Călăuza rubrica Eclipse de august – O a doua șansă

Publicat la 30.07.2017 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

O Lună Nouă viguroasă în semnul Leului, în primul grad, a inițiat în ultima decadă a lunii iulie o etapă de experiență. Cava ce am început în februarie se încheie, ceva nou începe. Crucea cardinală se închide integrându-și potențialul de transformare, curajul revelației șocante de sine, oportunitatea conștientizării unui fals, o lipsă de integritate, un neadevăr, o minciună reiterată, din nou și din nou, despre noi înșine. Am mobilizat rapid un mecanism de apărare conservând o stare de a fi sau am îmbrățișat această oportunitate și am tăiat chirurgical ceva. În mod fabulos intenția s-a aliniat acum cu decizia pentru a putea administra pe parcursul lunii august, o esență.

Eclipsa totală de Soare care fixează ultima decadă saturniană a lunii, este a doua Lună Nouă în același semn zodiacal. Încheie acest interval, împlinește o rezoluție. Soare, Lună, Marte! O fuziune inițiată odată cu prima Lună Nouă în Leu este reprodusă, o dată mai mult, într-un context care îmi oferă o a doua șansă de a iniția un real început, dacă nu am făcut-o deja, integrând de această dată conștiența unui sens și a unei meniri mult mai mari, Nodul Nord, un destin confirmat. Da, dacă pot răspunde cu maturitate la aceste vibrații aparte, pot realiza că mă aflu într-un moment important, un prag al devenirii și creației personale.

Există o atracție implicită în fenomenul de eclipsă, un mister care fascinează. O Eclipsă inversează o ordine naturală, o regularitate se întrerupe. Disturbă un ciclu repetitiv, o obișnuință instalată, orice schimbare într-o ordine prestabilită fiind ultimul lucru pe care o structură interioară impulsionată de ambiție, putere sau menținerea identică a unei stări de fapt, ar putea-o dori. Fie că ne considerăm pregătiți sau nu, schimbarea conduce către un prag,  poartă ceva neașteptat, ne forțează să ieșim din matcă, să facem un gest, orice gest. Amânarea face parte din condiția umană, durerea la fel. Permitem suferința sau amorțirea iluzorie a stărilor lăuntrice complicate, rămânem tăcuți, cu capetele plecate în granițele noastre de siguranță. De aceea, ocazional, avem poate nevoie de un nesperat impuls cosmic care să ne împingă să depășim un prag, să forțeze o asumare, să facem trecerea de la intenție și decizie, la atitudine și acțiune. Eclipsele acționează ca astfel de agenți ai schimbării, rup un model și schimbă dinamica.

7 august, Eclipsă de Lună la Lună Plină în Vărsător!

Timpul unei Eclipse lunare așază Pământul exact între Soare și Lună, umbra lui devenind „umbra sinelui ” (Carl Jung). Ceea ce survine acum în conștiență despre noi înșine poate fi greu de asimilat. Un astfel de moment acut de recunoaștere poate fi  dureros. Nu avem atunci nevoie de teoretizarea lui, nici de proiecția milei sau temerilor unui salvator, cu atât mai puțin de evidențierea acuzată a faptului că suferința este propria noastră creație, deși așa este. Îmbrățișez, ascult, am curajul unei reale empatii. Mă las îmbrățișat și îmbrățișată, ascultat și ascultată, simplu conținuți. Este deja vindecător, un catalizator al momentului inefabil de încredere și abandon în propria noastră conținere și îmbrățișare.

