocmai am trecut și trecem, „trezirea” poate surveni brusc, provoacă conștiența unei renunțări, prăbușește o apărare, presupune abandon, curgere împreună cu realitatea. Devine un salt spectaculos cu o evoluție fulgerătoare.

Impactul unui arhetip saturnian, un procuror interior pe care l-am resimțit limitator până acum, undeva, într-un domeniu activ din viața noastră poate fi deja o restricție cu care ne-am familiarizat. Extremele tind să se apropie și o respirație proaspătă pătrunde acum. Iluzii, așteptări, speranțe, ceea ce a rămas solid, durabil, concret din relațiile, dorințele și visele noastre, trecute prin filtrul exigent al realității, dizolvă barierele ridicate de frică sau convingerea de neputință.

Dorința de creație este efervescentă, se eliberează din propriile constrângeri. Forța gândului și puterea rostirii devin evidente, îmi recuperez puterea interioară prin ele, disciplinez emoțiile. Dorințe răscolite, neclare, nedefinite, consolidează ziduri de apărare. Nu pot crea dintr-un mecanism de apărare, creația nu este securitate și siguranță. Creația este libertate interioară.

Vis sau realitate? Vrem să facem ceva acum cu intențiile și visele noastre, ne putem simți mai pragmatici, mai aproape de un scop. Resursele pot fi limitate în continuare dar tocmai asta ne face să fim creativi, eficienți cu ceea ce avem deja, să mobilizăm noi soluții. Forța viziunii, manifestarea intenției, decizia de a avea încredere, acea ”magie interioară” prin care modelăm conștienți creația propriei noastre realități, acel ”ilogic necesar” al Pestilor, devin o cale de a ne desprinde, la început de an, din oboseala repetiției sau ciclicitatea epuizantă a obișnuinței. Să acționez pentru a crea, pentru a împlini un proiect, o viziune care a căpătat undă verde în trierea saturniană, înseamnă acum să mă desprind de trecut, să ies din cerc, să închei un joc (Marte începe anul în conjuncție cu Neptun și Nodul Sud în Pești).

2017 este un început, poate fi o linie de demarcație, percepția unui start iminent. Energia astrală cardinală (Jupiter în Balanță, Uranus în Berbec, Pluton în Capricorn) înseamnă mobilizare și acțiune, avânt și consum de energie, impunere, lipsă de răbdare. Conjuncturile în care am inițiat shimbarea, schimbarea ea însăși se transformă progresiv, expansionează un progres personal într-o evoluție colectivă împreună. Nevoia de transformare se concentrează, se acutizează poate caracterul ei radical (in primele luni) dar și potențialul nostru de a fixa, de a nu ne mai întoarce, de a o face să devină ireversibilă (in a doua jumatate a anului).

Provocarea arhetipului uranian, pe care cu toți o resimțim acum acolo unde Berbecul ne animă o casă de viață, este în general neiertătoare cu aspectele încă imature ale ego-ului. Momentele de opoziție la grad fix între doi mari maeștrii, Uranus și Jupiter (2 martie, 27 septembrie) expansionează individualismul rigid sau copilăresc, ieșiri orgolioase, gesturi neașteptate, pune degetul pe pretenție, revendicare și rebeliune adolescentină, într-o relație, grup sau colectiv social. Aduc în atenție locul unde nu funcționăm coerent, ca o echipă, sciziunea; unde nu suntem originali, credem că ni se cuvine, unde devenim fanatici asupra versiunii noastre de adevăr; unde nu respectăm ritmul, forma unică de exprimare și individualitatea fiecăruia. Esența arhetipului uranian este ingeniozitatea, schimbarea sau revolta care conduce la un salt progresiv, tot atâtea instrumente care devin eficiente atunci când le întorc către mine. Mă revolt sănătos împotriva propriilor mele constrângeri interioare, limite autoimpuse sau lipsei de autenticitate și devin ingenios pentru a le depăși. Răsturnări bruște de situații, întorsături neașteptate, surprize, toate fac parte din energia efervescentă a acestui an. Nu e nimic de controlat, nu poți fi niciodată suficient pregătit(ă) pentru ceea ce poate surveni, nimeni nu poate trăi în locul tău și tu nu poți trăi pentru nimeni altcineva. Experimentez și trăiesc cu încredere experiența. Numai așa o pot integra. 

