Publicat la 19.03.2018 Comentarii
Vă mai aduceți aminte dragi părinți cum ne erau corectate temele și lucrările la școală? Cu siguranță vă amintiți cum erau subliniate, încercuite, bifate, evidențiate greșelile: pentru a le observa, pentru a le vedea, pentru a nu le repeta. Și părinții noștri făceau la fel. Încă se mai procedează și astăzi la fel în sistemul tradițional de învățământ și de asemenea în familie.
... doar că în toată această corectare, evidențiere accentul este pus pe greșeală și într-un fel trecut cu vederea ce este bun; cumva pare de la sine înțeles că ceea ce este corect, ce este bun nu trebuie evidențiat.
Acest mod vechi de „învățare din greșeli” are, însă, la nivel subtil un mecanism care presupune canalizarea atenției pe ce este greșit, care în final atrage după sine un mod de viață; un mod de viață cu atenția focusată pe ce nu merge mai degrabă decât pe ce merge, o investiție de atenție și energie exact pe ceea ce de fapt nu ne dorim. Doar că atenția și energia hrănesc focusul nostru, adică ceea ce nu merge și iată-ne într-un labirint aparent fără ieșire. Mai mult decât atât, frica de a nu greși înăbușă din fașă curajul de a depăși granițe impuse, norme și metode standardizate de a viețui până la urmă într-un mod vechi, perimat, uscat și gol de seva vieții; sau aceeași frică de a nu greși, naște nevoia de perfecțiune și în final de control asupra vieții, conform unor norme și standarde fixe, liniare care nu au nici o legătura cu natura curgătoare a vieții.
V-ați oprit vreodată din a face ceva ce-ați fi vrut din inimă, spunîndu-vă: „așa ceva nu se face”, „așa ceva nu este bine, nu este corect”, „așa ceva nu merge”. Indiferent care au fost motivele, gândurile, logica acestor afirmații ele nu lasă câtuși de puțin un spațiu oricât de mic, o breșă cât de subțire de manifestare a creativității. Așa s-a întâmplat în școală, în familie, în societate atunci când eram copii și fiecare greșeală era evidențiată, așa se întâmplă și acum în viața de adulți când frica de a depăși granițe sau dorința de perfecțiune ne captează și ne canalizează atenția și energia pe ce nu merge, pe ce este greșit, pe ce nu vrem, lăsând să treacă cu nebăgare de seamă ceea ce merge, ceea ce este bun, ceea ce vrem. Un întreg arsenal de emoții și gândire veche atrage după sine acest mod de viață și în final o reiterare a trecutului sub formă puțin schimbată, dar în esență același. Mai mult, acest mod de viață este cel cu care îi amprentăm inconștient pe copiii noștri.
Acum, oprește-te o clipă drag părinte: închide ochii , respiră profund și adu-ți toată atenția în interiorul tău; ... apoi răspunde-ți ție însuți cu cea mai mare sinceritate ( o faci pentru tine, ești doar tu cu tine) de câte ori ai evidențiat sau chiar ai insistat asupra greșelilor copilului/copiilor tăi?, de câte ori ai trecut cu vederea sau n-ai luat în seamă realizările, progresele, lucrurile noi, frumoase, bune, năstrușnice făcute de copilul /copiii tăi?
... respiră profund și fii tu copilul în aceste situații: ce simți?, cum ai vrea să se poarte părintele/părinții tăi?, dar învățătorul, profesorul?, câtă încredere îți inspiră faptul că ești văzut, auzit pentru lucrurile bune, frumoase, corecte și câtă putere și forță de viață simți înlăuntrul tău?, simți că poți muta munții?
Respiră profund și lent și fii părintele care vrea copilul din tine să fii: sunteți la fel tu și copilul tău! Dacă te-a ales părinte în această viață este pentru că împreună puteți schimba: un mod vechi de gândire, un mod vechi de relaționare, un mod vechi de viață.
Despre asta este Tabăra de Vară Briza, care în fiecare vară reunește părinți și copii dornici de a aduce în relația și în viața lor mai multă bucurie, mai multă frumusețe, mai mult adevăr, mai multă joacă, mai multă bogăție de trăire.
Ai vrea să schimbi lumea drag părinte? Începe cu tine și cu al tău copil: lumea începe cu tine, cu al tău copil și cu relația dintre voi!
... și dacă nu știi cum să începi Fă un Pas, Primul Pas al schimbării: înscrie-te împreună cu al tău/tăi copii în Tabăra de Vară Briza. Acolo, Împreună, călăuze, părinți și copii toți cu aceeași sete de schimbare a propriei vieți și a lumii, este mai ușor. Ne ajută pământul cu pădurile de mesteceni și fagi în care abundă bucuria vieții, ne ajută apa pârâului limpede care cântă frumusețea și curgerea vieții, ne ajută focul – Bătrânul Foc Sacru – care care transformă viața și își dansează flăcările în Jocul Vieții și ne ajută cerul cu răsărituri și apusuri în ritm de viață.
Vă așteptăm cu Bucurie, Joacă și Poftă de Viață, de Viață Nouă!
Dana Lar
Fie să conștientizăm, cât mai mulți dintre noi, că există o conexiune foarte puternică între experiența lăuntrică și ceea ce numim acum o criză a climei.
Fie să conștientizăm dimensiunea interioară a acestei crize globale. Doar așa putem începe să relaționăm altfel între noi și, mai ales, cu Mama Pământ, cu Mama Natură. Într-un fel mult mai conștient, cu mai multă liniște și ascultare, cu mai multă prezență și mai mult respect, și fără ...
