Călăuza rubrica Instrucțiuni de folosire (V)

Soare, Lună sau Ascendent în semnul Balanței

Publicat la 20.09.2017 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

„ ... O tânără mamă împinge un cărucior cu o mână, de cealaltă agățându-se un copilaș micuț, în timp ce ea încearcă să ajungă la borcanele cu miere de pe raftul de sus. Am luat produsul râvnit și i l-am pus în coș. Mulțumirile ei au fost înăbușite de un plâns brusc și strident al bebelușului. După zece minute, ne-am întâlnit din nou, când am întins amândouă mâna după o pungă de legume. Ea spuse, făcând un semn din cap în direcția copiilor:  „–  Aș fi vrut să fi venit cu instrucțiuni de folosire. Mă simt uneori atât de neștiutoare în ceea ce îi privește ...”. Am râs împreună.

Cuvintele ei m-au urmărit zile întregi. Sunt sigură că ați trăit senzația că vorbele cuiva au ecou și par să vă pătrundă adânc în suflet, fără niciun motiv concret. Ei bine, acest lucru mi s-a întâmplat și mie. Două zile mai târziu, mă zvârcoleam și mă zbuciumam în pat când, dintr-odată: „– Evrika!”, un crâmpei de inspirație. „– Ei chiar vin cu instrucțiuni de folosire!” (Chrissie Blaze – Your guide to better parenting is in the stars)

Copiii au o capacitate nelimitată de a înțelege lumea. Pentru a putea face acest lucru spontan, păstrându-şi vie inocența şi curiozitatea, au nevoie să descopere că trăiesc într-o lume care îi conține, stabilă şi ordonată. Sentimentul de siguranță, că micul lor univers de viaţă este un loc sigur şi demn de încredere este modelat de felul în care nevoile lor esențiale sunt împlinite. Personalitatea lor este complexă, forma lor de expresie şi manifestare este unică,  nevoile lor emoționale pot fi atât de diferite de ale noastre. Nu sunt nicidecum o coală albă pe care ne putem întipări convingerile şi prejudecățile pe care noi, la rândul nostru, le-am moștenit. Prin trupurile noastre oferim darul vieții. La rândul lor, ei ne aleg îndrăzneț, cu iubire şi curaj, pentru a-şi împlini potențialul de creștere pe care şi l-au asumat acum.

Da, le putem transmite autentic, cu sinceritate: „Corpul tău are întotdeauna dreptate, respectă-l, iubește-l, ai încredere în ce simți!”, „Aparții în mod necondiționat, prezența sau absența ta contează, ai locul tău extrem de special în inima, în lumea şi în viața mea!”, „Ești capabil sau capabilă în tot ceea ce îți propui, ești expresia unui moment unic de creație, care nu se va mai repeta niciodată în Univers!” şi în ultimă instanță: „Da, poți să înțelegi şi să ordonezi lumea!” (Tony Humphreys, Stima de sine). Facem mai întâi cunoștință cu ei. Ne înțelegem copiii ca o individualitate în Centrul propriului lor Univers, mici Creatori de realitate, căpătând încredere în ei, în propria valoare și în experiența vieții.

Cum? Știm deja că putem fi oricine, oricând, atunci când simțim că suntem susținuți să ne percepem forța și capacitatea de creație. Harta natală este mereu un punct de pornire, eliberează o cunoaștere. Cerul nașterii, planetele şi Luminatorii, Soarele şi Luna, Ascendentul, relația inseparabilă cu Pământul prin timpul şi locul în care am ales să intrăm în realitate, toate la un loc, ne sunt maeştri. Descoperim în copii o simfonie mereu nouă de percepții, sunete, culori, arome. Îndrăznim să cântăm, să ne acordăm instrumentele, să interpretăm împreună în fiecare clipă, aducând lumină într-un univers comun de emoții și gândire.

„Copiii voștri nu sunt ai voștri / Ei sunt fiii si fiicele dorinței Vieții de a fi”. (Kahlil Gibran)

 Soare, Lună sau Ascendent în semnul Balanței

Semnul Balanței este domiciliul diurn al unui arhetip feminin, Venus, de la care împrumută nevoia de apropiere, de împărtășire, de relaționare. Cum? Cu tact, diplomație, blândețe și fermitate, un purtător drept de cuvânt în căutarea echilibrului și armoniei ce par a fi mereu supuse alegerilor sau schimbării.

