Maestrul Interior rubrica Dezghețarea

Un moment potrivit pentru eliberarea din Labirint

Publicat la 29.03.2018 Comentarii

Dezghețarea

 

 Horia Francisc-Țurcanu

 

Divinitatea devine om. Ne naștem în trup. Uităm totul. Orice adevăr dispare. Totul trebuie redescoperit. Suntem mici, neputincioși, însetați de Prezență, de Atenție, de Iubire, de Conexiune, de atingere. Lumina a dispărut. Percepția profundă și vastă a Adevărului universal este înlocuită de percepția simplă a părinților noștri. Ei sunt Zeii. Uriași, atotputernici, stăpânii îmbrățișării, adevărului, iubirii. De la ei vine mâncarea, privirea, gestul, energia. Stâlpii universului. Prezența inefabilă și atotcuprinzătoare a Divinității este înlocuită cu prezența lor. Energia sacră a Creației capătă forma energiei, la fel de sacre, a Atenției lor, a Prezenței lor. Facem totul pentru a o obține.

Creștem. Zeii sunt uneori absenți, ocupați, ei gândesc lumea, muncesc, sunt implicați în proiecte necunoscute și de neînțeles. Spun că trebuie să fie plecați și absenți pentru a veni înapoi cu coșuri pline de mâncare, teniși și benzină pentru mașină. Înțelegem asta. Tot mai însetați de Prezența lor, de îmbrățișare, de gest, și mai ales de Atenția lor, inventăm moduri de a o câștiga. Suntem cuminți și ascultători, învățăm bine la școală și servim, suntem competitivi și premianți, așteptând recompensa de Atenție, de apreciere: bravo! Sau dimpotrivă, găsim căi furioase, sfidătoare, recalcitrante de a atrage Atenția în orice formă, chiar și a unui conflict. Mai bine să mă certe decât să nu mă vadă deloc.

Izvoarele lumii, reprezentate de ei sunt fundamentale, ca și bătălia pentru Atenție. Modurile în care învățăm să o câștigăm devin rolurile pe care le jucăm apoi toată viața. Iubirea, aprecierea, respectul celorlalți, toate sunt forme de Atenție. Toate relațiile, fie ele de cuplu, de prietenie, de afaceri sunt schimburi de Atenție, de energie între oameni. Rolurile pe care le-am creat în copilăria noastră le vom manifesta în toate aspectele vieții. Salvatorul, victima, opresorul, cel care știe, căutătorul adevărului, sfătuitorul, intelectualul și bruta, manipulatorul și căutătorul dreptății, toate acestea și multe altele încă, sunt roluri, măști și soluții de supraviețuire pe care le-am adoptat cândva pentru a obține energia vitală a Atenției, în toate formele sale.

Ajungem să credem că noi suntem aceste măști și construim relațiile noastre ca pe niște tranzacții. Concluziile pe care le-am tras cândva, fiind copii, despre această lume și despre oameni, se sudează în sisteme conceptuale, în sisteme de gândire, mecanisme emoționale și relaționale. Și în forme corporale. Trupurile noastre sunt sculptate pe dinlăuntru de felul în care gândim lumea, de emoții, de atitudini. Întreaga experiență a vieții noastre devine trup. Întreaga noastră viață o sudăm în forme fixe ce par imuabile. Fiecare experiență trăită pare să confirme aceste concluzii.

Am uitat de mult că suntem divinitate întrupată. Asemenea părinților noștri, devenim din ce în ce mai absenți, mai ocupați, mai uscați pe dinlăuntrul nostru, resursele noastre de Atenție sunt tot mai mult investite în luptă și apărare, în a obține coșul cu mâncare, teniși și benzină. Relațiile noastre, chiar și cu oamenii pe care îi iubim cu adevărat se structurează, se aplatizează, devin joc de măști uzate. Realitatea pare tot mai îngustă, viața de fiecare zi, repetitivă, aceleași cuvinte, aceleași gesturi, aceleași știri la televizor. Semănăm tot mai mult cu părinții noștri, uneori folosim aceleași cuvinte. Visele și promisiunile pe care ni le-am făcut cândva se dizolvă. Aceeași poveste.

La rândul nostru investim energia sacră a Atenției noastre mai degrabă în structuri oarbe, în gândire repetitivă, în modele emoționale care se repetă la nesfârșit, în relații care seamănă una cu cealaltă, în situații care oglindesc lumea noastră interioară cu perfecțiune.

