Călăuza rubrica Paradoxul simplității

Publicat la 24.07.2017 Comentarii

Manuela Simona Vlad

„Forţa spirituală reprezintă unitatea desăvârşită. Ea ne oferă întregirea şi un sentiment al legăturii cu noi înşine, cu ceilalţi şi cu lumea din jur. Unitatea sacră există dincolo de diferenţele şi opoziţiile din univers. Ea transcende limitările şi împleteşte multe fire diferite în ţesătura întregii existenţei.
În vastitatea sa, Sinele profund este binevoitor, iubitor şi înţelept.”
Setea de Întregire - Christina Grof

Într-una din zilele obișnuite ale vieții mele, în derularea cotidiană a activităților, pe holul lung  al clădirii pe care îmi purtam pașii zilnic, a apărut un zid nou. Acest element mi-a atras atenția puternic și pătrunzător. Am tresărit la cuvântul ce mi-a apărut instantaneu: „Separare”.  A fost un moment de conștientizări rapide și succesive, ce îmi vorbeau despre tensiunea mea interioară ce o simțeam deja de ani de zile și care îmi genera nevoia adâncă de schimbare.

M-am oprit privind și simțind vâltoarea interioară. Un declick  în conștiință ce mi-a deschis conștiența asupra realității ce o trăiam. Am simțit rapid, dincolo de orice explicație logică, urgența și necesitatea unei schimbări majore. Nu știam cum, nevoia s-a formulat interior sub forma am nevoie repede ca ceva nou să apară în viața mea.

Vorbesc despre paradoxul simplității, fiindcă ce a urmat a fost o împletire simplă și curgătoare de oameni și evenimente ce mi-au deschis oportunități de a realiza schimbarea. O schimbare ce nu o puteam defini în termenii clari ai acțiunii. Puteam însă să simt că mă aflu în fața unui prag existențial ce cerea un răspuns din partea mea.

Acest eveniment l-am trăt când percepeam cu îngrijorare că aproape nimic din ce mă motiva, bucura și mă făcea să mă simt cu sens până atunci, nu mai avea puterea să mă susțină. O tristețe devoratoare îmi ocupa ființa din ce în ce mai mult, copleșindu-mă.

„În mod surprinzător, de cealaltă parte a tristeţii absolute pe care o resimţeam mă aştepta o perioadă de vindecare profundă şi de călăuzire. Luni de zile m-am simţit conectată cu lumea, cu mine însămi şi cu o sursă de putere şi inspiraţie interioară ce părea fără limite.”
Setea de Întregire - Christina Grof

Un e-mail de la o colegă de birou și un articol al revistei Călătoria Inimii mi-au reaprins entuziasmul și efervescența interioară. Am simțit, fără echivoc, că prinsesem un fir ce avea să mă călăuzească spre ieșirea din labirintul suferinței și tristeții ce amenințau să mă înghită.

O cale regală către propria-mi Inimă s-a deschis surprinzător

Am răspuns chemării interioare și am pășit în universul Conștienței. Dorința de echilibru și armonie interioară, de reașezare în sentimentul mulțumirii de sine și completitudinii, au catalizat nevoia de schimbare.

Articolul scris de Horia Francisc Țurcanu alias Agnis, conținea invitația la o călătorie experiment de Respirație Holotropică. Experiența Respirației Holotropice mi-a schimbat radical perspectiva asupra vieții ca viziune de ansamblu, a ceea ce credeam că știu ori că sunt. Experiențele mele de viață de până atunci pregătiseră oportunitatea de a trăi direct vastitatea și adevărul a ceea ce suntem în realitate. Și mă bucur enorm că m-am deschis în fața acestei oportunități extraordinare, care m-a condus spre noi experiențe și exploratori avansați ai Conștiinței.

Explorările interioare, însoțită de AmmaRa și Agnis în Călătoria Inimii, au deschis pentru mine lumi nebănuite de percepție și cunoaștere de sine, umplând golul existențial, ce-l simțeam gata să mă înghită până la dispariție și hrănind setea mea profundă de întregire. În următoarele 4 luni, am avut șansa de a-i întâlni pe Richard Moss și pe Stanislav Grof împreună cu Christina Grof. Fiecare din aceste întâlniri marchează  momente cruciale ale existenței mele, creând clipa inefabilă când am deschis Poarta Inimii.

