Publicat la 06.11.2018 Comentarii
Fiecare dintre noi are sau a avut împrejurul său un om drag care se confruntă cu cancerul sau depresia. Fiecare dintre noi putem face ceva, pentru noi înșine și pentru cei din jurul nostru, menit să clintească ceva în conștiința colectivă. Felul în care trăim și în care privim lumea nu poate fi schimbat decât de noi înșine. Medicina se ocupă de simptome. Noi ne putem ocupa de rădăcinile din care se nasc acestea. Doctorul Schreiber a descoperit acest lucru și a propus în cazul cancerului și al depresiei, un nou mod de a trăi și o abordare integrală a Ființei.
Sunt unul dintre milioanele de oameni care am trăit natura depresiei și mi-am însoțit în procesul bolii de cancer partenerul și tocmai de aceea m-am decis a acționa într-un fel care să aducă în atenția celor interesați de un Nou mod de viață, reperele fundamentale care mie mi-au fost un sprijin important în momentele dificile.
Ambele cărți scrise de David Servan Schreiber - Vindecă & Anticancer conturează o nouă paradigmă asupra Ființei, asupra sănătății și a felului în care am putea trăi în această lume, care merită împărtășite nu doar cu cei care sunt bolnavi, ci cu familiile lor și cu toți cei cărora le pasă.
Mie îmi pasă și astăzi îți scriu despre importanța aportului de Omega 3 în funcționarea sănătoasă a creierului.
Pentru a înţelege misteriosul efect al acizilor graşi omega-3 asupra creierului şi echilibrului emoţional, să privim înapoi spre originile omenirii. Există două tipuri de acizi graşi „esenţiali”: omega-3 – care se află în alge, plancton şi câteva plante, printre care şi iarba – şi omega-6, care se găsesc în aproape toate uleiurile vegetale şi în carne – mai cu seamă în carnea animalelor hrănite cu grăunţe sau cu făină animală. Cu toate că sunt importanţi pentru organism, acizii omega-6 nu au aceleaşi proprietăţi benefice pentru creier şi favorizează reacţiile inflamatorii.
În momentul în care s-a dezvoltat creierul uman modern, primii oameni trăiau în împrejurimile marilor lacuri din estul Africii. Accesul lor la un ecosistem unic extrem de bogat în peşti şi crustacee explică remarcabila dezvoltare a creierului. Alimentaţia acestor primi oameni era perfect echilibrată, cu o rată de 1/1 între aportul de omega-3 şi cel de omega-6. Această rată ideală ar fi oferit corpului elementele necesare pentru a produce neuroni de calitate optimă, care au determinat dezvoltarea unor abilităţi superioare, cum ar fi conştiinţa de sine, limbajul, folosirea uneltelor.
Astăzi, o dată cu dezvoltarea agriculturii şi a creşterii animalelor pe scară largă la care se adaugă prezenţa uleiurilor vegetale bogate în omega-6 în toate alimentele industriale, raportul omega-3/omega-6 variază între 1/10 şi 1/20. Acest consum dezechilibrat ne afectează sănătatea.
Astfel, putem descrie creierul nostru ca pe un motor sofisticat, conceput pentru a funcţiona cu benzină foarte rafinată şi pe care noi îl alimentăm cu motorină de proastă calitate.
Uleiul de peşte, fiind un produs natural, nu poate fi brevetat. Din cauza acestui simplu fapt economic, marile companii farmaceutice care finanţează majoritatea cercetărilor ştiinţifice asupra depresiei nu sunt interesate de el. O serie de studii au indicat existenţa unei legături importante între depresie şi un nivel prea scăzut de acizi graşi omega-3 în organism. De exemplu, persoanele depresive au rezerve mai reduse de omega-3. Şi, cu cât rezervele lor sunt mai reduse, cu atât simptomele sunt mai severe. Mai mult decât atât, cu cât consumăm mai multe alimente bogate în acizi omega-3, cu atât predispoziţia la depresie scade.
