Calea Maestrului Interior

Călăuza rubrica Nașterea. O perspectivă masculină

Publicat la 20.11.2018 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Nașterea este o Călătorie de conștiință extinsă, poate cea mai formidabilă. Am participat la nenumărate workshopuri în care am trăit stări magnifice, de o profunzime imposibil de exprimat în limbaj liniar, însă acea trăire de la nașterea fiicei mele a fost cea mai memorabilă experiență. Și în această scriere vreau să împărtășesc în primul rând cu tine bărbatul care te pregătești să devii tată, da, vreau să împărtășesc în primul rând despre experiența mea ca bărbat care a asistat la un miracol, nașterea.

Mai întâi vreau să știi că o astfel de trăire de conștiință extinsă, o trăire spirituală prin excelență este posibilă doar într-un mediu intim. Cadrul este esențial, deoarece nu te poți deschide nici tu, nici viitoarea mamă, către dimensiunile profunde ale spiritului într-un cadru nefamiliar, unde este vânzoleală, într-un cadru unde lumina de neon este aprinsă în permanență, unde personalul medical dictează regulile. Și cum te-ai putea deschide, sau cum s-ar putea deschide partenera ta în fața unui necunoscut, a unei persoane care nu percepe dimensiunea spirituală a nașterii, în fața cuiva pentru care contează mai presus de orice procedura și siguranța pacientului... apropos, în majoritatea spitalelor din lume femeia însărcinată este considerată pacientă, iar sarcina devine astfel o boală.

Alături de iubita mea am decis că singurul loc potrivit pentru a face din naștere un eveniment de proporții cosmice este... acasă. Departe de orice distragere din exterior am creat o alveolă de liniște și frumusețe chiar aici în mediul cel mai familiar nouă. Am dansat și am celebrat momentul, am sprijinit-o când i-a fost mai greu, am coborât alături de ea în cele mai adânci teritorii ale conștiinței, în spații în care orice formă de energie – emoția, gândirea, inclusiv cuvintele sau gesturile nerostite – se poate simți fizic, corporal, dens, și de acolo am urcat către cele mai amețitoare înălțimi, exact ca o rază de soare ce izbucnește către înalturi pentru a se desface acolo sus în mii și mii de șuvoaie care spală lumea. Lacrimile vindecării, sentimentul copleșitor de uniune cu tot ceea ce există. Momentul de recunoștință.

Acele clipe, orele, zilele care au urmat au fost despre recunoașterea naturii noastre ultime, care este divină prin excelență, perfect manifestată în forma unui corp mic, aparent neajutorat, un bebeluș care a recunoscut fără nicio dificultate sânul din primul minut de viață. O asemenea trăire transformă totul, schimbă întreaga raportare la lume și realitatea în care trăim.

Îmi doresc ca toți tații din această lume să simtă ce am simțit eu. Îmi doresc ca această experiență profund transformatoare să fie posibilă pentru cât mai mulți oameni care se pregătesc să devină părinți. Iar dacă într-o bună zi partenera ta, viitoarea mamă, vine la tine și îți spune că vrea să nască acasă natural, și își dorește ca tu să o susții în acest proces, acela este momentul tău. Călătoria începe în acel punct.

Îți spun asta deoarece este nevoie să înțelegi câteva lucruri simple. E nevoie să știi încotro să o iei. Voi puncta trei direcții esențiale, fără de care nu este posibilă nașterea acasă.

În primul rând e nevoie să înțelegi că frica este normală. Da, este normal să-ți fie frică. Un detaliu care a reieșit de multe ori în experiența mea de lucru cu numeroase grupuri, în workshopurile pe care le-am creat în Școala Maestrului Interior, am descoperit că bărbații sunt mai fricoși decât femeile. Femeile sunt mai intuitive, mai în contact cu corpul lor, sunt acordate cu inteligența irațională a densității în care trăim, cu ritmurile naturale. Femeia deține în adâncul ei acest adevăr: nașterea este un proces natural, nicidecum o boală, și ea, femeia, este echipată cu toată știința de care are nevoie pentru a da naștere unui copil.