Fetița Libelulă

Pe Christina Grof am întâlnit-o la Conferința de Psihologie Transpersonală de la Cluj-Napoca în mai 2013.  Mi-amintesc ca azi felul în care m-am simțit ascultând-o. Vocea ei și ceea ce ne împărtășea despre propria ei trezire spirtuală, procesul dureros pe care îl traversase prin furcile caudine ale adicției, m-au transbordat într-o stare de conștiință extinsă. Dintr-o dată rezonam profund cu totul, mintea a tăcut. Am închis ochii, mi-a apărut în imagine o cascadă aurie ce se revărsa generos, abundent de sus în timp ce o fetiță libelulă mi-a deschis o fereastră ieșind prin urechea stângă.

La terminarea conferinței am cumpărat cărțile Setea de Întregire.Vindecarea spirituală a dependențelor-Christina Grof și Când Imposibilul devine Posibil. Aventuri în realități neobișnuite – Stanislav Grof.

Cărțile le-am ales nu cu mintea, habar nu aveam de psihologia transpersonală. Le-am ales după titluri și imaginile profund evocatoare privindu-le coperțile.

Citind, mi-am identificat propria sete de întregire, înțelesuri mai largi s-au trezit în mine. O durere profundă și un doliu sufletesc ce îmi dădeam seama că îl îngropasem, neștiind să îl traversez altfel, m-au atins la intensitatea maximă posibilă ca să realizez trecerea pragului pe care mă aflam.

Relaţia noastră directă cu divinitatea nu are nimic de a face cu dogmele sau politicile sau cu grandoarea personală. Spiritualitatea are de a face cu legătura noastră privată, intimă cu esenţa nesfârşită şi constantă ce sălăşuieşte înăuntrul nostru. După aceasta tânjim.” 
Setea de Întregire - Christina Grof

Procesul alchimic al vindecării dualității

Am traversat acest prag interior într-un moment de grație, surprinzător și paradoxal.

Ceea ce crezusem că știu ori că sunt prin personalitatea mea, s-a spulberat în fața trăirii nudității totale, în care este cu neputință a ascunde, a tăgădui, a cosmetiza.

Mi-am dat seama cât de inconfortabil îmi este să mă uit la mine, să stabilesc o relație cu mine însămi la acest nivel al autenticității. Mă simțeam ca două persoane distincte, privindu-le cu conștiența unei a treia personae.

Ego-ul meu era plin de critică, judecăți și prejudecăți, alimentate de credințe pe care nu le mai contestam, considerând apriori că așa e, cum știu eu, punând etichete asupra oamenilor, situațiilor, unor curente de gândire, sistemelor de orice fel și mai presus de orice o asprime ascuțită față de mine însămi.

Derularea conținutului ego-ului m-a determinat să simt o întreagă gamă de emoții la nivel corporal și tumult psihic. Acesta se desfășoară aidoma unui proces în timp, spațiu și pe etape. Însă acest proces se petrece simultan cu susținerea părții conștiente trezite,  printr-o prezență martor care afirmă că esența existenței umane este experiența. Repezintă verticala ființei. Această perspectivă are puterea de a înmuia, îmblânzii judecata aspră de sine. Când duritatea interioară se înmoaie, conștiența se revelează din ce în ce mai mult, aducând înțelesuri în conștiința personală, ce au puterea să dizolve, să desfacă structuri interioare ce îmi blochează energia coagulată în ceea ce țin ascuns din rușine ori vinovăție ori fiindcă am încorporat credințe de neclintit aparent.

Pentru acest proces alchimic al ființei, am nevoie de răbdare și curajul de a mă preda când realizez indubitabil că sunt un instrument în orchestra cosmică. Sunt deopotrivă instrument și întreaga orchestră, așa simt capodopera ființei umane: o simfonie de culori, vibrații și armonii muzicale ce mă cântă în univers, stabil ancorată în energia pământului, pulsând creator în eternitate.

