Călăuza rubrica Om sau zeu. Tu ce alegi?

Publicat la 01.03.2019 Comentarii

Bogdan Grigoraș

Trăim într-o lume în care din ce în ce mai mulți oameni nu mai cred într-un dumnezeu exterior, într-un demiurg care a creat lumea, iar apoi s-a separat de această lume, a inventat conceptul de păcat și i-a pedepsit pe oameni. Din ce în ce mai mulți oameni simt adevărul, un adevăr greu de acceptat de către gândirea noastră încă tributară unui vechi obicei.

Cu toate acestea ne este încă foarte greu să acceptăm că acel dumnezeu, acel creator atotputernic, suntem... chiar noi. Ne este teamă să ne privim în oglindă și să ne vedem măreția.

„Oroarea e că l-am alungat pe Dumnezeu în afara noastră!”, a spus Visătorul și a profețit că, atunci când omul își va redobândi demnitatea, voința și dreptul de a fi propriul lui stăpân, religia va dispărea.

Adevărul despre care pomenea Cristos este că putem.

În această lume putem trăi exact realitatea pe care o gândim. Instrumentul de creație al omului este gândirea sa. Creăm în fiecare moment, fiecare detaliu al realității pe care o trăim, prin modul nostru de a gândi. Însă nu ne dăm seama de asta, de fapt excludem orice posibilitate ca noi să fim creatorii vieții noastre. Excludem posibilitatea că noi creăm suferința, noi ne creăm accidentele, nefericirea și mai ales dăm vina pe alții atunci când pare că totul merge prost.

Și de asemenea, foarte rar, ajungem la o concluzie foarte simplă, chiar și pentru un copil de 7 ani. Dacă putem crea toată nefericirea din viața noastră, toată vinovăția și însingurarea, desigur, prin același mecanism al gândirii, putem crea bucurie și lejeritate, luminozitate, frumusețe. Adică exact realitatea pe care ne-o dorim. Nu cred că există mulți oameni pe lume care să-și dorească cu adevărat o viață tristă și îngustă, deși Visătorul din Școala Zeilor susține că iubim suferința mai mult decât bucuria.

„Odinioară, omul nu avea nicio religie. Acestea apar când, părăsind religiozitatea, omul decade și alungă divinitatea dinăuntrul lui!”

Nu ne mai considerăm creatori, suntem simpli oameni care nu merită să trăiască la înălțimea zeilor. Zeii au fost exilați într-o lume imaginară, care nu are nicio legătură cu realitatea fizică. Zeii ne privesc din cer, desigur dintr-un cer care nu există decât în povești. Lumea noastră este o lume materială, dură, inflexibilă, aici domnește legea junglei și depindem de sistemele acestei lumi exact cum depind peștii ornamentali de apa din acvariul strâmt în care trăiesc. Cam asta este ceea ce credem noi despre lume și despre noi înșine.

„Convingerea cea mai adânc înrădăcinată în om este că lumea exterioară constituie cauza.

Ne putem scutura de această paradigmă, care este una a victimei, numai prin asumarea unui parcurs de transformare interioară, a unui drum care duce către a trăi Conștient. Creatorul pierdut în inconștiență, adică omul care își refuză statutul său măreț de dumnezeu în carne și oase, nu are cum să-și dea seama de potențialul enorm care zace inert, extirpat din experiența umană. Este nevoie de un efort – uneori uriaș – de trezire la un adevăr mai adânc, adevărul că putem orice.

Desigur însă că ne împotrivim din răsputeri acestui adevăr, prin felul în care gândim – un mod prăfuit de a raționa – dar care aparent ne protejează de spații de experiență pur umană pe care le respingem din frică. Și mai mult decât atât, ne e frică să trăim propria măreție, căci un dumnezeu încarnat este o ființă care emană această măreție.

Dar de ce ne este frică să strălucim și preferăm să ne mulțumim cu puțin, preferăm să cultivăm micimea și neîncrederea. De ce ne este rușine să ne lăsăm vocea să devină impunătoare, să ne exprimăm în toată splendoarea noastră?

