Punct rubrica Oriunde, oricine ai fi

Nu ai fost niciodată singur

Publicat la 24.09.2019 Comentarii

 

 Horia Francisc Țurcanu

 

Respiră de câteva ori foarte adânc și lent, pe măsură ce citești aceste cuvinte. Fă-o foarte atent. A pune Atenția pe respirație este un act simplu, dar foarte profund. Te conectează cu corpul fizic și cu momentul acum, cu prezentul. Inspiră adânc și conștientizează felul în care inspirația este a primi ceva de la existență. E nevoie să te deschizi – chestiune de atitudine - pentru a primi, e nevoie să faci loc aerului în corpul tău, în intimitatea ta profundă. Fă-o! De-obicei respiri mecanic, inconștient, superficial, în vreme ce Atenția ta, care este o energie sacră, creatoare și foarte prețioasă, este investită în gândire, face arabescuri nesfârșite iar tu ești absent din moment, din corp, din respirație.

Conștientizează cum expirația ta este un act de creație. Expirând, tu emani ceva, radiezi împrejurul tău ceva din natura profundă a ființei tale. Expirația ta poartă în ea radianța unică a ceea ce ești și se împrăștie pretutindeni, transformând realitatea. Respirația ta este o pulsație care te conectează cu tot ceea ce există. Respiră deci de câteva ori, profund, lent, atent, simțind gustul aerului, textura lui, și nuanțele rafinate ale senzațiilor din corp.

În vreme ce respiri conștient te invit să reflectezi asupra legăturii între tendința ta de a alerga la nesfârșit cu mintea pretutindeni, de a te identifica cu această vibrație numită gândire liniară, și sentimentul rupturii, al separării de realitate. Când ești total în gândire, dispare nu numai conexiunea cu respirația și corpul tău, ci și conexiunea cu ceea ce există împrejurul tău, cu oamenii, lucrurile și situațiile.

Toți trăim sentimentul singurătății, al rupturii. Respiră adânc și lent. În lumea modernă oamenii sunt pierduți în gândire liniară și sunt rupți de ei înșiși, dar și unii față de ceilalți. Sigur, există conexiunile pe care le facem pe facebook și pe mail, dar acestea sunt de-asemeni mai degrabă la nivelul gândirii. Rețelele sociale ar fi cu adevărat sociale dacă ne-am întâlni în cele din urmă în carne și oase, dacă ne-am privi, ne-am atinge, ne-am asculta cu adevărat unii pe alții. Dar asta se întâmplă foarte rar. Mulți oameni ajung să creadă că viața este în fața ecranului de laptop sau în telefon. 

Mai ești atent la respirație și la profunzimea ei?

Poate ești foarte ocupat sau poate locuiești în afara țării, departe de ai tăi, și netul a rămas singura cale de a comunica, de a te simți conectat. Dar privește în relațiile cele mai apropiate, în familie, la job și chiar în relația de cuplu, la acea peliculă care pare să te separe de ceilalți. Este o peliculă alcătuită din gândire de-asemeni, din emoții, din poziționări. Rezultatul este neputința de a-i simți pe ceilalți și realitatea. Mai degrabă gândim despre ceilalți și realitate.

Gândind despre ne poziționăm înafara realității și a relației cu celălalt. Astfel se naște sentimentul singurătății. Este o creație. La originea ei este identificarea cu procesul necontenit al gândirii liniare. Gândirea liniară divizează realitatea, o desparte în felii, o analizează. Generează ruptură, alienare.

Fiecare inspirație, chiar acum, te conectează profund cu realitatea momentului și a corpului tău fizic. Când Atenția ta este pe respirație și pe ceea ce simți, conexiunea între tine și realitate se reface imediat. Respirația conștientă este unul dintre cele mai eficiente instrumente de a re-orienta energia sacră a Atenției către interior, acolo unde se naște percepția realității înconjurătoare.

Viața este pulsație între a primi și a dărui, între a percepe și a crea, între a simți și a emana ceva din spațiul nostru interior. Acest spațiu interior, conștient și viu, este templul nostru, este sursa realității noastre, și cu toate acestea îl părăsim necontenit, aflați într-o alergare nesfârșită în afară.

Dacă am înregistra fluxurile gândirii în care noi ne turnăm întreaga noastră Atenție, am ajunge repede la concluzia că am luat-o razna. Gândirea liniară, lăsată de capul ei, este incontinentă, discursivă, haotică, sare de la una la alta și, mai ales, consumă enorme resurse de energie interioară. În plus, creează singurătate.

