Călăuza rubrica Venus - o memorie relațională

Publicat la 08.03.2017 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

Când gânduri și emoții energice îmi răscolesc vitalitatea, între vis și realitate, între memorii și necunoscut, trăirile se electrizează și se consumă reciproc. Când toate resursele interioare par să se epuizeze, mai rămâne totuși ceva: o percepție subtilă, o memorie a inimii care călăuzește un act de abandon. Pe mine m-am părăsit, căutând. Suspin și ascult. Mă reprimesc tainic în tăcere, într-un feminin fertil și creator, forța interioară de care, de atâtea ori, am uitat, limitând-o într-un gen gramatical separant.

Ceea ce vine, pleacă. Ceea ce este găsit, va fi pierdut din nou. Dar ceea ce ești este dincolo de ceea ce vine și pleacă. Ești tu.” (Rumi)

În experiența a ceea ce devine, cu fiecare privire delicată întoarsă înlăuntrul meu, o uimită întregire, am trăit, de tot atâtea ori, înstrăinarea, tristețea și însingurarea unei separări interioare. Oscilația în neîncredere, între concepte și trăiri neclare despre genuri, separare, feminin sau masculin, a divizat cumva în mine, tocmai acea dinamică sacră de forțe creative și arhetipuri complementare care nu pot sălășui decât împreună, unite în ritmul aceleiași inimi. Separarea dezechilibrează o uniune firească naturii interioare. Dezechilibrul reflectă o nevoie urgentă de compensare, perfecțiune și control. Nimic altceva nu poate fi suficient unei absențe.

Dacă ești perfect, nu mai poți fi întreg, căci ar însemna să îți accepți imperfecțiunile. Dacă ești întreg nu mai poți fi perfect, pentru că ar trebui să porți în tine binele și răul, speranța și disperarea.” (Călătoria Eroinei, Maureen Mardock - Amor și Psyche: Dezvoltarea psihică a Femininului, E. Neumann)

Memoria inimii mi-a scris poveștile pe cer.

26 februarie, o Eclipsa de Soare la Lună Nouă în Pești a inițiat, pentru următoarele șase luni, un proces de încheiere a unui program, o „filosofie” după care ne-am ghidat eroic. Termin ceva, un tipar repetitv, o etapă într-un domeniu de viață, construiesc o rezoluție necesară unor acțiuni neterminate din trecut: relațional, financiar, profesional. Poate încă nu știu, învăț să eliberez.

Luna martie aprofundează această rezoluție și scoate în lumină ce a rămas încă incert, fără reper, fără o finalitate clară, ce este încă nerecunoscut, ne-exprimat, negat poate, fragmente întregi de inconștient personal și colectiv. Pătrund acum în inima lucrurilor, dincolo de aparențe, dincolo de o suprafață vălurită de efervescență. O pot face voluntar, de bunăvoie, cu un efort de conștiență, eliminare, vindecare, impulsionat de energia dinamică a perioadei pe care o traversăm. În aceeași măsură o pot trăi ca o presiune, o obligație, o necesitate conjuncturală impulsionată de rețelele neașteptate de interconexiuni pe care intrarea planetei Venus într-un ciclu de mișcare aparent retrogradă, 4 martie - 15 aprilie, le concentrează în valori și aspecte relaționale.

Arhetipul venusian reflectă felul în care frumusețea, armonia, creația și iubirea, în formele sale personale sau extinse în domeniul impersonal, compasiunea, își găsesc o expresie simplă, firească, echilibrată, în materie și manifestare. Atunci când astrul își încetinește mișcarea și este foarte aproape de Pământ (o aparentă retrogradare), concentrează atenția și energia în stări și situații care par să complice și să inverseze această curgere. Survine atunci în conștiență felul în care manifestarea, ceea ce am creat până acum: acțiuni, decizii, modul în care mi-am turnat și am fixat energia de creație într-un anumit tipar, formă, imagine exterioară, într-o relație, job, în aspecte financiare, ... dezechilibrează și rupe o falsă armonie. Inhibă creativitatea, pune la îndoială valoarea proprie, valoarea iubirii, valoarea relațiilor, a banilor, a apartenenței, dinamica unui grup. Ne-am pierdut poate prea mult în „a face” și am uitat că valoarea lui „a iubi” este mai întăi „a fi”, „a crea”, „a dărui” și apoi „a deveni” manifestând. Uneori durerea separării a fost poate prea mare. A fost mai simplu atunci să dăm la o parte și să sacrificăm valori autentice, intuiții, viziuni, vise, oameni, relații, parteneriate, promisiuni de suflet, mai degrabă decât să ne sacrificăm propriile „slăbiciuni”, neputințe, limitări. În mers direct arhetipul venusian se reflectă și „își rezolvă problemele direct în lumea exterioară. În retrogradare, le interiorizează și le rezolvă mai întâi în sine însăși”.

