AmmaRa rubrica Energia Creatoare

Adu-o în echilibru

Publicat la 30.05.2017 Comentarii

Elena Francisc - Țurcanu

Pierduți în stresul cotidian al junglei urbane, de cele mai multe ori, pare foarte greu să ne deschidem percepția dincolo de corpul fizic, dincolo de lucrurile tangibile și vizibile. Misterul vieții însă în asta constă. În a ne lărgi conștiența dincolo de concepte și de poveștile pe care ni le tot spunem, a ne expanda conștiența de la ceea ce știm, sau credem că știm, la ceea ce nu știm încă. Doar la nivel mental pare că nu știm căci înlăuntrul nostru știm deja mult mai multe decât ne-am putut vreodată imagina. A ne lărgi percepția către forme invizibile de energie, da, pare complicat de făcut când suntem alunecați în tot felul de roluri pe care le jucăm mai mult inconștient. Mai degrabă ne închidem, când suntem pierduți în labirintul gândirii haotice și a grijilor, decât să ne deschidem brațele și palmele pentru a simți cum întreaga energie a universului ne este disponibilă. Și, uneori, avem nevoie de a ne smulge, chiar și pentru câteva zile – dacă nu putem mai mult, de a ne reîntoarce în Natură unde ne deschidem mai ușor.

Poate că te numeri printre cei care vor fi cu noi în această vară pe dealurile de deasupra Sarmizegetusei. Poate că nu. Poate că vei continua să vii la Centrul Călătoria Inimii care va rămâne deschis la București pe toată durata verii oferind diferite Călătorii, Seri de carte și vizionări de film. Poate că te afli departe de România și te bucuri de energia Călătoriei Inimii prin aceste articole și înregistrări video pe care, cu mare drag, le împărtășim cu cât mai mulți oameni care au nevoie de surse de inspirație. Alegerea de a te conecta cu energia vieții, cu energia universului – prin orice formă de practică constantă cu care rezonezi în această perioadă a vieții tale, îți aparține.

Bucuria existentă în viața ta are la bază tot energie. Cu cât mai multă energie curgătoare în viața ta, cu atât mai multă bucurie. La fel și cu sănătatea. Cu cât mai multă energie ce curge în tine, prin tine, din tine, cu atât mai multă sănătate. Și nu este despre a genera, a crea, energie – căci ea există în permanență -  ci a ne deschide energiei. Și practica - de orice natură ar fi ea: meditație, Respirația Inimii, Shaking, Dansul Inimii - Energie în mișcare, ne ajută să ne deschidem și să primim energia existentă. Ne ajută s-o punem în mișcare pe cea care băltește înlăuntrul nostru. Practica ne conduce să descoperim cine și, mai ales, ce suntem cu adevărat. Când suntem prinși în roluri, identificări, crize, tensiuni, uităm foarte ușor ce suntem și cine suntem. Când suntem prinși în griji și îndoieli, ne limităm la vechile povești pe care ni le-am tot spus și repetat atât de multe ori încât ne-am îngrădit. Sau, și mai trist, ne limităm la ce ne-au tot spus ceilalți să credem, fără a mai avea propria noastră experiență directă. Uităm ceea ce este cu adevărat înlăuntrul nostru, chiar și dacă am trăit adevărul interior, nepunând energia în curgere.

Cu siguranță știi deja că, din punct de vedere energetic, tot universul tău interior este conectat cu ceea ce este în afara ta. Că ești conectat cu energia pământului, cu energia vieții la nivel macro, cu energia universului. Sunt multe tehnici, metode care te pot pune în contact cu energia ta. O cale simplă, extrem de benefică și foarte frumoasă de a te pune în contact cu energia care este întotdeauna în tine, și de a o aduce într-un echilibru armonios, este de a învăța să parcurgi Roata Medicinei Shamanice. Energiile celor patru arhetipuri universale, existente în fiecare dintre noi, sunt mai mult în dezechilibru și asta ne face să ne închidem, mai degrabă, în loc să rămânem deschiși pentru a armoniza și a ne pune în curgere energia vitală. Această energie vitală, creatoare, este întotdeauna în noi. Putem alege s-o ținem închisă și, astfel, să rămână în băltire sau stagnarea ei să conducă la implozii (cum spunea, deunăzi, în Cercul Sacru Anam Cara, o ființă dragă inimii mele: „simt că fac implozie, ard pe dinăuntru, dacă nu îmi exprim energia creativă”) sau o putem reconecta cu marele flux. Avem toți această capacitate de a ne reconecta la curgerea abundentă a energiei vitale. Însă, de cele mai multe ori, ne turnăm atenția, adică energia, în trecut sau în viitor sau în ce spun și cred ceilalți și, astfel, energia noastră este în mod constant limitată, contractată. Fără o practică constantă a stării de prezență, funcționăm cu o energie care ne limitează accesul la marele flux - disponibil tuturor.