Ascendentul momentului activează semnul Peștilor, un semn în care Chiron a inițiat recent o mișcare retrogradă de re-aprofundare, în același grad în care se va perfecta ulterior Eclipsa solară, o țesătură uimitoare de sincronicitate. Asteroidul centaur, Chiron, orbitează simbolic dincolo de Saturn, la frontiera către ceea ce nu mai putem vedea cu ochiul liber, planetele transpersonale, ci doar bănui. Impulsionează subtil percepția graniței între realitatea corporală, palpabilă și intuiția ei, între gândirea realității personale și simțirea ei. Putem acum, mai ușor, să facem diferența de calitate. Pot da voie curgerii interioare să dizolve, retrăindu-le poate din altă perspectivă, cea a unui Centru, toate rănile care mă împiedică să recuperez tot ceea ce, la un moment dat, am decis să nu văd, părțile de sine alungate, exilate, neacceptate. Descopăr că nu sunt deloc străin sau străină de turbulența acestei lumi pe care o trăiesc și o perpetuez de altfel în propriul meu for interior, față de trupul meu, în tăișul gândului, al atitudinii, în acțiune poate. Nu pot fi străin sau străină de nicio trăire omenească care aparent șochează și mă șochează. Îmbrățișând emoții puternice și răscolitoare precum frica, ura, mânia, rușinea, răzbunarea, distrugerea, felul în care fac parte din mine în aceeași măsură cu blândețea, curajul, puritatea, generozitatea, creația, îmi ofer o a doua șansă, premiza de a îmbrățișa un Întreg. Mai pot pretinde oare în această conjunctură că sunt doar „lumină, pace, altruism sau iubire”? Fac loc creșterii în noi direcții și de ce nu, unei reale întregiri.

Momentul de Lună Plină activează sincron această axă a întregirii, de vindecare, pierdere și recuperare, finalizare, pe care retrogradarea lui Chiron o impulsionează deja de la începutul lunii iulie. O aparență de sine, o atitudine, un comportament sunt eclipsate. Discrepanța dintre imagine, o promovare căutată și realitatea emoțională ascunsă, dorințele secrete sau rușinate ale inimii, între manifestarea unui dar latent sau amânarea acestei manifestări, poate deveni dureroasă sau chiar toxică. Uneori, chiar pare mai ușor, să mă confrunt cu neliniștea sau umbra unei răni și să o trăiesc la întreaga ei intensitate! Să torn energie în perfecțiunea menținerii unui „ou de cristal” devine covârșitor, epuizant, uneori stângace sau dezolant. Poate fi exact momentul în care ceva crapă, „o securitate abuzivă care protejează un mare gol”. O crustă rigidă este străpunsă și revarsă în realitate un adevăr emoțional. Nu mai pot susține o creștere personală sau un ideal îndrăzneț decât dacă transform ceva, radical, ireversibil. La ce sunt dispus sau dispusă să renunț pentru această transformare? (4 august, ultima cuadratură Jupiter-Pluton care închide potențialul unui ciclu de expandare a conștienței profunde de sine, început la final de noiembrie anul trecut). Dacă acum mă consider pregătit sau pregătită să o fac, Eclipsa Lunară poate fi un moment magic de revelație, descoperire de sine și recuperare.

„Mă întorc acasă, eu sunt persoana pe care am așteptat-o.” (Byron Katie – Iubește ceea ce este)

21 august, Eclipsă de Soare la Lună Nouă în Leu, a doua Lună Nouă în semn!

Atracția Soarelui care „este înghițit de ceruri”, Eclipsa solară totală, nu își găsește origini în timp. Pentru scurte momente naturalul devine supranatural și conștiența, magia umbrei. Ziua se preschimbă în noapte, temperatura scade brusc și stelele clipesc pe un cer care se întunecă accelerat. O ordine naturală este sfidată, ordinea interioară pare că se rupe, amestecă reacții dezorientate, turbulența lumii în care trăim reflectă turbulența lăuntrică. În timpul unei Eclipse Solare, Luna se aliniază între Pământ și Soare și blochează temporar lumina. Strălucirea dispare, stabilitatea unui Centru și Conștiența devin o provocare. Subconștientul, emoțiile, relațiile și latura ascunsă a vieții noastre survin în prim plan. Natura umană are un focus natural asupra a ceea ce intră direct în percepție, ceea ce este vizibil în fața sa. Într-un astfel de moment de suspendare și inversare a realității așa cum o știam până acum, perspectiva de ansamblu pare că dispare, nu mai văd oportunitățile pe care mi le oferă de fapt. Totul se schimbă.