Șase săptămâni sau acele controversate „patruzeci de zile în pustiu sau sălbăticie”, planeta Venus rămâne într-o mișcare retrogradă și țese conexiuni imprevizibile între energia de foc a Berbecului (luna martie) și apele schimbătoare ale Peștilor (luna aprilie). Separă, tulbură, aprinde, apoi crează premizele evaporării, dizolvă sau vindecă separarea. O dată mai mult, o alchimie interioară se trezește. Face loc pentru ceva nou.

Cum? În Berbec sunt mereu pe cont propriu, de multe ori față în față cu o divizare: eu – tu, eu – ceilalți, creație personală - creație colectivă, individualitate – grup, ego – sine. Ce fac atunci? Mă privesc mai îndeaproape, arunc un ochi, mai întâi, asupra relației cu mine însămi. Ce sunt și ce vreau să devin, cum mă simt și mă percep și cum aș vrea să mă simt și să fiu văzut sau văzută de către ceilalți. Înainte de a a-mi dori lucruri și situații materiale sau afective concrete, mă pot întreba care este starea pe care vreau să o trăiesc de fapt, atunci când aș obține ce doresc. Ies în întâmpinarea ei și îmi dau voie cu imaginație să o trăiesc deja.

Pot considera retrogradarea, care devine acum nevoie de re-valorizare, re-evaluare relațională, re-conectare cu simțurile și înțelepciunea corpului, cu starea de sănătate și vitalitate, re-armonizarea resurselor și a bugetului, re-startare într-un nou potențial de creație ... , ca o intruziune într-un spațiu personal ascuns în rutină. La fel de bine, o pot vedea ca o oportunitate de a-mi crea o perspectivă mai clară și mai cuprinzătoare despre ceea ce este cu adevărat important și valoros pentru mine acum. Mă uit în jur. Realitatea mea obiectivă îmi va reflecta cu siguranță onestitatea cu care m-am dedicat, mai întăi, devenirii și creației mele. Privesc câți oameni care fac parte din viața mea, mă însoțesc și mă susțin cu adevărat în călătorie, mă valorizează și mă valorizez reflectându-mă în propria lor devenire. Cu ce și cu cine mă înconjor? Uneori îmi este dificil să-mi înțeleg propriile sentimente față de cineva. Care e adevărata valoare atunci a unui partener, prieten, a unei relații? Atrag spre mine oameni care îmi reflectă propriile convingeri despre sine, mă împuternicesc prin ei sau mă devalorizez. Unde risipesc energie, în ce măști, relații, activități? O recuperez, altfel nu pot crea nimic nou. Pot reuși cel mult să programez un viitor sau relații viitoare care să se adapteze de fapt unui vechi tipar de comportament, fidel unei credințe de limitare interioară.

Este un timp bun de revizuire și aprofundare. Nu mă precipit, am răbdare cu mine și cu ceilalți, nu iau decizii radicale în relații și bani, sunt de abea la începutul unei perioade de clarificare și încheiere. Energie este din belșug, combustă chiar, așa că nu stau pe loc. Merg cu creativitate mai departe și mă bucur în intimitatea relației de sine. La urma urmei, pot fi o permanentă sursă de noutate, ingeniozitate și surpriză pentru mine însămi!

Berbecul este domiciliul diurn a lui Marte, acțiunea, actul de decizie, curajul, afirmarea de sine, impulsul primar inseparabil naturii noastre masculine, perfecțiunea și controlul realității. Arhetipul venusian este exilat într-un spațiu prin excelență masculin, iar manifestarea sa tinde să se modeleze după instrumentele pe care le oferă semnul complementarității sale. Iubirea și relațiile pot fi condiționate de respectarea propriei voințe, cum decid eu, ce decid eu, de nevoia de atenție, spectaculos, demonstrativ. Vreau să dovedesc că sunt și pot, indiferent de rezultate. Atunci pot uita ce înseamnă conținere, toleranță, împărtășire, blândețe. Sentimentele sunt înflăcărate, dăruirea pasională, impulsivă. Își consumă intensitatea pe termen scurt și este redirecționată ușor în altă parte, într-o altă relație, alte prietenii, parteneriate sau spre un alt scop.

