Călăuza rubrica Echinocțiul de primăvară și Luna Plină în Balanță

Publicat la 20.03.2019 Comentarii

Denise Cornea Ștefănescu

Miercuri seară, în pragul unei date calendaristice care îi este asociată de altfel, 21 martie, Soarele își încheie călătoria în jurul roții zodiacale și face tranziția în noul an astronomic și astrologic. Trecerea în semnul Berbecului inițiază un nou ciclu solar, într-un moment suspendat în mod egal între trecut și viitor. Ne ținem respirația pentru o clipă, restabilind echilibrul în viața noastră și înfiripând noi alianțe cu forțele vitale ale vieții: Echinocțiul de Primăvară. Aflat acum într-un punct median între solstiții, Soarele își continuă ascensiunea ridicându-se deasupra ecuatorului celest. Răsare pentru prima oară în emisfera nordică, însuflețind direcția shamanică asociată Războinicului: o cale a acțiunii, a comunicării clare și judicioase, în care principalele noastre resurse devin prezența și puterea interioară, acțiunea echilibrată, integritatea. În majoritatea tradițiilor, echinocțiul de primăvară este asociat cu o renaștere, cu perspectiva unui nou început sau zămislirea unei noi creații într-un ciclu natural de schimbare. Și cum poate lua naștere o nouă viață, altfel decât într-un moment perfect de echilibru al uniunii dintre zi și noapte, în unitatea expirației și inspirației Masculinului și Femininului sacru?

Conștiența și identificarea se contopesc în mod egal acum, în stările noastre interioare. Nevoia de relație, fuziunea și separarea, deopotrivă. Din mișcarea lor continuă, din complementaritatea și oscilația lor egală, luminozitatea și umbra umanității, iubirea și frica deopotrivă, tind să se echilibreze pentru a putea da naștere la ceva nou. Generic, momentul de echinocțiu propune o uniune, întoarcerea la unitate, la o cale echilibrată de relaționare și manifestare în viața noastră, în care trecut și viitor, trăiri, revelații și conștientizări pot fi reunificate. Conjunctura astrală care îl însoțește de această dată, imprimă și conduce anul astrologic într-o direcție particulară. Încotro?

Trecerea Soarelui în semnul Berbecului este însuflețită de o conjuncție strânsă cu Chiron, arhetipul Centaurului - Vindecător și Șaman, Alchimist, Învățător - ce ne va însoți și ne va concentra atenția mai departe. Ascendentul momentului de echinocțiu impulsionează semnul Săgetătorului, un semn căruia îi este asociat deopotrivă, simbolismul centaurului. În anul care se deschide, vom rezona cel mai ușor cu acest arhetip, alchimist al dualității. Vom vibra pe frecvența lui, îl vom asculta și explora în noi înșine întrupându-l, fiecare în felul său, într-un domeniu particular de viață. Holistic, este o călătorie de întregire, de vindecare personală și mai ales, de recuperare a celui mai înalt potențial: felul în care ne putem conduce darurile, participarea și contribuția în lume către cea mai frumoasă formă de manifestare a lor.

Atunci când este luminat de Soare, ca acum, Chiron se exprimă în întregime în noi și prin noi. În astrologie, Soarele reflectă nevoia noastră de identitate și creștere, individualitatea noastră, ceea ce ne face să fim diferiți și unici. Împreună cu Chiron, el însuflețește dorința de manifestare, impulsul fierbinte de a contribui la ceva mai mare, de a lăsa ceva în urmă, o amprenta particulară. Împreună cu Chiron, el poate fi cea mai frumoasă expresie a unicității noastre. Ne conduce tulburător către autenticitate. Sub atingerea lui și în lumina conștienței, a Soarelui interior, nu ne mai putem ascunde rănile și le aducem cumva la lumină - cu precădere cele disimulate sub identitățile pe care le-am construit conștiincios cândva: inadecvare sau insuficiență, nu pot sau nu merit, nu sunt, nu am, nu știu destul sau dimpotrivă, demonstrația agresivă că merit, sunt, am valoare, am dreptul, mi se cuvine, ..., în câteva cuvinte poate, toate stările egotice articulate de gândire, emoție, frică sau separare. Ele survin oricum în viața noastră acum, irup inopinat în realitatea de zi cu zi. Dezgolirea lor nu poate fi simplă, dar este singura cale care mă conduce în acest parcurs de învățare, de a deveni ce vreau și cum vreau să fiu. Alchimia stărilor interioare include fundamental felul în care pot să le modelez și să le schimb, iar cea mai frumoasă trezire rămâne în continuare și cea mai importantă transformare de stare, iubirea.

