Călăuza rubrica Briza între soare și furtună

Publicat la 29.08.2018 Comentarii

Maria Lupu

Care este mesajul ce poate fi codat în avalanşa unei furtuni? Ce vorbe îmi suflă vântul năprasnic amestecat cu rafale reci de ploaie? Ce vrea să-mi scuture vijelia unui cer furios? Dar trăsnetul ce vrea să spargă, trecând parcă prin mine şi pătrunzănd în adâncimile în care eu nu am curajul să privesc? Ce vrea să-mi spună acest timp înnourat, de care mă tem, care mă tulbură şi mă nelinişteşte, mă scoate din zona de confort, mă obligă să ies din control, îmi strică feng shui-ul aşteptărilor mele? Frica de a se întâmpla ceva grav copilului meu, de a se  îmbolnăvi, acaparează spaţiul interior şi se transformă în furie. Devin critic şi rigid, proiectez înafara mea neputinţa de a accepta ceea ce vine către mine, ceea ce este, aşa cum este. Fac faţă cu greu provocărilor la care ne supune vremea, chiar nu mă aşteptam la aşa ceva...

Sunt însă aici şi învăţ să mă deschid, să mă Ascult.

Cu astfel de întrebări şi trăiri am deschis anul acesta porţile Taberei Briza. Acum, la distanţă de câteva zile de finalul ei, se aşază liniştea înlăuntrul meu şi survin noi înţelesuri care continuă să completeze mandala de trăiri şi emoţii. 

Forţa şi energia răscolitoare a primelor zile m-au aşezat într-o stare de Prezenţă totală. Centru! Și poate pentru prima dată am trăit într-un fel nou, ceea ce înseamnă mai curând A Fi, a avea răbdare şi Încredere. În faţa manifestării Mamei Pământ şi a cerului nu era nimic de făcut. Cu cât vijelia în exterior era mai mare, cu atât simţeam înlăuntrul meu liniştea. Mintea tăcea instant ca şi cum nici ea nu mai ştia ce să spună şi în mod straniu, pe un alt nivel mult mai profund, simţeam cum corpul şi mintea erau conectate la un spaţiu de linişte şi odihnă.

Au fost două zile în care vremea ne-a surprins, în reprize mai lungi sau mai scurte, cu ploaie vânt şi furtună, spălându-ne privirea şi simţirea pentru a primi altfel cerul senin, noaptea plină de stele, soarele cald, blând şi hrănitor.

Dacă furtună ne-a condus cu Atenţia mai mult către interior, acum Soarele ne îndeamnă să ne exteriorizăm... mişcare, joacă şi bucurie. De fapt noi ne-am jucat şi pe ploaie şi pe furtună. În primele zile copiii priveau din Tâmplă fascinaţi rafalele de vânt şi luminile instant ale fulgerelor ce brăzdau din când în când cerul. Pentru ei a contat enorm de puţin felul în care vremea ne-a învăluit cu mantia ei învolburată, care spăla şi legăna copacii şi pământul. Ar fi alergat prin ploaie şi vânt cu entuziasm, trăind la maxim fiecare clipă.

Programul de activităţi pregătit pentru acest an a fost spulberat de rafalele de vânt încă din prima zi, lăsând loc noului, neaşteptatului, spontaneităţii şi curgerii. Aparent cu toţii ne simţim mult mai bine când ştim dinainte ce trebuie să facem. Ei bine, de această dată nu a mai fost aşa. Fiecare zi am creat-o aşa cum am simţit că sunt copiii, ne-am conectat cu nevoile lor, iar mesajul a fost cât se poate de clar. Vrem joacă, multă joacă liberă şi din această joacă ne-au lăsat să vedem creativitatea lor, capacitatea de a relaţiona şi de a se conecta între ei în cel mai firesc mod posibil.