A aduce în echilibru energia Războinicului, a Vindecătorului, a Vizionarului și a Învățătorului – patru arhetipuri prezente în noi toți iar prezența lor este pe fiecare nivel al ființei – ne ajută să ne conectăm la esența a ceea ce suntem cu adevărat și la curgerea abundentă a vieții. Lipsa acestui echilibru ne face să ne limităm, să ne îngustăm singuri, accesul la fluxul abundent în toate aspectele vieții noastre.

Călătoria ShamaniA este, în primul rând, despre reconectare cu energia noastră vitală, redescoperirea, re-echilibrarea, rearmonizarea acesteia în întreaga ființă. O Călătorie despre Psihologie-Spiritualitate-Magie într-un spațiu sacru, un loc rupt din basme, ce permite ca toate acestea să se amestece în vasul alchimic pe care-l vom crea, împreună, pe Colina Lunii. Mai este și despre coborârea în pântecul Mamei Pământ pentru a renaște întru a noastră putere de creatori din ce în ce mai conștienți.

Poate că nu îți este suficient să-ți spui „gata, acum mă deschid în fața energiei universale și o las să curgă” și ai nevoie de ghidare, călăuzire către a simți, către a te putea deschide. Voi fi onorată să te însoțesc, în Călătoria ShamaniA, în a parcurge diferite exerciții ce te ajută să conștientizezi unde ai energia închisă și cum să o pui în curgere. Iar partea teoretică, ce ține de psihologia occidentală, îți satisface mintea curioasă, aducând înțelesuri ce te ajută la maturizarea ego-ului și nu la încercarea inutilă de a-l dizolva. Mișcările, exercițiile, sunetele, meditațiile – pe care le propun în această Călătorie – sunt, toate, importante pentru crearea echilibrului fizic, energetic, emoțional și mental. Mișcarea – este energie. Iar energia în mișcare este viață. Ne vom mișca mult în această Călătorie însă vom avea, de asemenea, foarte mult spațiu pentru așezare, odihnă, ascultare, liniște.

Dacă ai participat la Dansul Inimii – Energie în Mișcare sau la Meditațiile Active – Shaking m-ai auzit spunându-ți, de multe ori, că mișcarea ne permite să punem energia în curgere. Și niciodată nu este despre a-ți pune întrebarea: am sau nu am energie? Ea există. Întotdeauna! Corpul tău o poartă tot timpul. Însă atunci când nu o miști (și doar tu îți cunoști propriile motive pentru care nu îți pui energia vitală în curgere, în mișcare) creezi un dezechilibru major ce poate duce, da, la implozie.

Viața pe care o trăim este, mai degrabă, lipsită de mișcare fizică. În timp ce traficul gândurilor haotice se întețește. Stagnăm, băltim – fizic. Apele turnate în rolurile pe care le tot jucăm, ne îngheață energia și ne rigidizează corpurile. Devenim tributari inerției. Mișcarea, în schimb, ne deschide energia și o pune în curgere. Putem avea nopți odihnitoare (somnul este extrem de important pentru refacerea organismului) însă, dacă mișcarea regulată și consecventă nu este prezentă în viața noastră, chiar și după o noapte odihnitoare ne vom simți corpurile înțepenite. Stresul în care ne pierdem în viața de zi cu zi, de asemenea, ne încorsetează energia.

Parcurgând Roata Medicinei Shamanice în Călătoria ShamaniA – Psihologie. Spiritualitate. Magie vei înțelege că fiecare din cele patru Arhetipuri universale existente în tine își are propria sa formă în care curge energia ta vitală și creatoare. Și că este doar responsabilitatea ta de a aduce în echilibru aceste diferite forme de energie. Acest echilibru te conduce către Centrul Ființei tale, către Maestrul Interior.

Îndrăznește să-ți cunoști aceste forme diferite prin care a ta energie creatoare este modulată. În toate tradițiile shamanice, sănătatea optimă este considerată a fi expresia armonioasă a energiei acestor patru arhetipuri. Fii una din ființele care întrupează, în mod armonios, toate aceste patru arhetipuri universale. În ShamaniA te voi conduce către a învăța, și, mai degrabă, către a-ți reaminti (căci știi deja),  cum să-ți echilibrezi aceste patru forme în care se modulează energia ta.

Te aștept, în vara aceasta, pe Colina Lunii, să guști din diferitele tradiții shamanice și înțelepciuni străvechi pe care le-am împletit cu noțiuni esențiale din psihologia occidentală. Călătoria ShamaniA este pe cât de simplă pe atât de profundă iar a ei frumusețe va reverbera în ființa ta multă vreme după ce vei fi coborât de pe Colina Lunii.