Copiii semnului, indiferent de vârstă, sunt fermecători! Sunt experți în a câștiga inimile. Rezist greu zâmbetelor dulci atunci când sunt hotărâți să mă flateze... și nici nu are rost, pentru că în felul lor liniștit, calm, cu blândețe și tact, ei se exprimă exact așa cum sunt. Îmi face plăcere să mă supun dorințelor lor, să le împlinesc, să îi răsfăț. Sunt corecți, disciplinați, buni la suflet. Sunt încăpățânați și reacționează tranșant la comenzi autoritare, dacă sunt judecați greșit, dacă le invadăm intimitatea sau îi forțăm să facă ceva ce nu au decis încă, în forul lor interior, că vor să facă. Acesta este și punctul lor vulnerabil. Mintea este vie, alertă, curioasă, logică, dornică să dezbată. Se pot dovedi rapid mici luptători sau luptătoare pentru adevăr, mici justițiari, apărându-și uneori, rebeli, cauza. De multe ori par că le știu pe toate, că judecata lor este cea mai corectă și insistă să te convingă. Discuțiile în contradictoriu îi animă, sunt surse de energie pentru ei, o practică poate, pentru abilitățile de implicare socială pe care le vor dezvolta mai târziu. 

În ciuda părerilor ferme pe care și le apără, o mică Balanță rămâne mereu prudentă. Va încearca să medieze și să aplaneze conflictele pentru că, mai presus de orice, ea are nevoie de armonie și echilibru și va dori să le obțină cu orice preț. Cearta, chiar și tachinările, situațiile conflictuale o sperie. Tensiunea între oameni o destabilizează, își poate atribui ușor cauza sau responsabilitatea. Își asumă de cele mai multe ori, cu idealism, reinstaurarea armoniei. Nu suportă conflictul, de aceea este mai predispusă să facă un compromis decât să înfrunte direct ceea ce i se pare nedrept, injust, incorect. Este de multe ori prea conciliantă și înțelegătoare, în loc să spună direct ce dorește sau de ce are nevoie cu adevărat. Este mereu dornică să coopereze, să împărtășească, iar sentimentul de apartenență la o echipă este esențial pentru o exprimare clară și sănătoasă în lume. Știe foarte bine să pună în lumină ce au ceilalți mai bun în ei și este prețuită pentru acest har. În aceeași măsură însă, poate fi extrem de sensibilă la ceea ce își doresc ei, de la ea și aici își întâlnește o viață întreagă vulnerabilitatea. Nevoia de a-și arăta afecțiunea, de a primi și a dărui, de a iubi și a fi iubiți este esențială pentru copiii acestui semn. Privesc viața cu optimism, deschidere, idealism. Cu toate acestea, teama să nu fie respinși îi face de multe ori să ezite sau să dezvolte o veritabilă artă de a fermeca, a se face plăcuți, de a te atrage de partea lor, mereu atenți și grijulii la impresia pe care o fac. Imaginea pe care și-o creează în ochii celorlalți este importantă pentru ei.

Fiind un semn mental, tensiunea devine uneori mare și atunci au nevoie de perioade de liniște, relaxare, de inactivitate, de acel sacru și dificil „nu fac nimic”, pe care îl confundăm atât de ușor cu comoditatea sau lenevia. Numai așa își pot administra mai ușor gândurile și emoțiile, pregătindu-se pentru o nouă perioadă de acțiune. Așa cum caută armonie interioară, aceasta necesitate este proiectată și în mediul exterior, unde caută frumusețea proporțiilor, ordinea și armonia lucrurilor din jur, cu un simț estetic dezvoltat. Exprimarea artistică nu va fi niciodată o problemă și poate îmbrăca cele mai diverse forme sau domenii.

Paradoxal, cea mai mare provocare rămâne pentru copiii Balanței, cântărirea unei alegeri, acel moment provocator când au nevoie să ia o decizie. Ei caută soluția cea mai corectă, cea mai justă, cea cu care pot mulțumi pe toată lumea. Cântărirea alegerilor, dorința de a nu greși, oscilațiile și nehotărârea se pot prelungi astfel la nesfârșit. Devin uneori chiar enervante. Fie că este vorba de alegerea unui tricou sau o decizie de viaţă majoră, provocarea poate fi la fel de mare. Se gândesc până se răzgândesc. Amână la nesfârșit, în speranța că totul se rezolvă cumva, de la sine. De aceea nu au poate nevoie să le oferi prea multe alternative, doar să le propui o soluție. Vor reuși să se hotărască mai ușor și să iasă din impas. Dacă ne grăbim și îi forțăm, vor fi dezorientați, tocmai atunci, în acel moment memorabil în care erau gata să decidă.

