Publicat la 07.05.2019 Comentarii
Maria Lupu
Ori de câte ori pășesc în acel loc așezat sus în munții Orăștie, pe dealurile de la Luncani, în spațiul Călătoriei Inimii, înconjurat de fascinantele pădurile de mesteceni, mă simt imersată într-un câmp energetic de o calitate aparte. Pare a fi ceva inexplicabil, însă mulți oameni care au pășit chiar și o singură dată pe acele meleaguri ar putea împărtăși această stare. Este energia locului și a nenumăratelor experiențe de vindecare petrecute vreodată pe aceste bătrâne tărâmuri. Un loc de odihnă pentru trup, minte, suflet și pentru conexiuni mult mai vaste și profunde din noi.
De câțiva ani buni, Tabăra de vară Briza ocupă un loc special între celelalte călătorii ce se petrec în acest spațiu. Este o experiență dedicată exclusiv pentru copii și părinți. An de an, tema principală și activitățile sunt în mod firesc diferite, dar în esență ele conduc către aceeași direcție, de explorare și redescoperire a propriilor resurse interioare, resurse ce susțin un proces conștient de autocunoaștere și transformare.
Creăm un spațiu de experiență pentru manifestarea și exprimarea emoțiilor, pentru conștientizări ale unor tipare și mecanisme de gândire, a rolurilor ce le jucăm în viața noastră zi de zi și mai ales pentru a ne deschide și a împărtăși din propriile experiențe. Descoperim astfel valențe noi pentru ceea ce înseamnă nevoia de comunicare conștientă, de conexiune și libertate interioară.
Tot mai mulți părinți știu și simt că pentru a crea relații frumoase și armonioase cu proprii lor copii au nevoie să se cunoască pe ei înșiși, altfel, relațiile nu sunt autentice ci mai degrabă sunt dirijate de credințe și tipare de gândire moștenite transgenerațional sau preluate din modelele societății de ieri și de astăzi.
Spre exemplu, atunci când un părinte este nemulțumit din varii motive de propriul său copil, așteaptă în mod iluzoriu ca acesta să se schimbe. Folosește numeroase strategii, fie ele și terapeutice, pentru a produce în copil schimbarea la care el visează. Și poate că aparent în urma unor intervenții de dominare și autoritate, copilul schimbă ceva în comportamentul său, însă de cele mai multe ori aceasta se petrece în dezavantajul acestuia și doar la suprafață. Copilul mai degrabă se închide înăbușindu-și emoțiile și exprimarea liberă, conformându-se unor reguli de conduită și tipare impuse.
Fără doar și poate, copilul va crea în spațiul său interior un conflict între ceea ce simte și ceea ce trebuie să demonstreze. Acest fapt va afecta procesul de creștere, formare și dezvoltarea personalității, iar consecințele vor fi evidente. Își va pierde tot mai mult curajul de a se exprima cu naturalețe, își va diminua în mod vizibil încrederea și stima de sine și nu va mai fi sigur pe ideile și alegerile sale. Va aștepta mereu confirmări și se va compara pe el însuși în raport cu realizările altora. Îi va fi tot mai greu să-și vadă și să creadă în calitățile și originalitatea sa.
Nu copiii au nevoie de schimbare ci adultul trebuie să se schimbe.
Copiii sunt încă în proces de formare si dezvoltarea a unei personalități proprii, de creare a unui ego sănătos, au nevoie de conținere, susținere și îndrumare, nu au ce să schimbe. Fiecare copil este ghidat de propriile instincte, intuiții interioare, acestea sunt precum o busolă valoroasă ce-l ajută să-și păstreze autenticitatea și unicitatea în această lume. Sunt daruri înnăscute de care un adult trebuie să aibă grijă să nu i le sufoce, ci dimpotrivă să i le recunoască și să i le prețuiască.
Nu știu câți părinți, în demersul lor de îngrijire, de creștere și educație, pot surprinde aceste nuanțe relaționale. Am însă încredere că sunt tot mai mulți. Tot mai mulți părinți care doresc să-și crească copiii având conștiența faptului că nu sunt proprietarii lor ci doar custozi de suflete. Părinții conștienți că fiecare copil venit pe lume are de trăit propria lui poveste, nu a părinților lui, că trebuie să își urmeze propriul drum, propria cale pentru a-și îndeplini al său contract sacru.
