AmmaRa rubrica Roata Ritmurilor Lunare

Cele Patru Ritmuri de Conștiență ale Femeilor

Publicat la 27.02.2017 Comentarii

Elena Francisc - Țurcanu

Dacă citești aceste rânduri este pentru că ai ales schimbarea, ai ales transformarea, ai ales să crezi că-ți poți crea viața pe care o visezi. Este pentru că acum poți înțelege și accepta că cea la care tot visezi să devii există deja. Și nu doar pentru că așa spune fizica cuantică ci pentru că, tu însăți, ai început să-ți percepi puterea de a alege ce și cum devii din multiplele potențiale disponibile simultan.

Dacă citești aceste rânduri, este pentru că îți pui, din ce în ce mai des, întrebări de genul:

Percep deja că sunt mai mult decât credeam că sunt, dar ce vreau, cu adevărat, să devin? Cum vreau să fiu? Cum vreau să fie viața mea de acum înainte? Ce fel de relații îmi doresc? Ce aleg să schimb, cu adevărat, în realitatea mea?

Sau, poate că pendulezi între:

Oare chiar vreau să continuu a fi stresată și îngrijorată de faptul că nu am suficienți bani? Să alerg, în permanență, după acel partener ideal de cuplu? Să lucrez, din greu – căci așa am fost învățată -, dar fără nicio bucurie? Să mă simt mereu plină de griji, îndoieli și neîncredere? Să prezint lumii un corp obosit și îmbătrânit mult prea devreme?

și

Vreau să simt sănătatea corpului meu, pe măsură ce mi-l locuiesc în mod conștient, ascultându-l, respectându-l și onorându-l! Vreau să mă bucur de propriile mele creații! Vreau să simt abundența pe toate palierele realității mele (inclusiv cel financiar)! Vreau să trăiesc iubirea conștientă! Vreau să mă bucur de apartenența la o comunitate cu aceleași valori și principii! Vreau să spun DA vieții, curgând cu ea!

Atenție! Este important să am claritate asupra a ceea ce vreau NU să-mi tot rostesc ceea ce nu mai vreau! A alege, în mod conștient, ceea ce vreau să fiu, să am, să devin, să trăiesc – și a mă conecta, în momentul Acum, cu acel potențial deja existent în mine – este Cheia! Femeia la care tot visez să devin, există deja!

De multe ori, poate că ți-ai spus: Am citit o tonă de cărți. Am o experiență vastă de viață. Mă consider inteligentă. Am „lucrat” mult cu mine însămi în procesul de dezvoltare personală. Merg de ceva vreme pe Calea Conștienței. Mă simt o ființă spirituală. Și…totuși…mă simt frustrată și blocată. Simt că stagnez în unele zone ale vieții mele cum ar fi:

 • Autenticitatea: Nu mă arat lumii (nici măcar celor dragi) așa cum sunt cu adevărat, pentru că mă tem, în continuare, că nu voi fi văzută și nici auzită în adevărul meu;
 • Exprimarea: Nu mi le manifest pentru că nici nu îndrăznesc să-mi recunosc darurile și talentele, strălucirea și menirea;
 • Creația: Nu simt bucurie în ceea ce fac;
 • Sănătatea: Corpul meu nu radiază strălucire și vitalitate;
 • Conexiunea: Nu simt o reală conexiune în relațiile mele (job, familie, prieteni).

Motivul pentru care ne tot chinuim să creăm o viață care să reflecte autenticitate, exprimare, creație, bucurie, încredere, iubire, are mult de a face cu felul în care am fost învățate în cultura noastră să ne accesăm puterea de femei. Sau, mai degrabă, să nu o recunoaștem, darămite s-o accesăm. Puterea o dețin ei – bărbații, asta am fost învățate să credem și asta ne-a condus către identificarea cu masculinul. Identificare pe care o descrie, atât de simplu și clar, Maureen Murdock în cartea Călătoria Eroinei.

Pentru a crea o viață care să reflecte cele mai autentice potențiale pe care le simțim în noi, avem nevoie să începem a crea, cu totală încredere, din Puterea Feminină care poate schimba lumea.

Nu cred că este misiunea mea să creez „cursuri de formare în ale feminității”, cum multe femei mi-au tot cerut. Sunt deja femei extraordinare, în toată lumea, care fac asta. Formează în ale feminității. Nu mă consider un dătător de sfaturi sau un formator. Mai ales în ceea ce simt a fi un proces permanent și care durează toată viața. Simt, mai degrabă, că este datoria mea să ghidez, să însoțesc și să împărtășesc din a mea experiență de viață, a mea experiență de a întrupa propria-mi feminitate. Această dorință de a împărtăși este cea care m-a condus, de altfel, la crearea Comunității Practica Puterii Feminine. O Comunitate în care să ne simțim – prin conexiune și comuniune – și să ne întrupăm, în mod conștient, Puterea Feminină. Ca apoi s-o manifestăm în lume și să contribuim la schimbarea realității în care trăim. Este, da, misiunea mea - în această Călătorie Conștientă a Inimii pe care mi-am asumat-o - să creez un spațiu în care cât mai multe femei din lume să își trezească puterea, să-și manifeste visurile și potențialele, să-ți împărtășească darurile unice. Și asta reprezintă Comunitatea Practica Puterii Feminine.

