Calea Maestrului Interior

Călăuza rubrica Totul se întâmplă pentru mine și nu mie

(Iubește ceea ce este – Byron Katie)

Publicat la 02.07.2017 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

Împărtășim în luna iulie, o perioadă condensată, un mare potențial de aprofundare, alchimizare, viață. O cruce se formează astral în semnele cardinale de inițiere, motivare și impulsivitate ale celor patru elemente: Apele Racului și Pământul Capricornului, Aerul Balanței și Focul Berbecului. Talazurile neptuniene, ultima frontieră a unui ciclu de experiență uman în semnul Peștilor, misterioase și nedefinite precum energia atât de greu de surprins a acestui astru, susțin această concentrare.

O cruce cardinală reflectă o dinamică interioară și exterioară accelerată. Este poate o presiune acumulată tăcut, o limită de neliniște, nemulțumire sau frustrare pe care nu o mai pot negocia cu mine însămi sau cu ceilalți. Este poate o nevoie torționară fără formă încă, care sfidează însă frica și insecuritatea interioară, ne scoate din amorțeală, ne urnește din încremenire. O cruce cardinală înseamnă o mișcare interioară concentrată care își face cu forță drum în conștiență. Induce necesitatea de a face ceva, de a acționa. Tensiunea trupească, emoțională sau mentală, tensiunea creativă sau nevoia de aprofundare interioară poate, se condensează atât de mult, încât simt nevoia urgentă să mișc ceva din loc, să fac altfel decât până acum, să schimb gândul, perspectiva, felul în care văd realitatea, să cobor la sursă. Pun la îndoială ceea ce cred că știu despre mine, despre o relație, apartenență, despre ceea ce cred că îmi doresc. Fac ceva ce nu credeam că sunt în stare sau nu am putut până acum. Mă pot uimi singur sau singură prin felul surprinzător în care acționez, prin spontaneitate, curaj, prin forța demolatoare a emoțiilor, percepției, revelației sau profunzimea coborârii într-o investigare interioară.

Această fabuloasă energie, deși nu este deloc simplă, este întotdeauna asociată cu o oportunitate, cu o favoare astrală, șansa de a putea transforma ceva. Totuși, darul astral se dovedește extrem de provocator și deloc evident. Deschid brusc ochii asupra unei identități sau realități personale, un adevăr se expune crud, în nuditatea sa. Este un moment de grație însoțit paradoxal de o prăbușire interioară, pentru că înainte de a trăi sentimentul profund de recunoștință,  ieșirea din iluzie și claritatea pot fi șocante și dureroase. Uneori poate părea de-a dreptul imposibil să deslușesc un sens constructiv în mijlocul destructurării de convingeri, printre pierderi, dezamăgiri, tipare de relații și forme de realitate pe care le-am creat repetat. Pot iubi atunci ceea ce este?

O cruce cardinală implică administrarea a patru aspecte opozabile, aparent în conflict. În acest caz, numeroase contexte pot fi trăite ca o confruntare cu ceva din afara mea, cu celălalt, cu o situație blocată sau blocantă, ceva ce contrariază, sfidează poate judecăți sau tabu-uri. Proiecția asupra unei surse exterioare survine foarte ușor. Paradoxal, exact această sursă exterioară devine cheia rezoluției de care aveam atât de mare nevoie. Ceea ce putem trăi acum, felul în care celălalt ne oglindește într-o perfectă sincronicitate aspecte interioare ignorate până acum, reflectă conexiuni și înțelesuri izbitoare despre noi înșine.

