Călăuza rubrica Micii Maeştri de pe Dealul Zmeului

O scurtă radiografie şi o incursiune în mesajele codate în comportamentul copiilor pe parcursul Taberei Briza .

Publicat la 21.08.2017 Comentarii

Maria Lupu

Final de Tabără Briza din acest an. Cercul s-a închis. Înăuntrul lui curg acum multitudini de trăiri, emoţii, sentimente şi conştientizări. La fel a fost şi pe durata Taberei. Fiecare participant a fost şi va rămâne  îmbăiat şi susţinut pentru totdeauna de energia acestui cerc. O experienţă unică, irepetabilă care doar aparent s-a încheiat. Dimensiunea ei densă se desface şi se aşează acum în diferite forme în viaţa noastră de zi cu zi. O experienţă comună care îşi aduce contribuţia ei la nivel personal dar şi dincolo, la nivel macro şi colectiv.

Dacă munţii ar putea vorbi, dacă pădurile s-ar putea rosti, dacă râul ar şopti în cuvinte, poate ar putea împărtăşi cu noi profunzimea şi adâncimea a ceea ce am trăit Împreună în acele zile. Însă natura are propriul ei limbaj. A fost martoră a trăirilor noastre. Ne oglindeşte natura Fiinţei, măreţia şi frumuseţea şi ne invită la a ne observa şi  asculta în  linişte şi în tăcere. Ceea ce am încă de înţeles va ieşi la suprafaţă. Ce nu am vrut să văd până acum pot vedea cu mai multă claritate. Iar ceea ce am înţeles deja este că am nevoie să schimb în primul rând relaţia cu mine însămi iar acest lucru se va reflecta fără îndoială în relaţia cu al meu copil. Ce vreau să transform cu adevărat în acest moment în viaţa mea? Poate e întrebarea care încă nu are un răspuns clar sau poate că ştii deja.

Mamă, dă-mi drumul, vreau să zbor, să mă bucur de libertate. Frica ta mă ţine încătuşat ca într-o închisoare.  Arată-mi doar drumul şi veghează-mă să nu mă rătăcesc. Fii un far ce mă călăuzeşte şi lasă-mă să merg în ritmul meu.  Ascultă-mă când urlu, simt atunci că nu mă auzi şi nu mă vezi aşa cum sunt. Ţine-mă în braţe şi atinge-mă cu iubirea Inimii tale, fără să vorbeşti. Când mă priveşti  uită-te cu adevărat la mine, nu te mai gândi cum ai vrea tu sau ceilalţi ca eu să fiu. Sunt exact aşa cum sunt.

Tată nu-mi spune să fiu puternic ca tine, învăţă-mă să-mi decopăr puterea mea. Învaţă-mă despre curaj, despre îndrăzneală, despre ce este lupta şi cum să fiu în pace cu mine însămi şi cu ceilalţi. Vreau să ştiu ce să fac cu focul meu interior când se revarsă în furie.Vreau să învăţ mai mult din propriile experienţe decât din ceea ce ai trăit şi experimentat tu.  Fii lângă mine şi doar ascultă-mă când nu reuşesc, te rog nu fă în locul meu. Aminteşte-mi atunci că pot şi că puterea e la mine. Tată, vreau să mă vezi, să mă simţi şi să mă accepţi aşa cum sunt.

Dincolo de vorbe,  dincolo de gesturi,  dincolo de orice cuvânt  există în fiecare copil această  dorinţă arzătoare de a fi văzut, simţit şi validat aşa cum este el.  Atunci când nu obţine în mod firesc şi natural această recunoaşterere  va încerca prin diferite metode să-şi recupereze acest drept.  De cele mai multe ori acest lucru devine o mare provocare pentru părinţi,  se transpune într-un fel de luptă. Nimeni nu se mai înţelege cu nimeni. Fiecare vrea şi cere mereu altceva de la celălalt. Legătura naturală şi curgătoare dintre părinte şi copil se izbeşte de ziduri aparent greu de trecut. Relaţia lor este dificil de gestionat iar nemulţumirea se reflectă de ambele părţi. Cu cât copilul creşte mai mare cu atât mai dificil va fi de gestionat această relaţie.