Poate deveni acum evidentă în trăiri, o separare între esența fundamentală a arhetipului feminin: ce și cum simt să fac și felul în care reacționez și mă manifest contrar a ceea ce simt, de fapt. Inconștient percepută, ea concentrează atenția spre o formă de divizare interioară pe care o pot resimți tensionat: între două forțe de creație percepute ca separate, între mine și partenerul sau partenera de cuplu, fiică - tată, mamă - fiu, a primi și a dărui, a deveni sau a se afirma, între a fi și a face, simțire și acțiune, energie sexuală sau energie de creație. Fabulos grăiește simbolul sabian al gradului 14 în Berbec de unde Venus își începe mișcarea retrogradă: „Un șarpe încolăcit între un bărbat și o femeie în grădina Edenului”. Cunoaștem toți povestea: tentația experienței, un amestec confuz de tensiune, teamă și pasiune, instincte primare, energie sexuală, intruziune într-o relație; vinovăție pentru că simt, că exprim, că știu, atracție către „cunoașterea interzisă”; control, pierderea paradisului și astfel, ieșirea dintr-o zonă de confort. În conjunctura astrală pe care o împărtășim ea poate deveni simbolul unui potențial acces la o cunoaștere arhetipală, negată sau neacceptată încă de autoritatea interioară. Poate fi o dezvăluire, un mesaj, o intuiție, o revelație care schimbă o ordine interioară, valori, relații, poate o întreagă experiență de viață. Povestea include însă și o pierdere fundamentală, așa că mă pot întreba sincer: La ce sunt dispus sau dispusă să renunț pentru a urma un răspuns primit sau revelat? Ce am nevoie să las, ce rutină sau spațiu de confort mi-e greu, dar sunt tentat sau tentată să părăsesc? Ce teritoriu nou, prin care nu am mai trecut, se deschide în fața mea?

Retrogradarea continuă la începutul lunii aprilie, dintr-un semn de exil, într-un semn de exaltare, Peștii, unde re-evaluarea interioară poate activa o axă verticală de această dată: eu între uman și divin, trup și spirit, dorință sau nevoie sufletească, perfecțiune sau întregire; control sau încredere, confuzie sau revelație, vis și realitate. Relațional, mă pot întoarce pe un drum, de data aceasta cu conștiența interdependenței sau atașamentului sentimental. Pot iubi cam straniu, ca și cum m-aș ascunde sau aș fura acest drept. Pot fi atent sau atentă la ceea ce atrag acum spre mine, posibile relații închipuite, complicate, parteneri indisponibil sau de-a dreptul nepotriviți. Uneori nici nu știu dacă iubesc cu adevărat. Poate doar îmi imaginez că o fac, hrănind conștiincios o idealizare sau pur și simplu o confuzie avantajoasă ce îmi justifică lipsa de curaj în fața unei introspecții oneste. Întâlnesc victimizări, salvatori și justificări spirituale, autoînvinovățiri consecvente și observ că poate deveni de-a dreptul molipsitor. Uneori pare că nu mai am niciun reper și mă izolez într-o singurătate afectivă. Râd puțin, oftez cu foc și mă întorc să aprofundez ce s-a trezit.

În ultimă instanță nu este decât un timp nemaipomenit... pentru o reconciliere, pentru o unificare a contradicțiilor și contrariilor într-o inima încercată de memorii relaționale, pentru un mare suspin eliberator. Cu imaginație și creativitate pot recâștiga la sfârșitul acestei perioade, o șansă sau o oportunitate relațională pe care o credeam pierdută. Recuperez încrederea testată, viziunea intuitivă, ghidarea interioară, sentimentele care vindecă. Dizolv rezistența în fața curgerii realității și las acest timp dedicat memoriei inimii, recente sau ancestrale, să renască pînă la urmă, singura magie care există, Visul Creației!

 
"Umanitatea este o experiență. Divinitatea este o experiență. Călătoria Inimii este experiența trecerii de la identitatea Umanității la cea Divină, prin Conștiență. Și invers"

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

CONTRACTE SACRE CONTRACTE SACRE

”Care este rostul meu în această lume, pentru ce sunt aici, care este menirea, vocația, consacrarea vieții mele?” Aceastea sunt întrebari fundamentale care apar în cursul transformării ...