Într-o bună zi ne dăm seama că am înghețat. Realitatea pare o butaforie. Fiecare își joacă rolul, își recită partitura uzată fără nici un entuziasm. Iubirea pare îndepărtată, conexiunea cu ceilalți tot mai slabă, adevărul pe care îl trăim devine plat și nesemnificativ, relațiile uscate și false, creațiile noastre sunt copii la indigo după unele mai vechi, bucuria dispare cu desăvârșire. Nici măcar shopping-ul nu mai ajută. Nu mai rămâne decât să așteptăm o schimbare care poate nu va veni niciodată. Labirint.

A ieși pare imposibil, căci labirintul este pretutindeni. Ceilalți trăiesc la fel. Realitatea este așa cum este. Emoții violente cutremură lumea interioară, oboseala devine permanentă, experiența vieții tot mai îngustă. Unii par mai norocoși doar pentru că nu putem vedea adevărul complet despre viețile lor. În spatele strălucirii se află de multe ori drama și depresia. Doar că sunt vopsite cu auriu.

Când este momentul să schimb ceva în relațiile mele cu ceilalți? Când este momentul să-mi schimb job-ul? Când este momentul să schimb ceva în viața mea? Când este momentul să schimb ceva în interiorul meu, pentru a-mi schimba viața?

Răspunsul e simplu: atunci când îți pui întrebarea, este deja momentul să schimbi.

Doar că pare imposibil. Ceea ce ai creat deja în viața ta, structuri solide, relații, situații, sunt dificil de schimbat. Din cauza fricii. E greu, dar și mai greu este ceva cu totul nou, necunoscut, periculos, riscant. Mai bine stau în labirintul meu, îl cunosc, m-am învățat cu el. Până când? Pentru totdeauna? Poate, dacă alegi asta. Sau până când disconfortul pe care-l simți se transformă în durere și durerea devine mai mare decât frica de schimbare, decât inerția și bunul simț comun. Dacă durerea devine boală fizică, atunci labirintul se instalează în corp.

Sentimentul că realitatea nu poate fi schimbată vine din modul inconștient în care o creăm. A ne recupera Conștiența este a realiza că Atenția noastră este energie creatoare. Ea crește orice structură de realitate pe asupra căreia ne aplecăm. Copiii noștri și cei pe care îi iubim nu vor altceva decât Atenție. Sunt însetați. Relațiile cele mai importante din viețile noastre se hrănesc cu Atenție. Proiectele noastre au nevoie de Atenție și ... visele noastre au nevoie de Atenție pentru a se materializa. Corpul nostru fizic are nevoie de Atenție. Altfel, ca o casă părăsită, se erodează. Întregul context al vieții noastre se hrănește cu Atenția noastră.

Capacitatea de a alege spațiile în care ne investim Atenția face parte din arta de a trăi, de a crea realitatea pe care dorim să o trăim în viețile noastre.

Marea schimbare începe cu reamintirea fundamentală a faptului că suntem surse de realitate, izvoare de experiență umană. Toate structurile care ne înconjoară, toate relațiile, mai mult sau mai puțin importante pentru noi, toate situațiile ce par de neclintit, cu alte cuvinte labirintul, este energie structurată, înghețată. Noi suntem aceia care le menținem în formă. Orice structură în care nu ne turnăm Atenția, se dizolvă.

Ce ne împiedică să hrănim cu Atenția noastră lucrurile, situațiile, relațiile pe care le dorim?

Ce ne împiedică să lăsăm ceea ce nu dorim în viețile noastre să se dizolve?

Cu alte cuvinte, ce ne împiedică să creăm viața așa cum vrem noi? Din nou, un răspuns simplu: nimic.

E primăvară și timpul dezghețului. Ai putea face din această perioadă momentul sincronic al dezghețului interior și cel mai important moment al vieții tale de până acum. Un moment de maturizare interioară, de mari alegeri, de recuperare a întregii energii pe care încă o investești în structură, în gândire compulsivă, în emoții distructive, în modele de existență care nu se mai potrivesc cu ceea ce ești și ceea ce dorești pentru tine și pentru viața ta.

Acest lucru nu numai că este posibil, dar este singura cale. Mai devreme sau mai târziu o vei face. Nu e nevoie să aștepți altă viață, nu e nevoie să aștepți nimic. Labirintul este o construcție a ta, și doar tu o poți dizolva. Nu mai ești copilul care caută totul în exterior, dependent de oameni, situații. Nu mai este nevoie să salvezi pe nimeni pentru a primi înapoi atenție sau apreciere, nu mai este nevoie să te falsifici pe tine însuți, nu mai este nevoie de nici o mască creată în trecut. Maturizarea interioară este un proces interior care în esență începe cu asumarea responsabilității pentru propria viață și cu descoperirea că ești sursa fundamentală a experienței tale de viață. Oricum ar arăta povestea ta, ea poate fi schimbată. Este un proces care poate începe acum.