Devin eficienți numai dacă în jurul lor este liniște și armonie, stabilitate. Tensiunea îi dezechilibrează. E nevoie de răbdare și încurajare în a face alegeri și a le duce la bun sfârșit. Discuțiile împreună pe marginea unei decizii vor fi întotdeauna utile si constructive, pentru că, mai mult decât decizia, ei simt nevoia să împărtășească procesul în sine, actul de decizie.

În ciuda acestei aparente ezitări sau nehotărâri, un copil Balanță nu este nici pe de parte neajutorat sau dependent de alegerile celorlalți, pentru că într-o manieră inteligentă, rafinată, plină de farmec și diplomație va ști să obțină întotdeauna ceea ce vrea, pe principiul atracției. Va atrage într-o manieră impresionabilă către el, exact ce are nevoie, fără efort aparent și poate chiar fără a fi nevoie să ia o decizie. Poate fi foarte bine  „pumnul de fier într-o mănușă de catifea”. Dacă se lasă aparent folosit, înseamnă că și-a dat tacit acordul și este, momentan, în interesul lui.

Cum am putea susține deci, mai bine, aceasta natură sensibilă, mentală, deopotrivă nehotărâtă și voluntară, pentru care corectitudinea, echilibrul și armonia devin necesități interioare?

Ascultă-l, îmbrățișează-l și împărtășește cu el actul de decizie! Insuflă-i curajul de a-și schimba convingerile, alegerile și curajul noilor începuturi!

Învață-l că îndrăzneala și rostirea adevărului personal sunt la fel de importante ca și imparțialitatea unui purtător de cuvânt care apără drepturile celorlalți! Învață-l că atunci când își poate exprima dorințele și nevoile deschis, corect, armonios, echilibrul se restabilește de la sine!
"Calea Maestrului Interior începe prin recunoașterea Divinului în propria experiență umană. Dacă ceva e inconfortabil în viața mea, este pentru că m-am separat de Întreg și am creat de la nivelul limitat al ego-ului."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

CELE ŞAPTE PENE ALE VULTURULUI CELE ŞAPTE PENE ALE VULTURULUI

Luis A. nu este un personaj de roman, ci un om real, chiar dacă ţine să rămână anonim. Această carte îi povesteşte istoria – de la îndepărtata sa copilărie argentiniană până ...

Iubirea la timpul prezent Iubirea la timpul prezent

O carte fundamentală pentru toţi aceia care sunt pe calea iubirii conştiente şi în acelaşi timp a explorării de sine. Este o carte despre Conştienţă în relaţie. A fi conştient înseamnă ...

Meandrele Minții Meandrele Minții

Orice criză de transformare interioară are în centrul său modul în care gândim realitatea, și nu este altceva decât o destructurare, o rezolvare a unor structuri de gândire. Pacea ...

Cântările Vieţii Cântările Vieţii

Krishna Das povesteşte precum cântă. Cu graţie, cu subţirime. Istoriile adevărate ale vieţii sale dansează precum spuma valurilor în bătaia vântului, desenând fascinaţia anilor ...

Cartea Maestrului Interior Cartea Maestrului Interior

Născută din experiența Maestrului Interior, această carte-călăuză, ne conduce către Creatorul Conștient ca mod de a trăi în această lume. Călătoriile Inițiatice din Școala Maestrului ...

Workshopuri relevante

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să aduci ...

Sesiuni Individuale cu AmmaRa Sesiuni Individuale cu AmmaRa
În aceste sesiuni individuale online, intenția mea este de a te ajuta să-ți regăsești echilibrul, de a te însoți către curajul cu care să te implici, dincolo de orice frică și anxietate, într-un ...

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

Practica Prezenței Practica Prezenței
Experiența Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de cunoaștere, ...

Luppia Mundi Luppia Mundi
În orice vremuri, cea mai mare putere este Conștiența Realitatea este o oglindă a lumilor noastre interioare, conjugate. A schimba realitatea pe care o trăiești, este a schimba lumea interioară.     A ...