Am surprins acest tablou de mai multe ori pe durata zilelor petrecute împreună cu copiii. Tabăra Briza a fost o ocazie pentru  părinţi de a-şi privi, simţi şi observa proprii copii dintr-o altă perspectivă. Am trăit sentimentul că mulţi  au descoperit lucruri total noi despre ei înşişi şi despre propriii lor copiii. Pentru a putea observa toate acestea e nevoie să ieşim măcar puţin din frenezia şi nebunia vieţii tumultoase de zi cu zi.  Să ne aşezăm în tihna timpului care curge în favoarea noastră şi nu împotriva noastră. De prea multe ori ne auzim spunând „ niciodată nu am suficient timp”, timp pentru ce? Fii tu stăpânul timpului tău! Să ieşim din a ne lupta de dimineaţă până seara cu noi înşine fiind mereu în a face şi mai deloc în A Fi.

Ce părinte nu s-ar simţi relaxat când îşi vede propriul copil bucurându-se de libertatea  şi simplitatea vieţii aşa cum e ea. Copii nu au neapărat nevoie de telefoane, tablete, jocuri sofisticate ca să fie bucuroşi. Nu e necesar să umpli timpul copilului doar pentru ca tu părinte să simţi că deţii controlul şi falsa impresie că totul e în siguranţă. Copii ştiu să se bucure de orice mai ales când sunt lăsaţi să-şi găsească singuri cum şi în ce fel să-şi petreacă timpul. Oferă-i posibilitatea să stea cât mai mult în aer liber. Asta îi va stârni curiozitatea şi îi va dezvolta creativitatea, căci va încerca mereu să inventeze jocuri noi. Spaţiul deschis îl reconectează pe copil cu propria libertate interioară de unde poate naşte lumea lui aşa cum o visează.

Priveam cu uimire cât de uşor şi cu câtă naturaleţe erau prezenţi copiii în ceea ce făceau, absorbiti total în starea de Prezenţă, felul în care au legat prietenii între ei şi mai ales felul în care îşi creau jocurile. Două beţe uscate de copac deveneau instantaneu instrumente de joacă. Iar durata pauzei părea insuficientă pentru a se sătura de acest joc. Două bobine de aţă colorată captau atenţia şi plăcerea  de a împelti cu bucurie  brăţări pentru ei  şi pentru cei dragi. Chiar şi după terminarea activităţilor rămâneu mult timp împreună în aceste activităţi. Ar fi stat ore în şir pe albia râului simţind apa rece şi pietrele sub tălpile lor, captaţi şi fascinaţi de micile vietăţi ascunse printre pietre. Păreau mici exploratori şi descoperitori de noi lumi ce vieţuiesc în ape. Iar când găseau o salamandră strigau în cor cu mare bucurie înghesuindu-se unii în alţii să o privească, să o simtă trecând-o fiecare prin mâinile lor. Atunci timpul se oprea în loc. Erau doar ei şi salamandra.

Zilele au trecut cu mare repeziciune. Timpul parcă s-a contractat într-o  secundă de experienţă. Trăirile au fost intense atât la părinţi cât şi la copii. Multe emoţii, multe momente de sinceritate şi deschidere.  O sete năstăvilită de a fi ascultaţi şi lăsaţi să se exprime cu spontaneitate şi naturaleţe. O nevoie de conexiune autentică ce izvorăşte de dincolo de cuvinte şi care poartă în ea nevoia de transformare şi vindecare.