Acum este un moment potrivit pentru a schimba ceva fundamental în viața ta. Pentru a redescoperi sursa fundamentală de energie sacră, creatoare, care curge necontenit din propria ta inimă și pentru a-ți reaminti cum să investești această energie în materializarea viselor tale, și nu în compulsiune, frică și labirint. E un moment perfect pentru a-ți dezgheța mintea și corpul, relațiile și proiectele, sănătatea și visele pe care le-ai abandonat.

Parcă te aud: da... dar cum? Pare că totul te împiedică, dar acest lucru este, pur și simplu, fals.

Tehnologia simplă a lucrului cu propria energie creatoare, eu o numesc Practica Prezenței. Întreaga Școală a Maestrului Interior, care este un experiențială și se referă la viața de fiecare zi, este întemeiată pe această practică al cărei scop este Conștiența. Adică puterea de a percepe, de a simți, dimensiuni mai adânci ale realității interioare și exterioare corpului. Este cunoaștere de sine și a unui adevăr mai profund și mai vast despre existență. O cunoaștere prin experiență directă. Aplicațiile sale sunt extraordinare în ceea ce privește vindecarea interioară și capacitatea de a crea o nouă realitate a vieții. Nu există altă vindecare decât aceea de trecut, de moduri vechi de a privi și a simți, de etichete pe care le-am pus pe realitate, generând modele emoționale, relaționale și realități cărora le-am rămas prizonieri.

Conștiența schimbă totul. Măiestria de a trăi începe cu o alegere și un gest. De Atenție. Și merge până la cunoașterea ultimă a Adevărului despre noi înșine și despre existență. Eu cel care scrie aceste cuvinte, am parcurs întreaga cale interioară a descoperirii naturii profunde a ființei. Am schimbat totul în viața mea. Afirm aici: totul este posibil, oricât de înțepenite par situațiile vieții tale.

Am explorat un timp liniar foarte îndelungat, în nenumărate călătorii interioare, împreună cu iubita inimii mele, AmmaRa. Am deschis porțile Conștienței pentru noi înșine și pentru foarte mulți oameni într-un proces de reamintire a adevărului despre noi înșine. Am sintetizat și simplificat o cunoaștere străveche pe care am redescoperit-o prin experiență directă, deschizându-ne către cele mai profunde și cele mai vaste dimensiuni ale Conștiinței. Am turnat această cunoaștere într-o experiență numită Cartea Maestrului Interior. Inițial trebuia să fie o carte destinată exclusiv studenților acestei Școli a Ființei ce conduce către trăirea Maestrului adormit în fiecare din noi. Dar în cele din urmă am înțeles că Viața însăși este cea mai mare Școală de Conștiență, că această lume și oamenii care o creează sunt destinația acestei Cărți și a acestei cunoașteri. A fost un efort uriaș – nu de a scrie cuvintele, ci de a sintetiza experiența noastră și a sutelor de oameni care practică artele rafinate ale vieții conștiente, cu un scop unic: acela de a împărtăși această Cunoaștere.

Acum nu mai este vorba despre a trăi o stare de conștiință extinsă, ci despre a schimba stările interioare din care se nasc gândurile, emoțiile, atitudinile și gesturile noastre, este despre a schimba natura relațiilor dintre noi și a ne împlini visele. Sănătatea este o creație, cele mai importante relații din viețile noastre sunt creații, la fel cum creații sunt proiectele noastre. Tehnologia Maestrului Interior – adică a maestrului din tine este o tehnologie a Atenției, a Conștienței, a Conexiunii, a Creației de realitate, și este pentru tine.

Bucuria de a trăi există, Iubirea există, Creația liberă de realitate a vieții nu este o ficțiune. Ne putem împlini orice vis. Abundența vieții est nelimitată. Tot ceea ce ne separă de ea este structura veche, ghețurile în care ne-am turnat energia sacră a propriei Inimi. Oricât de blocată pare viața ta, o poți debloca, căci tu ai creat toate structurile. Eu îți pot reaminti cum să o faci, cum să o practici în viața ta. Totul începe cu această dezghețare pe care o poți alege, folosind puterea uriașă a momentului și propria ta conștiență. Acordează-te cu primăvara și naște propria ta primăvară a vieții. Ea începe în interior și este în puterile tale.