Tarotul Mitologic Tarotul Mitologic

Mai mult decât o carte și mai mult decât un set de cărți de joc, Tarotul Mitologic este un instrument de sondare a adâncurilor Conștiinței umane, este o cheie magică a marilor porți către ...

Cartea 44 Cartea 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

Workshopuri relevante

Practica Prezenței Practica Prezenței
Experiența Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de cunoaștere, ...

Sesiuni Individuale cu AmmaRa Sesiuni Individuale cu AmmaRa
În aceste sesiuni individuale online, intenția mea este de a te ajuta să-ți regăsești echilibrul, de a te însoți către curajul cu care să te implici, dincolo de orice frică și anxietate, într-un ...

Luppia Mundi Luppia Mundi
În orice vremuri, cea mai mare putere este Conștiența Realitatea este o oglindă a lumilor noastre interioare, conjugate. A schimba realitatea pe care o trăiești, este a schimba lumea interioară.     A ...

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

ShamaniA ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...

Articole pe aceeași temă

Realitatea se naște în lumea imaginației Realitatea se naște în lumea imaginației

Imaginația umanității s-a lăsat întotdeauna inspirată de mare, de sentimentul oceanic al nemărginirii și lipsei de limite, de fascinația misterului tăinuit în vastitatea și profunzimea apelor. ...

Ritmuri astrale (I) Ritmuri astrale (I)
Incursiune într-o carte de identitate astrală, Harta Natală

Am ales o conjunctură astrală și am respirat. Fără să conștientizeze acest act fabulos de participare colectivă, întreaga umanitate a traversat împreună cu mine un prezent irepetabil de rezonanță ...

Trăiește-ți Visul, vindecându-ți durerile Trăiește-ți Visul, vindecându-ți durerile

În urmă cu două săptămâni, împreună cu câteva strașnice femei din Cercul Sacru Anam Cara, m-am pornit într-o scurtă călătorie. Destinația Bad Gleichenberg, Austria. Un oraș ...

Tabăra de Vară Briza 2016 Tabăra de Vară Briza 2016
O perspectivă astrologică

„Dragii mei părinţi exploratori ai Conştiinţei, dacă aşa ca şi mine aţi trăit deja necesitatea de a înţelege unicitatea fiinţei minunate care v-a ales ca părinţi, vă invit să descoperim ...

Incursiune în Anii Maestrului: 2018 - 2020 Incursiune în Anii Maestrului: 2018 - 2020

Chiar înainte să mă trezesc, la granița dintre somn și starea de veghe, există un moment absolut, suspendat într-o luciditate trează, curioasă și atentă, care pare că nu survine de nicăieri, ...

Eclipsa de Lună în Leu - Contracte sacre Eclipsa de Lună în Leu - Contracte sacre

Există o atracție implicită în fenomenul de eclipsă, un mister care fascinează. O Eclipsă inversează o ordine naturală, întrerupe o regularitate sau o obișnuință instalată. Disturbă un ciclu ...

Experienţa Marte, Saturn Experienţa Marte, Saturn
Ceea ce îmi doresc este oare ceea ce am cu adevărat nevoie?

Început de septembrie… Un dans mai puţin obişnuit de forţe astrale, concluzie, esenţa unui parcurs, un prag conştiincios al anului pe care îl străbatem. Marte a părăsit gradul de ...

Luna Plină - Un mesaj electrizant al inimii Luna Plină - Un mesaj electrizant al inimii

Cele mai răscolitoare rostiri, cele mai frumoase și profunde explorări, le trăim și le conștientizăm în perioada retrogradării planetei Venus. Este ceva seducător în atracția adâncimilor ...

Eclipsa de Soare Eclipsa de Soare
la Lună Nouă

Miercuri 9 martie la ora 3:55 este o  eclipsă totală de Soare, formată la Nodul Sud în Peşti cu  Ascendentul în Capricorn, în conjuncţie cu Pluton (”semnificatorul  schimbărilor ...

Experiența dimensiunilor astrale ale Ființei Experiența dimensiunilor astrale ale Ființei

Am ales o conjunctură astrală şi AM RESPIRAT. Fără să conştientizeze acest act sacru de participare colectivă, întrega umanitate a traversat împreună cu mine un prezent irepetabil de rezonanţă ...