Chiron oglindește ca arhetip, consecutiv sau sincron, trei aspecte: Vindecătorul Interior, cel care scoate la lumină ceva ce doare, o suferință fizică sau emoțională, goliciune interioară, o pierdere, o încercare, Șamanul apoi, cel care își dizolvă propriile limite îmbrățișând toate aspectele rănite într-un tot și, în cele din urmă, Alchimistul, Puterea interioară de transformare, cea care preface plumbul în aur,  rănile și încercările în daruri sau oportunități. Chiron este un centaur, jumătate om - jumătate cal, reunind aspectele divine și animalice în același trup, în aceeași identitate. Este alchimistul dualității și separării în zodiac, cel care poate frânge inițial, pentru a reunifica părțile într-o ordine superioară. 

Reflectând lumina Soarelui la Echinocțiu, Luna este din nou, foarte mare pe cerul nopții. La numai câteva ore după împlinirea trecerii în primăvara astrologică, își strălucește culminarea în faza de Lună Plină. Pe de o parte, este propria ei culminare ca un vârf al trăirilor, pasionate sau răscolite, a tot ceea ce am învățat, acumulat sau poate, am reprimat în ultima lună. La un nivel mai subtil, ea este chiar esența noastră sufletească, care devine în acest prag, esența relațiilor noastre, a adevărului lor lăuntric și vocea lor transformatoare, purtătoare a renașterii. Pe de altă parte, culminarea în faza de Luna Plină însuflețește un fabulos vârf, o pornire avântată prin orice punem în mișcare și setăm ca noi sau alte începuturi, acum. În anul calendaristic 2019, măiestria vine prin împlinirea Nodului Nord în semnul Racului, semn aflat prin excelență sub guvernarea Lunii. Astfel, toate momentele de Lună Nouă sau Lună Plină din an, capătă semnificația majoră a unor călăuze, ce ne ghidează pașii pe o cale destinată.

Ce am parcurs de la ultima Lună Plină - glasul inimii, ce am înțeles prin ascultare atentă investigând lăuntric serios, în acest timp al întrebărilor sau poate, chiar al unei tensionate renovări interioare, este susținut în fertilitatea acestui moment de împlinire al fazei lunare. Împlinim de fapt, o perioadă de însămânțare. Starea de așteptare se încheie, anticiparea neliniștită, la fel. Ceva ce trebuia să facem deja de multă vreme dar am trecut cu vederea sau am amânat prea mult, putem face să se întâmple. Tot ce am sădit până acum, oricât de mărunt, toate relațiile, proiectele, lucrurile la care am visat și care s-au revelat, mai clar sau poate mai difuz prin intuiție, viziune, prin percepții inconstante, sunt susținute de un fundament stabil: impulsul de a face, rezilient, plin de forță, puterea dorinței și putința ei de manifestare.

Ca în orice fază de culminare a Lunii, hipersensibilitatea este prezentă, la fel și vulnerabilitatea, patima, clocotul interior de gânduri sau emoții. Dacă Luna Plină a fost în februarie glasul inimii, ea devine acum glasul relațiilor noastre, un vârf de transformare, poate dificil de parcurs, dar necesar pentru asumarea unui nou start. Fie că este vorba de rutina unui mod de a relaționa cu noi înșine, de oglinda provocatoare a relațiilor cu oamenii dragi sau altele mai largi, de parteneriat în echipe, ceva sensibil sau dureros este expus cu claritate în lumină, iar noul început se poate dovedi un adevărat salt, o trecere tensionată, competitivă sau neașteptată peste un prag de inerție, autosuficiență sau toleranță. Suntem conștienți acum de prezența unei linii de demarcație, dincolo de care nu mai putem fi sau face la fel.

Momentul de echinocțiu este menit generic să celebreze unitatea, echilibrul și uniunea egală a forțelor vitale: masculin și feminin, împreună, într-un gest comun. Paradoxal acum, pentru a se putea armoniza aceste polarități sacre intră, mai întâi, în competiție. Atenția tinde să se concentreze, mai degrabă asupra a ce ne supără, ne rănește, tensionează, ne înfurie, asupra unei atitudini sau comportament care sunt în dezacord, de fapt, cu ce simt, prețuiesc sau îmi doresc cu adevărat. Sub atingerea hipersensibilă a credințelor sau memoriei trecute, putem descătușa judecăți, vânăm diferențele, vedem ce nu ne place la ceilalți, ce pare că nu merge, lipsește sau le lipsește, ne justificăm separarea sau însingurarea. Deopotrivă, acel nemăsurat și orgolios pot și singur sau singură, ca și concentrarea în trecut asupra unei pierderi, gol, o absență, toate ne îndepărtează cumva, pe nesimțite, de adevărata împuternicire a acestei conjuncturi: forța de a modela prin conștiență și practică orice stare interioară survine și puterea de a concretiza - intenții, decizii, angajamente față de noi înșine sau alături de ceilalți. Unde? În toate direcțiile în care putem armoniza dorința cu putința, cu provocarea de a o manifesta, acționând altfel ca până acum. Știm deja sau ne dăm repede seama, că nimic nu mai poate funcționa ca înainte: relații, afaceri, derularea unui proiect și că a insista în a face la fel, ne conduce de fapt, într-un colaps. Dacă ne privim acum unilateral, doar rănile emoționale și tensiunile inerente din viața personală, s-ar putea să ratăm oportunitatea latentă de materializare pe care o poartă această perioadă și finalitatea impresionantă la care putem ajunge cu răbdare și curaj.   