Creierul este la fel de sensibil la conţinutul alimentaţiei zilnice ca şi inima. Când îl intoxicăm în mod regulat cu alcool sau droguri, el suferă. Când nu îl hrănim cu alimentele de care are nevoie, suferă de asemenea. E chiar uimitor că a fost nevoie de două mii cinci sute de ani pentru ca ştiinţa modernă să revină la această constatare, căreia toate ştiinţele medicale tradiţionale, fie ele tibetane, chineze, ayurvedice sau greco-romane, i-au subliniat importanţa încă în primele lor scrieri. Hipocrate spunea acum două mii patru sute de ani: „Fă ca hrana ta să-ţi fie leacul şi leacul tău, hrana.” Dar mai există încă o poartă de acces la creierul emoţional, care se bazează în întregime pe corp. În mod ciudat, e şi mai neglijată de cei care suferă de stres sau de depresie, sub pretextul că nu au timpul sau energia necesare. Cu toate acestea, este una dintre sursele de energie cele mai la îndemână şi cele mai bine documentate de studiile controlate. Această poartă este exerciţiul fizic – chiar şi cel practicat în reprize scurte.
Probabil cel mai grav lucru este că o alimentaţie săracă în omega-3 reduce capacitatea de a simţi plăcerea.
Astăzi existenţa unei legături importante între depresie şi un nivel prea scăzut de acizi graşi omega-3 în organism, nu mai poate fi ignorat. Binefacerile acestor acizi nu se limitează numai la tratamentul maladiei maniaco-depresive. ci întreaga gamă de simptome ale depresiei poate fi ameliorată cu ajutorul acizilor graşi omega-3: tristeţea, lipsa de energie, anxietatea, insomnia, scăderea libidoului şi tendinţele sinucigaşe. Așadar, fiecare dintre noi ne putem reechilibra regimul zilnic în favoarea peștelui și a consumului de acizi omega – 3 care înlătură stresul și depresia și mărește variabilitatea cardiac.
Cartea Vindecă scrisă de David Servan Schreiber, medic și om de știință, se referă la mijloace naturale de a ieși din depresie. Este sursa din care m-am inspirat pentru a-ți scrie și care mi-a deschis calea către propria vindecare prin care m-am ridicat din prăbușirea adâncă a tristeții.
Manuela Vlad
Fie să conștientizăm, cât mai mulți dintre noi, că există o conexiune foarte puternică între experiența lăuntrică și ceea ce numim acum o criză a climei.
Fie să conștientizăm dimensiunea interioară a acestei crize globale. Doar așa putem începe să relaționăm altfel între noi și, mai ales, cu Mama Pământ, cu Mama Natură. Într-un fel mult mai conștient, cu mai multă liniște și ascultare, cu mai multă prezență și mai mult respect, și fără ...
Aproape ajunsesem să cred că această minunăție de pădure este un parc. Credeam că este intangibilă, că există un fel de acord tacit între autorități pentru a fi protejată. Mii de oameni vin aici să se plimbe, să alerge, să respire aer curat. Sunt mereu crosuri, maratoane, evenimente, aici se fac filmări pentru că este singura pădure din București. Este cea mai mare sursă de aer pentru marele oraș cu pretenții europene. Iar acum... a intrat în exploatare! Astăzi 5 ianuarie ...
În ziua de azi, majoritatea oamenilor mănâncă mâncare procesată care conține foarte multă grăsime omega-6. Iar consumul de pește de captură care este bogat în omega-3 este foarte scăzut. Poate mai scăzut ca niciodată. Acest dezechilibru între acizii grași este, spun oamenii de știință și mulți medici și cercetători în ale sănătății, cel mai dăunător aspect în dieta culturii noastre occidentale. ...
Dacă am înțelege că – o bună parte din timpul nostru - suntem tributari rutinei și obiceiurilor, asta ne-ar putea ajuta să ne deschidem în fața permanentelor oportunități și noilor posibilități. Bineînțeles, deschiderea este posibilă doar dacă vrem, cu adevărat, o transformare autentică și nu doar ceva superficial. ...
Traversăm o perioadă care cere imperativ Transformări Interioare, de alegem a ne întoarce privirea înlăuntrul nostru, măcar atunci sau cu atât mai mult atunci când evenimente exterioare ne impactează cu putere ființa. Ceea ce materializăm prin fapte și cuvinte după astfel de evenimente, cum este cel de la Notre-Dame, ne oglindește cu claritate cât de mult suntem cu atenția în exterior și cât preț punem, încă, pe imaginea exterioară, fără să ...