Este un angajament pe care l-am luat cu mine însămi, acela de a însoți cât de multe femei în a-și întrupa Puterea Feminină și a le învăța s-o folosească într-un mod judicios, armonios, pozitiv și constructiv. Iar instrumentele pe care le folosesc în Comunitatea Practica Puterii Feminine sunt extrem de simple și cele pe care, de altfel, le folosim în toată Creația numită Călătoria Inimii. Doar că sunt aduse în dimensiunea pur feminină. Practica Stării de Prezență este cheia principală în tot lucrul nostru. Ascultarea Atentă, Dansul Inimii, Respirația Conștientă, Călătorii Ghidate, Cercuri Terapeutice de Vindecare, Rituri de Trecere, Ritualuri Sacre, scăldate toate în atributele feminității, sunt, de asemenea, prezente în tot ceea ce facem ori de câte ori de întâlnim. Fie că este vorba de cea Arhetipală, Shamanică sau de cea a Ritmurilor Lunare, Roata este un alt instrument pe care învățăm să-l folosim în Comunitatea Practica Puterii Feminine. Sau, într-un fel, ne readucem aminte să ne folosim de Roata a Ritmurilor Lunare căci cunoașterea ancestrală, în legătură cu acest instrument, este deja în noi. Este Roata care ne învață a ne recunoaște și respecta cele patru ritmuri lăuntrice: Ritmul de Aer, Ritmul de Pământ, Ritmul de Foc și Ritmul de Apă, onorându-ne sacralitatea Râului Roșul al Vieții noastre de Femeie – Menstra.

Este foarte important ca noi, femeile, să învățăm a fi conștiente de modurile diferite în care reacționează corpul nostru la fiecare ritm din cele patru ritmuri lunare cu care suntem profund racordate. Aceste ritmuri ne influențează direct și au efecte puternice asupra propriei noastre personalități și asupra energiei creative, căci corpul nostru reacționează diferit la fiecare ritm din cele patru ritmuri lunare.

Menstra nu poate fi tratată precum o boală a corpului. Dacă o femeie poate învăța să își înțeleagă propriul său ciclu lunar, să accepte schimbările și să fie în acord cu natura feminității ei, își poate recâștiga echilibrul pe Roata Ritmurilor ei Lunare. Asta nu înseamnă să nu își diminueze simptomele – dacă durerea este prea mare – ci doar să înceteze a se mai lupta, a se mai încrâncena împotriva simptomelor, nu înseamnă a le nega, ci doar a le accepta cu mai multă ușurință ca făcând parte din ea însăși. Bineînțeles că nu este întotdeauna atât de ușor, având în vedere felul în care am fost educate să privim și să ne raportăm la ciclul menstrual. Schimbările fiziologice în corpul nostru de femei sunt mult mai ușor acceptate și recunoscute în societatea în care trăim, însă schimbările interioare în raport cu sexualitatea noastră, cu spiritualitatea noastră, cu creativitatea noastră sunt de-a dreptul ignorate.

În mitologie și în legende, energiile prin care – lună de lună – trece orice femeie în timpul ciclului ei menstrual erau văzute ca și patru ritmuri care reflectă, fiecare, fazele lunare. În ziua de azi însă femeile sunt, aproape întru totul, rupte de aceste ritmuri. Și, deci, rupte de ritmul propriei lor creativități, sexualități. În Călătoriile pe care le creăm, împreună cu femeile ce aleg să facă parte din Cercurile Sacre ale Feminității, învățăm să ne reconectăm cu aceste ritmuri. Învățăm să le ascultăm și să creăm, să ne manifestăm, în funcție de fiecare ritm.

Dacă citești aceste rânduri este pentru că, în felul tău unic, simți deja în tine Puterea cu care poți să-ți manifești cel mai măreț Vis și cea mai îndrăzneață Viziune. Este Puterea Feminității tale care doar așteaptă să fie dezvăluită și întrupată în mod conștient. Pentru ca, apoi, să fie manifestată în lume drept contribuție la schimbarea realității în care trăim.

A învăța să te conectezi cu centrul puterii tale de femeie, folosindu-te de toate instrumentele pe care le împărtășesc cu tine în Comunitatea Practica Puterii Feminine, este cea mai simplă și mai directă cale pentru a-ți depăși blocajele care te împiedică să-ți manifești Visul și să-ți trăiești viața pe care o dorești.

