Călăuza rubrica Creație descătușată

Publicat la 25.02.2019 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Au trecut mai bine de zece ani de când am început să-mi chestionez realitatea în care trăiam, de când am început să mă întreb dacă nu cumva fac ceva greșit, dacă nu sunt chiar eu cel care îmi pun singur bețe în roate. Și asta deoarece îmi doream sincer să pot să mă bucur de viața mea, dar undeva parcă mă blocam, aproape la fiecare pas.

Am aflat foarte repede că sursa acestui blocaj era în felul meu de a gândi. Da, atunci când o las nesupravegheată, gândirea mea se transformă într-o mașinărie care emite semnale într-una, de multe ori fără nicio legătură unul cu altul, de multe ori fără logică, fără sens, o mașină care sare rapid de la o temă la alta, care rătăcește fără opreliște într-un fel de labirint interior cu mii și mii de cotloane. Precum un carusel care se învârte până când rămâne fără combustibil.

Acest fel de a fi, pierdut în gândire repetitivă îmi consumă bateriile rapid, mă sleiește de energie vitală, mă îndepărtează de ceea ce vreau să trăiesc de fapt. De ceea ce îmi doresc în adâncul meu. Această obișnuință de a gândi în mod indisciplinat și a repeta anumite tipare pe care mi le-am însușit în copilărie și care, foarte probabil, sunt împrumutate de la părinți, de la prieteni, de la societate, această obișnuință de a gândi într-un mod vechi, prăfuit, mă ține departe de la a trăi ceea ce îmi doresc cu adevărat. Iar acest adevăr interior poate fi trăit doar în momentul prezent.

Altfel spus, plecarea din prezent, prin modul meu de a gândi, este sursa tuturor dezechilibrelor din viața mea: în sănătate, carieră, dar și în relații, în relație cu universul meu interior, cu cei dragi din viața mea, în relație cu banii sau cu orice alt obiect din exterior. În momentul în care am descoperit că mă faultez singur mi-am zis gata, de azi înainte vreau să trăiesc prezența! Însă nu știam cum se face asta.

Prima carte care mi-a oferit o metodă concretă, o practică, a fost Eckhart Tolle - Puterea Prezentului, iar foarte repede au urmat altele: Ken Wilber – Fără Granițe și Stanislav Grof – Psihologia Viitorului. Am început prin a crea starea de observator, acea instanță internă care este martor și atât. Pentru început îmi observam fluxul acela mental neîntrerupt, și făceam lucru acesta precum un exercițiu zilnic: ore în șir îmi ascultam gândurile!

Cu timpul am descoperit beneficii cu adevărat uimitoare a ceea ce înseamnă ascultare profundă. A asculta este un dar pe care ni-l facem nouă înșine deoarece ne aduce mai aproape de centrul ființei, de sufletul nostru. Ascultarea interioară deschide un fel de portal către adâncurile ființei, acolo unde am îngropat episoade din trecutul meu pe care la vremea respectivă – copil fiind – nu le-am putut gestiona. Tot acolo sunt blocate resursele noastre de energie, resurse nebănuite, pe care nu le folosim. Și asta deoarece în continuare ne temem să aruncăm o privire în aceste spații întunecate.

Ceea ce am găsit prin cărți nu m-a pregătit pentru întâlnirea cu acele personaje din interior care se cred separate, care continuă să sufere în ascunzișurile întunecate ale ființei, acele personaje care pe nedrept sunt numite demoni interior, căci sursa existenței lor suntem chiar noi atunci când eram copii. Toate aceste personaje s-au născut din durere, tensiune, furie, din emoție care înmagazinează în sine resurse enorme de energie vitală.

Eu am ales să nu mai ignor ceea ce este în interiorul meu, să nu mă mai refugiez în a face, în exterior, să nu mai fug de această imensitate interioară. Căci aici este și sursa bucuriei și a compasiunii, sursa conexiunii, a Iubirii pe care o căutăm cu toții și pe care mulți o predicăm fără a ști cu adevărat cum se simte.

M-am trezit și în această dimineață cu senzația pregnantă că ceva extrem de semnificativ pentru natura realității și a vieții noastre poate fi în sfârșit exprimat, transmis, înțeles de către majoritatea oamenilor care sunt interesați să se cunoască mai în profunzime. Fii atent la gândurile tale și poți schimba întreaga realitate a vieții tale!