Continuă să respiri atent în vreme ce citești aceste rânduri. Astfel, lectura devine un exercițiu de prezență.

Poți să faci orice lucru și în același timp să rămâi conștient de respirația ta și de senzațiile din corp.

Aceasta este o cheie fundamentală pentru transformarea vieții tale.

Lucrez de foarte mult timp cu oamenii învățându-i cum să creeze în viețile lor ceea ce-și doresc. Pare ciudat de simplu, dar totul începe cu administrarea Atenției și cu conștiența respirației. Acest prim pas deschide toate porțile creației conștiente a realității, toate porțile vindecării și ale transformării vieții. Sănătatea corpului fizic, a relațiilor, ecologia emoțiilor, atitudinilor și a exprimării, acuratețea intuiției încrederea în sine și în realitate, anvergura viziunii interioare și bucuria de a trăi, toate acestea încep și depind de felul în care noi ne turnăm Atenția, în gest. Iar gesturile nu sunt doar fizice. Gândul, emoția, atitudinea, poziționările față de realitate sunt gesturi. Creații. Creăm realitate.

Oriunde ai fi, oricine ai fi, în orice fel ai crede că ești, acest act de o simplitate extremă, a fi atent în interiorul tău, pe senzații și respirație, deschide posibilități enorme în ceea ce privește starea interioară pe care o trăiești și felul în care te exprimi pe tine însuți în această lume. Majoritatea oamenilor cred că stările lor interioare sunt determinate de evenimentele sau oamenii din afara lor. Pentru ei, stările lăuntrice sunt răspunsuri automate la context.

Ceea ce afirm aici este de o imensă importanță pentru tine: stările interioare sunt creații. Ele depind în ultimă instanță de tine însuți. Este timpul ca tu să te eliberezi de această sclavie față de context, de această dependență gânditoare de valurile realității. Bucuria de a trăi nu depinde de context, ci de capacitatea noastră de a fi prezenți în moment, de a fi conectați cu noi înșine și deschiși în fața realității. Dar asta presupune puterea de a ieși din gândirea liniară atunci când dorim să facem asta, presupune a ieși din poziționare, din judecată.

Ceea ce creează sentimentul rupturii, al singurătății, și disconfortul interior față de realitate, este identificarea totală cu gândirea liniară.

Pauză de respirație, profundă, atentă, completă. Simte-ți corpul și explorează câteva clipe senzațiile din corp. Continuă să faci asta și după ce reiei lectura.

Când suntem copii, suntem educați, iar educația este despre gândire. Cum să gândim. Astfel, ne simțim singuri încă din copilărie. Devenim tot mai deștepți, tot mai gânditori, tot mai informați, cu tot mai multe norme și reguli, până când ajungem să credem că noi suntem gândirea noastră. De fapt, gândirea liniară este o aplicație, este doar unul dintre modurile de a investi energia sacră a atenției noastre și de a crea experiența vieții. Gândirea logică, liniară, secvențială este un instrument grozav pentru a duce la capăt acțiuni în dimensiunea orizontală a existenței.

Dar total nepotrivit pentru a relaționa cu existența în ansamblul ei. Gândirea liniară este total nepotrivită pentru a construi împrejurul ei relații, cu oamenii sau orice altceva. Relaționarea noastră cu ceilalți și cu existența este non-liniară, multi-dimensională. Când retragem Atenția din gândire și o plasăm în centru, în sursă, în Inimă, percepțiile noastre despre realitate se adâncesc, percepem mai mult din realitate, nu doar aparențele, ne conectăm mai profund și astfel putem răspunde mai adecvat contextului.

Prezența în corp transformă complet experiența vieții pentru că schimbă capacitatea noastră de a simți, de a percepe. Odată cu exercițiul Prezenței, începem o călătorie extraordinară, lăuntrică, dar care are ca efect alegeri diferite și transformarea felului în care trăim. Cel mai important cuvânt aici este relație.

În editorialul de săptămâna trecută, numit Big Bang, vorbeam despre nevoia imensă de conexiune, de apartenență, care se naște odată cu noi în această lume și ne însoțește toată viață. Ei bine, a simți mai mult este a avea mai multă conexiune, sau, dacă-ți place mai mult cuvântul – a trăi mai multă iubire în viețile noastre, a fi mai deschiși, a ne simți mai puțin singuri. Singurătatea se naște doar între pereții labirintului nostru de gândire. Când labirintul se surpă, viața dă năvală în conștiența noastră și mătură toată umbra, toată încremenirea, toate ghețurile pe care le-am creat separându-ne.