Așa cum am menționat deja, unul din instrumentele pe care le folosim pentru a accesa Puterea Feminină este Roata Ritmurilor Lunare: Cele Patru Ritmuri de Conștiență ale Femeilor. Roată pe care, uneori, o suprapunem peste Roata Medicinei Shamanice: Cele Patru Arhetipuri Universale.

Acest instrument – Roata Ritmurilor Lunare - te va învăța cum să:

 • Îți reamintești că Spiritualitatea noastră, a femeilor, este strâns legată de ciclul menstrual;
 • Îți onorezi Menstra recunoscând-o ca și unealtă de Putere pe care o poți folosi, într-un mod constructiv și armonios, în Creația ta;
 • Te exprimi din autenticitate;
 • Curgi cu viața – fără a mai accepta compromisuri, ieșind din băltirea în obiceiuri vechi și nemaihrănind credințe care nu te reprezintă;
 • Îți clarifici Viziunea despre viața pe care vrei, cu adevărat, să o trăiești;
 • Îți depășești mecanismele vechi ce îți blochează creația;
 • Te conectezi cu propria ta intuiție și să înveți s-o asculți;
 • Identifici piedica nr.1 care nu-ți dă voie să-ți manifești Visul;
 • Simți puterea care se deschide când ești recunoscută, susținută, conținută și onorată de o întreagă comunitate de femei;
 • Recunoști că neacceptarea unui ajutor, a unui sprijin – hrănind, în continuare credința: „mă descurc singură” - te împiedică să joci jocul vieții la un nivel mai mare și să-ți manifești darurile în lume;
 • Recunoști dacă apartenența la Comunitatea Practica Puterii Feminine este ceea ce îți dorești.

În această Călătorie vei putea auzi direct de la femei care au folosit Roata Ritmurilor Lunare, ca instrument în procesul lor de transformare și evoluție. Ele vor împărtăși din propriile lor povești și experiențe în Comunitatea Practica Puterii Feminine. Vor împărtăși despre instrumentele simple pe care le-au folosit pentru a-și transforma viețile în direcția în care au dorit.

Abia aștept ca, împreună, să parcurgem Roata Ritmurilor Lunare și Roata Shamanică. Voi fi onorată să te însoțesc și este, întotdeauna, un privilegiu să pot să-ți retrezesc la viață Puterea Feminină și să te ghidez către a ți-o întrupa și manifesta apoi în lume creându-ți viața la care visezi.

Cu Recunoștință, 


P.S. Când femeile își creează viețile din centrul Puterii lor Feminine, transformările sunt, de cele mai multe ori, uluitoare. Par, de-a dreptul, miraculoase. Iată câteva împărtășiri:

Puterea feminină...pentru mine a devenit puterea blândeții, a deschiderii, a curajului, a vulnerabilității, a tăcerii în ascultare, a întoarcerii spre mine însămi cu răbdare și iubire profundă. Învăț să am răbdare, observ când alunec în nerăbdare și iritare, învăț că pentru a iubi autentic e mai întâi nevoie să ascult cu adevărat, cu deschidere și răbdare și receptivitate...și toate acestea mai întâî față de mine.
Simt o recunoștință profundă pentru momentele când ne amintim că suntem NOI, când depășesc ”eu - tu”, când suntem cu adevărat împreună. Mă bucur de diferențele care ne fac unice, căci ceea ce avem în comun ne întărește pe fiecare în parte atunci când ne deschidem să împărtășim. (Olivia)

Cea mai mare recunoștință o am pentru faptul că am simțit din nou deschidere. Cu adevărat e cel mai amplu și rotund sentiment pe care l-am trăit până acum. Și cel mai vindecător deopotrivă. Mai alunec în gânduri și roluri, însă cumva e mai ușor acum. Eu mă simt mai ușoară. Când e greu, închid ochii și inspir cuvântul "Împreună". Rar, în patru timpi. Uneori îmi vine să plâng de recunoștință, alteori mă cuprinde senzația de ușurare. Fie să rămânem împreună, dragele mele! Când ne e greu sau ușor, să închidem ochii și să respirăm împreună. (Iulia)

Zilele petrecute împreună au fost de neuitat! Au fost zile cu multe conștientizări, în care am întâlnit femei minunate și foarte curajoase (vă admir!!!) și în care...AM SIMȚIT. Mulțumesc pentru tăcerea din care ați ascultat, mulțumesc pentru autenticitatea care a vibrat prin fiecare din noi, mulțumesc pentru grația și curgerea conștientizate a face parte din Feminitate, mulțumesc pentru toate lucrurile nerostite de mine, dar rostite de voi, mulțumesc pentru ...TOT. (Lavinia)
"Maestrul este acela care alege experiența încarnării, păstrează în adâncuri amintirea inefabilului, pentru ca în cele din urmă, după o lungă căutare, să se retrăiască pe Sine. De data aceasta în Corp. Maestrul Interior este starea de conștiință a Umanității iluminate."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Spiritul Shamanic Spiritul Shamanic

SHAMANISMUL este cea mai veche formă de dezvoltare personală, precedând toate religiile şi filozofiile cunoscute. Recent, a revenit în atenţie, manifestând o adevărată renaştere. Conţine ...