Cred că sunt tot mai mulți părinți care reușesc să-și ridice privirea, să pătrundă sensul acestei vieți, dincolo de suprafața cadranelor societății în care trăim.
Viața este o experiență unică și personală, chiar și pentru propriul tău copil.
În cadrul experienței Tabăra Briza, preț de câteva zile ai oportunitatea de a te opri din malaxorul cotidian pentru a privi puțin înlăuntrul tău. Tu, adultul de astăzi, te poți reconecta cu Încredere și sinceritate la copilul care ai fost. La visele și dorințele tale nerostite și neîmplinite. La ceea ce crezi că ți-a lipsit, nevoia ta de a fi văzut, auzit, aprobat și mai ales nevoia autentică de conexiune cu ai tăi părinți. Această privire retrospectivă te poate ajuta sa dai un refresh relației cu propriul tău copil. Te poate elibera de moșteniri inconștiente, de acele frici și constrângeri legate de modul în care relaționezi cu tine și cei dragi ție.
Copiilor le oferim un spațiu energetic matern în care pot trăi bucuria de a fi liberi în exprimare și în acțiune, un spațiu în care joaca și conexiunea cu natura fac parte din modul lor firesc de a fi. Un schimb benefic de energie. De la zgomotul orașelor și a unei realități tehnologizate, la momentele de liniște în care îți poți auzi propria respirație, poți privi un cer imens îmbrăcat în miliarde de stele, poți asculta pădurile, plantele și animalele și poți auzi vocea oamenilor de peste dealuri. O realitate ce deschide porți lăuntrice spre a se re-apropia mai mult de ceea ce sunt cu adevărat.
În curând, urcăm din nou pe Platoul de la Luncani, în acel loc în care ne este mult mai ușor să ne reconectăm la noi înșine și între noi. În inima naturii, în mijlocul unui spațiu energetic curat și în conexiune cu profunzimea existenței, creăm o nouă experiență de aducere aminte a propriei noastre frumuseți. Retrezim bucuria de a fi împreună pe această mare și minunată planetă.
Ne umplem în spațiul nostru interior cu emoția regăsirii și recunoașterii, simțim că dincolo de forme, suntem noi înșine așa cum suntem. Condiționările de orice natură se topesc sub această valoroasă conștientizare, totul devine mai ușor. Relațiile noastre sunt mai lejere, iar conexiunile mult mai ușoare și autentice.
O nouă experiență începe curând. Detalii și imagini despre locul de desfășurare, detalii organizatorice și pentru înscrieri, toate le găsești aici.
"Respirația Conștientă este cel mai natural, cel mai simplu și cel mai profund lucru pe care îl putem face pentru noi înșine și pentru întreaga Umanitate. Este primul pas către starea de Prezență care deschide toate porțile percepției și deci ale Cunoașterii prin trăire directă."
Dezvoltare Personală Integrală Spiritualitate, experiență spirituală Psihologie Transpersonală Transformare interioară Stări de Conștiință extinsă Măiestrie interioară Practica Prezenței Respirația Inimii Respirație Holotropică Dansul Inimii Practica Puterii Feminine Atingerea Inimii Arta Respirației Conștiente Briza / Parenting Călătorii Inițiatice Astrologie arhetipală Șamanism, plante sacre Cuplu și spiritualitate Știință și spiritualitate Conștiință și cunoaștere Vindecare interioară Meditație, Zen Luppia Mundi Tehnologii ale sacrului Divinație Shaking Arta Ascultării Atente Cercul Călătoria Inimii
Iubiri perfecte, relaţii imperfecte
Ne grăbim mereu, vrem prea mult prea repede
Copiii au nevoie de experiență
Fără competiţie, fără comparaţie
Aur
A crede vs a avea Încredere
Responsabilitate și Încredere pentru noi și pentru copiii noștri
Furia
Poartă către transformarea relației părinte-copil