Călăuza rubrica Acasă în Anii Maestrului: 2019

Publicat la 14.01.2019 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

Parcurgem în continuare Anii Maestrului, ani care ne readuc cu vigoare înapoi în planul realității fizice, palpabile, concrete. Axa nodurilor Lunare și planetele cu deplasare lentă - Saturn, Pluton, Uranus, Neptun – vor impulsiona mesajele semnelor de Pământ și Apă, mesaje imposibil de trecut cu vederea, puternice și vitale. Toate condițiile realizării unor transformări semnificative sunt împlinite acum: fecunditate, fond, fundament, structură. Toți avem semnul Capricornului, undeva, într-un domeniu de viață, în hărțile natale. Aceea este realitatea de zi cu zi în care avem cea mai mare nevoie să transformăm ceva. Aceea este direcția care ne poate cere o mobilizare teribilă, în care ierarhiile personale și prioritățile se reconfigurează într-o nouă ordine. Este locul în care voi depune cele mai consistente eforturi să renunț la încrâncenare sau lupte personale pierdute, la tipare repetate dureros și dezarmant, la jocul demonstrației, că vreau și că pot sau la iluzia puterii. Circumstanțele se schimbă mereu în jur și în noi înșine, iar șoaptele inimii ne cheamă într-o ascultare atentă. Continuăm să ne plămădim realitatea în 2019 dintr-un lut saturnian comun.

Luna ianuarie ne introduce destul de abrupt în noul an prin două momente de Eclipsă, în 5 ianuarie și 21 ianuarie. Fenomenele de Eclipsă, în sine, sunt bogate și complexe: o Lună Nouă și o Lună Plină care se împlinesc în conexiune cu Nodurile Lunare, direcții de viață în care urgentăm o curățenie. Refacem un echilibru recuperând un sens, o semnificație și mai ales, dorința și bucuria intrinsecă de viață. Ceea ce trăim în perioada eclipselor capătă o altă profunzime, o altă anvergură și tinde să schimbe dinamica de viață în direcțiile Nodurilor Lunare. Timpul Eclipsei de Lună așază Pământul între Soare și Lună, umbra lui devenind „umbra sinelui” (Carl Jung). Presupune o întoarcere forțată a privirii spre interior, o incursiune catalizată și derulată intens sub presiunea unei acumulări personale. Eliminăm astfel, resturi toxice: de gândire, emoții, atitudine sau comportament, asimilând ceva ce am considerat greu sau imposibil până acum. Eliberăm. Suntem deja în Anii Maestrului, în care marea dinamică interioară este ordonată de mesajul „greilor” zodiacului, Saturn și Pluton în semnul Capricornului. În acest context, fenomenele de Eclipsă pot iniția, exact acea destructurare prin care ne promitem în final, o regenerare profundă, o perspectivă mai matură în fața realității și înțelepciunea de a construi fundamentat, pe termen lung, revendicând toate resursele experienței noastre trecute.

Există o atracție implicită în fenomenul de eclipsă, un mister care fascinează. O Eclipsă inversează o ordine naturală, întrerupe o regularitate sau o obișnuință instalată. Disturbă un ciclu care se repetă. Schimbă o ordine prestabilită care tinde să mențină identică, o stare de fapt. Fie că ne considerăm pregătiți sau nu, schimbarea conduce către un prag,  poartă ceva neașteptat, ne forțează să ieșim din matcă, să facem un gest, orice gest. Amânarea face parte din noi. La fel, poate, și evitarea stărilor lăuntrice complicate ce ne-ar putea conduce înafara granițelor noastre de siguranță. De aceea, ocazional, avem nevoie de un nesperat impuls cosmic, care să ne împingă să depășim  pragul, să renunțăm la un tipar vechi, să forțeze o nouă atitudine, o reînnoire și consolidarea ei. Eclipsele acționează ca astfel de agenți ai schimbării. Tind să rupă un model și să schimbe dinamica de viață.