Trăiesc cele mai extraordinare revelații împreună oamenii cu care creăm cercurile noastre de explorare. Cea mai mare bucurie pentru mine este să fiu martorul revelației lor, a transformărilor uriașe pe care le fac în viețile lor. Calea Conștienței funcționează perfect. Spiritualitatea nu există în afara vieții. Ea se manifestă în gradul nostru de deschidere, în bucuria pe care o trăim, în frumusețea relațiilor noastre, în autenticitatea și libertatea noastră, în puterea de a iubi și de a împlini. Aceasta este spiritualitatea, acesta este Maestrul. El este liber și creator. Toate ființele umane sunt astfel, numai că au uitat. Maestrul este omul care își reamintește și trăiește pe măsura măreției sale, a frumuseții și adevărului său.  Dacă citești aceste rânduri, este despre tine.

Curând este Învierea. Este mult mai mult decât un ritual gol, dacă alegi acest lucru. Învierea este despre tine. Cristos este o experiență și este despre ieșirea din labirintul plat al trecutului, despre întoarcerea către interior, acolo unde se naște realitatea ta. Este despre a realiza adevărata natură a ființei umane și a ne reaminti ce suntem. Despre a re-aprinde lumina care s-a stins cândva, când am venit în trup din carne și sânge, cum ar zice Nichita. Călătoria pe care o facem în această lume este, în ultimă instanță, despre redobândirea Conștienței, dar mai ales despre a trăi la înălțimea propriei revelații despre noi înșine. Învierea, marea Înviere nu se petrece decât acolo unde spunea Cristos, în propria noastră Inimă. Este calea fiecăruia dintre noi.

Iarna se sfârșește acum. Aceste rânduri sunt o invitație la ieșirea din inerție, o invitație la alegere și la Încredere în propriile puteri de a schimba. Prea mulți oameni se cred încă neputincioși în viețile lor, prea mulți cred că nu pot schimba nimic. Poate că ești încă unul din ei. Dar asta se poate sfârși. Mijloacele există, sunt simple, clare și puternice. Folosește-le. Ia-ți Cartea Maestrului Interior și intră în călătoria transformatoare. Alătură-te oamenilor asemenea ție care își schimbă deja viețile. Sunt mulți, gata să împărtășească experiența lor, să conțină experiența ta și să deschidă porțile inimii. Împreună este mai ușor și mai puternic. Toți ne aflăm într-o Călătorie a Inimii, indiferent dacă ne dăm seama de asta au ba. Aceasta se referă la măsura în care putem simți adevărul despre noi înșine și trăi în acord cu el. Este un moment potrivit pentru ... dezgheț.

Lumea în care trăim este creația noastră. Viața pe care o trăim este creația noastră. Spațiul interior, al gândirii, emoției, energiilor vitale și corpului nostru, este creația noastră. Sursa acestor straturi de realitate este energia sacră care curge la fiecare expirație din Centrul ființei. Vino să-ți amintești cum să administrezi această energie fundamentală și să descoperi ce poți face cu ea în mod conștient. Nu e nevoie de nici un miracol pentru a schimba totul, pentru că viața însăși și ceea ce ești în orice moment constituie miracolul. A îți re-crea corpul fizic, a remodela relațiile tale, a ieși de sub imperiul emoțiilor distructive și a te reconecta cu puterea ta de creator, a trăi în bucurie, în armonie cu oamenii și lumea, a crea abundență în viața ta, a ieși din labirint – toate acestea nu sunt metafore, ci experiențe de care te separă doar conștiența ta.

Aceste rânduri pot fi primul tău pas către o nouă Conștiență.

Agnis

PS. Ervin Laszlo va conferenția la București și Timișoara. Este încă unul dintre marii maeștri contemporani apropiați Școlii Maestrului Interior și Călătoriei Inimii. Am privilegiul și bucuria de a deschide această Conferință cu tema Universul Conștient. A ceastă sintagmă afirmă de fapt că tot ceea ce există în această Creație, întregul univers și toate ființele sunt expresii ale unei singure realități universale al cărui atribut este Conștiența. Acesta este și subiectul fundamental al Cărții Maestrului Interior. Ervin Laszlo desfășoară această temă pornind de la științele secolului XXI. Cartea și Școala Maestrului Interior desfășoară tema pornind de la experiența directă și conștientă a realității. Vino la Conferință. Îți promit o experiență semnificativă. Amen!