Femeia știe asta, însă trăiește într-o lume masculinizată, în care rațiunea este divinizată, iar știința medicală oferă răspunsul societății în care trăim la dorința secretă a rațiunii de a controla realitatea. Femeia se poate pierde în oceanul de frică pe care îl poți simți și tu – dacă te deschizi cât de puțin – în cabinetele de ginecologie pe care le frecventează în perioada sarcinii. Medicul crede că știe mai bine decât femeia însărcinată despre fenomenul nașterii, mai ales că tot procesul este urmărit de aparate și ținut sub control. Nu neg faptul că medicina modernă a reușit un lucru extraordinar, a salvat o mulțime de vieți ale bebelușilor care nu se puteau naște natural sau ale mamelor aflate în pericol, însă ceea ce vreau să subliniez este faptul că toate sarcinile sunt tratate ca potențial cu probleme. Se ajunge foarte ușor la operație (cezariană), la inducerea nașterii, la ruperea membranelor și în acest caz nu mai vorbim de naștere naturală.

Primul zid de care te izbești este deci frica. Singurul lucru care te poate duce dincolo de frică este, desigur, curajul. Poate fi curajul de a face ceva nebunesc. A-ți depăși limitele, a trece peste granița lui nu pot, este în sine un proces transformator de mare calibru. Dacă reușești să treci de acest prim zid vreau să știi că este absolut necesar să înțelegi că procesul nașterii este și procesul tău personal. Adică rolul tău nu este doar acela de însoțitor, sau de sprijin pentru partenera ta în timpul sarcinii și a travaliului.

Mulți bărbați cred că nașterea nu este despre ei, astfel că devin simpli spectatori pasivi, se auto-exclud de la acest eveniment de o anvergură colosală. Nu cred că este posibil să trăiască ceva semnificativ, partea lor de experiență. Adevărul însă este altul. Bărbatul reprezintă însăși dimensiunea masculină a existenței, iar în acele momente din preajma nașterii trăiește identificarea completă cu arhetipul masculin suprem, cu Tatăl, devine principiul activ, mișcător, cel care însuflețește și animă materia, se contopește cu însuși Spiritul care devine Om. Asemenea trăire este posibilă doar în momentul în care devine tată, sau mai precis Tatăl se naște în bărbat.

Eu cred că bărbații ratează o asemenea experiență din ignoranță sau că pur și simplu nu înțeleg fenomenul nașterii. Cred că această experiență nu-i privește, se retrag într-un colțișor și așteaptă. Și mai e ceva numit responsabilitate: bărbatul nu-și va încuraja femeia să aibă o naștere naturală deoarece devine astfel și responsabilitatea lui. Asumarea este un pas uriaș însă merită tot efortul.

Mai este un aspect deosebit de important: trăim într-o societate care, din nefericire, practică dezinformarea, sau mai curând informația ajunge la oameni filtrată de interesele marilor corporații farmaceutice (dar despre asta într-un alt articol), de aceea nu vei găsi informația corectă despre sarcină, naștere, alăptare, diversificare în mainstream-ul cultural. Dacă treci și peste acest al doilea zid, drag prieten, în calea ta se așterne o ultimă încercare, poate cea mai anevoiasă dintre toate.

E nevoie să lucrezi cu tine. Este nevoie să te angajezi într-un proces de transformare care reconfigurează întreaga ta perspectivă asupra realității. Școala Maestrului Interior m-a transformat profund, numai astfel am ajuns să trăiesc o deschidere atât de mare. Este nevoie de acest parcurs împreună, împreună cu partenera ta, viitorii părinți au nevoie să parcurgă acest drum în tandem.

Pentru a rămâne echilibrat într-o astfel de experiență covârșitoare, când te întâlnești cu toate fricile tale, e nevoie să știi cum să-ți gestionezi emoția, e nevoie să-ți antrenezi respirația pentru a-ți deveni aliat, e nevoie să stăpânești destul de bine arta de a rămâne prezent. Practica Stării de Prezență. Este nevoie însă de mai mult decât atât, e nevoie să-ți identifici toate credințele tale despre naștere, toate ideile despre cum se schimbă viața ta când apare un copil, credințe care pot limita drastic experiența.

Cu ceva timp înainte de naștere am făcut un ritual care s-a dovedit cu adevărat magic: am scris pe o foaie de hârtie toate temerile mele despre viața de după apariția copilului. Cum credeam eu că se va schimba relația cu iubita mea, cât de mult mă speria faptul că nu voi mai avea timp personal, spațiu pentru mine, câte sacrificii se fac pentru a crește un copil... idei care subminează tot acest eșafodaj al încrederii. Pe măsură ce le conștientizezi – și cele mai multe dintre aceste idei le-ai preluat în mod inconștient de la părinții tăi și le-ai dus cu tine toată viața fără să îți dai seama – scrie-le pe hârtie, rostește cu voce tare și renunță la toate aceste resturi de gândire caci nu îți mai folosesc la nimic. Sunt doar stăvilare în calea bucuriei. Încredințează-le focului conștient fiind de procesul de alchimie interioară ce se petrece în tine. Îți retragi energia din aceste credințe și o torni în ceea ce vrei să creezi cu adevărat, ceea ce vrei să trăiești la nașterea copilului tău.