Cum face scoica care naște o perlă? Mai întâi este un grăunte de nisip care a pătruns în cochilie și care o irită. Înțelege că nu va ajunge niciodată să scape de el, dar îl poate îmbrățișa și transforma șlefuindu-l. „Doamne, ce șansă, un grăunte de nisip, iată o posibilitate pentru o nouă perlă!”

O Eclipsă Solară irită, ne smulge temporar din ceva familiar, forțându-ne să reconsiderăm opțiuni pe care altfel nu le-am fi explorat sau nu le-am fi luat niciodată în considerare. Fac exact ceea ce credeam că nu voi fi vreodată în stare, mă uimesc singur sau singură prin alegerile care survin spontan, crud de onest. Fuziunea cu Axa Nodurilor Lunare, o axă de destin, imprimă un caracter de urgență, o presiune pusă pe decizii și acțiune sub influența marțiană. Cu siguranță există o experiență anterioară care îmi confirmă tot ce trăiesc sau are loc acum. Este prezent un potențial, un amestec de disciplină, tentație, adevăr dur, perseverență, încercare, ispita fățărniciei, neputința de a tolera limitele celorlalți, conștientizarea unor greșeli, a unei ambiții care nu mai are legătură cu realitatea, provocarea unui discernământ, confuzia aroganței cu curajul și în ultimă instanță maturitate ... cumva, nu vor putea fi nicidecum separate (Saturn conjunct cu Luna Neagră-Lilith). Adevărul nu poate fi simplu și curat și nici alegerea ocolirii lui nu poate fi lipsită de un grăunte de adevăr. Trăiri complexe  fuzionează și se exprimă simultan.

Revin un moment asupra energiei pe care momentul de Eclipsă solară îl împărtășește cu axa Nodurilor Lunare, Leu - Vărsător. Un destin asumat implică o integrare a ambelor polarități: Nodul Nord în Leu, strălucire personală, creativitate, determinare, noblețe, voință, foc interior, generozitate și deopotrivă Nodul Sud în Vărsător, care nu devine nicidecum o piedică sau un sabotor în împlinirea unei semnificații personale. Valorizez ambele direcții: gândirea inovativă, detașată, neimplicată emoțional a Vărsătorului, un mental superior, obiectivitatea unei perspective mari, de anvergură asupra viitorului, solidaritatea și altruismul, susținerea unei comunități, devenirea în cadrul ei, odată cu ea. Leul fără Vărsător devine o demonstrație autonomă de strălucire și afirmare personală, de voință, un ideal romantic pasionat și dramatic, gestul făcut de multe ori din perspectiva inocentă sau imatură a unui copil. Vărsătorul fără Leu se auto-limitează la rândul lui în cadrul unui grup, colecționează idei noi, progresiste, transformatoare, descurajat însă de cerințele gestului de a le pune în practică, pe care nu e mereu dispus să îl asume. O reală transformare, o creștere personală majoră nu poate surveni în aceste momente decât unificând o axă de experiență, Leu - Vărsător, simțire și gândire, inimă și minte,  strălucire, creștere personală și colectivă deopotrivă.

Împărtășim în cursul revelator al acestei luni o a doua șansă, un salt în ceva nou, de această dată potențialul creativ al unui destin asumat ... chiar și atunci când pare greu de înțeles sau forțat de limitări conjuncturale. Intenția și decizia se aliniază o dată mai mult. Deopotrivă, atitudinea și acțiunea. Semnificația și sensul pe care ni le oferim acum, ce alegem să eliberăm, să fim și să devenim, felul în care atenția noastră anticipează magic un răspuns al universului, captează complexitatea și unicitatea acestui moment de schimbare într-o ordine de fapt, o rezoluție misterioasă în țesătura creației noastre, esența vieții!
"Numai un Maestru poate recunoaște un alt Maestru. Dacă nu Te trăiești, nu Mă poți vedea, căci suntem una. Pe cine cauți de fapt, căutând un Maestru? Privește înăuntru, cu Încredere."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Cartea 44 Cartea 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

CONTRACTE SACRE CONTRACTE SACRE

”Care este rostul meu în această lume, pentru ce sunt aici, care este menirea, vocația, consacrarea vieții mele?” Aceastea sunt întrebari fundamentale care apar în cursul transformării ...