Către noi și, aparent, necunoscute mișcări ale corpului te poate conduce Meditația Activă – Shaking – dacă ai curajul să-ți dai voie. Dacă alegi să ai încredere în corpul tău. În fiecare luni dimineață, ne lăsăm mereu surprinși să descoperim o nouă Lume interioară, recunoscându-i însă vibrația străveche. O vibrație pe care doar am uitat-o, pierduți fiind în frica de a supraviețui și uitând să trăim total. ...
Cărţile scrise de Katie Byron sunt printre cele mai dragi inimii mele. Întâlnirea cu cărţile sale m-a facut să-mi conştientizez propria rătăcire în gândirea compulsivă şi de aici întreg ansamblul de stări, emoţii, atitudini şi roluri asociate cu acestea. Cartea ,,Cele 1000 de nume ale bucuriei’’ îmi oferă tot atâtea prilejuri de A Fi Prezentă în viaţa mea şi de a fi dispusă să văd Frumuseţea şi Perfecţiunea în Realitate.
Asta ...
Nu știu cum e la tine, mărturisesc că pentru mine mult timp a asculta muzică se rezuma la ce îmi ajungea la ureche prin radio sau TV. Mai filtram de acolo. De cântat îmi dădeam voie foarte rar, de Sărbători când ne mai întâlneam cu prietenii și mai tentam o colindă. Rar, dar de fiecare dată când cântam era ceva ce mă lăsa mai limpede, mai luminoasă, mai bucuroasă. Doar că treceam repede peste asta, fără a reflecta prea mult, oricum cu credința ...
Să fii conectat cu copilul înseamnă să-l asculți, să-l simți dincolo de cuvinte, dincolo de gesturi, pentru a fi alături de el indiferent de stările prin care trece. Întotdeauna copiii au nevoie să fie susținuți, conținuți, acceptați fără judecată.
De multe ori, cuvintele lor nu pot exprima propria stare interioară, de multe ori starea lor interioară este în fapt o oglindire a ceea ce trăiesc adulții importanți din jurul lor.
De exemplu, starea de anxietate. ...
Toți copiii au un potențial enorm, pe care însă societatea, școala îl ignoră de multe ori. In loc să stimuleze capacitatea lor creativă, școala o limitează. Copiii sunt etichetați în funcție de anumite șabloane, sunt descurajați când încearcă să iasă din tipare, să exprime ceea ce simt, să creeze liber. ...
"Conștiența, transparența și capacitatea de a crea realitate prin propria experiență, iată atributele Maestrului Interior. Tot ce-l înconjoară este o expresie a Inimii sale. Este acasă."
Dezvoltare Personală Integrală Spiritualitate, experiență spirituală Psihologie Transpersonală Transformare interioară Stări de Conștiință extinsă Măiestrie interioară Practica Prezenței Respirația Inimii Respirație Holotropică Dansul Inimii Practica Puterii Feminine Atingerea Inimii Arta Respirației Conștiente Briza / Parenting Călătorii Inițiatice Astrologie arhetipală Șamanism, plante sacre Cuplu și spiritualitate Știință și spiritualitate Conștiință și cunoaștere Vindecare interioară Meditație, Zen Luppia Mundi Tehnologii ale sacrului Divinație Shaking Arta Ascultării Atente Cercul Călătoria Inimii
ShamaniA
Cum ar fi, dacă tot vorbim de Noul Pământ, să începem a crede, precum popoarele indigene, că oamenii aparțin pământului și nu invers. Acesta ar fi primul și, cu siguranță, cel mai important ...
Meditație Activă și Shaking
Meditația Activă – Body-Shaking este o formă de energie care aprinde corpul, îl trezește la viață.
Această „medicină” (cum o numesc unele culturi băștinașe) – body-shaking – ...
Practica Prezenței
Experiența
Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de cunoaștere, ...
Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii.
Cuvântul ”holotropic” ...
Tehnologia, între ”soul-sucking” și Conexiune
Comunicarea cu noi înșine prin scris
Un pic de compasiune umană ajută mai mult decât mult curaj
Ascultarea și dizolvarea durerii
Un nou ciclu de (re) organizare începe chiar acum
Meandrele schimbării
Filă din jurnal - împărtășită cu tine