Eclipsa de Lună din 21 ianuarie, ultima care are loc pe semnele Leu-Vărsător, propune două direcții. Rememorând experiența etapei inițiate la începutul anului 2017, odată cu prima eclipsă care a avut loc pe această axă, pot concluziona ceva. Ce schimbări au survenit începând cu acea dată în viața mea? Ce am transformat, ce șanse am materializat, ce am schimbat esențial în ordinea interioară sau în jurul meu? Dacă am claritate, întrevăd acum roadele intențiilor, deciziilor sau proceselor pe care le-am inițiat prin realitatea care s-a reconfigurat deja surprinzător, în jur. Dacă experiența acestor ani nu și-a găsit încă un înțeles, pot privi mai departe, la un alt mare ciclu de șapte ani care se încheie în 6 martie.

Uranus, un arhetip electrizant al schimbărilor imprevizibile, se pregătește să-și încheie călătoria începută în anul 2011 în semnul Berbecului. Finalizăm o altă mare etapă, un parcurs care ne-a schimbat poate viața fundamental, care a răsturnat tot ceea ce credeam că suntem, ne-a scos din inerție sau compromis, ne-a condus către autenticitate, reînnoirea proiectelor și creației. O ultimă atingere uraniană în semnul impulsiv al Berbecului poate fi resimțită bulversant acum, pentru că accelerează alături de Eclipse, încheierea unui proces de curățenie, reconfigurare și reînnoire: a identității personale, a exprimării de sine într-o relație, în relații, proiecte, a unui proces de transformare, ceea ce suntem, am devenit, a direcțiilor pe care le-am inițiat în acești șapte ani. Facem parte poate, dintre cei care își fac temele în ajun, care au amânat schimbarea îngropând conștientizări valoroase sau revelația trăirilor despre ei înșiși. Facem parte poate, dintre cei care și-au făcut temele la timp, dar nu au încă încredere că pot cu adevărat lăsa o poveste, că pot da drumul la ceva ce a durut dar al cărui sens l-au înțeles și l-au integrat, de fapt, în schimbările deja prezente în viața lor. Mă pot întreba acum dacă hrănesc aceleași tipare în iluzia că sunt în altă poveste sau îmi lipsește doar determinarea de a renunța la ceva deja consumat?

Am spus întotdeauna că Uranus nu este deloc subtil. Pot trece sub tăcere o coborâre inițiatică în Hadesul plutonian dar nu pot ascunde momentul în care arhetipul uranian decide să se exprime în viața mea. Neastâmpărul primelor luni ale anului, oscilațiile de încredere sau revenirile în trecut reflectă în trăirile personale, relații, în conjuncturile agresive sau imprevizibile din jur, o descărcare. De ce? La final de ciclu uranian, avem o ultimă oportunitate de curățenie și vindecare. Structuri de identitate și rezistențe se descompun. Pot atinge cu atenția ce delimitează încă locul în care mă aflu: ce gânduri mă tensionează, ce emoții nasc aceste gânduri, ce exprimare, comportamente sau atitudini nu mă mai reprezintă. Sub o privire catalizatoare, un domeniu de viață - locul în care semnul Berbecului ne înflăcărează hărțile natale - care ne-a răscolit cu patimă în ultimii șapte ani, se reașază. Eliberând, putem privi cu alți ochi, fundamentăm diferit întreaga experiență. Reînnoirea s-a făcut în Berbec, pășim alături de Uranus în luna martie, în teritorii noi.

Anul 2018 a fost însoțit de salturi, realizări, o altfel de creație poate, în măsura în care ne-am dedicat prioritar curățeniei, limpezirii, vindecării. S-a derulat totuși încordat, dificil, împiedicat parcă, cu multe reveniri și întoarceri în intenții, decizii, în relații, în felul de a face lucrurile. Această nevoie de curățenie și vindecare, alături de necesitatea de conștientizare sau clarificare a ceea ce ne-au adus ultimii șapte ani, rămâne foarte prezentă în continuare, în primele două luni ale anului, făcând treptat trecerea către domeniile noi de experiență. Am încheiat întâlnirile anului trecut cu cuvintele fundament și simplificare și am început acest an, într-o frumoasă conexiune cu rezonanța cuvântului integritate. Toate fac parte din lutul saturnian comun al Anilor Maestrului. Totuși, esența anului pe care tocmai îl deschidem, rămâne și astrologic strâns legată de semnificația integrității. Am întâlnit acest termen în dicționar definit ca: onestitate, corectitudine, probitate, incoruptibilitate, chiar și curățenie. L-am întâlnit deopotrivă, definit ca însușirea de a fi întreg, nedivizat, ca întregime, totalitate, deplinătate, plenitudine și aceasta este poate adevărata măiestrie de care avem nevoie în 2019, să păstrăm curată și nealterată conștiența unei unități: cu noi înșine, noi împreună într-un întreg mai mare, un cuplu, o familie, un grup sau împreună într-un întreg și mai mare, o ființă colectivă unită într-o creație comună.