CERCUL VIEŢII CERCUL VIEŢII

De cam treizeci de ani încoace se pune în mod regulat problema întoarcerii la şamanism, sursa primordială a umanităţii, a tuturor religiilor, filosofiilor şi ştiinţelor lumii. Omul ...

Articole pe aceeași temă

Vreau să spun ce simt, ce gândesc și ce vreau! Vreau să spun ce simt, ce gândesc și ce vreau!
Un Scorpion la Lună Nouă

Balanța și-a vărsat talerele în Scorpion. Un sentiment de saturație, de prea plin, de ajuns. Gata cu oglinzile, compromisul și așteptarea ca rezolvarea să vină prin ceilalți. Prea mult tact, ocolișuri, ...

Visul de transformare nu este același cu Realitatea transformării Visul de transformare nu este același cu Realitatea transformării

Februarie forțează energic visul de transformare și schimbare al Vărsătorului, probând prin emoție autenticitatea lui. Este ca și când, urzind circumstanțe sau stări mentale tulburate, care ...

Instrucțiuni de folosire (VII) Instrucțiuni de folosire (VII)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Săgetătorului

Facem cunoștință cu ei! Ne înțelegem copiii ca o individualitate în Centrul propriului lor Univers, mici Creatori de realitate, căpătând încredere în ei, în propria valoare ...

iubire versus frica iubire versus frica

E un gol nelămurit în stomac, o senzaţie de urgenţă, de tăiere bruscă a vitalităţii, un fel de bolovan pe care-l simţi în plexul solar. Îţi foloseşti mintea: "Ce naiba e asta? Pare să ...

Soarele și Venus în Crucea mutabilă Soarele și Venus în Crucea mutabilă
Un vortex pe cer

Careul format de alinierea planetelor mari în semne mutabile (Săgetător, Fecioară, Pești) este întregit în perioada pe care o traversăm de Soare și Venus în Gemeni, care completează ...

Eclipsa de Lună în Leu - Contracte sacre Eclipsa de Lună în Leu - Contracte sacre

Există o atracție implicită în fenomenul de eclipsă, un mister care fascinează. O Eclipsă inversează o ordine naturală, întrerupe o regularitate sau o obișnuință instalată. Disturbă un ciclu ...

Timpul unor noi începuturi Timpul unor noi începuturi
Luna Neagră, pisicile în flăcări și Vulcanul tăcut

Dacă alegi să schimbi ceva fundamental în viața ta, fă-o ACUM. Este un timp în care Universul susține alegerile personale și colective înnoitoare. Fiecare moment al vieții tale este un răspuns ...

Călătoria Eroinei Călătoria Eroinei
Luna Nouă în Balanţă, Eris şi Luna Plină din Berbec

Octombrie, prima zi , o Lună Nouă în Balanţă anunţă alegeri noi lansate, direcţii în care se vehiculează idei şi principii şi în care emoţiile şi reacţiile se concentrează. Odată ...

Realitatea se naște în lumea imaginației Realitatea se naște în lumea imaginației

Imaginația umanității s-a lăsat întotdeauna inspirată de mare, de sentimentul oceanic al nemărginirii și lipsei de limite, de fascinația misterului tăinuit în vastitatea și profunzimea apelor. ...

Adevărul înaintea Iubirii Adevărul înaintea Iubirii

Mulți dintre noi nu stăm prea bine, în această perioadă, cu răbdarea în fața a ceea ce considerăm a fi subiectiv, superficial sau foarte sensibil. Și asta pentru că nu ne acceptăm propria subiectivitate, ...