Calea Maestrului Interior

Punct rubrica Timpul transformării

Marea criză psiho-spirituală a Umanității

Publicat la 01.02.2017 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Richard Moss a fost oaspetele nostru pentru patru zile. Am împărtășit cu el din experiența noastră în Călătoria Inimii, am schimbat impresii de la întâlnirea cu voi, dragi prieteni, de la workshopul din weekendul trecut - Mandala Ființei, dar am vorbit și despre multe altele: de la filme și actori, până la… politică.

Richard Moss este american, trăiește în țara care reprezintă pentru mulți oameni lumea nouă, spațiul în care ai libertatea de a crea orice, de a-ți îndeplini orice vis, oricât de nebunesc ar fi acesta… the American dream. Nu o dată și-a exprimat dezamăgirea pentru alegerea americanilor de a-l pune pe Trump în fruntea țării – Casa Albă este mai mult decât reședința președintelui, este un spațiu încărcat de semnificație, acolo trăiesc și lucrează cei care emană în lume esența valorilor americane.

Marea rușine națională, cum îi spune Moss, este însă creația umanității aflate în criză de identitate. Este expresia concretă a faptului că nu știm ce să facem cu libertatea noastră, fugim de responsabilitatea creației conștiente, alegem să ne întoarcem într-un punct din trecutul nostru în care alegerile noastre erau mai degrabă fundamentate pe frică. Ne-am ales cu un monstru – acestea sunt cuvintele lui Richard, însă acest monstru trăiește în fiecare din noi, ascuns sub concepte și povești iscusite, iese la suprafață într-un mod violent, iar noi nu-l recunoaștem ca fiind propria noastră creație.

Există doar patru locuri unde putem pleca cu mintea noastră atunci când nu suntem în prezență: ne putem întoarce în trecut pentru a ne spune povești pline de regret, remușcare, vinovăție. Alteori plecăm în viitor pentru a ne face griji legate de ziua de mâine. Toate aceste povești au în centru un personaj, o identitate, acel eu care reprezintă a treia direcție către care ne îndreptăm și pierdem momentul prezent. Toate poveștile pe care le creăm cu gândul – cel mai puternic instrument de creație de realitate – sunt povești despre mine, despre cât de bun sau slab sunt eu în comparație cu alții, iar alții reprezintă al patrulea loc în care ne irosim energia creând pe loc o poveste.

Aceasta este Mandala Ființei lui Richard Moss, un model extraordinar de a lucra cu starea de prezență, de a identifica Unde suntem plecați cu gândul în acest moment. După ce ne dăm seama care este povestea pe care ne-o spunem chiar acum, ne putem întoarce acasă, putem ierta, putem crea proiecte noi, putem trăi și funcționa la un nivel de vitalitate nebănuit. Toate poveștile pe care ni le spunem despre noi și despre alții creează frică, o frică pe care însă nu o recunoaștem ca frică. Toate poveștile creează tensiune, pentru că niciodată nu voi putea fi suficient de bun, după standardele înalte ale propriului meu critic interior. Niciodată nu voi putea avea relația perfectă. Niciodată nu voi fi acceptat de ceilalți, căci nu am fost acceptat nici în trecut. Această anxietate, această stare permanentă de agitație este înnăbușită mai mereu... Prin nerostire, ascundere sau orice altă formă de suprimare a energiei blocate. Iar ne-exprimarea duce la generarea de și mai multă tensiune, prin crearea de povești din ce în ce mai… monstruoase.

Agitația interioară este precum o lavă, ea poate fi conținută în interior o perioadă îndelungată, ani de zile sau chiar vieți. Însă nu poate fi ținută pentru totdeauna. La un moment dat va izbucni, precum un vulcan va erupe din adâncuri și va distruge totul de jur împrejur: construcții, opere de artă, orașe întregi. Oameni vor dispărea din peisaj. Tot ceea ce am creat, tot ceea ce este valoros nu va mai conta atunci când erupția nu mai poate fi ținută în frâu: relațiile la care care țin, prieteni, partenerul sau partenera, firma pe care am creat-o, cariera, totul.

Criza poate apărea atunci când această tensiune din interior nu mai are loc, când nu o mai putem conține dar ne opunem din răsputeri eliberării sale. Încercăm să o ținem în frâu cu orice preț – vulcanul începe să erupă iar noi ne străduim să astupăm găurile, mai bine murim decât să cedăm o fărâmă din identitatea noastră egotică. În felul acesta creăm și mai multă tensiune în loc să ne relaxăm și să lăsăm energia blocată să curgă. În scurt timp vulcanul va exploda, iar partea interesantă este că această explozie va declanșa și procesul de transformare al ego-ului, cel care este alimentat de numeroasele povești despre mine sau despre tine, povești din trecut sau despre viitor.

La nivel colectiv lucrurile stau exact la fel, tabloul macro este o reproducere la scară largă a peisajului interior individual. Însă este mult mai multă energie disponibilă, există potențialul catastrofelor  planetare căci nu mai este vorba despre un singur vulcan izolat care va erupe, ci va fi un cutremur la scară mondială. Tensiunea se acumulează în acelaș fel, mecanismul psihologic este identic, iar erupția poate însemna chiar și angrenarea mai multor națiuni într-un conflict global. Există voci care vorbesc despre un al treilea război mondial, dar asta este deocamdată doar o poveste despre viitor, direcția nord din Mandala Ființei lui Moss.