Cu cât copii au mai multă libertate în a se exprima şi manifesta, cu atât noi adulţii putem vedea potenţialele unice cu care au venit în această lume. De mai multe ori am rămas uimită de  intuiţia  şi profunzimea conexiunii lor la spaţii largi ale Fiinţei. Să asculţi copii care la 9 ani ştiu să spună bancuri cu tâlc iar în timpul activităţilor să creeze măşti care amintesc de imagini şi figuri ancestrale te lasă mut de uimire. Pentru unii dintre ei graniţa dintre lumea noastră fizică şi cunoaşterea străveche este foarte fină. O pot accesa într-un mod spontan şi natural.

Porţile percepţiei a ceea ce suntem dincolo de graniţele corporale sunt încă deschise la ei. În acest sens şi în multe altele ne sunt adevăraţi Maeştri. Când vom ieşi din a mai crede că noi adulţii trebuie să-i învăţăm şi să-i educăm pe copii pentru a fi şi ei cineva, atunci vom putea primi darurile pe care ei ni le aduc fiecăruia în parte. Mulţi dintre copiii care se nasc astăzi şi despre care se crede că e ceva în neregulă cu ei, vin pentru a ne ajuta să spargem bula în care trăim de milenii. În sens metaforic, percep cum braţele lor ţin deschise porţile între dimensiunea fizică densă şi spaţiie vaste a ceea ce suntem. Prin ceea ce rostesc, prin ceea ce şi cum creează şi visează ne transmit mesaje de dincolo de dimensiunea noastră mentală, din spaţiile pe care un adult încă nu le simte, nu le percepe.

Briza din acest an a fost un permanent exerciţiu de Prezenţă şi curgere. Fără această conştienţă este imposibil să creăm relaţii frumoase şi armonioase între noi. Atât copii cu vârste mici cât şi cei mai mari ne-au supus pe noi, călăuze şi asistenţi deopotrivă, la acest mare test, la dansul Vieţii din Prezenţă. Recunoştinţă dragi părinţi şi copiii pentru experienţa creată şi trăită împreună!

Ca în fiecarea an focul şi apa creează magie în Tabăra Briza. Fascinaţia copiilor aşezaţi în jurul vetrei din care se ridică flăcările Bătrânului Foc Sacru este autentică, iar pârâul plin de vietăţi ascunse printre pietre, în care copii devin exploratori a lumilor de sub ape, creează un tablou parcă din afara timpului. Curiozitatea şi libertatea de a se juca în apa rece şi de a cerceta ce se ascunde sub pietrele ce formează stăvilare pe albia pârâlui, naşte cu adevărat o imensă bucurie.

Da, cu adevărat curiozitatea şi lejeritatea nasc bucurie! Acesta este unul dintre mesajele simple transmise nouă tuturor de către copii în aceste zile.

Activităţile create special pentru a petrece timp împreună părinţi şi copii au fost de o mare profunzime. Intenţia este să creăm între noi momente de conţinere şi conexiune autentică. Un moment de sinceritate în faţa emoţiilor şi a aşteptărilor noastre.

E greu să mă las, să mă abandonez şi să mă deschid simţind vulnerabilitate în faţa copilului meu, însă şi mai greu şi mai dureros pare a fi atunci când simţi că nu eşti atins, nu eşti conţinut aşa cum te-ai fi aşteptat.

Nu ştiu să mă conectez cu copilul meu, o oglindire extrem de dureroasă însă în acelaşi timp o imensă oportunitate de a deveni conştient de închiderea în care trăiesc și de faptul că eu nu sunt conectat cu mine însămi.

Au fost momente de conexiune între părinţi şi copii de o profunzime şi frumuseţe care nu pot fi puse în cuvinte. Ele pot fi doar trăite şi simţite. Iar acest exerciţiu a adus conştientizări şi înţelesuri majore multora dintre părinţi, care pot conduce la transformări şi vindecări uriaşe.

Nevoia de conexiune există în noi toţi şi asta căutăm tot timpul. Îndiferent de ceea ce alegem să facem în viaţa noastră, în spatele alegerilor noastre există o permanentă nevoie, o sete de conexiune. Ne căutăm pe noi înşine, mereu în afara noastră, în ceilalţi sau în creaţiile noastre. Acum sau într-o oarecare zi, fiecare în ritmul său se va opri şi privindu-şi copilul în ochi se va oglindi pe sine însuşi, va recunoaşte cu adevărat ceea ce este.