După ce te aventurezi împreună cu iubita pe acest drum al conștienței de sine, fiind într-o relație de iubire autentică, e nevoie să afli totul despre sarcină și despre naștere din surse de încredere, dezbrăcate de orice doctrină, surse ce emană experiență pură. Adică de la oameni care au trecut prin asta și care își oferă suportul pentru ca și voi să aveți la rândul vostru o experiență împlinitoare.

Din punctul meu de vedere îți promit că voi continua să scriu pe această temă. A devenit o temă majoră pentru mine deoarece este emblematică pentru umanitate în acest moment al devenirii sale. Un proces atât de natural și firesc precum nașterea s-a transformat într-o traumă psihologică majoră pentru multe cupluri și copii, iar asta este expresia pură a îndepărtării dureroase de natura noastră profund intuitivă, conectată la marile ritmuri naturale, fie că suntem femei, fie bărbați. Primul contact pe care un bebeluș îl are cu această lume îl marchează pe viață, prima lui impresie constituie baza întregii sale paradigme de viață, baza mecanismului său fundamental de a se raporta la realitate și a crea.

Dacă copilul este tras cu forța afară din uterul mamei sale sau dacă este separat imediat după naștere de sursa sa de Încredere și hrană naturală – de care are cea mai mare nevoie – și abandonat într-un salon de neonatologie, sau mai rău sedat pentru a nu plânge... care crezi că va fi prima lui impresie despre această lume în care a venit plin de entuziasm?

Tu cum ai vrea să se nască copilul tău?
"Credința este încrederea în ceva exterior. Încrederea se referă la profunzimea interioară a Ființei. Călătoria Inimii este transformarea care ne conduce de la Credință la Încredere."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

HEAL HEAL

Îți poți imagina cum ar arăta întreaga lume dacă ar avea acces la informații care le pot dezvălui adevaratul lor potențial în procesul de vindecare și viața lor ar fi plină de energia ...

ANTICANCER ANTICANCER

Cu toţii putem folosi cât mai bine posibil această revoluţie a cunoştinţelor care s-au dobândit în materie de cancer, atât pentru a ne proteja de factorii externi, cât şi pentru ...

Grație și Forță Grație și Forță

Grație și forță este una dintre cele mai tulburătoare cărți pe care le-am citit vreodată, povestea adevărată a unei iubiri care transcende viața și moartea, lumina și întunericul, binele și răul, ...

Spirala vieții Spirala vieții

Psihologia şi psihoterapia secolului XXI nu mai pot ignora ideea reîncarnării şi a vieţilor anterioare, care şi-a făcut loc în ultimii 50 de ani în modelul extins pe care îl avem ...

VINDECĂ VINDECĂ

Cartea de faţă este o strălucită colecţie a înţelegerilor pe care propria experienţă le-a revelat doctorului Servan-Schreiber, reunind perspective şi informaţii de o importanţă vitală pentru bunăstarea ...

Workshopuri relevante

Atingere Terapeutică Integrală Atingere Terapeutică Integrală
”Orice vindecare este o vindecare a trecutului, a închiderii, a separării, a singurătății dureroase pe care am trăit-o cândva. Corpul este trecut condensat. Dar Prezența este sfârșitul ...

Practica Prezenței Practica Prezenței
Practica Prezenței Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de ...

Meditație Activă și Shaking Meditație Activă și Shaking
Meditația Activă – Body-Shaking este o formă de energie care aprinde corpul, îl trezește la viață. Această „medicină” (cum o numesc unele culturi băștinașe) – body-shaking – ...

Respirație Holotropică Respirație Holotropică
Respiraţia Holotropică este un instrument simplu şi puternic de  cunoaştere, prin experienţă directă, a adevăratei naturi a propriei noastre Fiinţe şi a Realităţii. Cuvântul ”holotropic” ...

Respirația Inimii Respirația Inimii
Respirația Inimii este o aplicație dinamică a lucrului cu starea de Prezență, o meditație în mișcare care conduce foarte rapid la expansiunea conștienței și permite conectarea voluntară cu orice ...