Ce putem face noi? Mulți zic că nu este în puterile noastre să schimbăm mersul lumii. Există voci puternice care propovăduiesc non-intervenția, non-militantismul și parțial sunt de acord cu aceste voci. Însă nu este vorba despre a ne accepta destinul, a spune Da auto-distrugerii rasei umane, care are acest talent de a se autodistruge, nu ar fi prima oară când o face.

Vindecarea începe în interior este titlul unei alte cărți scrise de Richard și publicate la editura Cărțile Maestrului Interior. Și este valabil și pentru vindecarea noastră ca rasă, a întregii umanități. Eu cred cu tărie că vindecarea prin conștiență este responsabilitatea fiecărui individ în parte. Este un proces individual care are efecte globale. Dar cum funcționează acest mecanism?

Știm deja cu toții că modul în care gândim influențează viața pe care o ducem, altfel spus gândurile noastre creează realitate. Celebra lege a atracției universale – eu o numesc legea creației universale, și e singura lege pe care o știu - de fapt este un mecanism de creație. Atunci când gândesc creez un câmp de rezonanță care interferează cu câmpurile create de alți oameni, care au și ele ca sursă gândirea lor. Dacă creez și energizez acele povești despre viitor care produc un câmp de frică, spre exemplu îmi imaginez ororile unui război mondial și mențin această imagine suficient de mult pentru a deveni stabilă atunci acesta este darul meu către umanitate, cu asta contribui eu la conștiința colectivă a umanității. În spatele darului meu se află, evident, propria mea frică.

Deci responsabilitatea mea, în exemplul anterior, este să îmi dau seama de unde vine propria mea frică, să încerc să înțeleg care sunt gândurile care produc frica respectivă, dacă sunt despre mine sau despre altcineva, dacă sunt bazate pe evenimente din trecut sau se referă la un viitor pe care nu-l pot controla. Sau poate descopăr că frica mea este complet irațională, că vine de undeva din adâncuri, din conștiința profundă a densității, a corporalității legate în mod inexorabil de moarte. Chiar și în acest caz din urmă responsabilitatea mea de ființă anagajată pe calea conștienței de sine este să emit altceva decât frică, să mă întorc mereu și mereu la practica stării de prezență.

La fel ca și în cazul lui Richard, consacrarea mea și a Călătoriei Inimii este Conștiența: a percepe din ce în ce mai mult din toate aspectele realității pe care o creez și pe care o co-creăm. Asta înseamnă inclusiv să mă uit în adâncuri și să spun Nu fricii, să găsesc curajul de a merge mai departe, să spun Da durerii față de care m-am înstrăinat vreme îndelungată și să simt ce se află în spatele ei, dar mai ales să practic prezența. Să mă întorc în acel punct din Centrul mandalei în care nu există povești, nu există identitate. Aici și acum există doar Bucuria de a fi.

Bogdan
"Călătoria Inimii este o călătorie spre trăirea propriei Divinități. O Călătorie spre Conștiență și percepție. Nimic nu rămâne ascuns. Totul este revelat din Inconștient"

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Fluturele Negru Fluturele Negru

Prin această carte, doctorul Richard Moss ne lansează, pentru fiecare dintre noi, o invitație către SCHIMBARE, consacrându-ne viața Vitalității Radicale prin Întregirea Ființei care suntem.Transformarea ...

Iubiri perfecte, relaţii imperfecte Iubiri perfecte, relaţii imperfecte

Totul în viaţa noastră este relaţie, iar calitatea relaţiilor pe care le avem dă în cele din urmă culoarea întregii noastre vieţi. Măsura în care relaţiile noastre sunt pline de ...

ANTICANCER ANTICANCER

Cu toţii putem folosi cât mai bine posibil această revoluţie a cunoştinţelor care s-au dobândit în materie de cancer, atât pentru a ne proteja de factorii externi, cât şi pentru ...

Tarotul Mitologic Tarotul Mitologic

Mai mult decât o carte și mai mult decât un set de cărți de joc, Tarotul Mitologic este un instrument de sondare a adâncurilor Conștiinței umane, este o cheie magică a marilor porți către ...

Iubește ceea ce este Iubește ceea ce este

De-a lungul crizei de transformare Byron Katie a căzut adânc în întunericul depresiei, străbătând calea amară a disperării, pentru ca Revelația să survină brusc, într-o dimineață ...

Workshopuri relevante

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să aduci ...

Programul educațional Briza Programul educațional Briza
  Este o abordare integrală a ceea ce numim educație, care are în vedere nu numai acumularea de informație și dezvoltarea structurilor mentale, ci Ființa umană în integrum. Vizează conștientizarea, ...

Atingere Terapeutică Integrală Atingere Terapeutică Integrală
”Orice vindecare este o vindecare a trecutului, a închiderii, a separării, a singurătății dureroase pe care am trăit-o cândva. Corpul este trecut condensat. Dar Prezența este sfârșitul ...

Articole pe aceeași temă

Aur Aur
A crede vs a avea Încredere

Poți citi oricâte cărți despre natura profundă a propriei tale ființe și a existenței. Este doar o informație pe care o primești din exterior. Altcineva a trăit experiența. Tu doar afli despre ea. ...

Să fim mai buni și mai blânzi cu noi înșine Să fim mai buni și mai blânzi cu noi înșine

Un timp al fricii și al furiei într-o spirală a tensiunii. A alege în mod conștient un alt drum interior, o alegere cu consecințe enorme în plan personal și colectiv. A avea dreptate sau a ...