Închide ochii pentru 4 respirații profunde și atente, înainte de a merge mai departe. Vezi ce simți. Creează încredere în ceea ce simți.

Sunt deja foarte mulți oameni care au descoperit magia uluitoare a Prezenței și felul în care poate fi folosită pentru transformarea sănătății fizice, mentale și emoționale, pentru transformarea relației cu oamenii și cu tot ceea ce există. Oriunde ai fi, oricine ai fi, în clipa în care cobori în interior pentru o clipă de Prezență, te deschizi în fața acestui spațiu al Conștiinței colective.

Călătoria Inimii este un câmp de Prezență colectivă, conștientă, care amplifică exercițiul personal de întoarcere către interior. Acest câmp de energie este alcătuit într-un timp liniar foarte îndelungat, prin experiența conștientă a foarte multor oameni care au pășit pe calea regală a cunoașterii Adevărului despre sine, prin introspecție. Forța sa de atracție și puterea sa de a induce, de a ajuta întoarcerea Atenției către sine a devenit uriașă. Este ceea ce putem numi o comuniune, un spațiu comun, dincolo de timp și liniaritate, care are o funcție de catalizator al experienței de Conștiință.

De aceea, oriunde ai fi, oricine ai fi, pe orice nivel al experienței tale umane, dacă simți că a venit momentul unei întoarceri către spațiul lăuntric și al unei transformări majore a vieții tale, conectează-te în meditațiile tale cu acest câmp de Conștiință. Iar dacă nu știi cum să o faci, atunci preia mijloacele simple, foarte esențializate, pe care le-am transformat pentru cei asemenea nouă într-o adevărată tehnologie interioară, extrem de eficientă, întemeiată în Prezență: Atenție, respirație, atitudine interioară modelată după voie, prin exercițiu. Energia uriașă a celorlalți oameni care au trecut prin același proces este de un imens ajutor.

Nu ești, și nu ai fost niciodată singur. Prezența deschide porțile comuniunii și ale percepției adânci și vaste a realității, și când deschizi, descoperi Adevărul. Suntem mereu conectați, mereu împreună, iar fluviile uriașe ale Conștiinței colective, cele pe care psihologia le plasează în spațiile inconștiente ale psihicului, sunt accesibile. Mai mult decât atât, ele sunt modelabile, se pot schimba prin alegeri noi, prin ieșirea din automatismele gândirii și ale obiceiurilor vechi.

Respiră adânc, din nou, de 4 ori, conștient, fiind atent la senzațiile din corp.

Poate că joci rolul unui responsabil și te confrunți cu arderea lăuntrică a unui burnout, poate că resimți labirintul în viața ta de cuplu sau pur și simplu în relația ta cu tine însuți și cu realitatea, poate că simți acea dezlipire de realitate, sentimentul separării, ca și cum ceva ar lipsi, deși toate lucrurile sunt la locul lor, poate că poți deja percepe măștile pe care oamenii le poartă și ai început deja să cauți soluția interioară. Dacă nu mai cauți în exterior, deja ai făcut primul pas. Spațiul pe care ți-l propun aici, nu face nimic în locul tău, ci amplifică și clarifică propriul tău proces interior.

Explorează meditațiile ghidate, citește nenumăratele articole care conțin cronicile colective ale acestui proces extraordinar, conectează-te cu oamenii asemenea ție care au trecut prin marea transformare a deschiderii. Plonjează în Cartea Maestrului Interior care este plină de porți către marea dimensiune a Conștiinței și, mai ales, rămâi aproape. Foarte curând vom deschide cel mai puternic și permanent spațiu de susținere al acelora care pășesc pe calea Conștienței și a transformării întregii vieți prin Conștiență.

Agnis
"Practica Prezenței este baza oricărei experiențe de expansiune a Conștienței și punctul de plecare al oricărei experiențe spirituale. Revelația nu este a pleca, ci a rămâne, în deschidere și percepție a tuturor dimensiunilor Realității."

HEFT

Programe și meditații online

Noutățile Călătoria Inimii
direct pe mail

Articole, workshopuri,
cărți și evenimente

Arhiva Newsletter

Tag cloud

Cărți relevante

Psihologia viitorului Psihologia viitorului

Psihologia viitorului reprezintă chintesenţa operei lui Stanislav Grof şi un punct de referinţă în psihologia secolului XX. Este o carte care sparge barierele şi spulberă viziunea mecanicistă asupra ...