Eu cred că fiecare om de pe această planetă are motivele sale, însă cele mai multe gravitează în jurul credinței inconștiente că ceva cu adevărat bun nu poate să vină de la noi înșine. Adică o stima de sine scăzută. La nivel metafizic este reflexia incapacității noastre de a uni divinitatea și omul într-o singură ființă, străvechea separare care ne sfâșie pe dinăuntru și ne face să căutăm în permanență sensul existenței înafara noastră.

Cred că fiecare avem responsabilitatea să răsturnăm mai întâi realitatea interioară. Să inversăm polaritatea universului dinăuntrul nostru, care ne menține în atitudinea de victime ale unei realități mult mai mari, pe care nu o putem controla. Într-un fel acesta este adevărul, nu putem controla realitatea, însă nu ne dăm seama că tocmai renunțarea la control reprezintă izbăvirea noastră.

„Conștiința este lumină”, a continuat Visătorul. ”Dacă știm ce se întâmplă înăuntrul nostru, putem să intervenim, în orice moment, în singurul timp real, pentru a proiecta o lume nouă, lipsită de tot ce e întâmplător.”

Elio D’anna – Școala Zeilor

Această carte, Școala Zeilor, te ajută să te trezești. Este ca și cum ai deschide paginile unei cărți secrete, care este de fapt o fereastră către lumea în care trăiești, o lume văzută însă în profunzimea ei, prin ochii unei ființe conștiente, un zeu, care vede Adevărul. De asemenea este o oglindă curată, clară, care îți vorbește despre tine și despre schimbarea uriașă pe care o poate face orice om.

Din inimă recomand această scriere care nu are cum să nu trezească în tine acea uriașă dorință de schimbare!

Bogdan Grigoraș
"Am ales experiența în dimensiunea încarnată pentru a ne redescoperi inefabilul, strălucirea în ciuda întunericului, măreția în ciuda micimii și nelimitarea în ciuda separării. Călătoria Inimii este despre transcenderea dualităților prin experiența lor."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Cartea Maestrului Interior Cartea Maestrului Interior

Născută din experiența Maestrului Interior, această carte-călăuză, ne conduce către Creatorul Conștient ca mod de a trăi în această lume. Călătoriile Inițiatice din Școala Maestrului ...

Inteligența Cosmosului Inteligența Cosmosului

Cine suntem și de ce suntem aici sunt întrebări care preocupă omenirea de mii de ani. Este oare întreg universul, incluzând micuța noastră planetă, un rezultat al întâmplării ...

ANTICANCER ANTICANCER

Cu toţii putem folosi cât mai bine posibil această revoluţie a cunoştinţelor care s-au dobândit în materie de cancer, atât pentru a ne proteja de factorii externi, cât şi pentru ...

CIUPERCILE SACRE ALE VIZIUNII CIUPERCILE SACRE ALE VIZIUNII

Istoria spirituală a Umanităţii este una cu cea a plantelor sacre care au fost folosite ritualic în toate timpurile, pe toate continentele. În ultimul secol, psihologia transpersonală a explorat ...

Anam Cara Anam Cara

Frazele acestei cărți nu aparțin lui John O’Donohue, el este doar un aspect, scribul încarnat al acestei curgeri, ci Sufletului său, cel conștient de conexiunea profundă cu tot ceea ce există, ...

Workshopuri relevante

Meditație Activă și Shaking Meditație Activă și Shaking
Meditația Activă – Body-Shaking este o formă de energie care aprinde corpul, îl trezește la viață. Această „medicină” (cum o numesc unele culturi băștinașe) – body-shaking – ...

Astrologie Arhetipală Astrologie Arhetipală
Ştiinţă şi artă, cunoaştere raţională si simbolism deopotrivă, Astrologia poate fi de multe ori ascunsă raţionamentului logic, dar rămane mereu transparentă intuitiei şi percepţiilor survenite prin ...

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să-ți ...

Respirația Inimii Respirația Inimii
Respirația Inimii este o aplicație dinamică a lucrului cu starea de Prezență, o meditație în mișcare care conduce foarte rapid la expansiunea conștienței și permite conectarea voluntară cu orice ...

Practica Prezenței Practica Prezenței
Practica Prezenței Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de ...