Am înţeles pentru a nu ştiu câta oară că nu contează ce activităţi faci ci mai degrabă cum te simţi cu ceea ce faci. De cele mai multe ori copii au nevoie doar de un cadru şi mici stimuli care să-i ghideze către a se reconecta la ceea ce există deja în ei. O vor face mereu cu multă curiozitate şi bucurie. Astfel vor descoperi ei înşişi care sunt darurile lor personale, vor creşte cu încredere în ei şi în ceea ce visează să creeze în viaţa lor.

Aşa cum am împărtăşit deja cu mai mulţi părinţi împărtăţesc acum din nou. Briza nu este despre a face, ci despre A Fi. Nu este despre cine a făcut mai bine, mai frumos, mai mult sau mai repede ci despre cum m-am simţit fiind impreună şi creând ceea ce  am creat. Nu este competiţie, nu este comparaţie, nu este critică sau judecată. Este despre uşurința cu care putem fi mereu Împreună.

Copii au fost îmbăiaţi şi conţinuţi într-o energie curgătoare ca într-un uter matern pentru ca ei să se poată reconecta la ceea ce sunt cu adevărat. Au fost susţinuţi şi încurajaţi  să-şi dea voie să fie aşa cum sunt,  să se exprime prin joc, în activităţi, în dans, mişcare exact aşa cum simt ei, să se bucure de libertate şi de momentul prezent.

Briza este o experienţă unică în care orice părinte şi copil poate trăi, conştientiza şi reîmprospăta viziunea despre drumul său în această călătorie umană. Este despre a ne reîntoarce la noi înşine, despre a ne vindeca de durerea şi uitarea a ceea ce suntem dincolo de orice rol, orice tipar sau credinţă.

Iar copiii ne sunt adevăraţi Maeştri în această călătorie. Ei ne învaţă despre simplitatea vieţii. Ne ajută să ne reîntoarcem la naturaleţea experienţei noastre de a fi umani. Ne învaţă să Fim Aici şi Acum.

În Inima mea sunt încă vii imaginile cu fiecare copil şi părinte în parte. Sunt plină de Recunoştinţă pentru tot ceea ce am trăit şi creat Împreună. Fie ca a noastră experienţă comună să transforme viaţa fecăruia în parte. Fie să ne dăm voie să ne simţim şi să rămânem conectaţi între noi cu acel fir invizibil ochiului dar simţit de inimile noastre, dincolo de distanţe, dincolo de orice graniţă.

Vă mulţumesc dragi copii pentru timpul petrecut împreună cu voi acolo sus între pădurile de fagi şi mesteceni. Un loc magic de poveste în care am scris propria noastră poveste. Mulţumesc pentru deschiderea, curiozitatea şi bucuria voastră. Dealul Zmeului şi Colina Lunii vor fi mereu acolo aşteptându-vă să vă reântoarce-ţi  an de an. Să alergaţi, să strigaţi, să zburaţi şi să vă manifestaţi în felul vostru Unic, aşa cum sunteţi cu adevărat. Magici!

Mulţumesc dragi părinţi pentru Încrederea voastră de a vă deschide, pentru autenticitate, sinceritate şi dorinţa profundă de schimbare şi transformare a relaţiilor cu voi înşivă şi cu proprii voştri copii. Am simţit-o cu toată fiinţa mea. Împreună în susţinere şi conţinere totul devine mai simplu şi mai uşor.

În Tabăra de Vară Briza redescoperim că Viaţa este cu adevărat Simplitate şi Bucurie!

 

Foto: Daniel Grecu
"Ne trăim viața în mii de roluri și aspecte aparent contradictorii. Maestrul le recunoaște și le cuprinde în sine. Ele se liniștesc precum copiii în brațele mamei. Un nou mod de a crea devine posibil."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Iubiri perfecte, relaţii imperfecte Iubiri perfecte, relaţii imperfecte

Totul în viaţa noastră este relaţie, iar calitatea relaţiilor pe care le avem dă în cele din urmă culoarea întregii noastre vieţi. Măsura în care relaţiile noastre sunt pline de ...