PPS. Iată și noua carte a lui Ervin Laszlo, pe care o vom lansa odată cu Conferința, dar pe care o poți comanda de pe-acum. 
"Maestrul este acela care alege experiența încarnării, păstrează în adâncuri amintirea inefabilului, pentru ca în cele din urmă, după o lungă căutare, să se retrăiască pe Sine. De data aceasta în Corp. Maestrul Interior este starea de conștiință a Umanității iluminate."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Tarotul Mitologic Tarotul Mitologic

Mai mult decât o carte și mai mult decât un set de cărți de joc, Tarotul Mitologic este un instrument de sondare a adâncurilor Conștiinței umane, este o cheie magică a marilor porți către ...

VINDECĂ VINDECĂ

Cartea de faţă este o strălucită colecţie a înţelegerilor pe care propria experienţă le-a revelat doctorului Servan-Schreiber, reunind perspective şi informaţii de o importanţă vitală pentru bunăstarea ...

Iubește ceea ce este Iubește ceea ce este

De-a lungul crizei de transformare Byron Katie a căzut adânc în întunericul depresiei, străbătând calea amară a disperării, pentru ca Revelația să survină brusc, într-o dimineață ...

Stima de sine Stima de sine

Pentru copiii noştri suntem un fel de oglinzi. Felul în care noi reacţionăm influenţează imaginea pe care copii şi-o formează despre sine. Suntem reperele cu ajutorul cărora ei se construiesc pe ei ...

Grație și Forță Grație și Forță

Grație și forță este una dintre cele mai tulburătoare cărți pe care le-am citit vreodată, povestea adevărată a unei iubiri care transcende viața și moartea, lumina și întunericul, binele și răul, ...

Workshopuri relevante

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

Articole pe aceeași temă

Invitație la a lăsa controlul Invitație la a lăsa controlul

Lumea mea s-a oprit puțin în aceste câteva zile și, cumva, o briza cosmică aștepta ca eu să respir din nou și să mă las scuturată de energia vieții. Asta aleg să fac acum, să respir, scuturându-mi ...

Magia Ultimă, Iubirea Magia Ultimă, Iubirea
Mereu de la capăt, ne naștem din nou și din nou

Am dovedit ceea ce aveam de dovedit, până când am înțeles că a dovedi este neîncredere în sine. Am dovedit părinților mei, oamenilor din preajma mea, lumii și universului, iubitei ...

Creația Conștientă de Realitate Creația Conștientă de Realitate

De unde fascinația iluminării? De unde fascinația maestrului, a vindecătorului, a shamanului, a celui cu puteri ”supranaturale”? Totul este despre creația de realitate. Am vrea să creăm propria ...

Un nou ciclu de (re) organizare  începe chiar acum Un nou ciclu de (re) organizare începe chiar acum

Sigur ai observat și tu câtă nebunie este în jurul nostru. Dar și înlăuntrul nostru, prin gânduri și credințe de care ne tot agățăm. Doar privește, rapid, împrejurul tău ...

Recunoștința redefinește Valoarea Vieții Tale! Recunoștința redefinește Valoarea Vieții Tale!

A Re-Cunoaște, a Cunoaște din nou, prin prisma conștienței orice experiență din viața ta, este primul pas în a-ți redefini viața. A practica Recunoștința pentru fiecare experiență a vieții tale ...

Dependența de emoții negative. Eliberează-te! Dependența de emoții negative. Eliberează-te!

Dacă reușești să te eliberezi de dependențele tale, de orice natură ar fi ele, poți face marele shift de paradigmă. Poți schimba tiparele de gândire, poți schimba vechea identitate, poți schimba ...

Nebunia de a gândi liber Nebunia de a gândi liber

Una dintre cele mai terifiante proceduri prin care sistemele totalitare și-au înlăturat adversarii de orice fel a fost declararea lor ca fiind nebuni. Ați putea crede că aceste lucruri sunt de mult timp ...

Cum poți reduce inflamația, de la nivel celular, pe cale naturală Cum poți reduce inflamația, de la nivel celular, pe cale naturală

În ziua de azi, majoritatea oamenilor mănâncă mâncare procesată care conține foarte multă grăsime omega-6. Iar consumul de pește de captură care este bogat în omega-3 este foarte ...

Ce hartă folosesc pe teritoriul necunoscut al relației de cuplu? Ce hartă folosesc pe teritoriul necunoscut al relației de cuplu?

A început cu multă tandrețe și atracție și dorință de a fi împreună, ca și alte relații în trecut. Cum de se face că, și această relație, pare că se termină tot cu gesturi agresive ...

Eclipse. Eclipse.
Pe cerul interior și exterior deopotrivă

Ceva din trecut pare că mă trage înapoi. Ceva din viitor pare că mă împinge înainte. Iar Universul, prin a sa unealtă puternică și foarte iscusită – eclipsa – mă ridică, mă ...