Calea Maestrului Interior

Călăuza rubrica Cum arată o zi din viața ta?

Publicat la 01.10.2018 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Suntem ființe multidimensionale, nu ne putem mulțumi doar cu un aspect din Întreg. Sunt convins că în adâncul nostru cu toții credem că merităm o viață împlinită. Cu toții ne dorim sănătate, prosperitate financiară, relații frumoase, pline de iubire, cu toții ne dorim să ne împlinim vocația. Iar dacă ești părinte cu siguranță îți dorești din toată inima să contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului tău, să creezi o conexiune stabilă și deschisă, să știi să acționezi atunci când e nevoie de acțiune în această relație.

Dacă îți spui că acum pentru tine contează doar cariera, dacă îți spui că vei avea timp mai târziu pentru celelalte aspecte ale vieții tale, asta poate fi adevărat, însă doar pentru o vreme. Nu poți funcționa pe termen lung în acest mod dezechilibrat, nu stă în natura ta să-ți găsești împlinirea într-o singură felie din marele tort care se numește Viață. Mai ai nevoie de încă ceva din panteonul interior al direcțiilor ființei, poate acum simți nevoia unei comunități de care să aparții, unde să te exprimi liberi și să îți găsești mai ușor calea către propriul tău adevăr lăuntric.

Suntem ființe multidimensionale și vrem totul. Chiar dacă ne prefacem sau ne mințim că acest puțin este tot ce îmi doresc, în adânc noi știm că nu este așa, că vrem să trăim mai mult. Da, de multe ori ne spunem că nu avem nevoie de mai mult, de exemplu să mergem în călătorii prin lume, sau chiar că nu merităm să fim fericiți. Recunoști peisajul? Poate nici nu îți dai seama, dar uneori gânduri despre care nici nu știai că sunt ale tale te invadează fără nicio pregătire, ca o reacție mecanică la un stimul dinafara ta. Poate cineva apropiat, poate chiar partenerul tău rostește un cuvânt pe care îl percepi precum o săgeată otrăvită și este suficient să tragi concluzia că nu poți avea o relație armonioasă.

Deși în adâncul nostru ne dorim Totul, deși ceva din noi recunoaște acest potențial imens de a ne împlini visurile, de a trăi conform celei mai mărețe viziuni, de multe ori însă viața noastră pare mai degrabă un tablou zugrăvit în culori sumbre, în tonuri de gri, iar blazarea și lipsa de vitalitate sunt coordonatele generale ale vieții de fiecare zi. Cum se face că te întorci mereu în acest punct? Cum se face că te regăsești în același punct în care începi mereu ziua, dimineața?

Acel moment de dimineață, în care disconfortul se instaurează treptat, încet dar sigur... îl recunoști, desigur. Primul gând te conectează instantaneu cu trecutul, cu ceea ce ai trăit ieri sau alaltăieri, cu grijile tale, poate conflictele tale interioare sau cu ceilalți. Primul gând te reconectează cu zestrea cu care îți începi ziua: termene limite, întâlniri, proiecte, toate lucrurile pe care le faci în viața ta. Poate treci rapid în revistă ce nu ai terminat ieri la job, poate revezi un discurs pe care tot îl repeți în minte de ceva timp, poate îți faci curaj să rostești un cuvânt în fața cuiva de care te ferești.

Poate nu te-ai gândit niciodată, dar primul gând din diminețile zilelor tale modelează experiența de peste zi, desigur într-un mod de care nu ești conștient. Ritualul care însoțește aceste gânduri matinale cimentează atitudinile tale și întregul tău mod de a aborda... o zi din viața ta.

Cum îți începi ziua? Aceeași cafea însoțită de prietena ta țigara? Sau poate primul lucru pe care îl faci este să intri pe telefon, să vezi ce mai e nou pe Facebook? Care este primul lucru pe care ți-l spui atunci când te privești în oglindă? Ai o atitudine mai degrabă prietenoasă și deschisă față de ziua care începe chiar acum sau îi arunci printre dinți o nemulțumire despre care ai impresia că este sculptată în însăși personalitatea ta?

Dacă ne lăsăm gândirea nesupravegheată, mai ales în primele momente ale zilei, atunci când ne pregătim să ne aruncăm în vâltoarea vieții, ea ne va conduce fără greș în acel peisaj familiar cu care suntem obișnuiți, în repetiție, în acele spații pe care le vedem ca fiind sigure, acolo unde suntem în control. Ceea ce am trăit de nenumărate ori nu are cum să ne ia prin surprindere, către asta suntem atrași inconștient, către zona noastră de confort – un nume prea blând din punctul meu de vedere pentru această temniță auto-asumată.

Dacă totuși vrem să trăim ceva nou, dacă vrem să creăm acea realitate pe care ne-o dorim, desigur mai întâi avem nevoie să știm cum arată acea realitate. Poate încă nu ți-ai dat seama că tu ești creatorul tuturor detaliilor din viața ta, inclusiv a contextului în care trăiești. Uneori acesta pare condiționat de exterior, de ce fac și ce zic ceilalți, de timpul pe care îl ai la dispoziție sau de banii pe care îi câștigi, însă adevărul este că nimeni nu face alegeri în locul tău. Chiar dacă alegerile tale sunt condiționate de alții, de obicei de cei apropiați, rămân alegerile tale, care reflectă cu fidelitate gradul în care te deschizi în fața existenței. Poate vei zâmbi, dar atitudinea din fața oglinzii se strecoară în fiecare aspect al vieții tale: în alegeri, în gesturi, în priviri, în relațiile tale, în nivelul bucuriei din viața ta.