Aspectele impulsionează cu precădere semnul Racului, aglomerat prin tranzitele planetelor personale și a Luminariilor, Marte, Mercur, Soare, Lună, care au inițiat, odată cu Luna Nouă din data de 24 iunie, crucea cardinală. Până în data de 21 iulie vor face un număr record de aspecte cu Jupiter în Balanță reintrat în mers direct (relații care se revalorizează), Pluton în Capricorn (destructurare, transformare radicală, reconstrucție) și în final, Uranus în Berbec (întoarceri neașteptate, profunzimea privirii interioare, înnoire). Luna Plină în Capricorn care se formează în dimineața zilei de 9 iulie, în același grad cu Pluton retrograd, este un moment de vârf. Este poate  cea mai abruptă Lună Plină a acestui an, activând acolo unde a rămas încă ceva nerezolvat vulnerabilitatea, o stare de bulversare, conștientizări, modificări radicale, schimbări miraculoase sau realizări semnificative.  

Semnul Racului sugerează familia, copilăria, trecutul, subconștientul personal, nevoia de securitate sau pe un palier mult mai amplu, actul primordial de separare din sursă și nostalgia dorului de reîntregire și unitate. Astfel, o întâlnire, un gest, o convorbire, o dispută poate, nu mai rămân doar simple acțiuni, conversații, schimburi de idei sau păreri contradictorii, ci pot escalada imperceptibil o graniță. Vorbesc cu tine și brusc îmi dau seama că vorbesc de fapt cu mama sau cu tatăl meu. Emit o judecată, înlănțui cu o etichetă și subit îmi dau seama că eu sunt acolo, vorbesc de fapt despre mine, despre felul în care am acționat poate de atâtea ori în trecut. Nimic nu este ceea ce pare acum, cuvintele, gesturile, întâlnirile, tot ceea ce primesc prin celălalt poartă un mesaj ascuns de conștiență.

„Fiecare persoană este imaginea ta în oglindă, propriile-ți gânduri care ricoșează”
(Byron Katie – Iubește ceea ce este)
.

Fac atunci un pas deoparte și  reconsider. Oare despre ce este vorba cu adevărat? Mă întorc către mine însămi și nu îmi mai împovărez relațiile cu responsabilitatea propriilor mele alegeri. Eliberez așteptări, nu pun condiții, îmbrățișez forța delicată a vulnerabilității care îmi deschide poarta către noi posibilități. Pot să schimb acum radical un mod de raportare față de cineva sau ceva, percepția despre relații în general, despre înnoire și libertate interioară. Renunț la orice intenție de control, mai ales acum. Am încredere că atunci când „existența-mamă” îmi face vânt din cuib, este pentru că „ea” știe că pot zbura.

„Realitatea este întotdeauna mai blândă decât poveștile pe care le spunem despre ea”
(Byron Katie – Iubește ceea ce este)
.

Am amintit la început că energia planetei Neptun, în retrogradare pentru lunile care urmează, îmbrățișează acum asperitățile, înălțimile și crevasele acestei realități de experiență. Neptun ne reflectă ceea ce nu putem vedea cu ochii fizici sau privirea minții, dorul nedefinit de unificare, abandon și dizolvare în ceva mult mai mare decât noi  înșine, în oceanul de posibilități al existenței ... poate exact în acea pauză dintre inspir și expir care ne suspendă spontan în trăirea unității. În această conjunctură, energia pe care o impulsionează înlăuntrul nostru devine un frumos potențial de îmblânzire, acceptare și conținere lăuntrică a structurilor dureroase sau ascuțite de ego care se activează pe măsură ce împărtășim experiența crucii cardinale. Pot conștientiza că nu sunt separat sau separată, că ruptura interioară a fost mereu o iluzie, că nu sunt niciodată singur sau singură. Retrogradarea neptuniană ne întoarce o dată mai mult în interior, către noi înșine, pentru a trăi această unitate, mai întâi în intimitatea ființei și după aceea în afara noastră. Lumea interioară poate deveni acum sursa de inspirație care însuflețește un har: scrisul, poezia, muzica, creativitatea în general, fertilitatea unui vis, de fapt, sursa din care „întâmplăm” realitatea modelând-o pe măsura unei viziuni clare. Un văl devine transparent, ceva ni se revelează sincer și lucid despre noi: despre așteptări, nevoi personale, relații, despre toate momentele în care am crezut că ne folosim liberul arbitru și alegem dintr-un mare adevăr; despre iluzie și ceea ce gândirea noastră hrănește și creează. Știu poate că acest suflu eteric este asociat în aceeași măsură confuziei, dezamăgirii, idealizării înșelătoare, evadării din fața realității în inerție sau dependențe de tot felul. Nu mă pierd atunci în lumea mea interioară, în „setea de reîntregire”, nici măcar în sentimentul de completitudine pe care îl pot trăi lăuntric.  Discern între reverie, vis și realitate, adun tot ceea ce mi se revelează acum și pășesc mai departe, cu picioarele înfipte în realitate, acționând pentru a da viață. Împlinesc. Nimic altceva.   