Deschizându-mi Inima, m-am deschis simțirii Întregului. Doar așa am putut porni în Călătoria descoperirii interioare și a mă cunoaște cu adevărat. Având perspectiva Întregului, la nivelul la care îl pot percepe până acum, aventura umană dobândește un sens profund. Trăind natura fricii, a durerii, a tristeții copleșitoare generate de separare, mi-am renăscut dragostea de viață,  compasiunea, autenticitatea și curajul de a fi ceea ce sunt. Simțind frumusețea vieții trăiesc conexiunea, bucuria și puterea creatoare  cu încredere în misterul manifestării .

În clipa în care am realizat că sunt mai mult decât identitățile mele, îmi dau seama că am răspunsul la întrebarea Ce Sunt!”
Școala Maestrului Interior a4a generație – Agnis

Nu există o metodă precisă, există repere ale recunoașterii pe care le simt, le validez și din care îmi extrag pasul următor prin alegere cu discernământ născut din Înțelpciune.

Alternez între ușor și greu însă pulsez creator divin și uman.

Vă onorez Cerc Sacru al Școlii Maestrului Interior a 4a generație.

Din perspectiva pe care o prezint eu, existăm într-o stare de amnezie cosmică. Pentru că ne-am detaşat de potenţialul nostru, am uitat cine suntem cu adevărat. Şi fiecare dintre noi este implicat într-un joc universal complex, în care identitatea noastră muritoare este la fel de divină ca şi tărâmurile mistice transcendente.

Limitele, percepţiile finite, incapacitatea de a ne aminti adevărata noastră identitate: toate acestea fac parte dintr-o piesă de teatru desăvârşită, în care fiecare dintre noi joacă un rol distinct.

Din acest punct de vedere, starea noastră de separare este o condiţie divină, chiar dacă adâncimile ei par a fi departe de sublim. Este o parte a experienţei spirituale unice pe care o putem descoperi numai din perspectiva condiţiei umane. La fel cum întunericul nopţii este esenţial pentru lumina răsăritului, tot astfel, calvarul singurătăţii noastre cosmice este necesar pentru a crea stimulentul instinctual care ne va conduce, în cele din urmă, către sursa noastră sacră.”
Setea de Întregire - Christina Grof

 

Manuela Vlad
"Practica Prezenței este baza oricărei experiențe de expansiune a Conștienței și punctul de plecare al oricărei experiențe spirituale. Revelația nu este a pleca, ci a rămâne, în deschidere și percepție a tuturor dimensiunilor Realității."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Deplina Conștiență Deplina Conștiență

Starea de Conștiență integrală ne este accesibilă în orice moment. Singurul lucru care ne desparte de această Conștiență deplină este neîncrederea profundă în noi înșine. Această ...

Zâmbește fricii Zâmbește fricii

Nenumărate sunt formele fricii care stăpânesc existența umană în aceste timpuri. Frica de viitor, frica de schimbare, de asumare a propriei străluciri, frica de judecățile celorlalți, frica de ...

VINDECĂ VINDECĂ

Cartea de faţă este o strălucită colecţie a înţelegerilor pe care propria experienţă le-a revelat doctorului Servan-Schreiber, reunind perspective şi informaţii de o importanţă vitală pentru bunăstarea ...

Trupul meu, Pământul meu Trupul meu, Pământul meu

Mii de ani de spiritualitate descarnată, de căutare a Spiritului în afara Corpului au făcut umanitatea să ignore complet uriaşul potenţial terapeutic şi ontologic al corporalităţii. Ca şi cum ...

Anam Cara Anam Cara

Frazele acestei cărți nu aparțin lui John O’Donohue, el este doar un aspect, scribul încarnat al acestei curgeri, ci Sufletului său, cel conștient de conexiunea profundă cu tot ceea ce există, ...

Workshopuri relevante

Sesiuni Individuale cu AmmaRa Sesiuni Individuale cu AmmaRa
În aceste sesiuni individuale online, intenția mea este de a te ajuta să-ți regăsești echilibrul, de a te însoți către curajul cu care să te implici, dincolo de orice frică și anxietate, într-un ...

Dansul Inimii

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

Luppia Mundi Luppia Mundi
În orice vremuri, cea mai mare putere este Conștiența Realitatea este o oglindă a lumilor noastre interioare, conjugate. A schimba realitatea pe care o trăiești, este a schimba lumea interioară.     A ...

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...