Cu rotunjimea și liniștea Colinei Lunii, te îmbrățișez, oriunde-ai fi acum
"Maestrul Interior se naște întotdeauna în timpul experienței umane încarnate. Nu există Maeștri care să nu fi trecut prin Umanitate. În Corp, ei pot fi recunoscuți mai ales după zâmbet. În afara Corpului, de asemeni."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Respirația Holotropică Respirația Holotropică

Această carte se constituie într-un omagiu adus lui Stanislav Grof și Christinei Grof și lucrului lor de peste 40 de ani pe tărâmurile explorării Conștiinței. Respirația Holotropică a contribuit ...

Spiritul Shamanic Spiritul Shamanic

SHAMANISMUL este cea mai veche formă de dezvoltare personală, precedând toate religiile şi filozofiile cunoscute. Recent, a revenit în atenţie, manifestând o adevărată renaştere. Conţine ...

CERCUL VIEŢII CERCUL VIEŢII

De cam treizeci de ani încoace se pune în mod regulat problema întoarcerii la şamanism, sursa primordială a umanităţii, a tuturor religiilor, filosofiilor şi ştiinţelor lumii. Omul ...

Psihologia viitorului Psihologia viitorului

Psihologia viitorului reprezintă chintesenţa operei lui Stanislav Grof şi un punct de referinţă în psihologia secolului XX. Este o carte care sparge barierele şi spulberă viziunea mecanicistă asupra ...

Trupul meu, Pământul meu Trupul meu, Pământul meu

Mii de ani de spiritualitate descarnată, de căutare a Spiritului în afara Corpului au făcut umanitatea să ignore complet uriaşul potenţial terapeutic şi ontologic al corporalităţii. Ca şi cum ...

Workshopuri relevante

ShamaniA ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...

Articole pe aceeași temă

Experiența shamanică și transformarea interioară Experiența shamanică și transformarea interioară

Shamanul este sacerdotul primordial, cel care deschide porțile percepției pentru umanul aflat în prizonieratul formei. Nu a dispărut niciodată. Doar și-a schimbat numele și expresia culturală în ...

Aur Aur
A crede vs a avea Încredere

Poți citi oricâte cărți despre natura profundă a propriei tale ființe și a existenței. Este doar o informație pe care o primești din exterior. Altcineva a trăit experiența. Tu doar afli despre ea. ...

LEMURIA - Străvechea lume dinlăuntrul nostru LEMURIA - Străvechea lume dinlăuntrul nostru

Emoții înșirate în vocea unei femei care, prin cântecul ei ne transmite povestiri ancestrale, transmite un profund respect, solemnitate și sensibilitate, cu o conștiință trează și mereu ...

Instrumentele transformarii interioare. Respiratia Instrumentele transformarii interioare. Respiratia

Prima respiraţie. Parcursul interior al conştiinţei. Respiraţia conştientă. Respiraţia Inimii. Respiraţia şi starea de Prezenţă. Respiraţia Holotropică sau Respiraţia de Foc. Şi îngerii respiră. ...

Roata Medicinei Shamanice Roata Medicinei Shamanice

Shamanismul, această străveche practică spirituală, nu are nici scripturi și nici vreo dogmă de urmat ci doar o cale simplă și naturală prin care ne conectăm cu marea Creație. O practică spirituală ...

Încă mai ai timp să te alături... Încă mai ai timp să te alături...

Încă mai ai timp să te alături și să-ți ocupi locul tău în Cercul Sacru pe care-l creăm, din nou împreună, pe Colina Lunii în ShamaniA Retreat - Psihologie. Spiritualitate. Magie. Numai ...

Călătorind cu ShamaniA Călătorind cu ShamaniA

Fiecare vară petrecută sus pe platoul de la Luncani retrezeşte în mine conexiunea cu ceva atât de cunoscut şi profund greu de pus în cuvinte. Şirurile de munţi, văile, dealurile şi colinele, ...

ShamaniA – este despre mine și despre tine, și despre tine, și despre tine ShamaniA – este despre mine și despre tine, și despre tine, și despre tine

ShamaniA – acest cuvânt m-a atras de prima oară când l-am auzit, fără a ști ce este; „am gustat” o mostră de două ore la Festivalul Călătoria Inimii, în 2014, și în ...

Momentul ZERO al Conștiinței Momentul ZERO al Conștiinței

Eram în Ciudad de Mexico, pe ultima sută de metri a marii călătorii inițiatice a acestui an. O călătorie enormă, pentru noi, cei care ne-am asumat centrul, dar și pentru ei, exploratorii conștiință. ...

ÎMPREUNĂ e mai ușor ÎMPREUNĂ e mai ușor

Scriu aceste rânduri, aici pe Dealul Omului, în timp ce Tabăra noastră de vară își desfășoară ultima Călătorie – PREZENȚA – în Centrul căreia se află Agnis. Vântul ...