Și în sfârșit, revin la cea mai autentică cale de echilibrare pe care atingerea lui Chiron o propune la momentul echinocțiului de primăvară: o călătorie de reîntregire, de recuperare și reunificare a fragmentelor disparate în viața noastră, a contrariilor și  contradicțiilor din relații și realitate, trăite zi de zi. Am deschis anul calendaristic prin cuvântul Integritate. Reîntregire înseamnă Integritate, iar exprimarea unitară a ceea ce sunt și fac în toate aspectele de viață, în relație și creație, unitatea lor de expresie, devine cel mai frumos și hrănitor echilibru. Dând semnificație integrității prin acea dimensiune a prezenței interioare în care toate experiențele se unifică, o dată mai mult, separarea poate deveni conexiune și fragmentarea o unitate, un centru de susținere și stabilitate și în noul an astrologic care se deschide acum.

O renaștere ușoară în relații și prin relații și un debut fertil în noul an! Cu drag, Denise

Pentru mai multe detalii despre influența acestei noi inițieri în harta ta natală, contactează-mă la: Astrologie Arhetipală-Sesiuni individuale
"Maestrul este acela care alege experiența încarnării, păstrează în adâncuri amintirea inefabilului, pentru ca în cele din urmă, după o lungă căutare, să se retrăiască pe Sine. De data aceasta în Corp. Maestrul Interior este starea de conștiință a Umanității iluminate."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Psihologia Trezirii Psihologia Trezirii

Prin acastă carte, John Welwood, alături de Stanislav Grof sau Ken Wilber, extinde harta tărâmurilor interioare ale fiinţei omeneşti şi crează conexiuni care vor constitui adevărate revelaţii nu numai ...

Stima de sine Stima de sine

Pentru copiii noştri suntem un fel de oglinzi. Felul în care noi reacţionăm influenţează imaginea pe care copii şi-o formează despre sine. Suntem reperele cu ajutorul cărora ei se construiesc pe ei ...

Iubirea la timpul prezent Iubirea la timpul prezent

O carte fundamentală pentru toţi aceia care sunt pe calea iubirii conştiente şi în acelaşi timp a explorării de sine. Este o carte despre Conştienţă în relaţie. A fi conştient înseamnă ...

Setea de întregire Setea de întregire

Neliniştea pe care o simţim este acel imbold înnăscut, lăuntric care ne împinge în direcţia posibilităţilor noastre spirituale. Setea de întregire este tendinţa dinamică datorită ...

Respirația Holotropică Respirația Holotropică

Această carte se constituie într-un omagiu adus lui Stanislav Grof și Christinei Grof și lucrului lor de peste 40 de ani pe tărâmurile explorării Conștiinței. Respirația Holotropică a contribuit ...

Workshopuri relevante

Practica Puterii Feminine Practica Puterii Feminine
Dacă ai nevoie de susținere, de conținere, de un loc în care să te simți auzită și ascultată, un spațiu în care să-ți dai voie să devii femeia care ești menită să fii, te invit să aduci ...

Meditație Activă și Shaking Meditație Activă și Shaking
Meditația Activă – Body-Shaking este o formă de energie care aprinde corpul, îl trezește la viață. Această „medicină” (cum o numesc unele culturi băștinașe) – body-shaking – ...

Dansul Inimii

Practica Prezenței Practica Prezenței
Experiența Experiența Prezenței este fundamentul întregului parcurs în Școala Maestrului Interior și baza întregului lucru cu stările extinse ale Conștiinței în scopuri de cunoaștere, ...

Luppia Mundi Luppia Mundi
În orice vremuri, cea mai mare putere este Conștiența Realitatea este o oglindă a lumilor noastre interioare, conjugate. A schimba realitatea pe care o trăiești, este a schimba lumea interioară.     A ...