Iubește ceea ce este Iubește ceea ce este

De-a lungul crizei de transformare Byron Katie a căzut adânc în întunericul depresiei, străbătând calea amară a disperării, pentru ca Revelația să survină brusc, într-o dimineață ...

Fără Granițe Fără Granițe

Este una dintre cele mai strălucite cărți apărute vreodată sub semnul Maestrului Interior. Ken Wilber este cel mai important gânditor și teoretician al conștiinței american, dar rădăcinile cunoașterii ...

ELIBERAREA DIN FRICĂ ELIBERAREA DIN FRICĂ

  Cine a cercetat mai adânc profunzimile sufletului ştie că nu ura ci frica este opusul iubirii. Frica, ca închidere în sine, ca zid ridicat în jurul unui eu mic, limitat, neputincios, ...

Călătoria Inimii Călătoria Inimii

Un Maestru a spus: “Adevărul vă va face liberi”. Şi un altul: “Adevărul vine înaintea Iubirii”. Această carte este despre Adevăr, Libertate şi Iubire. Un triunghi magic şi ...

Workshopuri relevante

Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente Maestrul Interior. Arta Respirației Conștiente
Lucrul cu stările extinse ale Conștiinței este pentru viața de fiecare zi. A fi conștient este a percepe mai profund și mai rafinat realitatea vieții. Un nou grad de Conștiență permite o noi moduri de ...

Articole pe aceeași temă

Curge-ți peste tine darul vindecării Curge-ți peste tine darul vindecării
O scrisoare pentru tine, Femeie, pe care o poți citi și tu, Bărbate!

Ce vreau, de fapt, de la viața mea? Ce vreau să trăiesc, cu adevărat? Ce îmi doresc și după ce tânjesc? Aleg, în acest spațiu sacru pe care-l creez pentru mine, să rămân cu atenția ...

MIRACOLUL ÎN-CREDERII MIRACOLUL ÎN-CREDERII

Încrederea este sacră și este singurul antidot pentru frica existențială. Încrederea nu ne poate fi dată. E nevoie s-o găsim singuri, în interiorul nostru, în pofida fricii. Încrederea ...

Il donno della Indulgenza Il donno della Indulgenza
Darul iertării

Destinul a făcut să mă aflu la Assisi, atunci când Italia și umanitatea se prăbușea în criza virusului. Nu există întâmplare. În capela de la Porziuncola, unde a început ...

Dă-ți voie să pleci Dă-ți voie să pleci

Dă-ți voie să pleci dintr-o poveste în care nu te regăsești. Pleacă din orice poveste în care nu te iubești pe tine îndeajuns.  Dă-ți voie să pleci dintr-un oraș care ți-a încețoșat ...

Anul acesta aleg cuvântul BUCURIE Anul acesta aleg cuvântul BUCURIE

În fiecare an, aleg un cuvânt care să reprezinte chintesența temei ce mă ghidează de-a lungul anului. Anul trecut, cum multe dintre voi știți, am ales cuvântul TRANSFORMARE să mă călăuzească. ...

Întruparea Întruparea

Cea mai cutremurătoare semnificație a existenței lui Christos este aceea că Divinul devine Om. Se întrupează. În acest sens creștinismul dă un răspuns complet marii căutări dintotdeauna a Umanității. ...

De nepătruns?... De nepătruns?...

Am simțit dintotdeauna că există ceva dincolo de realitatea liniară în care ne construim viețile. Ceva adânc, misterios, fascinant, cumva de pătruns... Cel puțin nu prin mijloacele obișnuite, ...

Instrumentele transformării interioare: ALCHIMIA DURERII Instrumentele transformării interioare: ALCHIMIA DURERII

Experiența umană doare. A fi identificați cu o parte din noi înșine este echivalent cu a nu percepe Întregul care suntem. De-aici provine durerea, de orice fel, la fel ca și frica, însingurarea, ...

Viața este un Cerc Viața este un Cerc
„Iarna face loc primăverii, apoi, vara crește din primăvară, până când anul se sfârșește în toamnă. Cercul timpului nu este rupt niciodată.”

Ritmul anotimpurilor naturii este prezent și în inima noastră. Poate că nu avem nevoie atât de mult de o psihologie explicită, cât, mai degrabă, de o întoarcere la încrederea în ...

Tăcerea Mielului Tăcerea Mielului

E o primăvară solară. Drumul șerpuiește printre dealuri ca spinările unor mari animale subterane. Aerul e de cristal topit. Pe partea dreaptă a drumului, o turmă. În dreptul ei bag de seamă felul ...