2017 este un prag de relaționare și de conștientizare a integrității personale într-o relație. Este un timp perfect în care pot realiza că orice relație este, în ultimă instanță, doar despre mine însămi. Devine o imagine în oglindă a realității pe care o creez și o recreez mereu, îmi reflectă cum mă simt și cum mă tratez, de fapt, pe mine însămi. Fiecare experiență emoțională din trecut a înrădăcinat un gând despre ea, de multe ori un adevărat sistem de gândire de a cărui profunzime și încrâncenare nici nu sunt conștientă decât atunci când se repetă, în fața unei situații diferite, în contact cu procesele individuale ale fiecăruia. Relațiile noastre, orice fel de relații, intime, de familie, prietenie, uniuni, asocieri sau parteneriate îmbrățișează acum un potențial de clarificare, transformare și inițiere, acolo unde este nevoie de un nou salt emoțional în încredere și conexiuni care transformă și ne țin mereu în priză. Axa cardinală Balanță-Berbec concentrează experiențele în această sferă: eu și ceilalți, cât de mult sunt eu, cât de mult sunt ceilalți în mine, cât de mult este visul meu sau trăiesc de fapt în visul altcuiva. Împărtășim o dinamică vie de trăiri exaltate, emoții, oscilații, sentimente înflăcărate, dorință de rafinare și împrospătare a relațiilor. Facem excese, ne risipim. Uneori pare că pierdem cu adevărat măsura.

Ceea ce atragem spre noi la începutul anului (Venus în Pești alături de Neptun, Nodul Sud și Chiron) poate iniția un răspuns interior la nevoia de integrare a extremelor. Exaltă dorințele intime ale inimii de dizolvare într-o conexiune subtilă, profundă, integratoare, de împărtășire și comuniune magică, expansionând în același timp ceea ce a rămas încă nerostit, amânat, neterminat, se simte rănit, frustrat, judecat, nevalidat. Poate puncta locul în care relațiile noastre nu sunt de fapt iubire, deși pretindem acest lucru, acolo unde s-au transformat în dependențe înșelătoare, acolo unde încă nu pot să las, să vindec, sacrific ceva, mă simt fără speranță, acolo unde aștept și idealizez, fără o baza reală, atât de ușor. Perioada ei de retrogradare, 5 martie-15 aprilie, în Berbec și Pești este un ciclu important într-o etapă de maturizare relațională. Forțează rezoluții, reveniri, oameni și relații care survin surprinzător din trecut, capătă din nou viață, iubiri și prietenii care se desfac sau se refac, rupturi sau întorceri neașteptate. Relațiile se cern, se decantează, se inițiază relații noi, în funcție de ceea ce noi am devenit acum. Dinamica relațională ne însoțește într-un parcurs punctat de accente de expresie, asupra cărora voi reveni mai detaliat la momentul dat :

  • 25 martie, un debut, o nouă perspectivă în relațiile personale, în relația cu mine, feminitatea sau banii (Venus în conjuncție cu Luna Nouă în Berbec);
  • 10 mai, un timp de exprimare personală pasionată, creație și expresie tulburătoare a dorințelor intime ale inimii (intrarea Nodului Nord in Leu odată cu Luna Plină în Scorpion);
  • 5 octombrie, un timp activ de rezoluție și conștientizare, o decizie de abandon a iluziei de separare, un potențial de integrare a dualității interioare, feminin, masculin, disociere sau unitate (conjuncție Venus-Marte în Fecioară la momentul Lunii Pline în Berbec).

La finalul anului, 19 decembrie, Saturn parăsește semnul Săgetătorului, încheie un ciclu de transformare și revine în Capricorn, în domiciliul său. Este momentul de consolidare a reconstrucției interioare și transformărilor care au survenit. Structurile se schimbă, construiesc visul și viziunea revelată și sintetizată.

Deschidem un an, poate nu mai simplu după un 2016 muncit și răscolit, dar cu siguranță experiențele personale pe care le-am aprofundat și tot ce am conștientizat cu sinceritate despre noi, capăta un sens acum, o direcție, un obiectiv concret, mai clar definit, ne urnesc din loc. Pe măsură ce gustăm din noua noastră realitate care în sfârșit se face simțită, suntem pregătiți să acționăm pentru ea. La început de an ne regăsim în fața liniei de start. „Dacă în 2016 am exersat, acum participăm la competiție”. Este un an al Încrederii pe care o hrănesc atunci când mă întorc, mereu și mereu către mine însămi, la sursă, în tăcere interioară, acolo unde se naște orice creație, bucuria, viața. Încrederea rămâne catalizatorul. Ne ajută să ieșim din orice situație aparent imposibilă, insuflă curajul de a păși în necunoscutul care ne mișcă vrând nevrând din amorțire, ne ține atenți, prezenți, activi, conectați în vitalitatea conștienței. Asumarea este mereu unică și personală, cu onestitate și consacrare. Numai așa putem fi Împreună într-o apartenență la viață fecundă, dinamică, mereu nouă și creativă.