Am înțeles poate deja că integritatea nu înseamnă o stare extatică permanentă, poate nici măcar de liniște și pace, ci conștiență și capacitatea de a-mi îmbrățișa toate aspectele pe care le-am separat în umane și divine, bine și rău, corect și incorect, plăcere și durere, îndoială și încredere, viață și moarte. Când percepția mea de sine se modifică, este ca și cum m-aș întoarce dintr-o lungă călătorie, după mult timp. Totul pare schimbat, oamenii, lucrurile, situațiile, conexiunile dintre ei, nevoile și dorințele, trăirile, visele, idealurile, valorile, felul în care sunt, mă manifest, rostirea, acțiunile mele. Privirea este cu totul alta, nu mai recunosc parcă nimic, totul pare altfel, nou, un teritoriu necunoscut de explorat. Mă pot simți dezgolită în fața mea și în fața perfecțiunii pânzei de conexiuni pe care realitatea o țese impecabil, dincolo de orice pretenție de anticipare. Energia neptuniană nu poate fi explicată, ci doar experimentată.

Energia crucii cardinale are potențialul de „trezire” a unei stări de conștiință extinsă sau stări holotropice. Poate deveni exact acea „cale care conduce către întreg”, o întregire a propriei conștiințe, recuperarea și integrarea unor aspecte de care în mod normal nu suntem conștienți sau conștiente. Ceva poate irupe incontrolabil în simțire, în înțelegere, în realitatea noastră de zi cu zi, percepția poate suferi o modificare calitativă, putem avem acces la dimensiuni mult mai vaste de experiență și existență. Este un impuls de recunoaștere, față în față cu noi înșine, cu revelația de sine și complexitatea aspectelor umane pe care le întrupăm. Nimic din ceea ce este uman sau divin nu ne poate fi străin acum.

O energie dinamică, densă, brutală și rafinată în același timp, extrem de interesantă prin complexitate, ne propulsează hotărât mai departe în luna iulie. Cultiv mișcarea și direcționez această puternică sursă de energie prin creativitate, o disciplinez. Respir și practic: starea de prezență, atenția, ascultarea. Revin mereu și mereu înapoi în ceea ce pot percepe acum ca Centru al ființei mele pentru că atunci când Eu simt că sunt și devin Sursa propriei mele experiențe de viață, pot folosi această oportunitate ca cel mai autentic instrument de investigare și explorare interioară. În ultimă instanță, orice conjunctură astrală este energie, o energie pe care o putem modula, un potențial de a alchimiza ceva, o vindecare, o depășire a limitelor pe care credem că le avem și mai ales, puterea interioară de a transforma o realitate de viață. Pot simți că potențialul meu de creație este la valoarea lui maximă, exact acum, în aceste momente? Nu uit că „Totul se întâmplă pentru mine și nu mie”.

Îndrăznesc să cobor de pe cruce! Pot face ca această etapă să devină un salt miraculos într-o nouă etapă de conștiență!
"Totul se petrece în Inima Mea. Acesta este cântecul Creatorului conștient de Realitate."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Cartea 44 Cartea 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

CERCUL VIEŢII CERCUL VIEŢII

De cam treizeci de ani încoace se pune în mod regulat problema întoarcerii la şamanism, sursa primordială a umanităţii, a tuturor religiilor, filosofiilor şi ştiinţelor lumii. Omul ...