Aproape ajunsesem să cred că această minunăție de pădure este un parc. Credeam că este intangibilă, că există un fel de acord tacit între autorități pentru a fi protejată. Mii de oameni vin aici să se plimbe, să alerge, să respire aer curat. Sunt mereu crosuri, maratoane, evenimente, aici se fac filmări pentru că este singura pădure din București. Este cea mai mare sursă de aer pentru marele oraș cu pretenții europene. Iar acum... a intrat în exploatare! Astăzi 5 ianuarie ...
În ziua de azi, majoritatea oamenilor mănâncă mâncare procesată care conține foarte multă grăsime omega-6. Iar consumul de pește de captură care este bogat în omega-3 este foarte scăzut. Poate mai scăzut ca niciodată. Acest dezechilibru între acizii grași este, spun oamenii de știință și mulți medici și cercetători în ale sănătății, cel mai dăunător aspect în dieta culturii noastre occidentale. ...
Dacă am înțelege că – o bună parte din timpul nostru - suntem tributari rutinei și obiceiurilor, asta ne-ar putea ajuta să ne deschidem în fața permanentelor oportunități și noilor posibilități. Bineînțeles, deschiderea este posibilă doar dacă vrem, cu adevărat, o transformare autentică și nu doar ceva superficial. ...
Traversăm o perioadă care cere imperativ Transformări Interioare, de alegem a ne întoarce privirea înlăuntrul nostru, măcar atunci sau cu atât mai mult atunci când evenimente exterioare ne impactează cu putere ființa. Ceea ce materializăm prin fapte și cuvinte după astfel de evenimente, cum este cel de la Notre-Dame, ne oglindește cu claritate cât de mult suntem cu atenția în exterior și cât preț punem, încă, pe imaginea exterioară, fără să ...
Către noi și, aparent, necunoscute mișcări ale corpului te poate conduce Meditația Activă – Shaking – dacă ai curajul să-ți dai voie. Dacă alegi să ai încredere în corpul tău. În fiecare luni dimineață, ne lăsăm mereu surprinși să descoperim o nouă Lume interioară, recunoscându-i însă vibrația străveche. O vibrație pe care doar am uitat-o, pierduți fiind în frica de a supraviețui și uitând să trăim total. ...
Cărţile scrise de Katie Byron sunt printre cele mai dragi inimii mele. Întâlnirea cu cărţile sale m-a facut să-mi conştientizez propria rătăcire în gândirea compulsivă şi de aici întreg ansamblul de stări, emoţii, atitudini şi roluri asociate cu acestea. Cartea ,,Cele 1000 de nume ale bucuriei’’ îmi oferă tot atâtea prilejuri de A Fi Prezentă în viaţa mea şi de a fi dispusă să văd Frumuseţea şi Perfecţiunea în Realitate.
Asta ...
Nu știu cum e la tine, mărturisesc că pentru mine mult timp a asculta muzică se rezuma la ce îmi ajungea la ureche prin radio sau TV. Mai filtram de acolo. De cântat îmi dădeam voie foarte rar, de Sărbători când ne mai întâlneam cu prietenii și mai tentam o colindă. Rar, dar de fiecare dată când cântam era ceva ce mă lăsa mai limpede, mai luminoasă, mai bucuroasă. Doar că treceam repede peste asta, fără a reflecta prea mult, oricum cu credința ...
Să fii conectat cu copilul înseamnă să-l asculți, să-l simți dincolo de cuvinte, dincolo de gesturi, pentru a fi alături de el indiferent de stările prin care trece. Întotdeauna copiii au nevoie să fie susținuți, conținuți, acceptați fără judecată.
De multe ori, cuvintele lor nu pot exprima propria stare interioară, de multe ori starea lor interioară este în fapt o oglindire a ceea ce trăiesc adulții importanți din jurul lor.
De exemplu, starea de anxietate. ...
Toți copiii au un potențial enorm, pe care însă societatea, școala îl ignoră de multe ori. In loc să stimuleze capacitatea lor creativă, școala o limitează. Copiii sunt etichetați în funcție de anumite șabloane, sunt descurajați când încearcă să iasă din tipare, să exprime ceea ce simt, să creeze liber. ...
"Numai un Maestru poate recunoaște un alt Maestru. Dacă nu Te trăiești, nu Mă poți vedea, căci suntem una. Pe cine cauți de fapt, căutând un Maestru? Privește înăuntru, cu Încredere."
Dezvoltare Personală Integrală Spiritualitate, experiență spirituală Psihologie Transpersonală Transformare interioară Stări de Conștiință extinsă Măiestrie interioară Practica Prezenței Respirația Inimii Respirație Holotropică Dansul Inimii Practica Puterii Feminine Atingerea Inimii Arta Respirației Conștiente Briza / Parenting Călătorii Inițiatice Astrologie arhetipală Șamanism, plante sacre Cuplu și spiritualitate Știință și spiritualitate Conștiință și cunoaștere Vindecare interioară Meditație, Zen Luppia Mundi Tehnologii ale sacrului Divinație Shaking Arta Ascultării Atente Cercul Călătoria Inimii
ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...
Luppia Mundi
În orice vremuri, cea mai mare putere este Conștiența
Realitatea este o oglindă a lumilor noastre interioare, conjugate. A schimba realitatea pe care o trăiești, este a schimba lumea interioară.
A ...
Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii.
Cuvântul ”holotropic” ...
Practica Prezenței
Experiența
Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de cunoaștere, ...
Instrucțiuni de folosire (XII)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Taurului
Spune DA părintelui care-ai visat să fii
Copiii au nevoie de experiență
Instrucțiuni de folosire (III)
Soare, Lună sau Ascendent în semnul Leului
Furia
Poartă către transformarea relației părinte-copil
Relația părinte - copil: Furia