Şcoala Zeilor Şcoala Zeilor

Această carte este o hartă şi un plan de evadare. Scopul său este de a vă arăta parcursul urmat de un om oarecare pentru a evada din povestea hipnotică a lumii, din interpretarea jalnică a existenţei, pentru ...

Saltul de conştiinţă Saltul de conştiinţă

Ce te împiedică pe tine, exploratorule al conștiinței, căutătorule al Adevărului, să devii Acela care ești la cele mai elevate niveluri ale Ființei tale? Te poți simți pe Tine, cel adevărat, ...

Anam Cara Anam Cara

Frazele acestei cărți nu aparțin lui John O’Donohue, el este doar un aspect, scribul încarnat al acestei curgeri, ci Sufletului său, cel conștient de conexiunea profundă cu tot ceea ce există, ...

Dragoste şi trezire Dragoste şi trezire

Transformarea profundă de conştiinţă prin care trece omenirea ajunge la punctul său cel mai dureros. Crize de toate felurile izbucnesc la nivel planetar, dar toate sunt expresia crizei interioare de transformare ...

Articole pe aceeași temă

Instrucțiuni de folosire (XII) Instrucțiuni de folosire (XII)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Taurului

„Copiii voștri nu sunt ai voștri/Ei sunt fiii si fiicele dorinței Vieții de a fi”. (Kahlil Gibran) Să facem cunoștință cu ei! Să ne înțelegem copiii ca o individualitate în Centrul ...

Instrucțiuni de folosire (X) Instrucțiuni de folosire (X)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Peștilor

Să facem cunoștință cu ei! Să ne înțelegem copiii ca o individualitate în Centrul propriului lor Univers, mici Creatori de realitate, căpătând încredere în ei, în propria ...

Educaţia în slujba vieţii Educaţia în slujba vieţii

Aş vrea să educ generaţia actuală şi pe cele care vor urma pentru a fi capabile să creeze noi organizaţii, al căror obiectiv să fie întîmpinarea nevoilor umane, crearea unei vieţi mai bune ...

De ce se plictisesc copiii De ce se plictisesc copiii

Copiii de astăzi sunt înconjuraţi de mormane imense de jocuri şi jucării şi au acces la o tehnologie super dezvoltată care le permite  să-şi umple tot timpul lor liber. Dacă le ceri o pauză ...

Relația părinte - copil: Furia Relația părinte - copil: Furia

Copiii din ziua de azi sunt expuși la toate formele de agresivitate: verbală, fizică, emoțională, pe diferite cai: familie, școală, mediu virtual și social în general. Statistici alarmante privind ...

Furia Furia
Poartă către transformarea relației părinte-copil

În anul școlar ce tocmai s-a încheiat, am fost pusă de multe ori în fața acceselor de furie ale copiilor, față de mine, față de colegii lor, față de părinții lor. Multe forme de manifestare ...

Spune DA părintelui care-ai visat să fii Spune DA părintelui care-ai visat să fii

Poate că unul din cele mai prețioase momente din viață, este acela când un suflet ni se încredințează nouă ca părinți, prin întruparea lui. Un moment binecuvântat, în care ...

Convingeri și limite Convingeri și limite

Cele mai importante repere pentru un copil abia sosit în această viață, sunt persoanele adulte din preajma sa. Primele impresii, primele imagini despre această nouă realitate, sunt creionate în ...

Ce aleg eu? Ce aleg eu?
Ce alege copilul meu?

A început școala și odată cu ea avalanșa de cursuri pentru copii: cursuri de balet, de karate, de înot, de pian, de engleză, de... Părinții caută cele mai bune, cele mai potrivite cursuri pentru ...

Ce vrea de fapt să-mi comunice copilul meu? Ce vrea de fapt să-mi comunice copilul meu?
Semne ale anxietății la copii

Să fii conectat cu copilul înseamnă să-l asculți, să-l simți dincolo de cuvinte, dincolo de gesturi, pentru a fi alături de el indiferent de stările prin care trece. Întotdeauna copiii au nevoie ...