Psihologia viitorului Psihologia viitorului

Psihologia viitorului reprezintă chintesenţa operei lui Stanislav Grof şi un punct de referinţă în psihologia secolului XX. Este o carte care sparge barierele şi spulberă viziunea mecanicistă asupra ...

Trupul meu, Pământul meu Trupul meu, Pământul meu

Mii de ani de spiritualitate descarnată, de căutare a Spiritului în afara Corpului au făcut umanitatea să ignore complet uriaşul potenţial terapeutic şi ontologic al corporalităţii. Ca şi cum ...

CERCUL VIEŢII CERCUL VIEŢII

De cam treizeci de ani încoace se pune în mod regulat problema întoarcerii la şamanism, sursa primordială a umanităţii, a tuturor religiilor, filosofiilor şi ştiinţelor lumii. Omul ...

Respirația Holotropică Respirația Holotropică

Această carte se constituie într-un omagiu adus lui Stanislav Grof și Christinei Grof și lucrului lor de peste 40 de ani pe tărâmurile explorării Conștiinței. Respirația Holotropică a contribuit ...

Workshopuri relevante

ShamaniA ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...

Articole pe aceeași temă

O privire în viitor, din acest Acum al începutului de an O privire în viitor, din acest Acum al începutului de an

Ascult vântul rece și freamătul din adâncurile zăpezii, privind acum, cu încredere, în viitor. Știu că ceea ce gândesc acum, creează viitorul pe care-l voi trăi mâine. ...

  Grijă față de tine!   Grijă față de tine!

Noi perspective, noi posibilități, noi potențialuri se nasc chiar acum la început de an și de nouă decadă. Bineînțeles, și noi provocări, da! Fie să ne aducem însă mereu aminte că ele, ...

Iubirea - o forță a luminii Iubirea - o forță a luminii

Am înțeles că se întâmplă foarte rar, poate o dată la vreo 30 de ani, ca Luna Plină să fie în conjuncție cu Solstițiul de vară. Acolo sus, pe Colina Lunii, unde m-am aflat la acest ...

Am învățat de la o zână Am învățat de la o zână

Am învăţat de la o zână, eu. Să mă iubesc, să mă răsfăţ, să-mi fac cadouri. E frumoasă zâna mea şi e tare înţeleaptă. Bate ţara-n lung şi-n lat, din capitală pân’ ...

Curățenie. Curățenie.Curățenie Curățenie. Curățenie.Curățenie
În corp, gândire, viziune

Visuri noi, experiențe noi, relații noi, nu au cum intra în viețile noastre dacă tot spațiul este ocupat cu vechi, cu lucruri de care doar credem că „poate mai avem nevoie de ele cândva”. ...

Renaște-te, Femeie! Renaște-te, Femeie!
Cadoul meu de Mărțișor

Bucurie și Recunoștință simt că pot împărtăși cu tine din experiența mea personală.  Am spus de multe ori că „nu m-am născut femeie ci am devenit Femeie”. Însă, în ...

De la emoție la Iubire De la emoție la Iubire
O cale eliberatoare ce ne iluminează Viața

Trebuie să ai încredere. Neîncrederea este ca un vaccin: te protejează! Rațiunea, la fel, te protejează. Controlul, la fel, te protejează! Rezistența, cârcoteala, scenarita, la fel, ...

Curgi Femeie, curgi! Curgi Femeie, curgi!

Mulți oameni încă trăiesc și, cu siguranță, vor muri agățându-se disperați de ceea ce cred ei că sunt sau vor alții ca ei să fie, neîndrăznind să exploreze mai mult din adevărata ...

Singuri în Paradis Singuri în Paradis

Nu o să uit niciodată gustul, mirosul otrăvitor al bolii. Puteam simți suferința tuturor femeilor care, vreodată, se îmbolnăviseră de cancer de uter, de ovare, de sân, și puteam vedea cu claritate ...

Cum vreau să fiu și ce vreau să creez în viața mea? Cum vreau să fiu și ce vreau să creez în viața mea?

Am tot lăsat, am tot curățat și acceptat, integrând trecutul. Și, cumva, energia trecutului a rămas agățată de noi sau noi n-am avut curajul a o lăsa de tot, sorbind voluptuos, mai pe față mai ...