Separarea și fragmentarea pot fi cele mai vulnerabile puncte ale anului, iar reașezarea, refacerea și integrarea unității principala provocare. La fel și excesul sau pierderea măsurii în ceea ce fac și cum fac, felul unilateral în care pot hrăni numai anumite nevoi sau direcții de viață lăsând altele să secătuiască. Desigur, „a face” este motorul care ne poartă cu vitalitate, mereu mai departe. Totuși, în următorul an poate fi și forma subtilă care mă separă tăcut de starea de „a fi”, de cum vreau să fiu și ce vreau de fapt să trăiesc. Cu cât mă regăsesc mai mult doar în exterior, uitând motivațiile sau consacrarea căreia m-am dedicat, cu atât mai ușor îmi pierd direcția și reperele. Poate fi ușor, prea ușor poate în 2019, să ne retragem în muncă, într-o singurătate a realizărilor sau reușitei, separându-ne pe nesimțite de bucuria lucrurilor simple: de cei dragi, o îmbrățișarea hrănitoare, conexiuni frumoase, de intimitatea lor, de bogăția relațiilor în lumea apartenenței.

Împingem acest an limitele tot mai departe, susținuți de entuziasmul, forța expansivă și oportunitățile pe care semnul Săgetătorului le impulsionează generos. Jupiter țintește departe în semnul său de domiciliu, către scopuri și obiective mari, oameni și țări îndepărtate, către idealuri care trezesc pasiuni puternice, încăpățânate, ambițioase, exigente. Uneori obiectivele și țintele sunt reale, alteori pot fi fanteziste, dizolvate amăgitor în aburi neptunieni. Este important să pot vedea lucrurile exact așa cum sunt, dezgolindu-le de proiecții sau așteptări. Ne plămădim realitatea acest an, doar modelând eficient lutul saturnian: cu ceva efort, ceva răbdare, o oarecare planificare, cu siguranță cu tenacitate și mai ales, cu discernământ și picioarele bine înfipte în pământ. Ancorați în realitate, în ceea ce putem face cu adevărat fundamentând temeinic fiecare pas, putem ținti departe cucerind teritorii noi.

Măiestria acestui an vine prin semnificațiile Nodului Nord în semnul Racului. Ne conduce către o maturizare emoțională, către fundamentarea unui centru în propria noastră ființă și a unui loc și spațiu în propria noastră viață, într-un cuplu, o familie, într-o apartenență mai mare. Cum? În integritate, reunind pe fiecare nivel al arhitecturii interioare a ființei, într-un exercițiu plin de inspirație, înțelesurile pe care acest cuvânt le însuflețește pentru noi acum. Integritatea se poate reflecta în corpul fizic în starea lui de sănătate, în energia fizică sau flexibilitatea sa. Ea devine conștiență la nivelul relațiilor și al rolurilor pe care le jucăm și curajul de a simți, de a rosti ce simțim, ce dorim, ce vrem, pentru nivelul emoțiilor. Integritatea poate fi alegerea deschiderii la nivelul inimii, atunci când „a face” nu mai este un efort și devine o reflectare a stării de „a fi”. Autenticitate devine în exprimare și încredere, o sacră încredere în noi, în oameni și în realitate, pentru viziune și creație. Și în sfârșit, le adun cu măiestrie pe toate la un loc, dând semnificație integrității prin acea dimensiune a stării de prezență în care toate experiențele se unifică, separarea devine conexiune și fragmentarea un centru de susținere și stabilitate, Acasă.