Dacă vrei să trăiești ceva diferit și dacă știi cum arată această nouă realitate, dacă chiar știi ce îți dorești, ei bine pasul următor este să-ți disciplinezi mintea, să o educi să nu mai creeze realitatea veche, o realitate a neputinței, o realitate care miroase a frică, o realitate a nemulțumirii și a cârcotelilor înăbușite în încruntare.

Da, poți să-ți educi primele tale gânduri din dimineața zilei tale, poți să-ți antrenezi mintea să meargă într-acolo unde îți dorești să ajungi: către bucurie, luminozitate, către armonie în relații, către o situație financiară confortabilă care să-ți permită să-ți împlinești visurile. Totul pleacă de la modul în care gândești, de la felul în care respiri dimineața aerul rece, totul pleacă de la atitudinea ta. Ești pregătit pentru această schimbare majoră de paradigmă?

Ușor de spus, greu de făcut, vei spune, poate! Seducția gândirii repetitive, a vechiului, este într-adevăr uriașă. Suntem atât de impregnați cu acest mod de a gândi încât alunecăm atât de ușor în vechile tipare de gândire. Ani, zeci de ani petrecuți gândind și creând tributari unei atitudini de neputință reprezintă un veritabil antrenament, un antrenament uriaș, dublat de o filosofie de viață îngustă.

Cum rupem acest antrenament al eșecului? Cum facem să spargem cercul vicios? Cum ieșim la lumină? Poate sunt multe metode, la mine însă a funcționat doar mișcarea conștientă. Mișcare, sport, alergare, toate dublate de conștiența respirației. Mișcarea are darul de a ne racorda instantaneu cu prezența, de a ne împământa, are darul de a rupe vechile lanțuri ale creației. Mișcarea intervine în dinamica gândire – emoție – atitudine – gest, recreează noi rețele neuronale, restabilește fluiditatea energiilor vitale, desface blocaje energetice, dizolvă emoția acumulată și relaxează... gândirea.

Mișcarea conștientă face liniște în creier, dă o stare de bine prin eliberarea în corp a serotoninei, hormonul fericirii, aduce claritate mentală. Totul pentru ca tu să-ți definești cu claritate visul, ce îți dorești cu adevărat, și să alimentezi cu Încrederea ta acea realitate.

Și deoarece sportul și mișcarea conștientă sunt atât de importante pentru noi în Călătoria Inimii, iată am creat o direcție care să te susțină în procesul tău de transformare, prin cultivarea stării corporale pline de vitalitate. Happy’n Shape înseamnă să te simți confortabil în corpul tău, căci doar așa îți poți crea realitatea pe care ți-o dorești. Este primul pas către transformare.

Am scris acest text cu Încredere că întoarcerea la corp și cultivarea stării de vitalitate te propulsează către împlinirea visurilor tale.

Anghel
"Maestrul este acela care alege experiența încarnării, păstrează în adâncuri amintirea inefabilului, pentru ca în cele din urmă, după o lungă căutare, să se retrăiască pe Sine. De data aceasta în Corp. Maestrul Interior este starea de conștiință a Umanității iluminate."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Spirala vieții Spirala vieții

Psihologia şi psihoterapia secolului XXI nu mai pot ignora ideea reîncarnării şi a vieţilor anterioare, care şi-a făcut loc în ultimii 50 de ani în modelul extins pe care îl avem ...

Ne putem lua rămas-bun de mai multe ori Ne putem lua rămas-bun de mai multe ori

Ultima carte a lui David Servan-Schreiber. După 19 ani în care a reprezentat speranţa tuturor acelora care se confruntă cu cancerul, autorul celebrelor „Vindecă” şi „Anticancer”, ...

Călătoria ultimă Călătoria ultimă

Nu există moarte, căci viaţa este un atribut a tot ceea ce există în Univers, nu există un sfârşit al Fiinţei, pentru că Fiinţa este eternă iar moartea nu este decât o Transformare ...

ELIBERAREA DIN FRICĂ ELIBERAREA DIN FRICĂ

  Cine a cercetat mai adânc profunzimile sufletului ştie că nu ura ci frica este opusul iubirii. Frica, ca închidere în sine, ca zid ridicat în jurul unui eu mic, limitat, neputincios, ...

CIUPERCILE SACRE ALE VIZIUNII CIUPERCILE SACRE ALE VIZIUNII

Istoria spirituală a Umanităţii este una cu cea a plantelor sacre care au fost folosite ritualic în toate timpurile, pe toate continentele. În ultimul secol, psihologia transpersonală a explorat ...

Workshopuri relevante

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

Practica Prezenței Practica Prezenței
Practica Prezenței Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de ...

Dansul Inimii

Astrologie Arhetipală Astrologie Arhetipală
Ştiinţă şi artă, cunoaştere raţională si simbolism deopotrivă, Astrologia poate fi de multe ori ascunsă raţionamentului logic, dar rămane mereu transparentă intuitiei şi percepţiilor survenite prin ...

Atingere Terapeutică Integrală Atingere Terapeutică Integrală
”Orice vindecare este o vindecare a trecutului, a închiderii, a separării, a singurătății dureroase pe care am trăit-o cândva. Corpul este trecut condensat. Dar Prezența este sfârșitul ...