Să împărtășim un an 2017 profund înrădăcinat în Încredere, în darurile noastre unice, în relansare, asumare și în cea mai mare abundență pe care o avem deja, Creația și Conexiunea!

Visul este cel mai real lucru din câte există. Arta de A Visa, Arta de A Crede și A Crea este o stare de libertate, certitudine și încredere totală, este oglindirea angajamentului tău interior care face ca lucrurile să se întâmple. Visează, nu înceta niciodată să visezi! Realitatea te va ajunge din urmă.” (Elio D`Anna, Școala Zeilor - Cărțile Maestrului Interior)
"Am ales experiența în dimensiunea încarnată pentru a ne redescoperi inefabilul, strălucirea în ciuda întunericului, măreția în ciuda micimii și nelimitarea în ciuda separării. Călătoria Inimii este despre transcenderea dualităților prin experiența lor."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Cartea 44 Cartea 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

CERCUL VIEŢII CERCUL VIEŢII

De cam treizeci de ani încoace se pune în mod regulat problema întoarcerii la şamanism, sursa primordială a umanităţii, a tuturor religiilor, filosofiilor şi ştiinţelor lumii. Omul ...

CONTRACTE SACRE CONTRACTE SACRE

”Care este rostul meu în această lume, pentru ce sunt aici, care este menirea, vocația, consacrarea vieții mele?” Aceastea sunt întrebari fundamentale care apar în cursul transformării ...

Articole pe aceeași temă

Instrucțiuni de folosire (VIII) Instrucțiuni de folosire (VIII)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Capricornului

„ ... O tânără mamă împinge un cărucior cu o mână, de cealaltă agățându-se un copilaș micuț, în timp ce ea încearcă să ajungă la borcanele cu miere de pe raftul ...

Luna Plină: Cine aș fi fără acest gând? Luna Plină: Cine aș fi fără acest gând?

O hartă continuă să se reconfigureze. Lumea interioară se rescrie amestecând direcții: în sus și în jos, față, spate, stânga și dreapta.  Conexiunile se realiniază în ...

Instrucțiuni de folosire (VI) Instrucțiuni de folosire (VI)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Scorpionului

Copiii au o capacitate nelimitată de a înțelege lumea. Pentru a putea face acest lucru spontan, păstrându-şi vie inocența şi curiozitatea, au nevoie să descopere că trăiesc într-o lume ...

Vreau să spun ce simt, ce gândesc și ce vreau! Vreau să spun ce simt, ce gândesc și ce vreau!
Un Scorpion la Lună Nouă

Balanța și-a vărsat talerele în Scorpion. Un sentiment de saturație, de prea plin, de ajuns. Gata cu oglinzile, compromisul și așteptarea ca rezolvarea să vină prin ceilalți. Prea mult tact, ocolișuri, ...

Acasă, o experiența a Centrului Acasă, o experiența a Centrului

Aștrii încep să pășească treptat în semnul Racului. Impulsionează în diferite domenii din viața noastră un arhetip și o casă fundamentală, ambele guvernate de către Lună, o lume a ...

Luna Nouă în semnul relațiilor Luna Nouă în semnul relațiilor
Un șantier în reconstrucție

Sâmbătă, 6 octombrie. Astral, Venus a intrat în mișcare aparent retrogradă în semnul alchimic al Scorpionului. Îi poți simți deja, intensitatea? Pătrundem la esența mecanismelor și ...

Instrucțiuni de folosire Instrucțiuni de folosire

„ ... O tânără mamă împinge un cărucior cu o mână, de cealaltă agățându-se un copilaș micuț, în timp ce ea încearcă să ajungă la borcanele cu miere de pe raftul ...

Ritmuri astrale (II) Ritmuri astrale (II)
Incursiune într-un drum de destin, Nodurile Lunare

Am ales o conjunctură astrală și am respirat. Fără să conștientizeze acest act fabulos de participare colectivă, întreaga umanitate a traversat împreună cu mine un prezent irepetabil de rezonanță ...

Luna Plină - Un mesaj electrizant al inimii Luna Plină - Un mesaj electrizant al inimii

Cele mai răscolitoare rostiri, cele mai frumoase și profunde explorări, le trăim și le conștientizăm în perioada retrogradării planetei Venus. Este ceva seducător în atracția adâncimilor ...

Răscrucea unui acord interior Răscrucea unui acord interior

Reactivat de staționarea planetei Mercur în același grad, sezonul Eclipselor de august se apropie de o rezoluție. Calendaristic s-a încheiat, experiența lor de abia începe. Cum? Discret, sigur ...