Este suficientă o singură privire, din Prezență, în interior, pentru a deznoda energia blocată acolo, pentru a o elibera și redirecționa către... ceea ce vreau să trăiesc.

Prin Practica Prezenței mă întorc la mine, zi de zi, clipă de clipă, redevin conștient că eu sunt sursa a tot ceea ce trăiesc, mă deschid în fața lumii pentru a trăi în starea mea naturală, deschisă și luminoasă. Și nu în ultimul rând îmi reamintesc că mai există ceva mai mare decât mine, sub mine este Pământul pe care pășesc, iar deasupra este Cerul – unii numesc asta smerenie, noi în Școala Maestrului Interior o numim conștiența verticalei.

Cu ajutorul Respirației Holotropice pătrund mai adânc în acest univers interior care conține sămânța izbăvirii mele, trăiesc mai deplin nenumăratele fațete ale ființei care sunt, de la cel mai mărunt ego până la splendida ființă arhetipală care are ca sursă de asemenea inima mea. Privesc întreg universul din ochiul ciclonului care creează necontenit Lumea.

Prin Atingerea Terapeutică Integrală mă vindec de durere, mă vindec de trecut, de moduri vechi de a relaționa și crea în această lume. Mă vindec pe mine, racordat fiind la o Vindecare mult mai mare decât mine, la o ființă colectivă care demolează zidurile interioare ale separării de sine și se deschide precum o floare de o frumusețe rară.

Pasărea Măiastră – pasărea Maestrului Interior – își desface larg aripile pentru a zbura către orizonturi necunoscute. Aceasta este imaginea pe care o văd atunci când mă cufund în mine de câteva zile și reprezintă capacitatea noastră de creație infinită. Îmi amintește de puterea care zace în noi toți, putere pe care de multe ori alegem să o cedăm altora. De data aceasta simt mai mult ca oricând că această putere se întoarce acasă. La tine, la mine și la toți cei ce vor asta!
"Maestrul este acela care alege experiența încarnării, păstrează în adâncuri amintirea inefabilului, pentru ca în cele din urmă, după o lungă căutare, să se retrăiască pe Sine. De data aceasta în Corp. Maestrul Interior este starea de conștiință a Umanității iluminate."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Tehnologia Visătorului Tehnologia Visătorului

Întoarce-te către tine însuți, uită-te la tine însuți, caută în tine, concentrează-ți întreaga atenție și dedică-ți tot efortul pentru a ridica limitele visului tău, îndrăznește ...

Ne putem lua rămas-bun de mai multe ori Ne putem lua rămas-bun de mai multe ori

Ultima carte a lui David Servan-Schreiber. După 19 ani în care a reprezentat speranţa tuturor acelora care se confruntă cu cancerul, autorul celebrelor „Vindecă” şi „Anticancer”, ...

Psihologia Trezirii Psihologia Trezirii

Prin acastă carte, John Welwood, alături de Stanislav Grof sau Ken Wilber, extinde harta tărâmurilor interioare ale fiinţei omeneşti şi crează conexiuni care vor constitui adevărate revelaţii nu numai ...

Psihologia viitorului Psihologia viitorului

Psihologia viitorului reprezintă chintesenţa operei lui Stanislav Grof şi un punct de referinţă în psihologia secolului XX. Este o carte care sparge barierele şi spulberă viziunea mecanicistă asupra ...

Minte Nemuritoare Minte Nemuritoare

Oare conștiința noastră – mintea, sufletul sau spiritul – ia sfârșit odată cu moartea corpului? Sau continuă să existe undeva, poate pe alte tărâmuri sau în alte dimensiuni ...

Workshopuri relevante

Meditație Activă și Shaking Meditație Activă și Shaking
Meditația Activă – Body-Shaking este o formă de energie care aprinde corpul, îl trezește la viață. Această „medicină” (cum o numesc unele culturi băștinașe) – body-shaking – ...

Atingere Terapeutică Integrală Atingere Terapeutică Integrală
”Orice vindecare este o vindecare a trecutului, a închiderii, a separării, a singurătății dureroase pe care am trăit-o cândva. Corpul este trecut condensat. Dar Prezența este sfârșitul ...

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

Respirația Inimii Respirația Inimii
Respirația Inimii este o aplicație dinamică a lucrului cu starea de Prezență, o meditație în mișcare care conduce foarte rapid la expansiunea conștienței și permite conectarea voluntară cu orice ...

Practica Prezenței Practica Prezenței
Practica Prezenței Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de ...