Pentru mine Tabăra Briza este un spaţiu în care Împreună creăm Comunitate. Este un loc, un timp în care re-învăţăm să trăim, să ne simţim, în cel mai autentic mod posibil,  fără măşti,  fără proiecţii, fără aşteptări, fără graniţe - cum bine spune autorul Ken Wilber.  În deschidere, conexiune, lejeritate, spontaneitate, curgere, joacă şi bucurie.

O experienţă imensă care îmi oferă şi ne oferă posibilitatea de a ne reseta energia şi de a ne curăţa filtrele prin care ne privim pe noi înşine şi lumea. Un spaţiu în care recreăm relaţii autentice cu proprii copii şi cu noi înşine: ascultăm, privim, simţim şi ne dăm voie să ne recunoaştem dincolo de competiţie şi comparaţie.

Când suntem acolo sus pe Dealul Zmeului şi Colina Lunii timpul parcă se opreşte în loc. Orice provocare, orice trăire este îmbăiată într-o energie care are puterea de a ne schimba şi transforma... dacă ne dăm voie. Îndrăznesc să spun chiar că odată ce ai păşit conştient pe acele coline este aproape imposibil să nu simţi că timpul petrecut în acel spaţiu are o altă textură şi profunzime.

Cu Recunoştinţă pentru spaţiul Călătoria Inimii, pentru locurile magice în care creăm în fiecare an experienţa Briza, pentru conexiunea dintre noi toţi şi mai ales pentru tot ceea ce am trăit în această vară Împreună, vă mulţumesc dragi copii şi părinţi, călăuze și asistenţi.
"Maestrul este acela care alege experiența încarnării, păstrează în adâncuri amintirea inefabilului, pentru ca în cele din urmă, după o lungă căutare, să se retrăiască pe Sine. De data aceasta în Corp. Maestrul Interior este starea de conștiință a Umanității iluminate."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Pășunile Minunăției Pășunile Minunăției

Marile teme ale lui John O’ Donohue sunt miracolul, imaginația și ceea ce este posibil, teme pe care le-a ars în jerbe literare orbitoare. Cuvintele sale sunt portaluri către dimensiunile vaste ale ...

Cartea 44 Cartea 44

În mod straniu dar magic, această primă carte purtând semnul Călătoriei Inimii este o carte de poezie. Dar mult mai mult decât atât. Este o poveste de dragoste între oameni care-și ...

Cântările Vieţii Cântările Vieţii

Krishna Das povesteşte precum cântă. Cu graţie, cu subţirime. Istoriile adevărate ale vieţii sale dansează precum spuma valurilor în bătaia vântului, desenând fascinaţia anilor ...

Călătoria Inimii Călătoria Inimii

Un Maestru a spus: “Adevărul vă va face liberi”. Şi un altul: “Adevărul vine înaintea Iubirii”. Această carte este despre Adevăr, Libertate şi Iubire. Un triunghi magic şi ...

ANTICANCER ANTICANCER

Cu toţii putem folosi cât mai bine posibil această revoluţie a cunoştinţelor care s-au dobândit în materie de cancer, atât pentru a ne proteja de factorii externi, cât şi pentru ...

Workshopuri relevante

Sesiuni Individuale cu AmmaRa Sesiuni Individuale cu AmmaRa
În aceste sesiuni individuale online, intenția mea este de a te ajuta să-ți regăsești echilibrul, de a te însoți către curajul cu care să te implici, dincolo de orice frică și anxietate, într-un ...

Meditație Activă și Shaking Meditație Activă și Shaking
Meditația Activă – Body-Shaking este o formă de energie care aprinde corpul, îl trezește la viață. Această „medicină” (cum o numesc unele culturi băștinașe) – body-shaking – ...

Dansul Inimii

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

Luppia Mundi Luppia Mundi
În orice vremuri, cea mai mare putere este Conștiența Realitatea este o oglindă a lumilor noastre interioare, conjugate. A schimba realitatea pe care o trăiești, este a schimba lumea interioară.     A ...