Cu toți modelăm diferit noțiunea de acasă. Poate fi un cămin, un cuplu, o familie, oameni dragi, conexiuni de suflet sau o apartenență, înrădăcinarea în necesitățile vitale ale corpului, în senzații și intuiție, relația sacră cu Pământul, toate la un loc, poate. Clarific ce înseamnă pentru mine și hrănesc acest înțeles. Îmi consolidez al meu Acasă și îi dau un fundament puternic în acest an. Da, s-ar putea ca îndoiala să mă surprindă din nou violent sau renunțarea la control să pară o moarte. Când îmbrățișarea acestui centru de susținere și stabilitate devine însă cel mai primitor și hrănitor spațiu de viață, atunci știu că direcția în care mă îndrept este cea corectă, iar conștiența de sine, adevărul, libertatea și iubirea încep să dea sens și valoare integrității și puterii personale. Orice realizare, viziune sau reală înnoire devin posibile,

Acasă, în Anii Maestrului.

„Maestrul Interior este o dimensiune a propriei tale Conștiințe, este ceea ce ești în profunzimea infinită a inimii tale.”
(Cartea Maestrului Interior – Horia Francisc Țurcanu)

Am inițiat seria articolelor despre Anii Maestrului: 2018 - 2020, odată cu intrarea planetei Saturn în semnul său de domiciliu, Capricornul, pe care îl impulsionează cu vigoare în continuare, până în anul 2020. Poți citi aici primul articol: Incursiune în Anii Maestrului 2018-2020 , precum și articolele anterioare dedicate fenomenului de Eclipsă: Eclipsa de Lună în Leu-Contracte sacre sau Eclipsa de Lună în semnul Vărsătorului, iar dacă vrei să afli mai multe despre influența acestor conjuncturi în harta ta natală, contactează-mă la: Astrologie Arhetipală-Sesiuni individuale.

Să ne construim un nou an cu măiestrie! În integritate, conștiență și iubire. Din Acasă, Acum. 

 

 
"În starea Maestrului Interior percepem întreaga Realitate ca pe propria Experiență. Singurul lucru care ne separă de această Experiență este frica."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Fluturele Negru Fluturele Negru

Prin această carte, doctorul Richard Moss ne lansează, pentru fiecare dintre noi, o invitație către SCHIMBARE, consacrându-ne viața Vitalității Radicale prin Întregirea Ființei care suntem.Transformarea ...

ELIBERAREA DIN FRICĂ ELIBERAREA DIN FRICĂ

  Cine a cercetat mai adânc profunzimile sufletului ştie că nu ura ci frica este opusul iubirii. Frica, ca închidere în sine, ca zid ridicat în jurul unui eu mic, limitat, neputincios, ...

Setea de întregire Setea de întregire

Neliniştea pe care o simţim este acel imbold înnăscut, lăuntric care ne împinge în direcţia posibilităţilor noastre spirituale. Setea de întregire este tendinţa dinamică datorită ...

Pășunile Minunăției Pășunile Minunăției

Marile teme ale lui John O’ Donohue sunt miracolul, imaginația și ceea ce este posibil, teme pe care le-a ars în jerbe literare orbitoare. Cuvintele sale sunt portaluri către dimensiunile vaste ale ...

Trupul meu, Pământul meu Trupul meu, Pământul meu

Mii de ani de spiritualitate descarnată, de căutare a Spiritului în afara Corpului au făcut umanitatea să ignore complet uriaşul potenţial terapeutic şi ontologic al corporalităţii. Ca şi cum ...

Workshopuri relevante

Practica Prezenței Practica Prezenței
Experiența Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de cunoaștere, ...

Dansul Inimii

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să aduci ...

Sesiuni Individuale cu AmmaRa Sesiuni Individuale cu AmmaRa
În aceste sesiuni individuale online, intenția mea este de a te ajuta să-ți regăsești echilibrul, de a te însoți către curajul cu care să te implici, dincolo de orice frică și anxietate, într-un ...

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...