CONTRACTE SACRE CONTRACTE SACRE

”Care este rostul meu în această lume, pentru ce sunt aici, care este menirea, vocația, consacrarea vieții mele?” Aceastea sunt întrebari fundamentale care apar în cursul transformării ...

Workshopuri relevante

Astrologie Arhetipală Astrologie Arhetipală
Ştiinţă şi artă, cunoaştere raţională si simbolism deopotrivă, Astrologia poate fi de multe ori ascunsă raţionamentului logic, dar rămane mereu transparentă intuitiei şi percepţiilor survenite prin ...

Articole pe aceeași temă

Eclipse de august – O a doua șansă Eclipse de august – O a doua șansă

O Lună Nouă viguroasă în semnul Leului, în primul grad, a inițiat în ultima decadă a lunii iulie o etapă de experiență. Cava ce am început în februarie se încheie, ceva ...

Instrucțiuni de folosire (II) Instrucțiuni de folosire (II)
Soare, Lună sau Ascendent în Rac: „ Dragul meu, grăbește-te, ai întârziat la propria ta naștere!”

Semnul Racului este cunoscut în astrologie și ca „locul de intrare a sufletelor în realitate”. Părăsind integralitatea marelui pântec universal, micii temerari vor păstra pe parcursul ...

Marte... o călătorie interioară de iniţiere Marte... o călătorie interioară de iniţiere

Luna iulie se pregăteşte să încheie o etapă de acumulare şi conduce spre maturizare principiul marţian prezent în fiecare dintre noi sau transformarea interioară propusă de evoluţiile lui Marte ...

DA... PUTEM DA... PUTEM

Dragi prieteni, Acum, la Lună Nouă, Simt să vă mulțumesc tuturor celor care vă aduceți prezența în Călătoria Inimii Și, astfel, împreună, continuăm să hrănim conexiunea – nevoie ...

Echinocțiul de primăvară Echinocțiul de primăvară
Un drum prin tranziție

Duminică  20 martie, într-o zi calendaristică care îi este asociată de  altfel, Soarele încheie un ciclu astrologic și trece frontiera  Berbecului. Ascendentul momentului se ...

Instrucțiuni de folosire Instrucțiuni de folosire

„ ... O tânără mamă împinge un cărucior cu o mână, de cealaltă agățându-se un copilaș micuț, în timp ce ea încearcă să ajungă la borcanele cu miere de pe raftul ...

Realitatea se naște în lumea imaginației Realitatea se naște în lumea imaginației

Imaginația umanității s-a lăsat întotdeauna inspirată de mare, de sentimentul oceanic al nemărginirii și lipsei de limite, de fascinația misterului tăinuit în vastitatea și profunzimea apelor. ...

Luna Plină în Capricorn Luna Plină în Capricorn
Care este muntele pe care îl putem urca Împreună?

Luna traversează semnul saturnian al Capricornului şi înainte de a împlini aspectul de Luna Plină întâlneşte, o dată mai mult, disoluţia de structură, personală şi colectivă, propusă ...

2017 - Visul este cel mai real lucru din câte există 2017 - Visul este cel mai real lucru din câte există

2017 continuă schimbarea inițiată în ultimii doi ani de activarea energiei mutabile (Saturn în Săgetător, Nodul Nord și Jupiter în Fecioară, Neptun și Nodul Sud în Pești). Semnele ...

Răscrucea unui acord interior Răscrucea unui acord interior

Reactivat de staționarea planetei Mercur în același grad, sezonul Eclipselor de august se apropie de o rezoluție. Calendaristic s-a încheiat, experiența lor de abia începe. Cum? Discret, sigur ...